Autor | - propozycja do rozważenia ... |
| 19 Sie 2018 o 10:07 Zabawa konkursowa z limerykiem "... miasta Gaje" w zamierzeniu bardzo uczciwa, lecz tylko w zamierzeniu ...
~~~ Nie wdając się w szczegóły uważam, że czytając nadesłane przez autorów teksty trudno nie odnieść wrażenia, że są one "retuszowane" przez bardziej doświadczone osoby. Nie wymieniając żadnych nazwisk, dziwnym dla mnie może się okazać (i chyba nie tylko dla mnie) końcowe już, oficjalne przypisanie wszystkich tekstów do ich autorów. Po prostu nie będę mógł uwierzyć w tak błyskawiczną - i jednorazową - metamorfozę, jeśli przez wiele miesięcy wytykano komuś powtarzające się błędy, które w tym przypadku nagle znikły, a autor dał się przekonać do racji krytycznych wobec jego dotychczasowych publikacji.
~~~ Proponuję zatem innego rodzaju zabawę, bardziej opartą o realia twórcze poszczególnych autorów. Zasady są proste: ... Biorący udział w zabawie - czyli autorzy tekstów, zaliczanych przez nich do gatunku limeryków - wysyłają na adres LOTTA trzy wybrane przez siebie kopie tekstów, opublikowanych na publixo w okresie ostatniego roku - bez jakichkolwiek poprawek - co będzie przecież do sprawdzenia. LOTTA "zbiera je do kupy" i publikuje podobnie jak poprzednio w całości - oczywiście z podaniem nazwisk autorów. ... Głosowanie niech również będzie jawne - głosujący wybierze trzy teksty, które w jego ocenie stanowią najwyższą wartość dla gatunku literackiego zwanego limerykiem. Przekonamy się zatem wszyscy, czy istniejące na forum TWA potrafi chociażby jednorazowo "wznieść się" ponad układy, przypisując oceny zgodnie z regułami pisania limeryków. ... P.S - w razie powodzenia mojej propozycji, zastrzegam sobie możliwość wyboru moich trzech tekstów spośród autorów z nickami - bronmus45, musbron45 i trotsiga. Bowiem w okresie ostatniego roku kilka razy byłem banowanym i rozpoczynałem tutejszą przygodę od nowych nicków.--- bronmus45 / trotsiga | |
| 19 Sie 2018 o 10:21 Pytanie, po co ktokolwiek miałby oszukiwać w grze o order z kartofla...--- Uwaga, admin. Kasuje wpisy, zanim zdążycie je wymyślić. | |
| 19 Sie 2018 o 10:26 lotta napisał: Pytanie, po co ktokolwiek miałby oszukiwać w grze o order z kartofla... - aby zaspokoić swoją rozgrzaną do czerwoności żądzę bycia wobec innych "miszczem" Sama wiesz, że tak jest - więc Twoje pytanie z gatunku pozamerytorycznych--- bronmus45 / trotsiga | |
| 19 Sie 2018 o 10:54 A, i tak przy okazji, normalną praktyką we wszelkiego rodzaju konkursach literackich jest dostarczanie prac oznaczonych tylko tzw. godłem (czyli pseudonimem), a dane właściwe znajdują się w zaklejonej kopercie, otwieranej dopiero po wyłonieniu laureatów.--- Uwaga, admin. Kasuje wpisy, zanim zdążycie je wymyślić. | |
| 19 Sie 2018 o 11:10 LOTTO - wszystko się zgadza, oprócz specyfiki zabawy konkursowej w tak małej społeczności, jaką jest nasze forum. Społeczności na dodatek skłóconej, w której kilka osób za wszelką cenę chce udowodnić swoją wyższość nad swoim "przeciwnikiem". Tutaj możemy zapomnieć o sprawiedliwym akcie ocennym. Pozostaje nam zatem jawność, która w rezultacie odkryje wiele cech charakteru oceniających osób. I do takiego sposobu zachęcam w kolejnej edycji zabawy. Spróbować warto - to kosztuje jedynie wykrzesania z siebie odrobiny odwagi, lub też pogrążenia w "koleżeńskich układzikach" - czyli TWA--- bronmus45 / trotsiga | |
| 19 Sie 2018 o 11:23 LOTTO, a czy przewidujesz w przyszłości jakiś konkurs na np. prozę poetycką, drable, poezję liryczną, haiku...? Coś z gatunku, co nie jest codziennym orężem ....... (wiadomo).--- "Albo człowiek ma rację, albo się myli, albo jedno i drugie." - Charles Bukowski – Szmira | |
