Temat: Dziurawe forum (16)
12 Maj 2011 o 11:34
Uważam że lotta ma rację.Pisarzy uważałem za ludzi bardzo mądrych,kulturalnych ,wrażliwych.Zmieniłem zdanie kiedy"jakaś tam anitka"opuszczała ten portal.Nie sadzę żeby obraziła się na serwis.Raczej nie poradziła sobie z nagonką wybitnych pisarzy,których odważyła się krytykować.
Takie rzeczy lepiej usuwać,dla dobra czytelnika.
Nie odbierajmy czytelnikom złudzeń,co do pisarzy.
Niech myślą że Alf Smoczyński to miły starszy pan, nie muszą znać prawdy:)
11 Maj 2011 o 11:55
Mogą być usuwanie ich nicki, ale same wpisy na forum powinny zostać! Wtedy forum ma sens.
Przykład założę temat na forum, toczy się ciekawa dyskusja, w której sam uczestniczę, ale po jakimś czasie uciekam. Temat dyskusji podziurawiony:(
Pewnie, że trudno wszystkim dogodzić, ale forum mogłoby zostać zrekonstruowane wg propozycji Kary.
11 Maj 2011 o 10:18
Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził. Osoby, które, nazwijmy to wprost, obraziły się na serwis, praktycznie zawsze życzą sobie usunięcia wszelkiego śladu po nich. Tak zatem został skonstruowany moduł do usuwania kont.
10 Maj 2011 o 06:27
Twoja propozycja karo zdaje się być uzasadniona, gdyż automatyczne usuwanie postów osób, które "umknęły w niebyt", nie oddaje dramatyzmu dyskusji, które czasem toczą się na forum. Usuwane winny być tylko teksty łamiące regulamin i dobre obyczaje. Inna rzecz, jak to praktycznie zrealizować i czy można zostawić teksty osób, które sobie tego ewidentnie nie życzą? To temat do dalszej dyskusji w ramach doskonalenia forum.
05 Maj 2011 o 16:41
Rozumiem, że ktoś coś napisze i dzieli się tym na portalu. Po jakimś czasie stwierdza, że nie chce by jego teksty były w tym, czy innym miejscu i je usuwa. Jest to jego autorskie prawo i należy to uszanować.
Jednak wpisy na forum, które tworzą ogólną dyskusję na rożne tematy, nie mogą być tak dziurawione, bo jakiś tam michu, anitka, obrażają się na cały świat i uciekają za siódmą górę...
Trudno czytać tak poszarpane forum. Ich wpisy powinny zostać. Można zostawić tekst, a autor może się nazywać konto usunięte.
Co o tym myślicie ?
Kara
Temat: Interpunkcja (14)
05 Maj 2011 o 16:34
Widzisz Janko, sam po sobie musisz przecinki poprawiać :) Widać nie są one takie ważne.
29 Kwi 2011 o 15:25
W komentarzu do fragmentu 20. tekstu Pani Dagil przecinek w zdaniu "Leżąc w łóżku miał o czym myśleć" powinien być postawiony przed słowem "miał", a nie po nim, jak napisałem. To wina senności, gdyż komentarz pisałem między godz. 2.00 a 3.00. Przepraszam za moja ewidentną pomyłkę.
Temat: witam wszystkich:) (1)
25 Kwi 2011 o 21:17
cieszę się, że mogę spotkać się z innymi na portalu takim jak ten.
Jestem chłopakiem, który już nie jest młodzieżą. Mam na imię Sławek i piszę dla przyjemności i to jest jedyny powód mojej twórczości. Najważniejsza jest w moim przekazie szczerość. Dziękuję za czytanie, bo mało kto ma teraz dość czasu, tym bardziej dziękuję za ten czas.
Temat: odpowiedź na wpis Pani Dagil (1)
23 Kwi 2011 o 11:58
Absolutnie nie sugerowałem żadnego oszołomstwa, ani też przynależności partyjnej oraz postawy światopoglądowej. Z oceną wartości literackiej na poziomie jedynki (a jednak nie dwójki) byłem skłonny się zgodzic, tylko nie bardzo rozumiałem uzasadnienie tej oceny tylko poprzez kojarzenie mojego tekstu z Putramentem.
Bardzo przepraszam, jeżeli moją repliką w jakiś sposób Panią uraziłem. Serdecznie pozdrawiam. Janko
