Temat: Życiorys (2)
13 Mar 2011 o 05:40
Kiedy okazało się, że nie będę księdzem, a tym bardziej biskupem, o czym marzyła moja mama, postanowiłem zostać wybitnym matematykiem. W rezultacie skończyłem studia histryczne, a także studia podyplomowe z ochrony i kształtowania środowiska oraz pedagogiki działalności kulturalno-oświatowej. Większość mojej aktywności zawodowej to paca w strukturach upowszechniania kultury. Wiele też lat edukowałem młodzież. Dzisiaj jestem bezużytecznym zawodowo Mazowszaninem z Dolnego Śląska. Nie czuję się pisarzem, a tym bardziej poetą, mimo że wydałem siedem tomików, a do jednego z nich wstęp napisał prof. Jan Miodek. Jestem też laureatem kilku znaczących konkursów literackich, a moje teksty zdobywały nagrody i wyróżnienia w regionalnych i ogólnopolskich konkursach teatrów jednego aktora. Bardziej jestem, a właściwie byłem, animatorem ruchu literackiego. Byłem redaktorem, współredaktorem, korektorem oraz recenzentem wielu książek i almanachów literackich. Opublikowałem w prasie, kedy nie była jeszcze skomercjonalizowana, kilkaset materiałow z zakresu upowszechniania kultury i krytyki literackiej. Zdarzyło mi się mieć kilka wystaw malarstwa i rzeźby. Cóż jeszcze dodać? Chyba to, że byłem też żołnierzem i że... nadal żyję. Janek.
Temat: Suplement do 'Życiorysu' (1)
13 Mar 2011 o 05:14
Urodziłem się ot tak, po prostu. I cóż w tym dziwnego?
Temat: Interpunkcja (14)
12 Mar 2011 o 10:39
Zgadzam się z janko. Nawet jeżeli sam tekst jest dobry, to trudno to zauważyć, kiedy interpunkcja nawala, bo trudno przez niego przebrnąć, nie czyta się tego płynnie. Wiąże się to z moim postem w innym wątku, żeby wyraźnie odgraniczać ocenę za poziom literacki i za poprawność językową.
Temat: Życiorys (2)
11 Mar 2011 o 16:43
Urodziłem się ot tak, po prostu. I cóż w tym dziwnego?
(Dalszy ciąg "Życiorysu" w niedługim czasie).
Temat: dominika1984r (2)
11 Mar 2011 o 16:23
Witaj w naszym gronie. Życzę Ci sukcesów:)
Kasia vel @specjalkaa
Temat: Interpunkcja (14)
11 Mar 2011 o 13:43
Wielu atorów jakby zapominało, że nterpunkcja, szczególnie w prozie, spełnia ogromną rolę. Żle postawiony przecinek zupełnie odmienia treść zdania. Przypomnę tylko niemal podręcznikowy przykład potwierdzający tę tezę:
1) Stać, nie wolno iść!
2) Stać nie wolno, iść!
Niby to samo, a jednak zupełnie co innego. By niektórych nie urazić, nie będę wskazywał autorów. Może sami się domyślą.
Temat: Ptasi nauczyciel (8)
09 Mar 2011 o 12:21
Słuszną diagnozę sobie postawiłaś.
Jeśli Ty i Jasiu obniżacie komuś oceny, to nie dziwcie się że wam ktoś zrobi to samo. Nie rozumiem jak można krytykować czyjeś złe zachowanie , a potem postępować tak samo.
Miłego dnia:)
Temat: dominika1984r (2)
08 Mar 2011 o 23:22
Witam.
Hmmm... nawet nie wiem, co o sobie napisac. Jestem tu zupelna nowicjuszka, ale mam nadzieje, ze pozytywnie sie rozwine :)

