Autor | wybieramy zaufanych recenzentów |
| 17 Wrz 2019 o 13:19 Ci z użytkowników, którzy wszystko - jak leci - oceniają jedynie najwyższymi notami, zapewne nie zdają sobie sprawy ze szkody, jaką czynią autorom prostackich tekstów, momentalnie obrastającym w piórka "miszczów". Takie postawy można jedynie zakwalifikować do perfidnego klakierstwa, obliczonego na tożsamy rewanż z drugiej strony. | |
| 17 Wrz 2019 o 14:31 PO RAZ KOLEJNY POWTARZAM: na poprawność językową składają się:
- poprawność fleksyja; - - " - składniowa; - - " - słowotwórcza; - - " - leksykalna; - - " - semantyczna; - - " - frazeologiczna; - - " - stylistyczna; - - " - ortograficzna; - - " - interpunkcyjna.
Jak pijany płotu uczepiliśmy się wyłącznie STRONY GRAFICZNEJ ocenianego języka Poety/Pisarza, i guzik nas obchodzi 6 pozostałych jego wektorów!
Szmatki-gadki o podlizywaniu się komukolwiek obrażają NAS WSZYSTKICH - łącznie z samym gadającym.
Bez profesjonalnej kadry kierowniczej nie ma drużyny, a jest zdezorientowane stado: każdy sobie rzepkę skrobie. Rzekłem | |
| 17 Wrz 2019 o 14:40 Emilian - rzekł był - a co na to Emilia?!!! | |
| 18 Wrz 2019 o 14:32 Ty Emilia zawsze dajesz najwyższe oceny i nikt już chyba nie zwraca na nie uwagi.No chyba, że pojawi się ktoś nowy i Cię nie zna, to od razu myśli ,że jest geniuszem.Ostatnio zaznaczasz też że "cytujesz z pamięci" jakby zapamiętanie trzech słów było wielkim wyczynem .Nie wiem po co piszesz, po kilka komentarzy jakby jeden nie wystarczył. | |
| 18 Wrz 2019 o 21:42 Dopiero teraz dostrzegłem tę dyskusję. Wielokrotnie w tej sprawie już się wypowiadałem, więc nie będę oryginalny, jeżeli powtórzę, że obowiązujący na portalu system komentarzy i ocen bardzo mi się podoba. Ale podoba się pod warunkiem, że w komentarzach rzetelnie odnosić będziemy się do strony literackiej oraz poprawności językowej. Dobrym też zwyczajem było, że każdorazowe, nawet minimalne, obniżenie oceny za poprawność językową było uzasadniane. Też razi mnie wystawianie najwyższych ocen za poprawność językową, kiedy w tekście ocenianym aż roi się od błędów. A przecież nie ma obowiązku wystawiania ocen. Czasami, chyba w ramach przekory, kiedy widzę najwyższą ocenę za poprawność językową, a tekst obfituje we wszelakie błędy, staram się te błędy pokazać i wystawić adekwatną ocenę. Natomiast nie rozumiem, dlaczego użytkowniczka, która z uporem twierdzi, że poprawność językowa jest jedynie stroną graficzną tekstu literackiego, a więc mało ważną, nie zgłosi wniosku do administracji o rezygnację z oceny za poprawność językową.--- Jan Stanisław Jeż | |
| 19 Wrz 2019 o 08:32 Kto z nas-Piszących nie popełnia błędów ort., int.,gram.?? Pół królestwa temu, kto takiego Mistrza nam TUTAJ na publixo.com wskaże!
Wytykanie błędów ma sens jedynie wtedy, kiedy sam jesteś expertem. Wielka Poetka, tłumaczona na dziesiątki obcych języków W. Szymborska twierdziła, że NIE WIE, czym jest poezja.
Nie pouczajmy N-I-K-O-G-O, jak ma i co pisać, skoro sami mamy z tym problem.
Niestety, sama walczę z tą "pedagogiczną" skłonnością także na własnym komentatorskim podwórku.
To mój prywatny postulat, więc zrobicie z tym, Szan. Państwo, co chcecie | |
| 19 Wrz 2019 o 09:38 Mamy na naszym portalu dostęp do poczty prywatnej każdego Piszącego? Mamy! Dlaczego wytykamy uczniowskie nasze gramy, orty i intery publicznie?! Ciurkiem wyszczególnione na wielkim forum romanum robią z nas kompletnego durnia i służą jednemu chyba celowi: ośmieszeniu? W ten sposób jesteś traktowany jak jakiś usmarkany przedszkolak, który nie odrobił prostej lekcji?
Chcesz być miłym, starszym, bardziej doświadczonym, uczynnym kolegą i służyć prawdziwą pomocą? Wskazuj potknięcia prywatnie! | |
| 19 Wrz 2019 o 14:05 Szanowna Pani Emilio, ponawiam propozycję. Proszę zgłosić do administracji wniosek o wyłączenie z ocen poprawności językowej. Dotychczas takiego wniosku nie dostrzegłem!--- Jan Stanisław Jeż | |
| 19 Wrz 2019 o 14:51 Oceny na publixo nie są moim wymysłem, i nie ja będę je kwestionować. Poprawność językowa - to ważne, ALE NIE JEDYNE, kryterium oceny dzieła literackiego. Na jego wartość składają się przede wszystkim ZAINTERESOWANIE CZYTELNICZE, dalej walory artystyczne, przekaz, uniwersalizacja świata przedstawionego, poruszane ważkie problemy współczesności, nawiązanie do tradycji literackiej uprawianego gatunku, oryginalny własny warsztat literacki itd., itd., itd.
Żeby nie wałkować w nieskończoność tych konfliktujących nas wątków i żebyśmy rozwijali się na tym wspaniałym portalu jako twórcy, potrzebujemy nie zakutych w zbroję rycerzy, ni szermierzy, ni żołnierzy - a językoznawców i literaturoznawców. W każdym renomowanym piśmie literackim jest zespół ekspercki - i to on swoją "owczarnię" wyprowadza z zagubienia i niewiedzy na kwieciste łąki nowoczesnej twórczości.
Tematy te poruszałam - także w komentarzach pod tekstami - wielokrotnie. Z jakim efektem? Chyba widzimy.
Jestem tutaj kompletnie sama, i zapewne dlatego stoimy wciąż w tym samym miejscu | |
| 19 Wrz 2019 o 15:56 Oceny na publixo też nie są moim wymysłem i też ich nie kwestionuję. Wprost przeciwnie, uważam je za w pełni zasadne. Wielokrotnie o tym pisałem. Natomiast jeżeli komukolwiek ten system oceniania nie odpowiada, to ma niezbywalne prawo zgłosić propozycję zmian. Tyle i tylko tyle. A swoją drogą poprawność językowa nie jest jedynym kryterium oceny utworów literackim, jak powyżej przeczytałem. Jest przecież druga ocena za walory literackie!--- Jan Stanisław Jeż | |