Temat: Czego aktualnie słuchasz? (34) | |
![]() | 10 Sie 2012 o 09:05 A zespół OMD jest naprawdę świetny - jak bardzo wiele podobnej muzyki z lat 80. Poziom profesjonalizmu i wyobraźni nie do wyobrażenia dla wielu późniejszych gwiazdek sezonu. I pomyśleć, że to były powszechne hity! |
![]() | 09 Sie 2012 o 17:39 ;)Pewnie, że nie "puszę" się znajomością rzeczy egzotycznych i nikomu nieznanych, to byłoby zresztą smutne. Podobnie nie zostałem "wydawcą" dla pieniędzy, bo to raczej rodzaj kosztownego hobby. Cel jest w obu przypadkach jednakowy: próbować ludzi zaciekawić, przybliżyć do muzyki szczególnie współczesnej, uchodzącej za niedostępną i wręcz "przerażającą". Georgescu może porwać każdego i dostarczyć niezwykłych, całkiem nowych doznań muzycznych, progu "trudności technicznej" dla słuchacza prawie tu nie ma, elementarne struktury i gesty, tworzące jednak coś wielkiego. Coś tam wieszał ten Rumun na YT, ale pierwsze "szerokie" i szeroko dostępne publikacje to będą te nasze płyty. A swoją drogą Bach jest bardziej współczesny, niż wiele premier z Warszawskiej Jesieni (i trudniejszy). Pozdrawiam. |
/konto usunięte/ | 09 Sie 2012 o 15:53 Tomekk! Wow, jestem pod wrażeniem i, cóś tak czuję, że się zagoogluję na cały wieczór. Pretensjonalizm? Bez przesady. Chociaż... W latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku namiętnie słuchałam Dead Can Dance, a z modnego wówczas disco (niekoniecznie polo), najbardziej podobał mi się jeden utwór OMD - Crush. I uchodziłam za dziwoląga, bo do tego był jeszcze Bach. Dzisiaj spokorniałam. Dzisiaj to piosenka literacka (Stachura w wykonaniu Różańskiego z genialną muzyką Satanowskiego!) i co się nawinie a posiada linię melodyczną i tekst. |
Temat: to ino jo (5) | |
![]() | 09 Sie 2012 o 15:38 Mam nadzieje, że spodoba ci się na portalu. Miłej zabawy :) |
/konto usunięte/ | 09 Sie 2012 o 13:37 Witaj na portalu!Już się biorę za czytanie. |
![]() | 09 Sie 2012 o 13:31 Wojtek81 napisał: Brzmi interesująco. Czekam na teksty i witam na portalu! No coś tam już zawiesiłem... Nie będę chciał chodzić na łatwiznę i tylko wlepiać pasjami starocie z bloga, ale stopniowo je tu "przeprowadzę" :) |
09 Sie 2012 o 13:28 Brzmi interesująco. Czekam na teksty i witam na portalu! | |
Temat: Czego aktualnie słuchasz? (34) | |
![]() | 09 Sie 2012 o 12:08 Jako Nowy muszę od razu pokazać, jaki to jestem zajeżaście oryginalny i offtopowy, no nie? Napiszę więc, że ostatnio wrażenie zrobiła na mnie muzyka Corneliu Dana Georgescu, rumuńskiego kompozytora współczesnego żyjącego w Berlinie. Druga symfonia, dzieła elektroniczne. Nikt prawie tego nie zna, dopiero z kulegą robimy małe kroczki by "parę" osób to poznało (wydamy mu płyty). Jest to muzyka zasadniczo niby to "poważna", ale o zgoła niespotykanym wymiarze. Człowiek słucha i myśli: jak to jest w ogóle możliwe?? Ano jakoś jest.Druga rzecz, która mi teraz przychodzi do głowy, to album "Jutro" artysty pod pseudonimem STWTZC (Stoimytwarząwtwarzzcywilizacją). Dwie kolosalne ścieżki w guście "psychodelic ambient" - coś guście trochę "Dead Man" Neila Younga, nieco drugiego wspólnego albumu Czukaya i Sylviana, trochę w guście "soundscapes" Frippa... Ogólnie nieco horrorowata ambient-awangarda muzyka o korzeniach rockowych - bo to właśnie łączy dokonania Frippa, Sylviana, Czukay'a i STWTZC. Ten ostatni jest klasykiem i wybitną postacią polskiej awangardy rockowej (szczeciński duet Zemby!), znanym jednak garstce osób i wydawanym głównie na CDR we własnym wydawnictwie FORMA... Zapewne skądinąd Wam znanym. No, to napisałem. Tak, jestem do jakiegoś stopnia osobą "pretensjonalną" - ale w raczej dobrym znaczeniu. Kto się nie poważy na bycie "pretensjonalnym", ten nic ciekawego nie zdziała :)))) |