Temat: odpowiedź na wpis Janko sprzed 3 dni (1)
23 Kwi 2011 o 09:49
Miły Janko, wygląda na to ,że wytropiłes OSZOŁOMA.
W liście do Ciebie wyjaśniłam w czym klopot. Otóż, "poziom literacki" jest pojęciem nieprecyzyjnym. Moja niska ocena Twego utworu 2=dobry (a nie 1) wynika z braku poszukiwania sensu, dla którego toczy się rywalizacja. Ja od literatury wymagam poszukiwania ludzkich rozterek, zawahań, generalnie poszukiwania prawdy, która lubi umykac z naszego pola widzenia. Dla mnie, owo dociekanie, owa pogoń wyznacza poziom literacki.
A skojarzenie z Putramentem? No cóż, on też był zauroczony jedną stroną, dlatego nie potrafił zauważyć nie tylko źdźbła, ale nawet ogromnej belki wystającej z oczu Stalina. Tak więc, złapałeś OSZOŁOMA. Sęk w tym, że jestem niewierząca i do PiS nie należę.
Na koniec jeszcze o utworze - pomysł zręczny, bardzo poprawnie zrealizowany (druga ocena = 5), tyle że przypomina agitkę.
Ukłony - Dagil
Temat: komentarze (24)
21 Kwi 2011 o 03:19
W komentarzu do tekstu "Wielki turniej" Pani Dagil napisała: "Poziom literacki oceniam nisko, ponieważ czytając odniosłam wrażenie, że wzorujesz się na Jerzym Putramencie", serwując mi za poziom literacki jeden punkt. Zaszokowało mnie to, ponieważ nie jestem ani znawcą, ani też wielbicielem twórczości Putramenta, więc żadną miarą nie mogłem się na nim wzorować. Z konieczności odświeżyłem sobie wiedzę o twórczości tego autora i nadal nie znalazłem żadnego z nim związku.
Aż tu nagle doznałem niemal olśnienia i skojarzyłem sobie, że przecież Putrament całe swoje młodzieńcze oraz dorosłe życie był człowiekiem lewicy, zresztą w działalnośc polityczną silnie zaangażowanym.
A o czym ja piszę? Piszę o komiczno-groteskowych postawach i zachowaniach ludzi władzy tzw. IV Rzeczypospolitej. Ale nie piszę o nich wprost, lecz nadaję im postać zwierząt. Ten zabieg można uznać za ściągnięty z "Folwarku zwierzęcego", chociaż tak nie było, a nie z Putramenta. W dodatku "bohaterskie" czyny moich bohaterów relacjonują ojcasmardzykowe media, czyli Radio Zoifija i Telewizja Przetrwam. A jakby tego jeszcze było mało, wszystko dzieje się w Piernikowej Kasztelanii.
I chyba tutaj jest pies pogrzebany. Prawdopodobnie uderzyłem nie w tę strunę.
A moim zdaniem pod względem literackim tekst jest zupełnie przyzwoity.
Temat: witam (6)
16 Kwi 2011 o 10:12
Witam wszystkich. Mam na imię Maciej, żyję miedzy Polską a Toskanią. Wiekowo jestem tak w połowie drogi (mam nadzieję) znaczy zapomniałem już jak wyglądała moja obrona a jeszcze nie widzę horyzontu emerytury. Piszę sporadycznie, kiedyś miałem jakieś otarcie się o dziennikarstwo, wolę prozę poezje pisze z przymusu. Uważam ze są chwile i sytuacje których nie sposób opisać prozą.Ale chciałbym kiedyś wydać coś rzeczywiście, choć chyba najbardziej pociąga mnie reportaż a bardziej jeszcze felieton.
Miło poznać, staram się czytać trochę Waszych tekstów, czasu mało kruca bomba!
15 Kwi 2011 o 14:50
Jak się pisze szkolne wypracowania, to można się poczuć jakby się było w szkole i o piątki trzeba zabiegać.
Tylko co daje taka piątka od przyjaciela,któremu przed chwilą też postawiło się piątkę.
Ja bym wolał, żaby mnie ktoś ocenił obiektywnie:)
15 Kwi 2011 o 14:49
Aspidistra ma całkowitą rację. Chciałbym uspokoić wszystkich publixo-wiczów, że nie jesteśmy osamotnieni w podobnych dyskusjach. Inne portale literackie o lata świetlne nas wyprzedzają :)

