Temat: Do czego potrzebny jest portal? (24) | |||||||||||||||||||||||||||||
04 Maj 2012 o 14:22 A ja coraz częściej zastanawiam się, czy ma sens pisanie jakichkolwiek komentarzy oraz wystawianie ocen. Przez cały czas funkcjonowania na portalu stosuję zasadę, że oceniam i komentuję tylko te utwory, które zwróciły moją uwagę wysoką jakością i kunsztem literackim, ale również te, które tych walorów nie posiadają w ogóle. Pomijam utwory średniej jakości. I każdą ocenę staram się merytorycznie uzasadnić zarówno pod względem poprawności językowej, jak i poziomu literackiego. Ale te uzasadnienia nie wszystkim przypadają do gustu, dlatego między innymi z tego powodu na portalu powstał Samozwańczy Klub Obrony Poszkodowanych, w skrócie SKOP, którego naczelną zasadą programową, zgodnie z nazwą, jest skopanie tych wszystkich, którzy odważyli się napisać prawdę o ich rzekomo genialnych dziełach. Klub trzyma się dzielnie, jego kierownictwo fizycznie jest niezmienne mimo różnych zawirowań oraz zmian nicku. Natomiast przypływu wasali jakoś nie widać, ale ci istniejący są niezwykle wierni i oddani władzy. Ich komentarze nie mają uzasadnień, są krótkie i jednoznaczne: dla swoich - wspaniały!, świetny!; dla obcych - dno! A w tej formie komentarzy bryluje pewien młodzieniec wyjątkowo uległy najwyższej i niepodzielnej władzy, który od początku mojego funkcjonowania na portalu za największą moją wadę uznaje zaawansowany wiek. Nie jest świadomy tego, że ta rzekoma wada to również wiedza i doświadczenie. Młodość na pewno jest atrybutem, o ile idzie w parze z wiedzą i skromnością, ale z tym bywa różnie. W tym przypadku szczególnie. Spotykałem się z zarzutami kilku przedstawicieli tego klubu, że obrażam i poniżam osoby, których teksty oceniam i komentuję. Na moją prośbę, by wskazali tego typy przypadki, milczą. Natomiast przez władzę tej grupy zostałem poinformowany, że na portalu jestem znienawidzony oraz że nazywany jestem czopkiem, gdyż rzekomo niektórym wchodzę ... bez wazeliny. Oświadczam więc, że nikomu nie włażę i włazić nie zamierzam, a tego typu mistrzom w szczególności. To sprawa honoru i godności, które sobie bardzo cenię. A i estetyka ma tutaj też duże znaczenie. Natomiast komunikuję, że w bardzo wielu przypadkach moje wskazówki i sugestie spotykają się z wdzięcznością, co zobaczyć można nie tylko w reakcjach pisemnych komentarze, ale przede wszystkim w prywatnej korespondencji. Nawet dostąpiłem tego zaszczytu ze strony bardzo kontrowersyjnego Wiesława63. Podzielam zdanie i sugestię Medicus, żeby wykluczyć zdawkowe komentarze. Prawdziwy komentarz powinien być merytoryczny oraz zawierać uzasadnienie. Ponadto sądzę, że jakość ocen i komentarzy poprawiłaby się również wtedy, gdyby nie było możliwe wpisywanie ocen bez rzetelnego komentarza. Wprost sądzę, że oceny bez komentarza nie powinny być przyjmowane. To chyba tyle moich uwag. | |||||||||||||||||||||||||||||
04 Maj 2012 o 10:06 Jest to dobry pomysł, spytam informatyka, co da się zrobić. | |||||||||||||||||||||||||||||
04 Maj 2012 o 07:43 Administracja stara się traktować wszystkich jednakowo. Jeśli użytkownik A napisze "jesteś idiotą", a B w odpowiedzi "a ty durniem", reprymendę dostaną obaj. Nie obchodzi mnie, kto zaczął, a kto się broni, kto jest lubiany na portalu, a kto nie. Wszystkich obowiązuje jedna zasada: nie obrażamy innych użytkowników, niezależnie od okoliczności. | |||||||||||||||||||||||||||||
