Temat: Elektroniczna gazetka (74) | |
17 Cze 2011 o 14:01 keskese87 napisał: w nagłówku na każdej stronie byłoby moje i póki co funkcjonowałoby one jako logotyp na fb i stronkach, No właśnie twoje logo ma tę zaletę, że wygląda dobrze nawet w dużym pomniejszeniu - zerknij na stronę główną "Komunikaty serwisu". Z obrazkiem Wymarzonego ten numer nie przejdzie -próbowałam. Myśłę, że bez problemu mogą funkcjonować dwie wersje: prosty logotyp i bardziej ozdobna winieta gazetki, dostosowana do aktualnej tematyki okładki. Weźmy na przykład Google - jakie cuda robią ze swoim logo: | |
/konto usunięte/ | 17 Cze 2011 o 13:50 Faktycznie okłądka jako cąłośc wyszła fajnie, tylko trzebaby rzeczywiście zrobić coś z tymi dłońmi, mniej plam, bo kojarzą się z jakąś krwią ;) I rzeczywiście tu wygląda to dobrze. Eh czy gazeta może mieć dwa loga? Pewnie nie. Może rzeczywiście na okładkę wykorzystalibyśmy to plus grafika, a w nagłówku na każdej stronie byłoby moje i póki co funkcjonowałoby one jako logotyp na fb i stronkach, a tamto stanowiłoby urozmaiconą oprawę graficzną numeru.Właśnie dla mnie największy problem stanowi ta grafika - nie mam o tym bladego pojęcia, w wiem, że czytelnik zwróci na to uwagę. |
17 Cze 2011 o 13:21 Nie mam nic przeciwko. To był tylko pokaz sił, tego co można osiągnąć i co da się wyciągnąć z każdej grafiki. Ogólnie mówiąc można wszystko :)Wystarczy wziąć za przykład takie pisma jak Bluszcz... Moim zdaniem grafika i logo są jak najbardziej kolorowe, rzucające się w oczy, a mimo wszystko spójne i trafne. Nie róbmy z tego pstrokacizny, jaką mamy w brukowcach. Dlatego mogę albo sam narysować coś delikatną kreską, bo to było "zapożyczone", albo pogrzebać na sieci i za zgodą autora umieścić coś lekkiego. Muszę tylko mieć pewność, że idziemy tym tropem. | |
17 Cze 2011 o 13:03 wymarzony napisał: I idąc tym samym nurtem zrobiłem propozycje okładki odpowiadającą tematowi. Kolorystyka myślę, że też jest miła dla oka Jeżeli można wtrącić swoje trzy grosze - może portret kobiety mniej "kleksowy", a bardziej subtelna kreska? Bo to mi się kojarzy jakoś z ofiarą masakry ociekającą krwią, szczególnie ręce. Sorki za skojarzenie, o grafice mam zerowe pojęcie, ale takie było moje pierwsze wrażenie. Natomiast zarys ogólny fajny. | |
17 Cze 2011 o 12:05 wymarzony napisał: Jeśli to coś da, mogę zająć się wyglądem okładki tak, żeby nawet ze zdjęciami i najważniejszymi hasłami wyglądała spójnie, elegancko i nie pstrokato. O, i to by było najlepsze wyjście. Wtedy na bank grafika nie będzie "od sasa do lasa". W takim razie czekamy na głosy innych. Pamiętajcie, że oprócz hurraentuzjazmu potrzeba pomyśleć ciut marketingowo. Więc, wybiegając myślą w przyszłość, wskazane by było ustalenie kryteriów doboru utworów do gazetki (kolektywnie? na podstawie ocen w PubliXo?), tak żeby jednak nie prezentować tam tekstów słabych. I żeby nie było pretensji: czemu czyjśtam tekst zamieszczono, a mojego nie. Wiem, że odrzuconym będzie przykro, ale jak raz nam przykleją etykietkę słabego literacko pisma, to potem się jej łatwo nie pozbędziemy. Dla tych nisko ocenionych mam propozycję na coś takiego: potraktować jego tekst jako materiał poglądowy i punkt wyjścia dla czegoś w rodzaju warsztatów literackich - tzn. wskazać popełniane błędy. Znajdzie ktoś odważny? Tekst nie byłby wtedy publikowany pod nazwiskiem, wystarczy nick z PubliXo. Może Janko by się zgodził pisać takie szersze recenzje? Widać po komentarzach, że zna się na kwestiach warsztatowych. | |
