Autorwybieramy zaufanych recenzentów
21 Sie 2018 o 19:49
Osoby, które zostały dyscyplinarnie usunięte z Publixo (wyrzucone za hejt) nie zasługują na poważne traktowanie ich opinii w sprawach dot. portalu., w tym także kto może, a kto nie może mieć takiego, uznaniowego tytułu.
21 Sie 2018 o 19:59
piorko napisał:
Osoby, które zostały dyscyplinarnie usunięte z Publixo (wyrzucone za hejt) nie zasługują na poważne traktowanie ich opinii w sprawach dot. portalu., w tym także kto może, a kto nie może mieć takiego, uznaniowego tytułu.

"Dyscyplinarnie usunięte", czy wygryzione przez...? Tak, wygryzione: "zaufanych recenzentów", w tym - "zaufaną - a jakże - recenzentkę", autorkę "Podłej staruchy" i innych fekalno-analnych satyrek z rozmaitymi świnkami, padlinkami, chlewkami, siedzącymi na ekskrementach muchami itp. cudownościami.

Mam do nich podać linki? Zapewne, powiedziałaby Królowa Marysieńka "Avec une grande ochota", mnie jednak na przypomnienie sobie owych (u)tworków zwyczajnie zbiera się na mdłości :]
---
Hellsichtige [Jasnowidząca]
21 Sie 2018 o 20:01
Emilia Pieńkowska ponad wszelką wątpliwość zasługuje na zaufanie ze strony uzytkowników portalu.
Poza niekwestionowanymi wartościami jej komentarzy, wykazuje się ponadprzeciętną bezstronnością, szacunkiem dla innych; nigdy nikogo nie obraziła - ani w komentarzu, ani na forum.
I co ważne w moim odczuciu - nie blokuje innych, a w każdym razie nic mi o tym nie wiadomo, aby tak było. Czyli jako osoba zaufana, nie dyskredytuje żadnego z użytkowników. Zaufany recenzent (msz), powinien recenzować każdego, a nie "barykadować" swojego terytorium.

Podobnie postrzegam Mikesza111 - zawsze wyważony i powściągliwy sposób prezentowania własnych opinii wobec pozostałych userów.
---
"Albo człowiek ma rację, albo się myli, albo jedno i drugie." - Charles Bukowski – Szmira
21 Sie 2018 o 20:06
gruszka napisał:
Emilia Pieńkowska ponad wszelką wątpliwość zasługuje na zaufanie ze strony uzytkowników portalu.
Poza niekwestionowanymi wartościami jej komentarzy, wykazuje się ponadprzeciętną bezstronnością, szacunkiem dla innych; nigdy nikogo nie obraziła - ani w komentarzu, ani na forum.
I co ważne w moim odczuciu - nie blokuje innych, a w każdym razie nic mi o tym nie wiadomo, aby tak było. Czyli jako osoba zaufana, nie dyskredytuje żadnego z użytkowników. Zaufany recenzent (msz), powinien recenzować każdego, a nie "barykadować" swojego terytorium.

Podobnie postrzegam Mikesza111 - zawsze wyważony i powściągliwy sposób prezentowania własnych opinii wobec pozostałych userów.

Oczywiście, "zaufany recenzent" - według mnie - przede wszystkim musi pożegnać się u siebie z tzw. czarną listą. To powinno być podstawą do uzyskania takiego miana, w przeciwnym razie stalówka przy tym czy innym nicku, zakrawa mi zwyczajnie na kpinę.
---
21 Sie 2018 o 20:11
Emilia Pieńkowska reprezentuje bardzo wysoki poziom intelektualny, a jej wrażliwość jest niezwykła. Nie wiem, czy Publixo zasługuje na takiego recenzenta. Tutaj recenzent powinien mieć twardą dupę. Po prostu szkoda Emilii. Ja, zgłaszam Puszczyka, ponieważ on wydaje się rozumieć o co chodzi w literaturze i poezji, a dupę ma z kamienia.
---
DW
21 Sie 2018 o 20:11
gruszka napisał:

Dziękuję za poparcie mojego wniosku.

