Temat: O kreatywnym pisaniu czyli 'Po bandzie' (27) | |
24 Wrz 2015 o 23:15 Książka jest od dzisiaj w sprzedaży. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. | |
Temat: Dobry wieczór! (1) | |
/konto usunięte/ | 09 Wrz 2015 o 21:19 Być może wczoraj powinnam się przedstawić, ale nie znam tego portalu i dopiero dzisiaj zauważyłam na Forum temat " Przedstawiamy się"Mam na imię Joanna. Piszę wiersze, bo lubię. Wcześniej wszystkie "lądowały" w szufladzie. Za namową rodziny zdecydowałam się wysłać mój pierwszy tomik poezji pt."Brylanty rosy" do wydawnictwa. Obecnie trwają prace redakcyjne. Tomik za miesiąc będzie już dostępny.Będę wdzięczna za wszystkie komentarze i uwagi pod moimi utworami. Pozdrawiam wszystkich :) |
Temat: Victoria, dzieńdobrywieczór. (3) | |
07 Wrz 2015 o 14:17 Życzę rozwoju i dobrych utworów, Victorio :) Korzystaj z merytorycznych uwag komentatorów. | |
01 Wrz 2015 o 15:57 Witam i cieszę się, że będę mógł konstruktywnie coś podpowiedzieć, a szczególnie w zakresie poprawności językowej. Po niniejszym wpisie widzę, że nie będę miał wiele do zrobienia, chociaż nad zdaniem czwartym od końca proponuję się zastanowić. | |
01 Wrz 2015 o 13:27 Jestem tu z powodu pasji oraz ogromnych chęci. Chcę pisać, poniekąd to czynię. Pora udoskonalić warsztat. Wierzę, że Wasze komentarze i konstruktywna krytyka (może nie od razu na ostro, przydadzą się najnormalniejsze w świecie pouczenia i lekcje) udoskonalą moją świadomość. Obiecuję (sobie), że nie zrezygnuję. Doskonałość, o którą przecież chodzi, mogę osiągnąć i za dwadzieścia lat. Nie ważne. Chcę tworzyć. Zapraszam siebie i Was. Dzień dobry! :) | |
Temat: O kreatywnym pisaniu czyli 'Po bandzie' (27) | |
20 Sie 2015 o 00:07 Dzięki, befano, bo dzięki tobie poznałam "Porwanie doni Agaty", z której wykorzystałam fragment jako przykład pisania scen komicznych.Milczenie jest także lepsze od krytyki utworu, którego główną wadą jest to, że czytelnik nie przepada za podobnym gatunkiem. (W tym przypadku tłumaczę po prostu moje milczenie). | |
19 Sie 2015 o 22:48 lilly napisał: Dzięki, dzięki! I zapraszam do czytania. Jeśli będą jakieś uwagi, bardzo chętnie je tutaj na forum przeczytam i pomyślę nad nimi. Kontakt z czytelnikiem jest bardzo ważny, bo przecież po to piszemy. Sami wiecie, jak to jest, jeśli wstawiamy tekst na publixo i nie ma pod nim żadnego komentarza. :) Lilly, lepsze milczenie niż jątrzenie. Bo jeżeli Autor(ka) poprzez określoną ilość wyświetleń udowadnia swym tekstem zainteresowanie, to już jest dlań nader znaczący sukces. A Twoją książką bardzo, ale to bardzo się cieszę :))) Najserdeczniej :))) | |
12 Sie 2015 o 18:06 Dzięki, dzięki! I zapraszam do czytania. Jeśli będą jakieś uwagi, bardzo chętnie je tutaj na forum przeczytam i pomyślę nad nimi. Kontakt z czytelnikiem jest bardzo ważny, bo przecież po to piszemy. Sami wiecie, jak to jest, jeśli wstawiamy tekst na publixo i nie ma pod nim żadnego komentarza. :) | |
12 Sie 2015 o 13:25 O, gratulacje, Lilly :) Przy tej długości tekstu długa i ciężka jest droga twórcza... jeszcze raz gratuluję wytrwałości i końcowego efektu. | |
12 Sie 2015 o 08:24 Gratulacje, Lilly! :) | |
08 Sie 2015 o 11:01 Tak zrobię, lotto. Książka jest już w zapowiedziach, można zamówić po promocyjnej cenie. | |
08 Sie 2015 o 10:06 lilly napisał: Chciałam pokazać okładkę, ale chyba nie można tu dodać grafiki. Na forum możesz wkleić link do okładki, a więcej szczegółów (tytuł + opis + okładkę) podać w swoim profilu. | |
08 Sie 2015 o 09:45 Dziękuję, janko. Oby książka trafiła do wielu czytelników. Chciałam pokazać okładkę, ale chyba nie można tu dodać grafiki. A szkoda. | |