17 Cze 2011 o 12:02 I idąc tym samym nurtem zrobiłem propozycje okładki odpowiadającą tematowi. Kolorystyka myślę, że też jest miła dla oka, aczkolwiek zawsze można ją łagodzić. No i przydałoby się dodać hasła, reklamujące to co jest w środku. | |
17 Cze 2011 o 11:42 A żeby zobrazować to jak można wszystko dowolnie zmieniać, poniżej przedstawiam Państwu uproszczona wersje, z małą ilością ozdobników.Photoshop to bardzo potężne narzędzie i skoro można powiększać na nim piersi, lub zmieniać kolor skóry, to wydaje mi się, że równie dobrze, moglibyśmy skomponować w nim zadowalającą, elegancką okładkę. | |
17 Cze 2011 o 11:27 Oczywiście logo powinno być czytelne i można wkomponować ją ładnie w okładkę. Wszystko da się zrobić, manipulując kolorami. Wydaje mi się jednak, że sama okładka powinna wyglądać ciekawie i rzucać się w oczy, tak żeby maksymalnie zainteresować czytelnika.Jeśli mamy kogokolwiek porwać tym na Facebook, to wypadałoby, aby wyglądała okładka wyglądała profesjonalnie i była bardzo zachęcająca. Jakkolwiek logo jest świetne, to będąc czarno-białe i bardziej proste, nie będzie tak nęciło jak coś urozmaiconego graficznie. Takie przynajmniej są moje doświadczenia w promowaniu różnych rzeczy... Jeśli to coś da, mogę zająć się wyglądem okładki tak, żeby nawet ze zdjęciami i najważniejszymi hasłami wyglądała spójnie, elegancko i nie pstrokato. Wydaje mi się, że w tym wypadku można po prostu każdy numer robić w jakieś typowej gamie kolorystycznej, ujednoliconej i przejrzystej. Każde zdjęcie da się obrobić tak, aby miało odpowiednie dla nas tony. Nie ma sensu też dodać jakiś strasznie skomplikowanych zdjęć, czy grafik, bo to się się nie sprawdzi. Przecież najważniejsza jest treść i reklama tego co jest w środku. Dlatego jeśli numer jest o kobietach, proponowałby do nagłówka, zmontować ładną grafikę kobiety z odpowiednio dobraną gamą kolorystyczną do tego, danego tematu. To tylko luźne propozycje... W końcu mogę się na tym nie znać :) | |
17 Cze 2011 o 11:14 Szczerze mówiąc, bardziej optuję za logo zrobione przez keskese87. Logo powinno być proste i łatwe do wkomponowania w kolejne okładki gazetki; i bardzo dobrze, że jest czarno-białe.Wymarzony, ta twoja grafika jest bardzo ładna, ale ona właściwie stanowi oddzielną całość sama w sobie. Jak damy na okładkę jakieś zdjęcie czy obrazek, to w połączeniu z takim rozbudowanym nagłówkiem może wyjść pstrokacizna, albo wszystko się tak zleje, że będzie nieczytelne. | |
17 Cze 2011 o 06:25 podoba mi się logo; z odpowiedzią nie spiesz się - odpiszesz - kiedy będziesz mogła :) | |
Temat: Czego aktualnie słuchasz? (34) | |
17 Cze 2011 o 00:25 W takim razie coś na uśmiech...Sami - Znaczek | |