Ale nie zgadzam się z tym zdaniem:

"Zaufany recenzent (msz), powinien recenzować każdego, a nie "barykadować" swojego terytorium"

Nie. Zaufany recenzent nie powinien recenzować każdego, a tylko tych, których chce recenzować.

O blokadach już Ci dzisiaj wspominałam, więc nie będę się powtarzać.
21 Sie 2018 o 20:17
Legion napisał:
Emilia Pieńkowska reprezentuje bardzo wysoki poziom intelektualny, a jej wrażliwość jest niezwykła. Nie wiem, czy Publixo zasługuje na takiego recenzenta. Tutaj recenzent powinien mieć twardą dupę. Po prostu szkoda Emilii. Ja, zgłaszam Puszczyka, ponieważ on wydaje się rozumieć o co chodzi w literaturze i poezji, a dupę ma z kamienia.

A wiesz, Legionie? Odnośnie Puszczyka - masz rację. Nie pomyślałam o Jego kandydaturze :)
Nie zgadzam się z pytaniem, Czy Publixo zasługuje na recenzenta Emilię. Tak! Zasługuje.
21 Sie 2018 o 20:22
piorko napisał:
gruszka napisał:

Tak pamiętam, nawet sobie skopiowałam Twoje pytanie-sugestię:
"Białe myszki?"
To jest właśnie doskonały przykład jak nie powinien reagować zaufany recenzent (kultura osobista).

Poza tym, jak mozna ufac komuś, kto blokuje, by nie dopuścic do otwartej wymiany zdań? Ja takim ludziom nie ufam.
---
"Albo człowiek ma rację, albo się myli, albo jedno i drugie." - Charles Bukowski – Szmira
21 Sie 2018 o 20:30
gruszka napisał:
piorko napisał:
gruszka napisał:

"Białe myszki?"
To jest właśnie doskonały przykład jak nie powinien reagować zaufany recenzent (kultura osobista).

Poza tym, jak mozna ufac komuś, kto blokuje, by nie dopuścic do otwartej wymiany zdań? Ja takim ludziom nie ufam.

Kiedyś już na ten temat (na)pisałam:

link

świadomie włożywszy w gniazdo os swój kijaszek ;-)))
---
21 Sie 2018 o 20:36
A! I ponawiam zgłoszenie kandydatury mikesz111.
Chyba nikt nie ma Mu nic do zarzucenia w kwestii recenzowania i traktowania innych uzytkowników.
---
21 Sie 2018 o 20:52
befana_di_campi napisał:
gruszka napisał:
piorko napisał:
gruszka napisał:

"Białe myszki?"

Kiedyś już na ten temat (na)pisałam:

link

świadomie włożywszy w gniazdo os swój kijaszek ;-)))

Cudownie! W rzeczy samej, Bafano, wsadziłaś kijaszek, ale w swoje gniazdo :D

Czy Ty przeczytałaś chociaż ten wątek, czy tylko swoje "kulturalne" dywagacje? Większego strzału w swoje befanowe kolano nie mogłaś zrobić :P

I przestań pisać bzdury, że ktoś Cię wygryzł z Publixo. Za niewinność i bez poważnych, uporczywych "zasług" Lotta nie kasuje kont. Nikt oprócz Ciebie nie został z takiego (hejterskiego) powodu usunięty z P. - przynajmniej od kiedy jestem na P. czyli od 2013 r., nie było takiego faktu.

PS Dla tych, którzy dopiero czytają i są bardzo krótko na P. Medicus i Chriss (a także kilkoro innych użytkowników) poprosili o skasowanie konta. Poza tym były skasowane konta klonów i chyba jeden przypadek plagiatora.

.
21 Sie 2018 o 21:08
Widzę, że nawet w wątku zaufanych recenzentów nie ma miejsca na spokojną wymianę.

