Temat: Quiz (4) | |
15 Cze 2011 o 19:38 Proponuję Quiz. Zadajemy pytania związane z literaturą. Kto poda poprawną odpowiedź, zadaje kolejne pytania.Zaczynam: Jaki jest tytuł pierwszej książki S. Lema. | |
Temat: Zapytam, odpowiem szczerze (98) | |
![]() | 15 Cze 2011 o 19:35 Zwracam uwagę na oczy, to jak ktoś patrzy na daną osobę i jak to przekłada się na całą mimikę twarzy. Po za tym w niektórych oczach można utonąć, w wielu można zobaczyć niechęć. Wszystko opiera się na czytaniu...Dlaczego w swoich utworach poruszasz akurat te tematy, o których piszesz? |
15 Cze 2011 o 19:34 na oczyJakie jest Twoje najbardziej zwariowane pragnienie? | |
Temat: Strona 123, zdanie 5 (14) | |
15 Cze 2011 o 19:31 "W średniowieczu kobieta miała jeszcze pewne przywileje: na wsi brała udział w zebraniach mieszkańców, jak również w spotkaniach starszyzny, która wybierała deputowanych do Stanów Generalnych; mąż mógł własnowolnie dysponować ruchomościami: do zbycia dóbr nieruchomych potrzebne było zezwolenie żony.""Druga płeć" Simone de Beauvoir | |
Temat: Komentarze (9) | |
![]() | 15 Cze 2011 o 19:16 Bardzo bym prosił Publixowe krasnoludki informatyczne o odblokowanie opcji obiecanej 10 Cze 2011 przez lotta.Niestety u mnie nie działa :( Serdeczności |
Temat: Elektroniczna gazetka (74) | |
![]() | 15 Cze 2011 o 18:27 Tez popieram @trament. Zauważcie, że nazwy czasopism są raczej jednowyrazowe - "Wprost", "Przekrój", "Zwierciadło" itp. Taka krótka nazwa jest chyba bardziej dźwięczna i zapadająca w pamięć niż jakaś kombinowana. |
/konto usunięte/ | 15 Cze 2011 o 16:16 Też myślałam przez chwilę o kropli, ale dobrze, zostawmy to juz tak jak jest ;) Najwyżej po którymś numerze zmienimy nazwę, jak nas w końcu olśni :) |
![]() | 15 Cze 2011 o 15:56 Kropla @tramentu.Acz pozostałabym przy samym @tramencie. Chyba... trochę niezdecydowana jestem w tym temacie. |
/konto usunięte/ | 15 Cze 2011 o 15:54 Póki co napisałam do Specjalkii z propozycją artykułu do działu typu "Moja książka", bo jej powieść jest kobieca i pasuje do numeru, ale jeszcze nie dostałam odpowiedzi, więc chyba faktycznie zacznę jeszcze przeglądać dokładnie portal i pisać do ludzi, tak będzie najskuteczniej. Okej, czyli został nam @trament :) też mi się wydaje, że ta plama może mieć pejoratywny wydźwięk, choć chciałabym dwuczłonowa nazwe, ale nic mi już do głowy nie przychodzi. |
![]() | 15 Cze 2011 o 13:17 Niestety najbliższą książką jest "Chory kotek" Jachowicza, który nie ma 128 strony. Nie jesteś sama, ja tu często wchodzę poczytać, tylko pisać niezbyt mam czas. Taki los mamy malucha :-) |
![]() | 15 Cze 2011 o 13:14 keskese87 napisał: Dobrze, chociaż myslałam raczej o tych nieżyjących twórcach, raczej na zasadzie wzbogacenia treści jakimiś dobrymi wierszami, ale nie musi tego być. Prawa autorskie wygasają 70 lat po śmierci twórcy. Z takich utworów można korzystać bez ograniczeń. Ale też popieram pomysł, żeby promować raczej debiutantów. Ja bym na Twoim miejscu wysłała zaproszenia do publikacji ludziom z PubliXo na priv. Nie każdy zagląda systematycznie na forum. A byłoby na przykład miło zobaczyć w tej gazetce wiersze luciusannaeusmartina - pisze przepięknie! |
![]() | 15 Cze 2011 o 11:39 keskese87 napisał: A jeśli chodzi o korektę, to póki co zdecydowałam się nie ingerować za bardzo w tekst. Jasne - składnia, interpunkcja, to będzie poprawiane, ale każdy z nas tu się uczy pisać, więc to nie musi być majstersztyk. "@trament" albo "plama atramentu", co myślicie? Ja głosuję za @tramentem. Plama też nie jest czymś, co się kojarzy dobrze. Czasem coś, co wygląda fajnie "literacko", nie najlepiej prezentuje się "marketingowo". |
Temat: Zapytam, odpowiem szczerze (98) | |
