Autor | Konkursowicze. Rozwinięcie tematu |
| 27 Lis 2018 o 17:23 Par.:
29 listopada 2003 roku wysłałam do Działu Programowego Miejskiego Domu Kultury w Wieliczce pismo następującej treści:
Dotyczy: drugiej edycji konkursu poetyckiego „Bez tytułu”.
Zapoznawszy się z werdyktem Jury(w: „Panorama Powiatu Wielickiego" nr 12/2003. – s.10) informuję uprzejmie, iż przyznane mi III miejsce należy się nie niżej podpisanej, ale Laureatce literackiej nagrody Nobla w 1966 roku – błog. Pamięci Pani Nelly (Leonii) Sachs (1891-1970).
Przesłany na konkurs wiersz pt. „Morpho cyprys” jest translatorską kompilacją czterech utworów lirycznych wym. Autorki, w tym: „Der Schmetterling” (ze zbioru: Die Sternverdunkelung), „Zeit der Verpuppung” (w: Und niemand weiss weiter), „ENDE” (z: Flucht und Verwandlung), wreszcie: „WER von der Erde kommt” (z tomu: Fahrt ins Staublose)) – wobec czego jako tłumaczka pełniąca li tylko służebną rolę w stosunku do poetyckiego słowa Noblistki – niżej podpisana ani tej, ani najpierwszej, ani w ogóle żadnej nagrody nie mogłaby przyjąć! Równocześnie wyjaśniam, iż będąc namówioną przez jednego ze Współorganizatorów konkursu do uczestnictwa w tymże, niniejszy – uhonorowany teraz wielce zaszczytną trzecią nagrodą – tekst – wysłałam wyłącznie w charakterze sprawdzianu profesjonalizmu Jury, jak też subiektywno-obiektywnego kryterium przy dokonywaniu ocen.
I po raz kolejny intuicja niżej podpisanej nie zawiodła, czego jest namacalnym dowodem rozbieżność pomiędzy Królewską Akademią Szwedzką i Noblowskim Komitetem w Sztokholmie, a werdyktem… Miejskiego – w Wieliczce – Domu Kultury.
Podpisano: /-/
Załącznik:
Godło:LEONIA
Morpho cyprys W lazurze nocy w oszronionym szafirze w przestrzeni żałobnej obwódce z najsrebrzystszym połyskiem
opiłków gwiezdnych na jedwabistych skrzydłach rozwłóczonych meteorów nim spopieleją
ciśnięte kosmicznym wichrem o Ziemi skorupę ostygłą jak serce ugaszone wodotryskiem bólu
Miłości po kres - (nie)spełnionej
* Łuskoskrzydły i pałko rożny z gatunku „Lepidoptera” Morpho cyprys czyli psyche umarłej poetki
Druk w: „Biuletyn Informacyjny Urzędu Miasta i Gminy Wieliczka”, nr 1 (20) 2003/2004. – s.26 ISSN 1640-310X--- Hellsichtige [Jasnowidząca] | |