Temat: Wiadomości (3)
14 Cze 2011 o 20:06
Jak jest się non stop zalogowanym, to gdy ktoś napisze do nas wiadomość - nie pojawia się ta informacja, i można coś przeoczyć. Tak samo jest z komentarzami.
Więc technicznie powinno to być inaczej rozwiązane...
Temat: Kilka zasad dot. pisania dialogów (4)
14 Cze 2011 o 19:58
Fragment artykułu „Zasady pisania dialogów” ze strony piszmy.pl:

1. – Witaj, mamo – powiedział Krzyś.
Kropka znajduje się na końcu zdania (to, co widzicie powyżej, wbrew pozorom, jest jednym zdaniem). Po „mamo” nie ma kropki, gdyż tekst znajdujący się dalej, odnosi się bezpośrednio do wypowiedzi. A skoro nie ma kropki po „mamo”, po myślniku piszemy z małej litery.

2. – Witaj, mamo. – Krzyś rzucił się mamie na szyję.
Tu z kolei mamy dwa zdania. Pierwsze, to wypowiedź bohatera. Kolejne, to już narracja, określająca, co bohater robi, a co nie łączy się bezpośrednio z jego wypowiedzią. Kropka występuje, więc po „mamo” i po „szyję”.

3. – Witaj, mamo – powiedział Krzyś. – Bardzo za tobą tęskniłem – dodał po chwili i rzucił się jej na szyję.
W tym przykładzie widzimy kwestię wypowiadaną przez bohatera, przerwaną wtrąceniem narratora. Zasada analogiczna, jak w przykładzie 1, mamy tu dwa takie same zdania, jedno po drugim.

4. – Witaj, mamo. – Krzyś rzucił się mamie na szyję. – Bardzo za tobą tęskniłem – dodał, przytulając ją mocno.
Tu mamy mieszankę przykładu 2 i 1. Początek wypowiedzi bohatera, następnie wtrącenie narratora niezwiązane bezpośrednio z wypowiedzią, dalej znów bohater i narrator, tym razem w jednym zdaniu. W sumie trzy zdania, a co za tym idzie, trzy kropki i trzy wielkie litery.

5. – Witaj, mamo! – zawołał Krzyś. – Tęskniłaś za mną? – spytał, przytulając się do mamy.
Analogicznie do przykładu 3. Tutaj zostały zastosowane znaki interpunkcyjne „!”(wykrzyknik) i „?”(pytajnik). One nie muszą kończyć wypowiedzi, więc mogą znaleźć się w środku zdań. Jednak równie dobrze można ich użyć w zdaniach typu 2, wtedy spełniają taką rolę, jak kropka.

6. – Witaj, mamo – usłyszałam głos Krzysia.
Ta sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana, niż poprzednie. Narratorem jest w tym przypadku mama, wypowiadająca się w pierwszej osobie. Zdanie po myślniku odnosi się jednak bezpośrednio do wypowiedzi Krzysia, gdyż wyraz "usłyszałam" stwierdza fakt, iż Krzyś właśnie się odezwał.

7. – Witaj, mamo. – Ton głosu Krzysia był wesoły.
Tutaj kolejna trudna sytuacja. Kropka po wypowiedzi Krzysia musi być, gdyż zdanie po myślniku nie odwołuje się bezpośrednio do wypowiedzi, nie określa, czy Krzyś powiedział to przed chwilą, szepnął, krzyknął, itd. Narrator nie zwraca uwagi na to, czy Krzyś to wykrzyczał, czy powiedział, lecz bardziej na sposób wyartykułowania wypowiedzi - tak więc kropka w tym przypadku musi być.

I jeszcze jedno...
–(odstęp)Zdanie(odstęp)–(odstęp)zdanie.
Temat: Interpunkcja (14)
14 Cze 2011 o 19:56
Zasady są ważne. Ale oprócz tego, że powinno się je znać, powinno się czuć, co się pisze. W dużej mierze przecinki stawia się na wyczucie. Przeciek to taka pauza. Tylko błagam... nie buduje się zdać wielokrotnie złożonych. Bo oprócz przecinka mamy kropkę. Kropka to oddech. Jak mówimy też łapiemy oddech. Też stawiamy pauzę.
Tekst to taka mowa, tylko że bez zająknięcia i wielu powtórzeń. :)
14 Cze 2011 o 19:49
eyesOFsoul - to było szalenie pomocne, może otworzy mi jeszcze szerzej oczy i w końcu załapie ten dar stawiania przecinków.

