strona 1 z 1
AutorSpóźnione powitanie
29 Lis 2019 o 19:01
Może wyskoczę jak Filip z konopi, ale niedługo minie "miesięcznica" jak jestem na portalu i dopiero kilka dni temu zorientowałam się, że istnieje forum, gdzie można się przedstawić. Ja niestety popełniłam faux pas. W związku z powyższym, witam wszystkich serdecznie i mam nadzieję, że ten nietakt pójdzie szybko w niepamięć. Praktycznie od dziesięciu lat nie pisałam po polsku, gdyż mieszkam i pracuję we Francji. Pewnego dnia, przeraziłam się, widząc że zapominam swojego ojczystego języka więc zaczęłam czytać polskie książki i to też dało niewiele. Dopiero, gdy zaczęłam dużo pisać poczułam ulgę.
Dawno, dawno temu, przed przyjazdem do Francji dużo pisałam ale nigdy nie chciałam niczego publikować. Właściwie mąż przekonał mnie do tego i nie jest mi z tym tak źle jak myślałam.
Tyle tytułem wstępu. Jeszcze raz wszystkich witam. Do usłyszenia.
30 Lis 2019 o 03:41
Gorąco witamy na wielkiej fali emigracji. Vive la liberte - et vive la France!
30 Lis 2019 o 05:55
Ja również witam i zapewniam, że z Twoją polszczyzną jest bardzo dobrze, a może jeszcze lepiej. Jak chyba u większości rodaków szwankuje interpunkcja. Wypowiedziałem się o tym pod wierszem "Nie raz".
---
Jan Stanisław Jeż
01 Gru 2019 o 20:10
Serdecznie dziękuję.
01 Gru 2019 o 22:12
Miło i mnie powitać na portalu :)
Tak, kiedy się pisze, to i język ojczysty łatwiej szlifuje :)
PS.Na ucho szepnę, że przysłowie brzmi "wyskoczył jak filip z konopi" (tzn. zając, szarak - dawniej zwany filipem).
strona 1 z 1
© 2010-2016 by Creative Media