Temat: Pojawił się i znikł (6) | |
27 Lis 2015 o 22:29 janko napisał: Przed kilkunastoma minutami pojawił się na portalu niesamowity tekst niebywale skromnej bdc. Szkoda że tak szybko został usunięty, gdyż prawdopodobnie niewiele osób zdążyło go przeczytać, bowiem tylu bzdur w tak krótkiej treści dawno nie widziałem i nie czytałem. Był to przyczynek do prawdziwej uczty intelektualnej. Ale zdążył go ocenić inkwizytor Bartymeusz, a nawet nazwać mnie cymbałem. Radzę inkwizytorowi spojrzeć w lustro. Niezwykle skromnej bdc bardzo dziękuję za chęć przekazania mi prezentu, chociaż wierzę, że nie miałaby to być zatruta strzała, a płynący z głębi serca podarunek. Podobną ofertę otrzymała też Piórko, ale domniemywam, że nie zdążyła przeczytać tego cudeńka, ale mam nadzieję, że też podziękowałaby za szczerą chęć obdarowania. To nie były prezenty, a pieniądze przelane na konta obdarowanych :-D :-D :-D Nader skromna b_d_c wie, co to znaczy ochrona danych osobowych, dlatego te dane osobowe zachowałaby dla siebie. A kasa dlatego, ponieważ skromna b_d_c nie orientuje się w gustach, więc wzorem współczesnych weselników woli dać gotówkę. Ale jak nie to nie :-D Łaski bez względnie posiłkując się słynnym powiedzonkiem Sablika (Sabały) Krzeptowskiego: "W Panu Bogu nadzieja, w torbie syr..." Szczególnie "syr" :-D :-D :-D Alem się obśmiała :-D Niczym jaka mrówka :-D | |
Temat: FOTO - NET? CO TO JEST?! (27) | |
27 Lis 2015 o 22:13 bdc bardzo Cię proszę, daj spokój, załóżmy, że mnie nie ma.peace, love, freedom | |
27 Lis 2015 o 21:52 lotta napisał: Bardzo proszę nie zamieszczać jako utwory tekstów stanowiących komentarze do innych utworów, polemik z komentarzami i czegokolwiek innego spod znaku "sprawy między użytkownikami". Robi to niepotrzebny zamęt w serwisie i odstrasza osoby, które chciałyby sobie po prostu poczytać wiersz czy opowiadanie. Nigdy nie byłoby czegoś takiego, gdyby nie: a) doszukiwanie się naruszeń prawa autorskiego / autorskich praw tam, gdzie - teoretycznie - tych naruszeń nie ma / nie było. Portal, z tego co zdążyłam się zorientować, pełni rolę "publikatora na prawach rękopisu", czyli tak jak w dawnych skryptach, podręcznikach, pracach naukowych powielonych, ale nie drukowanych, w których jako źródło ilustracji podawało się, załóżmy album, encyklopedię, w chwili obecnej "net". Utwór bowiem jest i w każdej chwili może go nie być; wystarczy kliknięcie, dlatego znowu gdyby b) nie było rozdmuchanego wątku, nie byłoby też niepotrzebnej pisaniny, a co do Czytelników, c) to jeszcze więcej takiego pokazywania palcem, a Portal rzeczywiście stanie się anorektyczny z wzajemnie Nasładzającym TWA w ilości - plus-minus - tuzina Użytkowników. d) Usunąć cały wątek, to i zniknie problem. | |
Temat: Pojawił się i znikł (6) | |
27 Lis 2015 o 21:44 Nie po to zniknęłam ten tekst, żeby wywlekać teraz, co w nim było, OK? | |