Jestem typowym interpunkcyjnym tępakiem, dlatego od razu wszystkich przepraszam, gdy czytają moje teksty, w których ciężko znaleźć poprawnie wstawione znaki przystankowe.

Staram się je poprawiać, bardzo staram, ale też nie zawsze wszystko wyłapuje. Po prostu moje talenta nie obejmują tej zdolności. W takich momentach dostrzegam magiczną rolę edytorów i redaktorów... To istne anioły z nieludzką cierpliwością. Przyznam nawet, że szalałbym ze szczęścia, gdyby na tej stronie było parę osób, które doprowadzałyby teksty do porządku, tylko "zaznaczając" w komentarzach, że coś jest nie tak.

Cóż, człowiek zawsze może sobie pomarzyć... :)
Temat: Elektroniczna gazetka (74)
14 Cze 2011 o 19:49
Jeśli dobrze rozumiem, chcecie wkleić w gazetkę wiersze nieżyjących autorów? Ale przecież nie mamy praw autorskich. Mogłyby być później problemy.
14 Cze 2011 o 17:16
Dobrze, chociaż myslałam raczej o tych nieżyjących twórcach, raczej na zasadzie wzbogacenia treści jakimiś dobrymi wierszami, ale nie musi tego być.

Pierwsza nazwa, jaka wpadła mi do głowy, to był "Lunapark". Ale ciężko mi znaleźć kogoś, kto wykona projekt graficzny okładki, więc póki co nazwa powstanie jak będę miała jakąś fajną grafikę, na razie męczę znajomych.

Mniej więcej wiem jak zrobić taki skład, na podstawie swojego ebooka, który jest w sprzedaży, a który wykonywało pewne wydawnictwo, więc jakoś mam nadzieję, że potrafiłabym to sama ogarnąć.
14 Cze 2011 o 16:44
Czy zamierzasz również wykonać skład tej gazetki? Bo jeśli ma to pójść "do ludzi" i zdobyć czytelników, musi jakoś wyglądać.
No i jakaś nazwa może?

Niezupełnie mi się podoba prezentowanie dorobku znanych autorów - oni mają recenzji od groma, postawmy właśnie na debiutantów.którym ciężko się przebić z własną twórczością
14 Cze 2011 o 15:50
Tak się ucieszyłam, że z pośpiechu nie zerknęłam na swój tekst. Rozpoczyna go oczywiście spontaniczny okrzyk "Super!", gdyby ktoś miał wątpliwości ;)
14 Cze 2011 o 15:48
Supar!!

Myślę o działach, ale do tego potrzeba chętnych, o których trudno i tekstów, które spływają wolno. Póki co ustaleń jest mało, ale są:

- tematem przewodnim pierwszego numeru będą KOBIETY - temat-rzeka, który można ugryźć z róznych stron,
- pojawi się recenzja filmu, to już na pewno [tak jednak, nie chciałabym się trzymac tylko literatury, gazetka ma zawierać teksty, promować ich autorów, a recenzja filmu jest tekstem :)], więc jest 1 dział, no i liczę na recenzję książki, byłby drugi
- dział "Krytycznym okiem", do którego mam już tekst - jakieś przemyślenia, kontrowersyjne tematy, coś co warto poruszyć
- myślę tez np. nad działem typu "Poeta miesiąca", który prezentowałby sylwetkę i fragment dorobku jakiegoś znanego autora (związanego jakoś tematycznie z numerem albo bliskiego komuś z piszących, kto podjąłby się akurat tego tematu)
- działy z twórczością czytelników/członków redakcji: opowiadania, wiersze itd. - ale ktoś je musi udostępnić, podesłac mi czy cokolwiek, bo nie będę brała z portalu bezprawnie ;)
- promocja naszych książek - podoba mi się ten pomysł. kto chętny do 1 nr? prosiłabym Panie, z racji na tematykę numeru ;) może krótka historia na temat pomysłu na fabułę, droga wydawnicza, akcje promocyjne książki, przygody, doświadczenia, fragment powieści..

Myślę, że więcej pojawi się, gdy ludzie zaczną wreszcie reagować ;)

Proszę, dołączajcie się, stwórzmy coś ciekawego :)
14 Cze 2011 o 14:24
Pomysł jest ciekawy. Jeśli uda się zebrać jakaś aktywna grupa, która przygotowałaby coś takiego od strony literackiej, serwis PubliXo i wydawnictwo My Book postarają się dać Wam wsparcie techniczne, chociażby w postaci przygotowania gazetki w formacie ePub, który przyciągnie do Waszej twórczości rosnącą rzeszę użytkowników czytników do ebooków.

