Temat: Caps Lock (17)
07 Sty 2015 o 20:51
Adelo, bez obrazy! Jest tu pani od niedawna, dlatego najpierw proszę - komentując - zapoznać się z wcześniejszymi tekstami określonego autora.
Z jednego wiersza nie wyczyta pani nic.
Askawin na PubliXo ma naprawdę znaczący dorobek, natomiast recenzja twórczości danego autora nie polega na analizie - jak wspomniałam - pojedynczego utworu.
Kiedy pani zapozna się z tym lub innym jego wirtualnym tomikiem, wówczas - choćby najbardziej subiektywne pani wnioski -są jak najbardziej wskazane.
Niewiele napisała pani komentarzy, i - o ile się nie mylę - jeszcze niczego swojego nie zamieściła.
Nie jest to wprawdzie obowiązkowe, niemniej dla nas, czytelniko-komentatorów bardzo pomocne.
Askawinowi natomiast wyrządziła pani mimowolną przykrość :( Poprzez pobieżne przeczytanie oraz ocenę czegoś, co On artykułuje z głębi własnej duszy...
07 Sty 2015 o 20:26
befana_di_campi
, 1 godz. temu (18:18)
oceny: bezbłędne / znakomite
Wiersz doskonały, jak niebanalnym jest askawin, co poddaję pod uwagę wcześniejszym komentatorkom ;)

Najpierw drogie panie przeczytajcie parę wcześniejszych wierszy w/wym., później natomiast je komentujcie!

Oto komentarz befanii, która poucza komentatorki,o tym jakim doskonałym poetą jest askawin i co powinny zrobić zanim zaczną komentować.
07 Sty 2015 o 19:19
Hmmmm! "Braku kultury"? Zadziwiające niczym ten "odkomentarz", który nie miał żadnego związku z meritum wpisu:

"Duby smalone w komentarzu wyżej. Czerpane z fanatycznej prasy, a także sfrustrowanych bloogerów i na potwierdzenie własnego fanatyzmu.
Ze przypomnę tylko zdzierające ostatni grosz i nierozliczające się Lux Veritatis diabła Rydzyka, Caritas i wiele podobnych."

Tego lub innego kochać nie musi, jednak pod paragraf podchodzi - na dodatek nieuzasadnione - gwałcona wolność słowa.

Jestem bowiem w "Caritasie". I w moim Oddziale każda złotówka zostaje prześwietlona, w takim razie co? Złodziejką zatem jestem, rzekomo dbająca o tzw. kulturę "zaufana recenzentko"?

P.S. Jeżeli Administracji nie podoba się wpis OSZKALOWANEJ przez tzw. "zaufaną recenzentkę", proszę niniejszym o zbanowanie.

Befana_di_campi względnie - wykopana m. in. przez przedmówczynię "wrzos10" - aniela birecka, twórca niezależny.

Nie byłoby tego wpisu, gdyby - profilaktycznie - tzw. "zaufana recenzentka" nie umieściła mnie na czarnej liście ;-))) Tę sprawę spróbowałabym bowiem załatwić prywatnie. A przede wszystkim - polubownie.
Temat: Rok Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej (3)
06 Sty 2015 o 19:32
Bardzo mi się podoba ten pomysł. Rzeczywiście, ja też kiedyś z zachwytem czytałam Marię Pawlikowską-Jasnorzewską. I chociaż teraz rzadko czytam jakiś jej wiersz, to jednak poruszają mnie, bo jednocześnie działają na wielu poziomach: nie tylko swoją urodą, ale też tamtymi wspomnieniami.
Inna sprawa, że do pisania poezji zmuszać się nie można, ale może jej wiersze będą dla kogoś inspirujące.
03 Sty 2015 o 21:31
Napisała w wierszu ANNO DOMINI
S t y c z e ń:

Z wód Styksu wypływa,
zmoczony,
parskając zapomnieniem -
Nowy Rok.

L u t y:

Lód leży jeszcze nieprzerwany
między nadzieją a zimnem -
jeszcze sobie „ty” nie mówią.

M a r z e c:

Marznie jeszcze marzenie…
Marzy mróz…
Mży deszcz…

K w i e c i e ń:

I już tylko kwiaty
rzucają cień
na życie…

M a j:

Mój, moja, maj.

C z e r w i e c:

Czerwone czaroziele
zerwie,
nie wiedząc nic…

L i p i e c:

Lipa, miodami pachnąca
jak piec rozogniona kwiatem,
Deine roten Lippen
moecht’ ich kuessen…

S i e r p i e ń:

Nie ścinajcie!
Nie ukrócajcie!
Sierp wyrzućcie wysoko,
niech lśni jak nów w obłokach,
bo cóż po cierpieniu?