Mam na imie Dominika, pochodze z Gdanska.
Pisze proze, ktora pewnie za niedlugo tutaj zaprezentuje. Jeszcze nic nie wydalam, widze, ze niektorzy z was maja calkiem ladny dorobek :) moze kiedys i ja taki bede miala :)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
07 Mar 2011 o 15:54
Obraziłam się? Awanturuję się?
Hi, hi, hi...
Psychologia taki mechanizm nazywa projekcją.
Miłego dnia
specjalkaa
Temat: Komentarze (9)
07 Mar 2011 o 15:35
Dziękuję.
Argumentacja mnie przekonała.
specjalkaa
Temat: Moja książka w programie telewizyjnym. (9)
07 Mar 2011 o 11:43
Jeśli ktoś nie oglądał, urywek programu dostępny jest na stronie wydawnictwa:
link
07 Mar 2011 o 11:10
Dodam jeszcze, że podejrzewam, że specjalcee nie chodzi o sam fakt skrytykowania jej tekstu, tylko o SPOSÓB w jaki to zrobiłaś. Wszystko można napisać grzeczniej, życzliwiej, a przede wszystkim merytorycznie to uzasadnić. Ty natomiast wszystko, co Ci się nie podoba określasz mianem "byle jakie", "mierne" itp. A do tekstu przyczepiłaś się, jakby to miała być rozprawa naukowa nt. życia zwierząt. I tyle.
07 Mar 2011 o 11:01
Bardzo mi przykro anetko, że przywilej komentowania przyznałaś tylko sobie i nikomu więcej. Chyba, że przywilej ten zależy od poziomu pisarstwa i takie miernoty jak ja nie mają prawa nic komentować. Poczekam więc z tym, aż "dorosnę" do Twojego poziomu literackiego:) Pozdrawiam.
07 Mar 2011 o 10:09
Komentarze zostały przewidziane jako krótkie uzasadnienie wystawionej oceny. Niestety, zamieniały się w pyskówki, odstraszając potencjalnych nowych użytkowników.
Obecnie komentarz można wystawić tylko raz, nie można także komentować własnych utworów. Od prowadzenia szerszych dyskusji jest forum.
06 Mar 2011 o 22:11
Do specjalki
Kiedy chwaliłam Twoje teksty było wszystko w porządku, a teraz się obraziłaś. Czy uważasz się za aż tak wielką pisarkę że już nie można Cię skrytykować. Tekst jest nie przejrzysty, napisany chaotycznie, czytanie nie sprawia przyjemności i ma prawo mi się nie podobać.Skoro wystawiasz swoje utwory musisz być przygotowana na krytykę i umieć ją przyjąć z godnością,a nie awanturować się z każdym kto Cię skrytykuje.
06 Mar 2011 o 21:47
ochlokracja Twoja twórczość to 16/szesnaście/ linijek byle jakiego tekstu. Znacznie więcej napisałaś tutaj,w swoim imieniu,a także jako adwokat specjalkii. Proszę też nie komentuj moich komentarzy. Pod utworem specjalkii, nie skomentowałaś jej utworu, tylko mój komentarz. W komentarzach piszę to co myślę i czuję i nie muszę się tłumaczyć takiej marnej "pisarce" jak Ty:)
06 Mar 2011 o 21:00
Pani Kasiu, użytkownikiem anetką się nie przejmuj. Śledząc jej "karierę" na tym forum, zauważyłam, że lubi zwracać uwagę tym, którzy realizując się jedynie w prozie, ośmielają się oceniać poezję. Natomiast chyba umknęło jej, że sama stosuje ten proceder, krytykując prozę:)
Pozdrawiam.
06 Mar 2011 o 18:21
Do anetki
Nie mogę odpowiedzieć na komentarz anetki pod swoim tekstem, bo ostatnio taka opcja została zablokowana, więc odpowiadam tutaj.
Cytat z mojego tekstu: "Od zawsze mieszkały tam sorki – takie czarne niby-myszki z trąbą tapira."
Cytat z encyklopedii: "sorek (n.łc.) zool. Sorex, ssak z rodziny sorków (Soricidae), występujący w lasach i sadach, owadożerny, wielkości myszy, o długim tułowiu i wydłużonej głowie zakończonej pokaźnym ryjkiem; ryjówka."
Proszę o pozostałe pytania, które chcesz mi zadać. Nie lubię pozostawiać ludzi w niewiedzy.
Przykro mi, że zostałaś narażona na czytanie marnego tekstu. Myślę, że jest na to proste rozwiązanie - omijaj moje teksty.

Do Alfa:
Alf - czy to ważne, że nie odróżniasz jaskółek od jeżyków? W locie bardzo podobne, a przecież w obserwacji przyrody przez osobę wrażliwą na jej piękno nie chodzi o rzetelną wiedzę biologiczną, lecz o zachwyt i umiejętne tego zachwytu opisanie.

Kasia
05 Mar 2011 o 19:16
Pod jednym z tekstów, który wcześniej oceniałam, chciałam dodać kolejny komentarz - ustosunkować się do opinii komentującego. Nie udało mi się - w okienku komentarzy zobaczyłam informację, że można oceniać/komentować tylko raz. Oceniać raz - zgadzam się - ale komentować? Czemu nie możemy podejmować rozmowy pod tekstem, na temat tekstu? Z autorem, z odwiedzającymi?
Kiedyś było to możliwe - nie możemy wrócić do tej funkcji?
Kasia
Temat: Do lea53 (4)
04 Mar 2011 o 17:18
Chciałabym jeszcze zauważyć, że oceny są dwojakiego rodzaju: poprawność językowa i poziom literacki. Byłabym wdzięczna za traktowanie ich oddzielnie. Jeżeli komuś tekst się nie podoba, proszę bardzo - o gustach się nie dyskutuje, można dać za poziom literacki nawet 1. Ale jeśli mimo to jest poprawnie napisany technicznie, to ocenianie go w ten sam sposób za poprawność językową zakrawa mi na zwykłą złośliwość.
Pozdrawiam.
© 2010-2016 by Creative Media