Przed zebraniem materiałów zacząć trzeba by jednak od ustalenia jakichś stałych działów, żeby nie wyszła z tego chaotyczna zbieranina "o wszystkim i o niczym". Więc na przykład nie uważam za dobry pomysł zamieszczania recenzji filmowych (chyba że jest to ekranizacja książki) - trzymajmy się literatury.

Z mojej strony proponuję:
1. Poradnik pisarza w odcinkach
2. Promocję książek autorów udzielających się na PubliXo (opis, krótki fragment, w miarę możliwości recenzja, może parę słów od autora o sobie?)
3. Najlepsze teksty z PubliXo z wybranego okresu (w zależności od częstotliwości ukazywani się pisemka).
4. Informacje o aktualnych konkursach literackich.
13 Cze 2011 o 21:15
A ja dziś wpadłam na taki pomysł... Może szalony i nic z tego nie wyjdzie, a może wprost przeciwnie - to się okaże.
Wielu z Was, także ja sama, coś tam sobie pisze do szuflady, dla znajomych, na blogi, strony itd - czemu by tgo nie zebrać, pogrupować, i nie wydać w formie elektronicznej, ukazującej się co jakiś czas gazetki? Może być ona dostęona jako bezpłatny ebook na różnych portalach. Później, kto wie, może poszerzy się działalność, ale na razie w taki sposób. Jeżeli ktoś jest zainteresowany projektem - zapraszam na mojego maila. Będę wdzięczna za wszystkie pomysły, propozycje, teksty (opowiadania, wiersze, recenzje książkowe i filmowe, ciekawostki, grafiki itd). Może ktoś ma doświadczenia w prowadzeniu takiej gazetki i też chce pomóc? Liczy się każda wiadomość ;) Myślę, że wspólna praca nad tym projektem nie tylko sporo nauczy, da satysfakcję, ale również będzie fajną zabawą ;)

Jeśli znajdzie się ktoś zainteresiwany proszę o kontakt:

beataszymura@gmail.com
w temacie wiadomości: e-gazetka
Temat: Przygarniecie mnie? (5)
13 Cze 2011 o 17:50
lotta napisał:
Publixowym krasnoludkom informatycznym oczywiście! :-)

W takim razie Krasnoludkom informatycznym z całego serca dziękuję :))
13 Cze 2011 o 08:42
eyesOFsoul napisał:
Nie wiem komu mam dziękować za te wielkie litery w nicku
:)

Publixowym krasnoludkom informatycznym oczywiście! :-)
Temat: Interpunkcja (14)
12 Cze 2011 o 14:09
PRZECINEK

1. Stosujemy, gdy wymieniamy jakieś rzeczy:
Różowe zeszyty, zielone podręczniki, malinowe gumy leżą na stole.

2. Stosujemy, gdy w zdaniu pojawiają się spójniki, takie jak:
- a,
- ale,
- jednak,
- lecz,
- toteż,
- więc,
- zatem
PAMIĘTAJMY:
Zdania, w których występują te spójniki, muszą występować w funkcji przeciwstawnej lub wynikowej.
eyesOFsoul jest wredna, ale pomocna. (Z tym pomocna to przesadziłam, wiem...)
Zatopionywrak awatar ma kolorowy, zatem piękny.

3. Stosujemy, gdy chcemy rozdzielić wyrazy, które stoją poza zdaniem:
Radziem, napiszę za chwilę do Ciebie.
Paladnin jest, moim zdaniem, bardzo skromny.
Hej, już idę!

To są wyrażenia wtrącone, wykrzykniki, wołacze itd.

4. Stosujemy w zdaniach składniowych:
Osiołek jest bardzo zmęczony, ale ciągle się uczy.
Kubuś Puchatek pożyczył Smerfetce rower, żeby mogła odnaleźć Gumisie.

5. Stosujemy, gdy występują spójniki takie jak:
- a,
- ale,
- dlaczego,
- jednak,
- lecz,
- natomiast,
- toteż,
- więc,
- zaś,
- zatem
Łopatologicznie mówiąc, piszemy przecinek, gdy rozdzielamy dwa zdania, które w środku mają jeden z powyższych spójników.
Irracja jest pracowity, więc uzyskuje dobre noty.
Kancik jest zabawny, toteż wszyscy go lubią.