W r z e s i e ń:

Wrzosy, babie lato, wrzenie,
ptasie wrzaski w rzęsistym lesie.
Dajcie się babie zabawić!
Wejdź przez sień…

P a ź d z i e r n i k:

Paździerze lecą ze szczęścia…

L i s t o p a d:

Bezszelestny upadek wszystkiego.
Bezlistne drzewa,
bezlitosne myśli.

G r u d z i e ń:

Nie po różach,
ale po grudzie
idzie najkrótszy dzień
w grób.

Pierwodruk: „Bluszcz”, styczeń 1928

Czytając obecnie ten „Pański Rok” mimo woli utożsamiam go z osobistym życiem Poetki. Niby szczęśliwym, w rzeczywistości wyjątkowo połamanym oraz obolałym; i to od dzieciństwa.

Jasnorzewska natomiast: jakże w ubiegłych dekadach namiętnie czytana, cytowana, uwielbiana. Modna. Mistrzyni opisów egzaltowanej miłości w dansingowych rytmach szalonych dwudziestych i trzydziestych lat ubiegłego wieku, teraz wszak po trosze zapomniana, analogicznie do innych też odstawianych na biblioteczne półki, klasyków.

Poetka zakochana oraz rozkochana we wszystkim, co mogło Ją zachwycić, a jednocześnie już przeczuwająca w swoim odejściu do Równoległego Świata coś Złowieszczego.

9 lipca bieżącego roku minie siedemdziesiąta rocznica Jej śmierci, o czym przypominam zawczasu, choć do poezji Pani Lilki oraz Niej samej zapewne wrócę nieraz.

I tu propozycja: czy nie dałoby się na PubliXo jakoś specjalnie zaakcentować - nawet poprzez swą liryczną twórczość - wątków nawiązujących do twórczości Pani Lilki?

Może wyodrębnić dział ["zbiór"] w którym Autorzy zamieszczaliby swoje wiersze inspirowane poezją M. Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej, po czym ogłosić plebiscyt? [nie lubię słowa "ranking"]. Ewentualnie niezobowiązujący konkurs, gdzie np. byłyby nagrodami tomiki podarowane przez innych Użytkowników?

Moim zdaniem warto się nad tym zastanowić. Bądź co bądź jest to Portal literacki, w którym poezja ma nadal bardzo wiele do powiedzenia.
Trzeba ją jedynie odpowiednio wyeksponować :)
Temat: Caps Lock (17)
02 Sty 2015 o 19:06
Janko, to jest jak rzucanie grochem o ścianę.

Co tam, ktoś w ten sposób komentujący (jak zacytowałeś) wystawia tylko i wyłącznie sobie świadectwo braku kultury.
Temat: :) (3)
02 Sty 2015 o 12:47
Dziękuję:)
31 Gru 2014 o 18:55
Miło mi :) Życzę dobrych utworów i komentarzy.
29 Gru 2014 o 11:50
Witam serdecznie.
Temat: Święta, święta, świeta... (4)
29 Gru 2014 o 11:12
Już po Świętach, a dopiero "dane mi było" wejść z życzeniami. Spóźnionymi... ale i tak życzę spokoju, rodzinnego weselenia się i jak najmniej zmartwień :) Na Nowy Rok zaś życzę wszystkim, aby był lepszy, chociaż o ciut ciut lepszy niż mijający dwa tysiące czternasty.

To Wam życzy Hardy, "niepoprawny" optymista życiowy.

Niech też wreszcie Medicus i Chriss zaglądają częściej, bo troszkę się za nimi stęskniłem. I to nie tylko ja :)
23 Gru 2014 o 23:00
Medicusie, Chriss, Regino i Wszystkim, którzy tu zajrzą:

Moi Drodzy,
Z okazji Świąt życzę Wam z całego serca radości ze spotkań w gronie rodzinnym, dawno niewidzianych przyjaciół i znajomych. Niech magiczny nastrój wigilijnej wieczerzy towarzyszy Wam przez całe Święta. Oby wszystkie piękne życzenia, gesty i słowa, jakich doświadczycie, nie opuszczały Was przez cały nadchodzący 2015 rok. A także, życzę Wam sukcesów literackich i pasji tworzenia :)
23 Gru 2014 o 11:49
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wszystkim pokoju, radości oraz spełnienia marzeń w Nowym Roku 2015.
23 Gru 2014 o 10:00
Zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia, wszystkiego najlepszego w nadchodzącym nowym 2015 roku oraz wielu sukcesów literackich, wszystkim użytkownikom portalu życzy Chriss z Medicusem.
Temat: nowe, pożal się Boże, przeboje (8)
18 Gru 2014 o 08:06
Słoń? A co to za licho, zarzuć linkiem do you tube.
Lady Pank, choć to nie byli zbytnio grzeczni chłopcy, ma całkiem sensowne teksty, ba, nawet głębokie.
Odbiorcami najbardziej tandetnej muzyki są często małolaty, i ździebko mnie wstrząsają w związku z tym fragmenty pokroju "Za pocałunek w tę noc i za stosunek w dzień" czy "Kochali się namiętnie w męskiej ubikacji".
18 Gru 2014 o 02:55
Jestem , fanem dobrej muzyki mnie czasem przeraża co teraz młodzież słucha taki choćby ""Słoń" mnie dała mama jednego dziecka tego posłuchać ja wierze ze będąc młodszym tez słuchało się podobnej muzyki jak lady pank ksu czy inne podobne zespoły ale to przeraża ....
Temat: Witam (3)
04 Gru 2014 o 22:28
Jestem Hardy i również witam w naszym gronie. Pisz, komentuj, korzystaj z podpowiedzi :)
04 Gru 2014 o 15:14
Witaj, Adelo :)