08 Sie 2015 o 05:35 Jolu, bardzo się cieszę i gratuluję, że dopięliście swego. Jestem przekonany, że książka spotka się z ogromnym zainteresowaniem i osiągniecie sukces wydawniczy. Pozdrawiam w oczekiwaniu na jej pojawienie się na półkach księgarskich. | |
05 Sie 2015 o 19:42 Powinnam dodać, że książka wyjdzie pod koniec września w wydawnictwie Prószyński i S-ka. | |
05 Sie 2015 o 19:38 Z wielką radością mogę już oznajmić światu na publixo, że pod koniec września ukaże się podręcznik o kreatywnym pisaniu "Po bandzie, czyli jak napisać potencjalny bestseller", autorstwa Jakuba Winiarskiego i Jolanty Rawskiej (to ja). Książka zawiera ponad 600 stron, zasięg tematyczny jest ogromny; jest w niej także dużo humoru i luzu i mnóstwo przykładów z literatury. Zajmujemy się między innymi kreacją bohaterów (szczególnie Jego lub Jej, czyli Fascynującego Bohatera), budową fabuły, sposobami narracji, językiem, dialogami, zasadą „pokazuj, nie opowiadaj” i jej wersją według Jakuba, suspensem i jego budowaniem, lokalizacją, intrygą i powieścią kryminalną, scenami erotycznymi, pisaniem z humorem, blokadami w pisaniu (jak sobie z nimi poradzić) i poprawianiem tekstu, a także na końcu krótkimi formami epickimi (opowiadanie, short story, nowela) i pisaniem autobiograficznym. Niektórzy z was może pamiętają „Szkice o kreatywnym pisaniu” na publixo, to były moje pierwsze próby pisania na ten temat. Moim pierwotnym celem było podzielenie się z innymi wiedzą o kreatywnym pisaniu od strony osoby piszącej. Kreatywnym pisaniem interesuję się od wielu lat. Pierwszy tekst dotyczył blokad, a pisałam go z myślą o naszej koleżance na portalu, Pani W. Jestem jej bardzo wdzięczna, bo to dzięki niej zaczęła się ta przygoda. Główny autor projektu, Jakub Winiarski, jest pisarzem i poetą, a od wielu lat nauczycielem kreatywnego pisania. Jego teksty przekonują, pomagają zrozumieć technikę pisarską, a poza tym są pełne optymizmu i wiary, że czytelnik da sobie radę z pisaniem. Czytanie rozdziałów Jakuba sprawiało mi wielką przyjemność i budziło we mnie natychmiastową ochotę do pisania. Mam nadzieję, że książka znajdzie wielu czytelników, którym pomoże w rozwiązaniu problemów w pisaniu i poza tym sprawi przyjemność w czytaniu. Bo nie jest to suchy podręcznik. O tym zapewnia was lilly, czyli Jola Rawska. | |
Temat: Witam serdecznie! Nazywam się Mateusz (1) | |
31 Lip 2015 o 15:12 Mam nadzieję, że dzięki temu portalowi będę mógł nawiązać nowe znajomości, poczytać fajną literaturę i nauczyć się czegoś nowego. Moim największym marzeniem jest zostać prawdziwym pisarzem, ale wydaje mi się, że nie tylko ja takie marzenia snuję ;) Mam zatem nadzieję, że dzięki temu portalowi nawiążę kontakty nie tylko towarzyskie, ale właśnie zawodowe. Chcę dobrze bawić się, zrelaksować i otoczyć literaturą. Mam nadzieję, że zainteresuję Was swoją osobą. Zapraszam do kontaktu! :) | |
Temat: Problem z zamieszczeniem utworu (1) | |
24 Lip 2015 o 23:39 Dodałam parę minut temu wiersz i widzę, że został zablokowany.Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego? | |
Temat: Propozycje zmian w Regulaminie PubliXo (29) | |
25 Cze 2015 o 10:54 Dokończę swoją myśl. Konflikt w literaturze i ogólnie sztuce jest siłą napędową. Bez niego akcja, dialogi stają się nużące. Czasem wymiana zdań pod tekstem na publixo jest gotowym scenariuszem np. komedii. Uważam, że dopóki opinię kontrastują, dopóki zdania są podzielone, czyta się je z ciekawością. Warto więc prowokować konflikt, ale nikogo nie obrażając. Różnice inspirują, nie zwalczajmy ich. | |
25 Cze 2015 o 07:42 Przepraszam za błędy w moim poście. Nic mnie nie usprawiedliwia. |