6. Stosujemy, gdy spójnik się powtarza:
Albo napiszę komentarz na cytaty.info, albo będę czytać „Zdążyć przed Panem Bogiem”.
Kojak nie chciał ani zupy, ani drugiego dania.

7. Stosujemy, gdy występują dwa czasowniki, czasownik i imiesłowy równoważnik zdania:
Robię zadanie, myśląc o jutrze.
Wypiłam piwo, nie będę kierowcą.
Przeczytawszy kilka opowiadań, postanowiłam napisać nowy wątek.

Przecinka NIE WSTAWIAMY w przypadku:

1. Gdy występują spójniki takie jak:
- ani,
- albo,
- bądź,
- czy,
- i,
- lub,
- ni,
- oraz,
- tudzież
w postaci zdań:
Cyaty.info są przyjemne i przejrzyste.
W podróż poślubną pojadę ścigaczem lub samochodem.

Również w tej grupie występuje spójnik:
- a
w postaci zdań:
Obraz ma linie niechlujne a regularne.

Opracowane na podstawie książki pt. Gramatyka.
Wszelkie uwagi można kierować w postach.
W końcu jestem tylko człowiekiem, mogłam się pomylić.

PS Nie zgodzę się z użytkownikiem kara. Są ważne. Ale nie tyle w komentarzach a w opowiadaniach. Wyobrażacie sobie książkę napisaną bez przecinków tylko z kropkami? "Aż nóż ze scyzorykiem mi się otwiera" ;)
Temat: Przygarniecie mnie? (5)
12 Cze 2011 o 11:32
Nie wiem komu mam dziękować za te wielkie litery w nicku, więc napiszę tutaj:
Dziękuję... bardzo.
:)
11 Cze 2011 o 18:10
Witajcie,

z marszu powiem, już nie lubię tego portalu. Musiałam się zarejestrować jako eyesofsoul, kiedy w rzeczywistości jestem eyesOFsoul. Z wielkich liter OF. Jako złośliwy przytyk w nos... Bo przecież częściej jestem ON line niż OFF.

Mam na imię Kaśka, i jestem grafomanem. Nie potrafię pisać, ale cholernie to lubię. Przygarniecie mnie mimo wszystko?
Temat: Komentarze (9)
10 Cze 2011 o 08:19
Uwzględniając Wasze uwagi, powróciliśmy do możliwości swobodnej dyskusji pod utworami. Każdy zalogowany użytkownik, z autorem włącznie, może dodać dowolną ilość wypowiedzi. Komentarze obraźliwe można zgłaszać do usunięcia, klikając w ikonkę kosza. Ostateczną decyzję o skasowaniu wpisu będzie podejmować administracja serwisu.
Temat: Witam Wszystkich (1)
06 Cze 2011 o 12:06
Na co dzień pracuje dla jednej z potężniejszych korporacji. Szarość dnia i pracy od ósmej do szesnastej wypełnia mi pisanie. Jednocześnie, codzienność marzę, by stało się o no moim sposobem na życie.
Jestem zwykłym facetem, który ma swoje niezwykłe sekrety. Cieszę się, że będę mógł podzielić się paroma z wami - anonimowo i bezpiecznie.
Temat: promocja-konkurs 'Livii' Anny Góreckiej (1)
01 Cze 2011 o 11:05
Od dnia dzisiejszego przez najbliższe 7 dni, trwa konkurs w którym do wygrania jest "Livia". E-book zdobył 3.miejsce w konkursie Literackim organizowanym przez portal Wydaje.pl

Zasady udziału są bardzo proste:
Polub fanpage "Livii" na facebooku. Co piąta osoba wygrywa e-booka. Tylko autorka wie, od której osoby w kolejności rozpoczyna się odliczanie. Próbujcie:
link

Listę nagrodzonych pojawi się 8 czerwca 2011r. na fanpage "Livii" na facebooku. Zapraszam do konkursu.

Strona domowa książki dla zainteresowanych:
link
Temat: Biła poezja droga na skróty? (6)
31 Maj 2011 o 18:24
Drogi Alfie,

dzięki za najwspanialszy komentarz, jaki otrzymałem w moim życiu. Wybacz mi Nową Hutę, chyba miałem gonitwę myśli :)
Bardzo się cieszę, że takim drobiazgiem mogę sprawić radość komukolwiek :) Dlatego warto pisać!

PS. natychmiast zamieniłbym Nową Hutę na Starą, ale żal mi Twojego komentarza :)

Serdeczności
© 2010-2016 by Creative Media