Temat: to ino jo (5) | |
![]() | 09 Sie 2012 o 11:39 Witam jako Nowy. "Działam" od lat jako tzw. bloger, ale zdecydowanie niszowy a nie słynny, główne "osie" tego bloga to łowienie ryb i muzyka współczesna, o której zdarzało mi się to i owo publikować również "w papierze" (także o rockowej, awangardzie, bluesie bagiennym... magazyn Glissando).Nie będę ukrywał, że na razie wkleję parę tekstów publikowanych już na blogu, bez poprawek i weryfikacji (trafiają się tam niedbałki i nonszalancje językowe). Portal zarekomendowała na nk dawna znajoma ze studiów, dziś zamieszkała w Miami i uznałem, że spróbuję - niech sobie te moje opowiastki i tutaj zawisną, co mi tam... |
Temat: Cześć to ja (1) | |
![]() | 06 Sie 2012 o 13:56 Cześć, mam na imię Paulina i postanowiłam, że wypróbuję swoje możliwości w pisaniu nawet jeśli są one małe. Mam 15 lat. Pisać zaczęłam od niedawna, ale uważam, że nigdy nie jest za późno na zaczęcie czegoś nowego w życiu. Mam nadzieję,że spodobają wam się moje teksty. Proszę o szczere komentarze. Miłego dnia. :) |
Temat: Witam:) (3) | |
![]() | 06 Sie 2012 o 13:50 Mam nadzieje, że spodoba ci się w "naszym gronie". Powodzenia. |
Temat: Pozdrawiam :0 (2) | |
![]() | 06 Sie 2012 o 13:47 Hej, ja od niedawna zaczęłam pisać. Mam nadzieje, że spodoba ci się na forum. Pozdrowionka. Paulina :) |
Temat: Witam... (3) | |
![]() | 06 Sie 2012 o 13:45 Uważam,że nawet amatorzy mogą Ci pomóc w krytyce tekstów.Chętnie przeczytam twoje teksty. |
Temat: Witam. (2) | |
![]() | 06 Sie 2012 o 13:38 Witam na forum. Życzę powodzenia w pisaniu. |
Temat: hejo (3) | |
![]() | 06 Sie 2012 o 13:37 Cześć, powodzenia w pisaniu. :) |
Temat: Witam :) (3) | |
![]() | 06 Sie 2012 o 13:23 lotta napisał: Duże gratulacje, że chcesz się ćwiczyć w pisaniu. Wiele osób uważa, że wszędzie wystarczy pomachać zaświadczeniem o dysleksji i będą zwolnieni ze wszelkiego wysiłku. Powodzenia! Ja tez jestem tego zdania po prostu niektórzy ludzie się nie kształcą i nawet nie maja zamiaru. Cieszę się, że rozwijasz swoją pasję oddając swoje teksty pod opinie innych pomimo, że nie zawsze komentarze są kolorowe. Powodzenia w pisaniu. Amatorka :) |
Temat: Quiz (4) | |
![]() | 05 Sie 2012 o 11:37 Rajski napisał: Pytanie Na ile języków została przetłumaczona książka Antoine'a de Saint-Exupéry'ego "Mały Książę"? Na ponad 180 języków (według danych niemieckich). W 2010 nawet na łacinę. Pytanie: O jakich roślinach pisze Czesław Miłosz w wierszu "Rozmowa z Jeanne"? |
04 Sie 2012 o 10:23 milagros11 napisał: Odpowiedź Astronauci Pytanie Na ile języków została przetłumaczona książka Antoine'a de Saint-Exupéry'ego "Mały Książę"? | |
Temat: wybieramy zaufanych recenzentów (70) | |
31 Lip 2012 o 16:44 medicus napisał: Niezmiennie uważam, że na tytuł "zaufany recenzent" zasługuje Lilly. Sama niejednokrotnie korzystam z Jej cennych uwag, rzetelnej i konstruktywnej oceny. Czy ktoś to jeszcze zauważa? Zgadzam się z tym, co napisałaś. Zresztą już w tym temacie dałem kandydaturę Lilly. Ps. Witam wszystkich po chwilowej przerwie. | |
/konto usunięte/ | 27 Lip 2012 o 11:54 Bardzo dziękuję. To zaszczyt, ale i odpowiedzialność. Bardzo często wolę przemilczeć jakiś tekst, bo nie chcę Autora urazić. Jednak, wiem to z własnego doświadczenia, tylko konstruktywna krytyka pomaga się doskonalić. Niezmiennie uważam, że na tytuł "zaufany recenzent" zasługuje Lilly. Sama niejednokrotnie korzystam z Jej cennych uwag, rzetelnej i konstruktywnej oceny. Czy ktoś to jeszcze zauważa? |