17 Cze 2011 o 00:20 Bardzo dogłębnie, a jak wpadniesz na ich samo dno już nie uciekniesz. Snow Patrol rządzi. A ja... Zapadam się w zadymkę uczuciową. Every me, every you Placebo | |
17 Cze 2011 o 00:17 A żebyś wiedział... nie znałam tego.I mam zamiar poznać głębiej. Snow Patrol - Chasing Cars | |
17 Cze 2011 o 00:05 Zaintrygowałem Cię moja obsesją? :PUtwór, przy którym lubię się dołować, albo skupiać, gdy pisze coś, w czym giną ludzie. IAMX Avalanches Jestem monotonny... I boli mnie cholernie głowa. | |
Temat: Elektroniczna gazetka (74) | |
/konto usunięte/ | 16 Cze 2011 o 23:59 Oczywiście ucięło mi połwoę wiadomości, tak się spieszyłam, że coś źle poklikałam..Tam gdzie pisałam, że "Mojawyspa" już się do mnie odezwała - jej też odpowiem na dniach, postaram się jutro. I wszystkim, którym z czymś zalegam. A teraz lecę coś zjeść ;) |
/konto usunięte/ | 16 Cze 2011 o 23:56 Oj, długi dzień na kasie, padam ze zmęczenia, wróciłam do domu zerknęłam szybko na skrzynkę mailowa i forum i mam trochę do odpisywania, ale szczerze mówiąc - padam z nóg, więc będę odpowiadać jutro.Zastanówmy się co z tymi logami, bo teraz są dwa zupełnie różne i nie wiem jak to ugryźć. trochę się już przyzwyczaiłam do pierwszego. Zastanawiam się czy na bazie tego stworzonego przez Wymarzonego nie możnaby np. stworzyć okładki? Tylko, że na okładce wypadałoby logo też zamieścić. Co myślicie? Wiersze poprzeglądam i powybieram jutro bądź w najbliższych dniach. załozyłam tez skrzynkę mailową dla gazetki i wyślę każdemu namiary na hasło - ale to też jak się ogarnę. Powysyłam tam to co już mam i w takiej formie, w jakiej jest teraz,a potem wspólnie możemy pomyśleć co jest ok a co trzeba dopracowac, jak to poukładać i tytuły działów. @luciusannaeusmartin Przede wszystkim dziękuję za miłe słowa - naprawde się wzruszyłam! Rozumiem, że mogę wybrać z Twojego profilu coś, co mnie lub innych użytkowników najbardziej urzekło - pokieruję się komentarzami i ocenami, czy chcesz sam coś zaproponować? Poetka o tym nicku już napisała do mnie maila. Eh, wybaczcie za składnię i inne, nie myślę już. |
16 Cze 2011 o 23:29 Nie lubię stagnacji. Jak chcę pobyć sama to idę na spacer z muzyką. Jak siedzę przed laptopem lubię wiedzieć, że nie jestem w tym wielkim świecie sama. :)IAMX - Spit it out | |
Temat: Zapytam, odpowiem szczerze (98) | |
16 Cze 2011 o 23:02 za mało wiary w siebie, zbyt emocjonalne podejście do życiaTwoja największa zaleta | |
16 Cze 2011 o 22:49 The Fray - How to save a life Cos, co mnie jednoczesnie uspokaja i pobudza, raduje i smuci. Obok "Total Eclipse of the Heart" Bonnie Tyler ta piosenka jest dla mnie po prostu nieziemska. eyesOFsoul: Dzieki, tchnelas tu nowym zyciem, swiezym powiewem :) czuje, ze oddycham zarowno, gdy czytam Twoje texty, jak i widze, ze na forum wiele sie dzieje :) | |
Temat: Zapytam, odpowiem szczerze (98) | |
16 Cze 2011 o 22:45 Jestem bardzo wybredna, jesli chodzi o jedzenie :P moge miec jednego dnia ochote na cos, czego nastepnego dnia nie tkne palcem. Ale generalnie nie jadam szpinaku, cebuli i oliwek. Ahhh... i wydlubuje rodzynki z ciasta :D Jakie sa Twoje wady? |