/konto usunięte/ | [...] | |
| 19 Sie 2018 o 15:48 gruszka napisał: czy przewidujesz w przyszłości jakiś konkurs na np. prozę poetycką, drable, poezję liryczną, haiku...? Coś z gatunku, co nie jest codziennym orężem ....... (wiadomo). Na pewno coś się jeszcze pojawi i wasze propozycje są mile widziane, byle na zasadzie wspólnej zabawy, a nie poważnej oceny wartości literackiej, bo zawsze będą kwasy co do werdyktu. Musiałaby oceniać fachowa osoba zupełnie niezwiązana z Publixo, a takiej wam znikąd nie wytrzasnę. --- Uwaga, admin. Kasuje wpisy, zanim zdążycie je wymyślić. | |
| 19 Sie 2018 o 15:52 No to ... nie bawić się w ciuciubabkę, tylko "walnąć z grubej rury" według mojej propozycji "POJEDYNEK" z adresu: A w międzyczasie pomyśleć wspólnie o zasadach nowej zabawy.--- bronmus45 / trotsiga | |
/konto usunięte/ | [...] | |
| 19 Sie 2018 o 16:32 lotta napisał: gruszka napisał: czy przewidujesz w przyszłości jakiś konkurs na np. prozę poetycką, drable, poezję liryczną, haiku...? Coś z gatunku, co nie jest codziennym orężem ....... (wiadomo).
Na pewno coś się jeszcze pojawi i wasze propozycje są mile widziane, byle na zasadzie wspólnej zabawy, a nie poważnej oceny wartości literackiej, bo zawsze będą kwasy co do werdyktu. Musiałaby oceniać fachowa osoba zupełnie niezwiązana z Publixo, a takiej wam znikąd nie wytrzasnę. Było, ale nie wszyscy się załapali, a niektórzy tak poobrażali, że innych na Forum - rzekomo nieobiektywnych - zwymyślali: --- Hellsichtige [Jasnowidząca] | |
| 19 Sie 2018 o 17:03 befana_di_campi napisał: Było, ale nie wszyscy się załapali, a niektórzy tak poobrażali, że innych na Forum - rzekomo nieobiektywnych - zwymyślali: Rozumiem, że ta "sieriozność" wynikła z faktu antologii. Zatem w gre weszły kwestie ambicjonalne. Ja chętnie wzięłabym udział w konkursie czysto poetyckim, proza poetycka, albo krótka forma drable... W konwencji takiej, jak ta z bieżącego limerycznego konkursu, czyli bez zadęcia, obieranych jurorów... Wybór zwycięzców poprzez głosowanie wszystkich użytkowników portalu, którzy zechcą swój głos oddać. Nie tylko limerykiem można się bawić. Pozdrawiam Wszystkich. --- "Albo człowiek ma rację, albo się myli, albo jedno i drugie." - Charles Bukowski – Szmira | |
| 19 Sie 2018 o 17:18 dzisiaj o 10:21 "Pytanie, po co ktokolwiek miałby oszukiwać w grze o order z kartofla..."
heheh, cudowne!Czyli cały konkurs to KARTOFLAK. O Jezu! Pierwszy raz się cieszę, ze nie potrafię pisać limeryków, heheh.--- DW | |
| 19 Sie 2018 o 18:56 Legion napisał: dzisiaj o 10:21 "Pytanie, po co ktokolwiek miałby oszukiwać w grze o order z kartofla..."
heheh, cudowne!Czyli cały konkurs to KARTOFLAK. O Jezu! Pierwszy raz się cieszę, ze nie potrafię pisać limeryków, heheh. ... "pacz pan" - a ja już od przynajmniej pięciu lat nie jem kartofli pod żadną postacią. No, czasami wypijam ... mam więc nadzieję, że nie będę musiał się obnosić z owym "gorącym kartoflem" w kształcie orderu--- bronmus45 / trotsiga | |
| 19 Sie 2018 o 21:52 A ja, już osiem sezonów czekam na wykopki. Boże mój! Obawiam się, że na koniec to we wiadrach będą kartoflankę wynosić i wcale nie będą zważać na to, czy się kilogramy zgadzają. Psy się zlecą i dzikie koty, bo smród będzie gorszy jak od padliny. A ludzie będą padać jak muchy.
"Gdy niegodny spocznie przy czakramie wawelskim powodzie nastaną i mordowanie dzieci przez matki. Rodzina jego potępiona na wieki zostanie dokąd nie spłynie sarkofag do morza lub morze go nie przykryje".
błogosławiony Rufus--- DW | |