/konto usunięte/ | 03 Maj 2012 o 20:17 Szanowni Publixowicze!Proszę o wytłumaczenie mi jaką misję ma do spełnienia nasz portal, podobno literacki. Obserwując ostatnie tygodnie działalności tegoż, mam poważne wątpliwości, czy umieszczanie własnych utworów ma sens. Bo, skoro ma pomagać początkującym literatom w doskonaleniu warsztatu, to chyba tylko poprzez krytyczne uwagi, z konstruktywnym wskazywaniem niedociągnięć i braków. Jeśli jednak takie uwagi są odbierane jako atak personalny, to po co umieszczać swoją twórczość na portalu z założenia komentatorskim? Każdy kiedyś zaczynał: chodzić - przewracając się, mówić i pisać. Pierwsze literki, na ogół, są niezgrabne i krzywe. Z biegiem lat nabieramy wprawy. Bywa, że nasza umiejętność pisania zaczyna zanikać, bo sms, bo skróty myślowe. Podobnie jest z pisaniem utworów literackich. Potrzebna jest wprawa zdobywana przez ciągłe doskonalenie. Potrzebne jest oczytanie. Dzisiaj można odnieść wrażenie, że pisać każdy może. Może, tylko po co? Każdy może wydać swoje dzieła. Może. Tylko kto to będzie czytał? Młody, i nie tylko młody, twórca pisze, bo czuje taką potrzebę. Mądry, będzie chciał być coraz lepszy, będzie zdobywał wiedzę, będzie czerpał od innych. Można też inaczej. Wybór zawsze należy do twórcy. Są portale literackie, gdzie zabronione są komentarze: „świetne”, „bardzo mi się podoba”. To oczywiście kwestia ustaleń. Ja jednak uważam, że dobrze by było taki komentarz rozwinąć, bo jeśli mi się podoba, to dlaczego? Kilka osób z portalu odważyło się poddać swoją twórczość ocenie zawodowego krytyka literackiego na antenie radiowej, w tym ja. I wcale nie głaskał, kiedy nie było za co i to bez względu na dokonania i ilość wydanych pozycji. Pokazywał co jest dobrze, a co jest źle. Uczył. I za to mu dzięki. Taka rola krytyka. Dlatego szkoda, że na Publixo korzystanie z rad i sugestii jest passe. Tak zupełnie na marginesie: żeby zostać prezesem oddziału Związku Literatów Polskich, nie wystarczy napisać kilka „gniotów” i zrobić wokół siebie dużo szumu. Może warto więc korzystać z rad, które nie są atakami. | ||||||||||||||||||||||||||||
Temat: Wydawnictwo Radwan (11) | |||||||||||||||||||||||||||||
/konto usunięte/ | 24 Kwi 2012 o 18:20 Od dwóch lat publikuję na portalach literackich swoje utwory, mam wielu znajomych, którzy są w trakcie, bądź już wydali swoje najczęściej debiutanckie książki. Sama jestem również w przygotowaniu tomiku wierszy. Ale przejdę do sedna, bez zbędnego lania wody. Większość osób, o których nadmieniłam wyżej wydało swoje książki właśnie w Radwanie, i wiele osób narzeka na to wydawnictwo - a) nie wypłacają na czas wadium, b) oszukują w statystyce sprzedaży, c) zbywają użytkowników na forum, d) wciąż usprawiedliwiają się błędami technicznymi. Sama wiele razy myślałam o wydaniu tam, ale wiele złych opinii mnie zraziło. Oczywiście, wydawnictwo nie ma samych wad! Drukują naprawdę fachowo, książki są estetyczne, pięknie wydane i zrobione, aa z tego co mówiła mi znajoma, autor ma również bezpośredni i dobry kontakt z wydawcą, zatem już jeden, dość duży walor mamy. Przeglądałam wiele ofert wydawnictw i choć oferta Radwana jest bardzo korzystna i ciekawa, trzeba i tak patrzeć na, jak i ogółem na wydawnictwa z przymrużeniem oka. Nie mówię, że na wszystkie. W dzisiejszych czasach liczy się, w większości zysk i łatwa promocja dla ów zysku. Wartości idą na dalszy plan. | ||||||||||||||||||||||||||||
Temat: Chabrowe... (1) | |||||||||||||||||||||||||||||
19 Kwi 2012 o 17:05 Witam wszystkich!Zdaje się, że w moim poprzednim poście nie wyświetliło linku do strony internetowej. Przepraszam za to niedopatrzenie. Dopiero teraz zauważyłam. A więc dla przypomnienia... Nazywam się Joanna Hacz. Ostatnio wydałam z Wydawnictwem E-bookowo swoją pierwszą książkę. Gatunek lekka literatura kobieca z wątkiem kryminalnym. Nic ambitnego, ale można się trochę pośmiać. Oto link do strony, na której udostępniony jest darmowy fragment, recenzja, opinie i opis książki: Jeśli ktoś miałby ochotę tam zajrzeć i zapoznać się z udostępnionym fragmentem, byłabym wdzięczna. Z góry bardzo dziękuję za wszelkie uwagi. Pozdrawiam serdecznie, Aśka | |||||||||||||||||||||||||||||
