Autor | Dla tych.którzy myślą,że celibat to wymys ludzki |
/konto usunięte/ | [...] | |
| 30 Wrz 2018 o 05:43 Tak, celibat to wymysł (nie "wymys") ludzki, bowiem wprowadzili go ludzie, czyli papieże. Chyba że ktoś nie uznaje papieży za ludzi. A przyczyna jego wprowadzenia tkwiła w chęci zapobieżenia rozdawnictwu majątków kościelnych licznym potomkom osób duchownych. Przy okazji przypomnę, że celibat w XI wieku wprowadził poprzez tzw. reformy gregoriańskie papież Grzegorz XVII, uznając dotychczasowe małżeństwa księży za nieważne. Natomiast celibat, czyli zakaz zawierania związków małżeńskich przez księży, wprowadził papież Innocenty III (1198-1216). Celibat ponadto został w 1917 roku ponownie potwierdzony w "Kodeksie kanonicznym".
Powtarzam więc jeszcze raz, to ludzie wprowadzili celibat. Dlatego też ludzie powinni go jak najszybciej znieść. I mam nadzieję, ze zrobi to światły człowiek, czyli papież Franciszek.--- Jan Stanisław Jeż | |
| 30 Wrz 2018 o 06:07 W innych religiach świata - u protestantów, w starym jak nasz katolicyzm prawosławiu etc. - duszpasterstwo idzie także w parze z usankcjonowanym współżyciem seksualnym samych duszpasterzy, i te statystyki wiernych nie maleją u nich tak drastycznie jak np. w Holandii, Estonii czy w Irlandii. Papież Franciszek nie bez kozery bije na larum! Si vis pacem - para bellum! Kościół - jeśli chce przetrwać i trwać po kres Kresów - musi podjąć tę rękawicę. Zniesienie celibatu to milowy krok w przód w tym zbawczym kierunku | |
| 30 Wrz 2018 o 09:08 Jestem niezmiernie ciekaw, na jakiej podstawie "jedynie słuszna religia" we współpracy z "jedynie słuszną partią" są pewne swojego zbawienia - jeśli oczywiście wierzą w "jedynego Boga". Ich bowiem podstawy - głoszone wszem i wobec - nijak się mają do zapisów katechizmu czy statutu partii.--- bronmus45 / trotsiga | |
| 30 Wrz 2018 o 09:20 Arsene napisał: Polecam wszystkim zachwyconym widzom filmu KLER przeczytać artykuł pana Piotra Lisiewicza w tygodniku Gazeta Polska pt,,Kler czyli nasz skarb,,. To nie recenzja filmu a tekst,który zmusza do refleksji.
„KLER - nasz skarb w walce z nazizmem, komunizmem, LGBT i islamistami. Wyszyński, Wojtyła, Popiełuszko, Kolbe” - zobaczyłem e empiku, przeczytałem. Bełkot i klapy na oczach.
Co do kodeksu kanonicznego, Kan. 282 - § 1. Duchowni powinni prowadzić życie proste i powstrzymywać się od wszystkiego, co trąci próżnością.
Naprawdę spora część ludzi posiadła umiejętność czytania ze zrozumieniem. | |
| 30 Wrz 2018 o 09:34 Leo, mam podobne wątpliwości dotyczące tejże umiejętności. Natomiast sugerowanie, co mam przeczytać oraz przekonywanie do swoich poglądów uważam za publiczną indoktrynację i włażenie w ugnojonych gumiakach w moje prywatne życie.--- Jan Stanisław Jeż | |
| 30 Wrz 2018 o 10:05 Przyglądasz się Arsene jakiemuś prawu, zacznij od elementarza. Po pierwsze, prawo definiuje podmioty do których ma zastosowanie. Określa. A teraz przyjrzyj się, czy zapewnia równość podmiotów wobec tego prawa. Nie zapewnia. Dobro kościoła zawsze stawia ponad dobrem członków kościoła. Taką właśnie budowę mają kodeksy feudalne. Też miłej niedzieli, | |
| 30 Wrz 2018 o 10:25 janko napisał: Leo, mam podobne wątpliwości dotyczące tejże umiejętności. Natomiast sugerowanie, co mam przeczytać oraz przekonywanie do swoich poglądów uważam za publiczną indoktrynację i włażenie w ugnojonych gumiakach w moje prywatne życie.
Takie i moje zdanie, dlatego na to nie pozwalam i bronię swoich poglądów, bo są tak samo dobre jak inne, ale z tą różnicą, że nikomu ich nie narzucam i wymagam tego samego. Dopóki choć jedna złotówka z moich podatków jest wydawana na kościół mam pełne prawo zabierać głos w jego sprawie. Witaj po urlopie, pusto było. | |
| 30 Wrz 2018 o 10:55 Padło pytanie tutaj, dlaczego księża tak świetnie znają się na miłości?
Bo natura nie znosi ni próżni, ni - tym bardziej - próżniactwa?? | |
| 30 Wrz 2018 o 11:07 Ja Ci o regulaminie, Ty mi o sacrum. Szkoda mi na to dobrej niedzieli. ENAF LFT GB SK | |
| 30 Wrz 2018 o 11:20 emiliapienkowska napisał: Padło pytanie tutaj, dlaczego księża tak świetnie znają się na miłości?
Bo natura nie znosi ni próżni, ni - tym bardziej - próżniactwa??
Widocznie Emilio, bliskość sprzyja doświadczeniom z drugiej ręki. | |
| 30 Wrz 2018 o 12:47 Moim zdaniem nie ma sensu dalsze wypowiadanie się w tej materii, bowiem prawda jest tutaj jedna.--- Jan Stanisław Jeż | |