Autor | 'Saskia' |
| 03 Lut 2012 o 21:54 Jestem autorką powieści wydanej przed rokiem przez LSW. Nie wiem, jak się sprzedaje, ale dostałam parę przyjemnych odpowiedzi od nieznanych mi czytelników. O czym jest "Saskia":
Akcja „Saskii” dzieje się w Niemczech, w małym miasteczku Willensburg (Północna Nadrenia-Westfalia). Wiele wydarzeń oglądamy oczami Agnieszki (Agnes), młodej kobiety, która przyjechała tu z mężem Kornelem parę lat wcześniej. Historia obecna przeplata się ze wspomnieniami z Polski, kiedy Agnieszce towarzyszyła jeszcze jej siostra bliźniaczka, z której nieobecnością trudno jest jej się pogodzić. Jest to opowieść o emigracji z jej dobrymi i złymi stronami. Agnieszce i Kornelowi udaje się znaleźć pracę i przyjaźń. Problemy ich małżeństwa, pomimo głębokiej miłości i przekonania o jej wartości, byłyby banalne, gdyby nie obce otoczenie. Ich losy wiążą się z losami innej Polki, atrakcyjnej Magdy, której nadzieje na obiecaną pracę i szybki zarobek rozwiewają się zaraz po przekroczeniu granicy. Obie kobiety potrafią sobie jednak poradzić w wielu bardzo trudnych sytuacjach, chociaż nie wszystko odbywa się zgodnie z prawem. Powieść zaczyna się zniknięciem Saskii, małej i pełnej wdzięku córeczki przyjaciół Agnieszki i Kornela. Zbliżają się święta Bożego Narodzenia i całe miasteczko Willensburg żyje nadzieją, że dziewczynka zostanie odnaleziona. Postać Saskii symbolizuje w pewnym sensie losy pozostałych kobiet. Ich życie kształtuje splot wydarzeń, na które nie zawsze wpływają postacie pierwszoplanowe. Najważniejsze jest jednak przetrwanie. A potem jest już następny, nowy dzień, z nowymi szansami. | |
| 03 Lut 2012 o 22:01 Muszę oczywiście dodać nazwisko autorki: Jolanta Rawska A tu link do recenzji (autorstwa Pani_Wu, której za nią dziękuję):
| |