Autor | Punkt Wymiany Poezji |
| 18 Wrz 2023 o 13:24 Dzień dobry,
Szukam osób chętnych do współtworzenia projektu Punkt Wymiany Poezji. PWP to rameczki umieszczone na ścianach w różnych miastach. Każdy może przynieść wiersz, zabrać wiersz. Potrzebni są jednak moderatorzy - osoby, które czasem "nakarmią" i uporządkują rameczkę.
Jeśli:
- piszesz dobre wiersze i chcesz w ten sposób pokazać się szerszej widowni,
- chcesz podzielić się z innymi swoim literackim gustem,
- chcesz zaopiekować się którąś z rameczek (na tą chwilę na "adopcję" czeka rameczka w Gdańsku i Krakowie,
- masz pomysł, gdzie w Twoim mieście można powiesić rameczkę
Po prostu napisz do mnie:
punkt.wymiany.poezji@gmail.com | |
| 20 Wrz 2023 o 09:09 Tylko... co ja będę z tego - poza ulotną jak dym sławą - miał? | |
| 20 Wrz 2023 o 09:14 W dzisiejszej Polsce .. utopia. Urząd Miasta / Gminy zapewne bardzo ostrożnie podejdzie do wydania takich pozwoleń. Wyobrażasz sobie teksty niezgodne z światopoglądem Kościoła lub rządzących, wystawione na widok publiczny?!! Przeszły by tylko peany na ich cześć .. | |
| 20 Wrz 2023 o 11:26 belino napisał: Tylko... co ja będę z tego - poza ulotną jak dym sławą - miał?
To nie jest projekt komercyjny. Chodzi o wyrażenie siebie, przekazanie komuś ciekawej myśli.. To fajna satysfakcja - kiedy wiersze znikają. Jeszcze większa - gdy pojawiają się, napisane długopisem na paragonie..
Poza tym - co masz z pisania postów na facebooku, czy instagramie? Też tylko ulotną sławę:) PWP to takie social media, ale w wersji fizycznej, w terenie, skierowane do wysmakowanego odbiorcy:))) | |
| 20 Wrz 2023 o 11:30 Dobromir napisał: W dzisiejszej Polsce .. utopia. Urząd Miasta / Gminy zapewne bardzo ostrożnie podejdzie do wydania takich pozwoleń. Wyobrażasz sobie teksty niezgodne z światopoglądem Kościoła lub rządzących, wystawione na widok publiczny?!! Przeszły by tylko peany na ich cześć ..
Rameczka to rzecz mała, ulotna. Wieszając rameczki zawsze wybieram zaniedbane, pomazane ściany - żeby nikt nie mówił, że zniszczyłem elewację. Ale też - nie pytam się nikogo o zdanie - to niepotrzebna biurokracja... w przestrzeni miejskiej pełno jest obiektów, na które nikt nie wyrażał zgody. | |
| 20 Wrz 2023 o 19:34 - kolejna utopia .. władze danej miejscowości - wzorowo lojalne wobec rządzącej partii - bez zmrużenia oka naślą na Ciebie odpowiednie służby z wypisanym mandatem za Twój czyn. Tak przecież było - a nawet surowiej - za czasów PRL, więc nie spodziewaj się ulgowego traktowania w PRL-bis .. | |
| 21 Wrz 2023 o 09:18 Dobromir napisał: - kolejna utopia .. władze danej miejscowości - wzorowo lojalne wobec rządzącej partii - bez zmrużenia oka naślą na Ciebie odpowiednie służby z wypisanym mandatem za Twój czyn. Tak przecież było - a nawet surowiej - za czasów PRL, więc nie spodziewaj się ulgowego traktowania w PRL-bis ..
Musimy się wszyscy nauczyć nie bać... Jedyne, ewentualne ryzyko jest w momencie mocowania rameczki do ściany - dobry klej łapie w niecałą minutę... Później nikt nie ma najmniejszego prawa powiedzieć Ci cokolwiek... Ja u siebie w mieście ścianę pod jedną z rameczkek najpierw pomalowałem farbą, żeby było ładniej... i też się nikt nie przyczepił... Myślisz,że kogoś w urzędzie obchodzi mała rameczka? Chyba, że napiszesz, że burmistrz to stary złodziej... | |
| 21 Wrz 2023 o 17:56 No, cóż .. widzę, że żyjesz w świecie swoich fantazji .. Rameczkę - albo cokolwiek innego - możesz sobie przykleić bezkarnie na ścianie swojego domu i nigdzie indziej .. Kończę dyskusję na ten temat i .. życzę powodzenia :-))) | |
| 22 Wrz 2023 o 11:07 Dobromir napisał: No, cóż .. widzę, że żyjesz w świecie swoich fantazji .. Rameczkę - albo cokolwiek innego - możesz sobie przykleić bezkarnie na ścianie swojego domu i nigdzie indziej .. Kończę dyskusję na ten temat i .. życzę powodzenia :-))) Najwyraźniej żyjemy w różnych światach... mój jest prawdziwy i bardziej kolorowy - więc wybieram swój. Nie wiem, czy bywasz w miastach - Kraków, Poznań, Wrocław, Katowice, Warszawa, Lublin, Gdańsk - są pełne sztuki ulicznej na którą nikt nigdy nie wyrażał zgody. Sztuka uliczna nadaje miastom wyjątkowy charakter:) Jeśli nie wierzysz - w którymkolwiek z tych miast mogę służyć Ci za przewodnika po sztuce:) | |
| 22 Wrz 2023 o 14:05 Piszą o nas:
| |
| 25 Wrz 2023 o 08:59 PunktWymianyPoezji napisał: Piszą o nas: Zapraszam na profil na facebooku: | |
| 13 Paź 2023 o 08:42 A mnie się ten pomysł bardzo podoba. Charakterystyczne jest to, że w miejscu, gdzie poeci piszą wiersze spotyka się z brakiem akceptacji. Dziwne.--- Eu sou uma borboleta czyli motyl w kuchni https://www.youtube.com/watch?v=28iW_O5qWfU | |
| 14 Paź 2023 o 16:32 Borbolenthina napisał: A mnie się ten pomysł bardzo podoba. Charakterystyczne jest to, że w miejscu, gdzie poeci piszą wiersze spotyka się z brakiem akceptacji. Dziwne. ~~ .. a mnie (na ten przykład) podoba się .. wielożeństwo, lecz nie ma na to przyzwolenia w naszej kulturze i muszę się z tym pogodzić. Tak samo, jak umieszczania na murach w naszej wspólnocie (miasto, osiedle, wieś) nieuzgodnionych z władzami ogłoszeń. Toż to przecież samowolka rodem z jarmarku ..!!! | |
| 15 Paź 2023 o 14:20 Jestem za tym projektem. Dobrym miejscem byłyby znane kafejki, ale nie tylko. Są przecież miejsca, gdzie można takie rameczki powiesić, a już przeczytanie strof sprawi radość przechodniom. Chyba w każdym większym mieście skupiają się miłośnicy strof poetyckich, którzy mogą się opiekować takimi zakątkami.--- Eu sou uma borboleta czyli motyl w kuchni https://www.youtube.com/watch?v=28iW_O5qWfU | |