27 Lis 2015 o 21:42 Przed kilkunastoma minutami pojawił się na portalu niesamowity tekst niebywale skromnej bdc. Szkoda że tak szybko został usunięty, gdyż prawdopodobnie niewiele osób zdążyło go przeczytać, bowiem tylu bzdur w tak krótkiej treści dawno nie widziałem i nie czytałem. Był to przyczynek do prawdziwej uczty intelektualnej.Ale zdążył go ocenić inkwizytor Bartymeusz, a nawet nazwać mnie cymbałem. Radzę inkwizytorowi spojrzeć w lustro. Niezwykle skromnej bdc bardzo dziękuję za chęć przekazania mi prezentu, chociaż wierzę, że nie miałaby to być zatruta strzała, a płynący z głębi serca podarunek. Podobną ofertę otrzymała też Piórko, ale domniemywam, że nie zdążyła przeczytać tego cudeńka, ale mam nadzieję, że też podziękowałaby za szczerą chęć obdarowania. | |
27 Lis 2015 o 21:40 Bardzo proszę nie zamieszczać jako utwory tekstów stanowiących komentarze do innych utworów, polemik z komentarzami i czegokolwiek innego spod znaku "sprawy między użytkownikami". Robi to niepotrzebny zamęt w serwisie i odstrasza osoby, które chciałyby sobie po prostu poczytać wiersz czy opowiadanie. | |
27 Lis 2015 o 21:30 lilly napisał: Witaj raenogodtamer. Cieszę się, że wróciłeś. Najważniejsze, to zachować spokój. :) Tak, tak zachować spokój. Nie wiem dlaczego mój całkiem niewinny tekst, tekst dotyczący praw autorskich został zablokowany? "Najpierw cytat: raenogodtamer `michał anioł dobrze o tym wiedział /co wszystkim pokoleniom pędzlem opowiedział / więc proszę się przyjrzeć szczegółom obrazu tego./ czyż nie zostali wyganani za uprawianie seksu oralnego!? można obejrzeć pod tym linkiem poprzedni tekst Spis treści zbioru Komentarze (2) oceń / skomentuj oceny: poprawność językowa / poziom literackiavatar0+-janko , 32 min. temu (16:53)A jednak z obrazem Michała Anioła lepiej się czytało tę fraszkę. A takie szukanie rozprasza.avatar0+- raenogodtamer (autor), 23 min. temu (17:01)Nie chciałem tego robić, ale zablokowałem bdc, ponieważ jej komentarze nic merytorycznego nie wnoszą.Fraszka ta miała obnażyć hipokryzję pisowskiego ministra kultury, strażnika cnót wszelkich,` Ponieważ w jednym z ostatnich postów `piorko` poruszyła kwestię niepodpisywanych przez autorów tekstów a ściąganych z netu ilustracji, dlatego teraz - skromna b_d_c - zapytała się wyżej zacytowanego twórcę fraszki o źródło, czyli o faktycznego autora-fotografa wiadomego fresku. Bowiem pod ilustracją było wyłącznie zaznaczone, iż jest to `fotografia` Michała Anioła z Kaplicy Sykstyńskiej?Podążając zatem wytycznymi `piorko` zadałam raenogodtamer`owi stosowne pytanie, na co otrzymałam odpowiedź jak wyżej :-D Od siebie dodam: fraszki nie czytałam `z kluczem`, fraszki bym nie komentowała, gdyby nie ta nieszczęsna ilustracja przez którą zamilkli `ilustratorzy` z netu a `Konstanty` z krzykiem sobie poszedł. Mało tego: promowanie jawnej `nienawiści` do takiej czy innej politycznej opcji, to niemal nawoływanie do swoistego rodzaju politycznych morderstw w wydaniu Ryszarda Cyby i jego ofiar, zwłaszcza tej śmiertelnej w osobie śp. Marka Rosiaka. Mam czyste sumienie: nikogo do niczego nie nawołuję i nie nawoływałam; nad nikim nie sprawowałam żadnego sądu, dlatego teraz spokojnie oraz o