Temat: Życzenia (3) | |||||||||||||||||||||||||||||
08 Kwi 2012 o 14:23 Z okazji świąt Wielkanocnych chciałbym życzyć wszystkim tym,którzy czytają książki i je piszą,żeby nie bali się robić ani jednego ani drugiego a przez to stawali się pełniejszymi ludźmi.To tak jak z apostołami i Jezusem,gdyby nie czytali Starego Testamentu nie powstałyby Ewangelie. | |||||||||||||||||||||||||||||
Temat: Ebooki i czytniki - problemy (9) | |||||||||||||||||||||||||||||
05 Kwi 2012 o 20:25 Chyba najpierw sama sobie odpowiem. :)Częściowe rozwiązanie problemu, jeśli dotyczy konwersji na epub, a błąd ukazuje się tylko w ostatnim etapie, po synchronizacji z czytnikiem. Polskie czcionki ą,ę,ż itd. znikają. Pozostaje jedynie "ł", które można czytać. W Calibre jest jeszcze w porządku, gdyż program "wykorzystuje" czcionki systemowe komputera. Po tym, że jest litera "ł", widać, że to tylko i wyłącznie wina pliku wejściowego, a raczej niepoprawnie dodane pliki czcionki do epuba - "ł" to jedyna polska litera, która jest widoczna w urządzeniach zawsze, nawet bez dodawania własnych czcionek. W Calibre brakuje polskich czcionek. Rozwiązanie problemu: - pobrać plugin: ... 1294195355 - zainstalować plugin w Calibre: Preferencje -> Wtyczki -> Wczytaj wtyczkę z pliku -> Wybierasz ściągnięty plik -> Open -> Yes -> Zastosuj - dalej w Calibre, w preferencjach: Opcje wspólne -> Dodatkowa stylizacja kodem CSS -> wkleić: Kod: body {font-family: "LiberationSerif";} -> Zastosuj -> Zamknij - Zamknij Calibre i uruchom ponownie | |||||||||||||||||||||||||||||
05 Kwi 2012 o 11:42 Witam. Od niedawna używam czytnika Sony PRS-T1. Z kupionymi ebookami nie ma problemów, Reader czyta wszystkie polskie znaki, zarówno w formacie epub, jak i pdf, choć w pdf zmiana strony trwa dość dłubo (w epub błyskawicznie). Mam jednak na moim komputerze dużo innych "ebooków" w formacie pdf albo word czy rtf. Po konwersji na epub w programie Calibre, a następnie imporcie w programie Reader znikają polskie znaki, z wyjątkiem "ł". Tekstów raczej nie da się czytać. Po konwersji na pdf, a następnie imporcie w Readerze (do tego momentu wszystko jest w porządku) na ostatnim etapie synchronizacja z czytnikiem wykazuje błąd, gdyż czytnik pokazuje tylko pierwsze dziesięć stron (z polskimi znakami), a potem następują tylko puste strony. Ogólnie liczba stron się zgadza, ale co mi po pustych? Szukam ciągle rozwiązania na różnych forach internetowych, ale ciągle bezskutecznie. Może ktoś z was miał już taki problem i udało mu się rozwiązać? | |||||||||||||||||||||||||||||
Temat: zapraszamy do dodawania newsów (4) | |||||||||||||||||||||||||||||
04 Kwi 2012 o 15:24 Zachęcam do zaglądania do newsów. Ostatnio na email serwisu przychodzi sporo informacji o konkursach literackich, zamieszczamy je na bieżąco. | |||||||||||||||||||||||||||||
Temat: literackie loginy (10) | |||||||||||||||||||||||||||||
04 Kwi 2012 o 13:24 lilly pojawiła mi się spontanicznie. Napisałam dwa lata temu opowiadanie "Wieczory z Lilly", które otrzymało na pewnym portalu literackim bardzo dobre komentarze. | |||||||||||||||||||||||||||||
Temat: Zapraszam na stronę 'Na Wyspie' (4) | |||||||||||||||||||||||||||||