Zapytam zatem, czy nie warto rozważyć np. głosowań na "recenzenta miesiąca", albo "recenzentów kwartału" - czyli "puchar przechodni", dający szanse każdemu użytkownikowi na zdobycie wyróżnienia. Dożywotniość zmienia wyróżniający tytuł w manię tytularną i taki bezterminowy przywilej (i bezwarunkowy) powoduje, że nie jest formą uznania i motywowania, tylko "przygwizdem uprzywilowującym z nadania".
---
21 Sie 2018 o 21:25
gruszka napisał:
Zapytam zatem, czy nie warto rozważyć np. głosowań na "recenzenta miesiąca", albo "recenzentów kwartału" - czyli "puchar przechodni", dający szanse każdemu użytkownikowi na zdobycie wyróżnienia.

Na razie w ogóle rezygnujemy z wyróżniania kogokolwiek, natomiast krewkie towarzystwo w liczbie bodajże 4 osób aktualnie poszło sobie odpocząć, ponieważ inaczej będą ciągnąć kłótnię do zgonu. Swojego albo serwisu.
---
Uwaga, admin. Kasuje wpisy, zanim zdążycie je wymyślić.
23 Sie 2018 o 21:33
Emilia Pieńkowska pisze bardzo ciekawe, obszerne komentarze i jest neutralna. Ponieważ jednak nikogo nie wyróżnia, dając każdemu znakomite oceny za poziom literacki, a także za język, w pewnym sensie jest osobą jedynie chwalącą. Recenzje jej ukazują nam świetne skojarzenia, lecz osobie piszącej tak wspaniała opinia przydać się może tylko do głaskania ego. Co na pewno jest przydatne, jeśli zostało ono właśnie przez innego uczestnika bardzo zranione. Lecz wskazówki do lepszego pisania u Emilii chyba nie znajdziemy. Dodaję, że niezwykle lubię czytać komentarze Emilii, które są same w sobie już małymi "dziełkami".
23 Sie 2018 o 21:35
Mój komentarz jest właściwie nieaktualny ze względu na wpis Lotty.
23 Sie 2018 o 22:12
Może jeszcze (jednak, bo dzisiaj widać że ten pomysł ma sens) warto przemyśleć, czy potrzebne są /+-/ przy komentarzach? Wcześniej (przed marcem tego roku) nie było z tym problemu. Blokowaliśmy i tym samym odcinaliśmy sobie możliwość komentowania zablokowanych.

Blokada jest dobra, dobra jest funkcja oceny tekstu i obowiązująca, umowna zasada uzasadniania obniżonej oceny za poprawność językową.

Ale +- komentarzy? Jeśli z plusem można się zgodzić, to z minusem bez uzasadnienia, już nie. W tej chwili są to tylko ślady antypatii do autorów, a nie rzetelna ocena.

Lotto, przemyśl to, proszę.
16 Wrz 2019 o 19:57
Kilkakroć przywoływana tutaj do tablicy - przepraszam za me wszystkie zwłoki! - jak to człowiek niespotykanie roztargniony dzisiaj dopiero zauważyłam ten wątek i dlatego z takim poślizgiem odpowiadam, co następuje:

Nie oczekujcie, Państwo, ode mnie niższych, podkreślam NIŻSZYCH ocen niż te, jakie są tutaj na portalu jedyne możliwe. Twórczość literacka jest nie rzemiosłem, nie wyuczalną mechaniczną w/g jakiegoś szablonu i instrukcji powtarzalną produkcją - a działaniami artystycznymi z pogranicza magii i cudu. Nie ma de facto żadnej skali, która oddawałaby wielkość i mistrzostwo wielu z prezentowanych u nas na publixo dzieł - i arcydzieł. Tak, ARCYDZIEŁ!