Na dowód zacytuję dwie wypowiedzi na temat bardzo krytycznego jegomościa o imieniu Janusz. Proszę nie kojażyć imienia Janusz z janko :)

Te dwie wypowiedzi dedykuję naszemu "Kabaretowi Starszych Panów" janko + a200640. Szczególnie temu drugiemu za bardzo pouczające i odkrywcze konkluzje cytuję:

"Oceny dla kiczu nierzadko są zbliżone, czasem wyższe do ocen tekstów ambitnych. To sprawa gustu, ale powiedz mi, co ci się podoba, a powiem kim jesteś."

"Na szczęście, oprócz demokratycznych zasad,kierujących się zmiennymi i kapryśnym gustami"to mi się podoba, a to nie", lub "płacę i wymagam arcydzieła pt. jeleń na rykowisku" istnieją opinie niezależnych od uczestników forum fachowców,którzy znają się na literaturze."

Portal (dokładny adres internetowy dla zainteresowanych)

cytuję => "Panie Januszu nie rozumiem Pana! Pięknie Pan pisze, a i zarzuty może słuszne, ale czy one pod dobry kierowane adres? Jeśli umie Pan krytykować, to powinien Pan znać sposób na poprawę sytuacji. Jakie Pan widzi tu rozwiązanie? Chciałby Pan wydać zakaz przelewania na papier a w konsekwencji na Bej, ludzkich uczuć, wrażeń, przeżyć, w sposób dla każdego dowolny i dla każdego dostępny? Chciałby Pan pozbawić radości z pisania, jak i możliwości wyrzucenia z siebie nagromadzonych w życiu żali i frustracji wielu ludzi do których się zaliczam? Chcialby Pan pozbawić szansy na nawiązywanie tutaj przyjaźni, i wzajemne wspieranie się ludzi czasem osamotnionych? A może tak zapytać siebie, czego Pan tu szuka? Pomimo niezaprzeczalnego talentu poetyckiego, jest Pan zdegustowany, zfrustrowany, co okazuje Pan swoimi atakami na innych, przejmując rolę cenzora, a takim moim skromnym zdaniem wynika to z prostego faktu że nie szukał Pan tutaj tego czego szuka większość piszących, czyli miłości poprzez zrozumienie, ich codziennych radości i problemów, ale szuka Pan sławy i uznania. Pytam z całym szacunkiem Pana, czy to właściwy sposób i adres jaki Pan wybrał? Pozdrawiam!"

cytat2 => "Język nie mój ale konsekwentny. Z przesłaniem trochę się zgadzam, a trochę nie. Nie my ustalaliśmy zasady działania punktacji. Realia są takie jak ramy, w które je wprawiono. Bulwersuję się czytając dobre wiersze, a mające tylko kilka głosów, w na topie to co Pan nazywa "gnioty". Z oceną tego co jest gniotem, a co nie byłbym ostrożny. Niektórzy pieją nad obrazami Nikifora, a inni tylko pukają się w czoło. Którzy są normalni? Czy uznając za kanon poprawności i piękna w malarstwie Leonarda, Rafaela, Tycjana zabronimy umoczyć w farbie pędzel Picasso? Dla niektórych współczesnych jego obrazy to były "gnioty". A Kantor, Różewicz? Nie lądujemy na pograniczu kiczu i geniuszu? I wiele, wiele innych przykładów. Jeżeli jest ktoś kto potrafi w wierszu coś zobaczyć i poczuć to dowód na to, że wiersz jest dobry. Potrzeby estetyczne mamy różne, różną wrażliwość, a same słowa mają dla nas indywidualne smak i barwę. Pawich piór chce prawie każdy."

Serdeczności
Martin
15 Kwi 2011 o 12:59
Po grzyba tak się przejmujecie tymi ocenami? Co to jest, podstawówka? Do następnej klasy nie zdacie, jak dostaniecie jedynkę?
A opinia, że ktokolwiek tu "rządzi", jest absurdalna. To jest przecież ogólnodostępny portal literacki, każdy tu ma prawo pisać co chce (oczywiście o ile przestrzega netykiety) i oceniać jak chce.
15 Kwi 2011 o 12:32
Jak byś aspiddistra zaglądała tu czasem, to byś wiedziała co się dzieje. Piątki tu "sami swoi " stawiają sobie."obcych" albo nie dostrzegają , albo oceniają bardzo nisko. Jestem tu od pewnego czasu, ale nie biorę udziału w tej szopce. Pierwszy raz jestem na takim konkursie, już go opisałem ,bo jest bardzo ciekawy.Sprawdź sobie teraz ,oceny nie schodzą ponizej4,5. Dziewczyna,która dobrze pisze,prosi o pomoc w glosowaniu, zobacz ile osób jej pomogło.Myślę że wy też za dużo nie macie do powiedzenia. Tu rządzi specjalkaa,a200640i janko. Pozdrawiam:)
Temat: Wydawnictwo My Book (7)
15 Kwi 2011 o 07:18
Wczoraj ukazała się moja czwarta książka. Jest to książka dla dzieci starszych "Opowiastki znad Brynicy". Wydawnictwo Mybook zrobiło to szybko, sprawnie i ładnie.
15 Kwi 2011 o 05:05
Bardzo mało pojawia się ostatnio komentarzy do publikowanych utworów, że stało się niemal nudno.
Temat: Konkurs 'Mocne postanowienie' - czekamy na utwory! (11)
13 Kwi 2011 o 10:27
Promocja, promocja i jeszcze raz promocja.
13 Kwi 2011 o 00:45
Teraz dopiero do mnie dotarło,gdy już zamieściłem komentarz, że do odpowiedzi na moje pytanie dot. dawcy serca z Twego Janku opowiadania,"Na zakręcie" jest imię Artur.
© 2010-2016 by Creative Media