04 Kwi 2012 o 13:21 estera_ napisał: strona główna Zajrzałam, ładna, ciekawa strona. Szkoda, że mieszkam tak daleko od morza. Ale najpiękniejszy czas odpoczynku dla mnie to zawsze nad morzem. Pozdrawiam. Temat: Oceny (65) | 03 Kwi 2012 o 22:14 Zarejestrowałam się na tym portalu i umieściłam na nim fragment tego, co napisałam, ponieważ zależy mi na szczerej, obiektywnej ocenie. Gdyby zależało mi na kadzeniu, to zapytałabym o zdanie moich znajomych. Wierzę, że znalazłam grono osób, które mają większe doświadczenie, które traktują swoje hobby (pisanie) poważnie i którzy fachowo ocenią moje pierwsze próby literackie. Potrafię też zrozumieć i zaakceptować fakt, że niestety nie każdy urodził się z talentem, więc jeśli po prostu mam przestać kaleczyć język, to mam nadzieję, że ktoś mi to powie zanim zapragnę napisać książkę. Jeśli popełniam jakieś błędy - bardzo proszę o wskazanie ich. Tak niewiele osób teraz zadaje sobie trud, by poznać swój własny język; ja do nich jednak nie należę. Podsumowując, jeśli coś jest źle, to chcę to wiedzieć. Szanuję wasze zdanie, nawet jeśli prawda będzie gorzką pigułką do przełknięcia.Temat: Zapraszam na stronę 'Na Wyspie' (4) | 29 Mar 2012 o 19:19 strona główna 29 Mar 2012 o 19:18 Zapraszam serdecznie na stronę Klubu Literackiego "Na Wyspie" w Świnoujściu. Zapewniam, ze warto ! :)Oto link: Pozdrawiam wszystkich publixowiczów ! Temat: Konkurs Literacki 2012 (1) | 29 Mar 2012 o 19:11 ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W IX Ogólnopolskim Konkursie Literackim o Laur Konika Morskiego pt. „Nieskończoność morza” Świnoujście 2012Regulamin pod linkiem : Jakieś dodatkowe pytania ? Zapraszam, napisz do mnie przez Publixo :) Pozdrawiam serdecznie wszystkich twórców ! Beata Wołoszyn (estera_) Temat: Wydawnictwo Radwan (11) | 25 Mar 2012 o 15:29 Serdecznie witam Jestem tutaj nowa, w najbliższym czasie zostanie wydana moja pierwsza książka. Szukając wydawcy trafiłam tez na stronę Rydwanu i .... zbiło mnie z nóg coś co przeczytałam na samym początku. Zdanie które brzmiało:"jeżeli nie będziesz zadowolony ze współpracy z nami- oddamy Ci wszystkie Twoje książki". Dla mnie jako osoby zajmującej się zawodowo ezoteryką zabrzmiało ono tak... wpłać kwotę którą wymagamy i od...się. Wydawnictwo My Book zainteresowało mnie przede wszystkim swoją konkretną ofertą, gdyż jako zodiakalna panna lubie..konkrety :) Nie chcę chwalic dnia przed zachodem słońca, ale muszę dodać sprawiedliwie iż juz na początku naszej współpracy, która na dzień diziejszy jest dopiero pierwszym krokiem zachowali się bardzo serdecznie i czysto . Zapytałam, czy za dodatkową opłatą mogą zrobić coś co jest wymagane a z czym ja ze względów technicznych nie mogę sobie poradzić. Odpowiedź brzmiała- można to pominąć. To bardzo dużo mówi o ludziach pracująch w tym wydawnictwie.Nikt nie próbował naciągnąć mnie na dodatkowe koszta pomimo iż redaktor odpowiadający na moją prośbę doskonale zorientował się iż jestem "zielona" technicznie :) i bardzo łatwo byłoby mnie "poprosić"o kwotę za coś co nie musiało byc zrobione. Radosnej i ciepłej wiosny życzę :) Temat: minimum 100 znaków (1) | 23 Mar 2012 o 23:03 jak obejść ten wymóg chciałam zamieszczać haiku i miniaturkiTemat: Witam:) (3) | 23 Mar 2012 o 07:16 Witamy na Publixo! Czekam na Twoje teksty.22 Mar 2012 o 17:00 Właściwie zalogowałam się ponieważ chciałbym przetestować swoje możliwości literackie w nieco większym gronie. Mam może jedynie 15 lat, ale nigdy nie jest za wcześnie na spełnianie swoich marzeń, a jednym z nich jest, w moim przypadku, zostanie pisarką. Może nie planuję rangą swych powieści dorównać cokolwiek starszym i bardziej doświadczonym życiowo forumowiczom, ale chciałabym właśnie czegoś się nauczyć. A tak jeszcze w minimalu to, mam zwierzęta, w wolnych chwilach piszę, maluję i gram (nieraz i śpiewam), kocham naturę i nie daję się zwariować mojemu wiekowi. Jak również, jestem uparta i kocham iść pod prąd. Nie boję się wyzwań:) Tak na koniec, szczerze liczę na wasze wsparcie, oraz cenne uwagi, a jak i się da to słowa pochwały. To tyle. |