Miło Cię widzieć. Baw się dobrze i powodzenia jeśli coś tworzysz i zechcesz opublikować :)
04 Gru 2014 o 14:41
Jestem Adela i witam wszystkich:)
Temat: Propozycje zmian w Regulaminie PubliXo (29)
03 Gru 2014 o 10:48
lotta napisał:
lilly napisał:
A może można by było uzupełnić regulamin o wskazówki co do ocen?

Dobra propozycja - nie tylko do regulaminu, gdzieś przy okienku wystawiania ocen też można by dać szersze objaśnienie.

Nie mam złudzeń, że w trakcie rejestracji ktoś regulamin czyta... Generalnie normalni ludzie wiedzą bez czytania regulaminu, że obrażanie innych prowadzi do blokady / skasowania konta. A trolle mają w nosie regulamin. Dla porządku musi być, ale nie przykładałabym do niego jakiejś wielkiej wagi.

Też nie mam złudzeń, niestety. Odnośnie trolli, to szkoda słów, a już dyskusja z takim indywiduum, to zniżanie się do poziomu paneli podłogowych.
Temat: Czekam na ZBANOWANIE (3)
02 Gru 2014 o 21:56
Moi Kochani Fani i Czytelnicy,

niestety, najprawdopodobniej niebawem befany_di_campi tu nie będzie.
Wcześniej zaszczuto "wrzosa10" naiwną idealistkę o ciętym piórze, która nienawidziła obłudy, ranienia uczuć, wykorzystywania [także poprzez kanały prywatne] jej naiwności.

W listopadzie ubiegłego roku odeszła. Nie wyrzucona, po prostu pewnego razu nie była w stanie się zalogować, jednak nikt nie poinformował jej o "wyleceniu".

Ponad 700 tekstów, w tym recenzji; 2400 z hakiem komentarzy; zaufana recenzentka [z rekomendacji Administracji].

Publixo na oko, portal przejrzysty i przyjazny; od wewnątrz: niekiedy kłębowisko gadów.

Po 10 miesiącach nieobecności, poproszona przez paru swoich Czytelników [górę wzięły limeryki i tym podobne satyry typu :
"horror kolejarski" z krzywdą dla autentycznej liryki] wróciła jako befana_di_campi, przy oakzji całkowicie odcinając się od swego alter ego, czyli "wrzos10".

Na próżno: złowieszcza trójka szybko przypomniała jej o dawnych - rzekomo - grzechach. Nie tylko, że przypomniała, ale wręcz postawiła sobie za punkt honoru, aby "befany" się pozbyć.
Dopiero uświadomienie tymże, iż stosują - ścigany paragrafem - klasyczny STALKING ostudziła na moment nastroje.

Teraz znowu zaczyna się, mówiąc językiem "lotty", jatka.
Ponadto niepokojące zmiany w Regulaminie autorstwa chorej na furiactwo "piorko", która z jednej strony aż nadto dba o netykietę, z drugiej, jako ta wkopana przez inną - obłudną aż do sześcianu - zaufaną recenzentkę, chce na Portalu wprowadzić zamordyzm. Oczywiście po swojej, nie innych myśli, ponieważ dotknięta do żywego "piorko", w razie czego bluzga wcale nie "netykietą".

Nic tu po mnie. Czekam spokojnie na zbanowanie, a kiedy to nastąpi, na Portal nie wrócę dopóty, dopóki będzie istniało to upiorstwo.

Szukajcie mnie Państwo pod nickami "befana di campi", "erica", "Lidia" względnie "abirecka". Nic tu po mnie :( mimo iż Portal bardzo kochałam i wyjątkowo doń się przywiązałam :(

Serdecznie pozdrawiam. W razie czego obiecuję osobistą modlitwę lub nawet zamówienie Mszy św. w konkretnej intencji bardzo, bardzo wielu moim Przyjaciołom oraz Czytelnikom.

Wszystkiego najlepszego - befana_di_campi, znienawidzona przez co poniektórych była "wrzos10", prywatnie nel_birecka@neostrada.pl :))))
© 2010-2016 by Creative Media