![]() | 15 Cze 2011 o 10:54 Żeby się poznać lepiej, trzeba pytać. Więc te wszystkie chwile, które spędzamy na portalu, połączeni wspólnymi pasjami, warto wykorzystać.Zabawa jest dziecinnie prosta. Użytkownik 1 zadaje pytanie: - O czym marzysz? A użytkownik 2 odpowiada na pytanie i zadaje kolejne, ażeby następna osoba miała, na co odpowiedzieć. Zasada jest jedna: - Szczerość! Zaczynam: Na co zwracasz pierwszorzędnie uwagę u ludzi, których widzisz pierwszy raz w życiu? |
![]() | 15 Cze 2011 o 10:52 Strasznie nie lubię wchodzić do miejsca, gdzie wydaje mi się, że jestem sama, więc postanawiam Was trochę rozruszać. Wyjdźcie z ukrycia...1. Rozglądnij się wokół siebie i weź najbliższą książkę, jaką masz pod ręką. Nie szukaj swojej ulubionej. Po prostu weź pierwszą z brzegu. 2. Otwórz ją na stronie 123. 3. Znajdź 5 zdanie, jeśli strona zaczyna się kontynuacją zdania z poprzedniej, pomiń. 4. Podziel się w tym poście swoim rezultatem. Mile widziane jest podanie autora i tytułu książki. Sama mogę znaleźć pański adres. ZAGINIONY SYMBOL Dan Brown |
Temat: Wiadomości (3) | |
![]() | 15 Cze 2011 o 10:48 Przyjmuję do wiadomości :) |
![]() | 15 Cze 2011 o 10:09 @trament - świetne! :)) Hehe. |
/konto usunięte/ | 15 Cze 2011 o 09:11 Właśnie wczoraj wieczorem, szukając darmowej grafiki, natrafiłam na tę stronkę, którą podałaś, więc zaczęłam już ją powoli wykorzystywać.Czyli tytuł będzie powiązany z tym atramentem.. Może "Plama atramentu"? Czy sam "Atrament"? Dodatkowo bedzie to nawiązywać trochę do tematyki gazetki, do czasów symbolicznego "białego atramentu", kiedy kobiety nie miały jeszcze prawa głosu. Dobrze, postaram się na dniach podesłać to, co w tej chwili mam. A jeśli chodzi o korektę, to póki co zdecydowałam się nie ingerować z abardzo w tekst. Jasne - składnia, interpunkcja, to będzie poprawiane, ale każdy z nas tu się uczy pisać, więc to nie musi być majstersztyk. "@trament" albo "plama atramentu", co myślicie? |
Temat: Wiadomości (3) | |
![]() | 15 Cze 2011 o 08:43 Niestety nie ma takiej możliwości. Serwis chodziłby strasznie wolno, gdyby trzeba było monitorować wiadomości i komentarze "na żywo". |
![]() | 15 Cze 2011 o 08:40 Nie składaj od razu całości, jak będziesz miała z 10 stron, podeślij info albo przez formularz kontaktowy. Lepiej, jak spojrzy na to fachowe oko redakcji wydawnictwa.Trzeba by też ustalić jakąś mniej więcej stałą objętość takiej gazetki - żeby się nie okazało, że pierwsza będzie miała 80 stron, a na drugą zabraknie materiału. >1. Pismak (i np. liczba pi + słowo smak) Fajny rebus, ale słowo jako całość jednak źle się kojarzy - z grafomaństwem >2. Dama Kier Będzie się kojarzyło, że to jakieś kobiece pisemko. >3. t@lent Fajnie brzmi i wygląda, ale ryzykowne - autorzy mogą zostać uznani za nadętych, przekonanych o swojej wielkości. Szczególnie że większość czytelników uważa, że jak autor się publikuje sam, to znaczy, że żadne porządne wydawnictwo go nie chciało. >4. Przy kawie To jest fajne, pod warunkiem zrobienia zgrabnego logo, gdzie ktoś czyta przy kawce. >5. Atrament, atramentowo Mnie się to najbardziej podoba, szczególnie że ekrany do czytników ebooków robi się z materiału o angielskiej nazwie e-ink. A może w ogóle @trament? I żeby logo jakoś kojarzyło tradycję z nowoczesnoścą Jeśli chodzi o grafikę, to dużo fajnych zdjęć i obrazków można znaleźć tu: ![]() Wolno je wykorzystywać praktycznie do dowolnych celów. Jeśli są dodatkowe warunki (np. potrzebna pisemna zgoda autora), znajdziesz je pod zdjęciami. Nie spiesz się z tym pierwszym numerem, nie wszyscy PubliXowicze zaglądają codziennie, wieści muszą się rozejść po ludziach. |
/konto usunięte/ | 14 Cze 2011 o 22:34 O, może np ten "Atrament" byłoby łatwo narysować komuś, więc gdybym miała pod tym względem patrzeć to wzięłabym to. Przedyskutuję to ze znajomymi-grafikami. :P |