strona 1 z 1
AutorCzesc wszystkim
19 Lip 2013 o 21:21
Znalazlam ten forum przez google, poniewaz szukalam temat o tym "jak napisac ksiazke". Juz dawno mam w swej glowie rozne opowiesci to i dla doroslych, i mmniejszych :) no tylko teraz postanowilam ich napisac, wydac.

Powodzenia wszystkim i do zobaczenia ;)
20 Lip 2013 o 05:23
Witam i życzę twórczych sukcesów. Jednak napisanie książki, a następnie jej wydanie to niemal droga przez mękę. Potrzebny jest nie tylko talent, ale również pracowitość, samozaparcie i staranność.
---
Jan Stanisław Jeż
21 Lip 2013 o 13:27
mexicana napisał:
Znalazlam ten forum przez google, poniewaz szukalam temat o tym "jak napisac ksiazke". Juz dawno mam w swej glowie rozne opowiesci to i dla doroslych, i mmniejszych :) no tylko teraz postanowilam ich napisac, wydac.

Witam serdecznie. Ciekawi mnie, czy zamierzasz napisać książkę, nie mając jeszcze żadnego doświadczenia w pisaniu?
Moim zdaniem lepiej jest, jeśli samo pisanie jest pasją, a celem jest doskonalenie języka, ćwiczenie się w pisaniu dialogów, zastanawianie się nad problemem narracji itd. Normalnie w pierwszej fazie piszemy dużo "do szuflady" i dopiero kiedy nabieramy przekonania, że nasze teksty są interesujące i niezłe, pokazujemy je światu. Bo po co narażać się na stres, związany z krytyką? Oczywiście bardzo ważna jest wyobraźnia i pomysły, ale to nie wszystko.
PS. Czy jesteś cudzoziemką? Może to być ważne, bo wtedy trzeba się bardziej przyłożyć do języka. W twoim krótkim tekście potknęłam się o "ten forum" (powinno być "to"), "szukałam temat" (powinno być "szukałam tematu"), "postanowiłam ich" (powinno być "postanowiłam je"). Pozdrawiam.
21 Lip 2013 o 15:07
Kiedy pisałem o staranności, miałem na uwadze poprawne pisanie, czyli unikanie błędów. Nie chciałem tego nazywać po imieniu, by nie zrazić do pisania i publikowania.
A tak na marginesie, to powyższa wymiana zdań skłoniła mnie, bym strawestował znaną myśl Adolfa Dygasińskiego (1839-1902), który w "Zającu" (1900) pisał: "Chytrość jest cnotą cnót. Ona wszystkim rozdaje zwycięstwa". Strawestowana myśl przyjęłaby postać: "Skromność jest cnotą cnót. Ona wszystkim daje dobre samopoczucie".
---
Jan Stanisław Jeż
08 Lip 2014 o 12:31
mexicana napisał:

Ja tak samo trafiłam na tą stronę :-).
strona 1 z 1
© 2010-2016 by Creative Media