Autor | Tematyka polityczna na Publixo i nie tylko |
| 01 Wrz 2023 o 01:15 Najpierw się zastanawiam, co można podciągnać pod tematykę bądź problematykę polityczną... I kiedy się tak zastanawiam to przychodzi mi na myśl, że to nie tylko są kwestie związane z dostrzeżonymi tu i ówdzie treściami, które opisują rzeczywistość w sposób niezgodny z wyobrażeniami tego, kto dostrzegł, ale to może być na przykład: osiem gwiazdek w szeregu bądź w dwóch szeregach, błyskawica, tęcza, zapomniana już różyczka, serduszko czy jakikolwiek bazgroł w którym osoba dostrzeże polityczną treść. Myślę, że tematykę polityczną może zawierać nawet pogadanka o pogodzie - weźmy ulewne deszcze albo bicie gradem na wiecach jedynej słusznie rządzącej partii politycznej. Wyraźnie widać, że pisanie o ulewnym deszczu i gradzie wielkości orzechów włoskich w kontekście wieców PiSu jest poruszaniem zakazanej tematyki politycznej.
Z drugiej strony jestem przekonany, wzmiankowanie o ubitym przez błyskawicę uczestniku wiecu z Tuskiem nie naruszało znamion tematyki politycznej w żadnym stopniu.
Potem się zastanawiam nad miejscami w których nie należy poruszać tematów politycznych. Podobno nie należy na Publixo, bo to portal literacki. Nie wiem, jak innym, ale mi przychodzą na myśl świątynie. Ale chwilę pochylam się i zastanawiam nad literaturą. Sięgam pamięcią wstecz, i jeszcze wstecz... Mam myśleć, że literatura to pisma natchnione przez proroków, zaklęcia religijne, romanse i kryminały? Cała reszta to kicz. W takim razie wychodzi mi, że odpowiednie miejsca do poruszania tematów politycznych to: Magiel Bazar Tramwaj
Jeszcze się zastanawiam nad tym, co ludzie mówią "kto nie powinien się wypowiadać na tematy polityczne" (rozumiem, że powodem jest to, że ten ktoś się na polityce nie zna i dlatego nie powinien zabierać głosu, ani manifestować poglądów). No i podobno nie powinni: Pisarze Aktorzy i reżyserzy Malarze Prawnicy Lekarze Nauczyciele Pracownicy naukowi wszystkich dyscyplin Celebryci Dziennikarze Biznesmeni itd...
Na koniec mi wychodzi kto może wygłaszać publicznie swoje polityczne poglądy i w ogóle poruszać polityczne tematy: Starsze kobiety w maglu Emeryci na targowisku Dzieci na placach zabaw Grabarze.
Pozdrawiam wszystkich. Legion--- DW | |
| 01 Wrz 2023 o 12:38 cytuję: "Na koniec mi wychodzi kto może wygłaszać publicznie swoje polityczne poglądy i w ogóle poruszać polityczne tematy: Starsze kobiety w maglu Emeryci na targowisku Dzieci na placach zabaw Grabarze." ~~ Według mnie zapomniałeś o jeszcze jednej grupie, czyli: .. "przedstawiciele rządzącej obecnie opcji politycznej" - czyli grupy trzymającej (kurczowo) władzę. Chyba, że .. wymienione przez Ciebie grupy stanowią jedność ze zbiorem przedstawicieli tejże władzy :-((( | |
| 01 Wrz 2023 o 22:44 Liczę na dobrowolne rozszerzanie listy aż po kres możliwości, bo jeśli kapłan w świątyni może, to jakież miejsce świętsze i wolne od gnoju, niż sama świątynia?--- DW | |
| 02 Wrz 2023 o 08:40 Niechaj więc wszyscy tutaj (jak i w całej sieci), określający się jako żarliwi wyznawcy Boga, regularnie odwiedzający kościół i wysłuchujący kazań duszpasterskich tam głoszonych - raz na zawsze odczepią się od politycznych treści, wyrażanych przez wolnych obywateli naszego kraju w formie, jaką Ci przyjmą za stosowną. | |
| 05 Wrz 2023 o 17:33 Dobromir napisał: Niechaj więc wszyscy tutaj (jak i w całej sieci), określający się jako żarliwi wyznawcy Boga, regularnie odwiedzający kościół i wysłuchujący kazań duszpasterskich tam głoszonych - raz na zawsze odczepią się od politycznych treści, wyrażanych przez wolnych obywateli naszego kraju w formie, jaką Ci przyjmą za stosowną.
I vice versa, piaskowy dziaduniu, vice versa :-)))--- Hellsichtige [Jasnowidząca] | |
| 11 Wrz 2023 o 10:11 Żyjemy w wolnym kraju. Czy wolnym od niewiedzy? Śmiem wątpić. Dopóki kołdra polskiej oświaty będzie wciąż tak kusa jak zawsze, Polacy nadal będą żyć w ciasnej klatce własnego nieoświeconego umysłu. | |
| 13 Wrz 2023 o 21:47 belino napisał: Żyjemy w wolnym kraju. Czy wolnym od niewiedzy? Śmiem wątpić. Dopóki kołdra polskiej oświaty będzie wciąż tak kusa jak zawsze, Polacy nadal będą żyć w ciasnej klatce własnego nieoświeconego umysłu.
Dobrze "belino", że ty świecisz. Na modłę próchna ;)--- Hellsichtige [Jasnowidząca] | |
| 14 Wrz 2023 o 11:06 Może tutaj również warto powtórzyć moje pytanie o to, ile jest kilometrów z Warszawy - albo z zielonej granicy - do takiej przykładowo Wieliczki. | |
| 14 Wrz 2023 o 17:20 belino - nie biorąc pod uwagę geograficznie odległych usytuowań mieszkania na Żoliborzu oraz licznych dacz Putina w Rosji, ich mieszkańców łączy bardzo wiele. Przede wszystkim zaś dążenie do absolutnej władzy, połączonej z boskim (niekiedy skrywanym) wręcz uwielbieniem dla pierwszych władców ZSRR. Cóż więc za znaczenie mają tutaj kilometry pomiędzy Warszawą a Wieliczką? | |
| 09 Gru 2023 o 02:39 Tematyka polityczna jest spoiwem wszystkich istotnych dla kultury świata dzieł literackich
od Homera po Tokarczuk
Tylko kompletni ignoranci nie mają o tym zielonego pojęcia | |
| 10 Gru 2023 o 11:48 Nie ma dobrej literat7ry bez głębokiej refleksji nad uwikłaniem człowieka w zastany przezeń system. Szekspirowska sprzed prawie pięciuset lat sztuka teatralna "Romeo i Julia" nie jest tylko dramatem spełnionej, lecz zakazanej miłości - to przede wszystkim tragedia zniewolenia. | |