To po pierwsze. Po drugie, mnie MNIE interesuje w zasadzie tylko DŹWIĘKOWA strona tekstu, a nie jego zapis graficzny (o którym przecież wiemy, że zawsze czuwa nad nim profesjonalny zespół redakcyjny i w procesie edytorskim podlega on obowiązkowej korekcie i adiustacji). Nie ma dla mnie znaczenia, gdzie są spacje, gdzie średniki, wielkie litery czy ó kreskowane, bo ja tekst przede wszystkim SŁYSZĘ, a nie widzę.

Po trzecie, bezstronność w ocenie dzieła sztuki - w tym wiersza czy utworu prozą - musi wiązać się z poruszaniem się wyłącznie w obrębie i przestrzeni badanego/ocenianego dzieła. Kto recenzuje fizyczną dotykalną osobę autora, jego życie polityczne, rodzinne, duchowe itd., itd. - nie recenzuje przecież jego twórczości, bo to są kompletnie niekompatybilne obce sobie ciała! ODDZIELAMY PISARZA OD NAPISANYCH PRZEZ NIEGO KSIĄŻEK - i tylko nimi/książkami się zajmujemy. To postulat konieczny, żeby móc w ogóle coś sensownego powiedzieć o recenzowanej przez nas literaturze.

Boleję nad tym, że nie mamy na naszym portalu żadnego fachowca-literaturoznawcy, a powinno być ich tu co najmniej kilku, jak nie kilkunastu. Ja jestem tylko rusycystką, tłumaczem i bibliofilem, a to grubo za mało, by sprostać godności recenzenta.

I to byłoby wszystko, jeśli chodzi o mój głos w tej sprawie
17 Wrz 2019 o 11:12
emiliapienkowska napisał:
Kilkakroć przywoływana tutaj do tablicy - przepraszam za me wszystkie zwłoki! - jak to człowiek niespotykanie roztargniony dzisiaj dopiero zauważyłam ten wątek i dlatego z takim poślizgiem odpowiadam, co następuje:

Nie oczekujcie, Państwo, ode mnie niższych, podkreślam NIŻSZYCH ocen niż te, jakie są tutaj na portalu jedyne możliwe. Twórczość literacka jest nie rzemiosłem, nie wyuczalną mechaniczną w/g jakiegoś szablonu i instrukcji powtarzalną produkcją - a działaniami artystycznymi z pogranicza magii i cudu. Nie ma de facto żadnej skali, która oddawałaby wielkość i mistrzostwo wielu z prezentowanych u nas na publixo dzieł - i arcydzieł. Tak, ARCYDZIEŁ!

To po pierwsze. Po drugie, mnie MNIE interesuje w zasadzie tylko DŹWIĘKOWA strona tekstu, a nie jego zapis graficzny (o którym przecież wiemy, że zawsze czuwa nad nim profesjonalny zespół redakcyjny i w procesie edytorskim podlega on obowiązkowej korekcie i adiustacji). Nie ma dla mnie znaczenia, gdzie są spacje, gdzie średniki, wielkie litery czy ó kreskowane, bo ja tekst przede wszystkim SŁYSZĘ, a nie widzę.

Po trzecie, bezstronność w ocenie dzieła sztuki - w tym wiersza czy utworu prozą - musi wiązać się z poruszaniem się wyłącznie w obrębie i przestrzeni badanego/ocenianego dzieła. Kto recenzuje fizyczną dotykalną osobę autora, jego życie polityczne, rodzinne, duchowe itd., itd. - nie recenzuje przecież jego twórczości, bo to są kompletnie niekompatybilne obce sobie ciała! ODDZIELAMY PISARZA OD NAPISANYCH PRZEZ NIEGO KSIĄŻEK - i tylko nimi/książkami się zajmujemy. To postulat konieczny, żeby móc w ogóle coś sensownego powiedzieć o recenzowanej przez nas literaturze.

Boleję nad tym, że nie mamy na naszym portalu żadnego fachowca-literaturoznawcy, a powinno być ich tu co najmniej kilku, jak nie kilkunastu. Ja jestem tylko rusycystką, tłumaczem i bibliofilem, a to grubo za mało, by sprostać godności recenzenta.

