Go to commentsHAIKU Z HONSIUSIU
Text 1 of 1 from volume: HAIKU
Author
Genrepoetry
Formpoem / poetic tale
Date added2024-10-06
Linguistic correctness
- no ratings -
Text quality
- no ratings -
Views34

Czy paszcza,

zwłaszcza,

podczas orkanu się wypłaszcza..?


Czy gdy

mży

to giez cny

wzleci..?


Czy ćma

gna do światła,

czy do Boga

nasza nieboga..?


Czy ćmi

z lufki

Dżej Dżi

też gdy śni?

A może nigdy się nie budżi..?


Czy lży

te Izy

i grzmi,

gdy łzy

u nich widżi..?


Czy drwa

przepastna

paszcza

Twego

tygrysa

też rozgryza..?


Czy Kuryle

kukułka zna na tyle,

że tam trwa..?


Czy cesarz

czesze

swą czuprynę

często..?


Gęsto

od gęsi.

Ich gromadka

gęga

za często.


Adżani,

dziś nie śniadamy.

Tsunami

za nami..


Czaple

czują

czaczę

na czczo.


Ziemi trzęsienie?

Nie.. To cieni

tańczenie

w Hiroszimie.


Sio Shogunie

szepnęła Chryzantema.

Siecz mieczem

insze gejsze.


Micziko,

Twe piękno

to zło..

Idźże z dżonki

na dno!



  Contents of volume
Comments (0)
ratings: linguistic correctness / text quality
no comments yet
© 2010-2016 by Creative Media