I to byłoby wszystko, jeśli chodzi o mój głos w tej sprawie

Droga Pani Emilio,

"zaufanymi recenzentami" byli: lekarz medycyny "medicus", "redaktor janko", nauczyciel "Hardy", prawniczka "lilly", "piorko" [z pozyskanych w necie informacji podobno psycholog] więc o czym oraz o kim Pani mówi?
Byłam także ja: o Pani kompetencjach i zbliżonym wykształceniu. Zatem nie za wysoko ta przez Panią ustawiona poprzeczka?
Jedyne moje zastrzeżenie dotyczące Pani ocen, to owa "językowa poprawność" którą klasyfikuje Pani jako "bezbłędną", gdy tymczasem pospolite orty biją wprost po oczach.

Serdecznie :)
---
17 Wrz 2019 o 12:01
O prestiżu czegokolwiek - instytucji, szkoły, pisma (literackiego), środowiska (filmowego), związku (religijnego) itd., itd. - decydują przede wszystkim zatrudnieni/zaangażowani tam eksperci, i co do tego chyba wszyscy się tutaj zgadzamy, prawda? Nie ma kompetencji - nie ma audiencji.

Portal nasz ma ŚWIETNE zaplecze literackie niezależnie od tego, jak ostre problemy ortograficzne czy interpunkcyjne mają niektórzy z nas: niedowidzący, ociemniali, dyslektycy, dysgraficy, deskorolkowicze i dyskopolowcy :)

To nie zapis graficzny a PRZEKAZ oraz siła ARTYSTYCZNEGO WYRAZU decydują o wartości dzieła literackiego.

Dziękując wszystkim Szan. Piszącym, którzy poparli moją nominację, powtarzam: na zaszczytny tytuł zaufanego recenzenta zasługują wyłącznie li-te-ra-tu-ro-znaw-cy. To oni wyprowadzą nas na szersze wody wielkiej nowoczesnej polskiej sztuki słowa.
17 Wrz 2019 o 12:48
emiliapienkowska napisał:
O prestiżu czegokolwiek - instytucji, szkoły, pisma (literackiego), środowiska (filmowego), związku (religijnego) itd., itd. - decydują przede wszystkim zatrudnieni/zaangażowani tam eksperci, i co do tego chyba wszyscy się tutaj zgadzamy, prawda? Nie ma kompetencji - nie ma audiencji.

Portal nasz ma ŚWIETNE zaplecze literackie niezależnie od tego, jak ostre problemy ortograficzne czy interpunkcyjne mają niektórzy z nas: niedowidzący, ociemniali, dyslektycy, dysgraficy, deskorolkowicze i dyskopolowcy :)

To nie zapis graficzny a PRZEKAZ oraz siła ARTYSTYCZNEGO WYRAZU decydują o wartości dzieła literackiego.

Dziękując wszystkim Szan. Piszącym, którzy poparli moją nominację, powtarzam: na zaszczytny tytuł zaufanego recenzenta zasługują wyłącznie li-te-ra-tu-ro-znaw-cy. To oni wyprowadzą nas na szersze wody wielkiej nowoczesnej polskiej sztuki słowa.

Prze-sa-da! Li-te-ra-tu-ro-znaw-cy potrafią zdołować częstokroć ze swojej bezinteresownej zawiści, mimo że nie mają ku temu najmniejszych powodów. W razie czego posłużę stosownym przykładem.

Z kolei w przypadku not, to pierwszą opcją jest - może niezbyt fortunnie sformułowana - "językowa poprawność", w moim rozumieniu: ortografia, gramatyka, styl.
Jeżeli szwankuje ortografia oraz gramatyka, to skromnym zdaniem starej belfry - w żaden sposób ocena nie może być wystawiona jako "bezbłędna", tym bardziej, że tu, na PubliXo, po wielu dyskusjach, zrezygnowano z obligatoryjnego nadawania tych ocen.
---
© 2010-2016 by Creative Media