każdej porze mogę przejść przez swoją powiatową Wieliczkę, w której jedynym niebezpieczeństwem bywają przyjezdni menele. Komentarze b_d_c wnoszą wiele, bardzo wiele i bardzo konstruktywnego. Ale to już twój problem, `powracająca falo` i siewco forumowych niepokojów, nie skromnej b_d_c. A swoją drogą za różne antyopozycyjne oraz antyrządowe teksty, to od skromnej b_d_c należą się nagrody specjalne typu: - dla użytkownika `janka` - `Jaś Wędrowniczek` ; dla `piorka` - krem przeciw mimicznym zmarszczkom :-))) proszę tylko podać swój numer konta na mój priv ---> Przedstawiamy się ---> befana_di_campi: Czekam na ZBANOWANIE, gdzie u dołu wpisu prywatny adres mailowy, a skromna b_d_c przeleje stosowną kwotę. Innych z TWA zaprasza do Wieliczki na kawę w jednej z trzech ekskluzywnych tutejszych kawiarń. Jednocześnie zaznacza, iż koszty podróży nie są wliczone w to zaproszenie ;-))) Bo to dzięki wam, moi mili, także dzięki wam, zawłaszczamy `normalność` :-D" | |
Temat: 'Życie Jadzi według mnie' (1) | |
26 Lis 2015 o 00:04 Książkę można zamówić na empik.com | |
25 Lis 2015 o 18:52 Witaj raenogodtamer. Cieszę się, że wróciłeś.Najważniejsze, to zachować spokój. :) | |
25 Lis 2015 o 13:32 Z uwagą śledziłem całą dyskusję i aż mnie korciło aby się odezwać. Kiedy przeczytałem, że konto Konstantego zostało usunięte poczułem wielką ulgę i zdecydowałem wrócić.piorko wielkie dzięki za info na temat ilustracji, tak, to prawda, jak raczył zauważyć parokrotnie Konstanty, który niby nikogo nie wytyka palcem, miałem ten zwyczaj, ale robiłem to nieświadomie. | |
Temat: O redakcjach , drukarniach i wydawnictwach (2) | |
25 Lis 2015 o 10:00 W przypadku dłuższych wypowiedzi bezpieczniej przygotować i zapisać je w pliku na własnym dysku i dopiero po ukończeniu wkleić do serwisu. Chroni to przed niemiłymi niespodziankami w stylu "napisałem, kliknąłem i zniknęło". Niestety my nie zawsze jesteśmy w stanie im zapobiec. | |
25 Lis 2015 o 09:44 Lotta, brawo! Może jakiś czas będzie spokój. | |
25 Lis 2015 o 08:52 Konstanty napisał: chcesz, to zlikwiduj moje konto, płakał nie będę! Mówisz i masz. | |
25 Lis 2015 o 08:24 Lilly, Lotto, Hardy, Janko :)Jeszcze raz dziękuję. Ps. Jeśli ktoś stawia Prawo Boskie przed cywilnym i karnym, to może choć przeczyta w Katechizmie KK co mówi i znaczy Siódme Przykazanie - Nie kradnij. | |
25 Lis 2015 o 07:38 Konstanty napisał: Bo w sumie nie jest to portal geriatryczny! Konstanty, nie toleruję tu przytyków osobistych do wieku, wyglądu, stanu zdrowia, życiorysu itp. Jeśli takowe gdzieś spotkasz, to tylko dlatego, że akurat nikt nie zgłosił danego komentarza do kosza i zwyczajnie na oczy go nie widziałam. | |
25 Lis 2015 o 06:36 Konstanty, nie rozumiem,dlaczego znowu się mnie czepiasz. Sądziłem, że wszystko już sobie wyjaśniliśmy, a Ty nieustannie grasz jak zdarta płyta. Szkoda czasu na takie bezsensowne dywagacje. Jeżeli jest Ci tutaj tak źle, to najzwyczajniej odejdź. Kilka razy już to zapowiadałeś, więc wreszcie dotrzymaj danego słowa. Jeżeli masz jakieś problemy, to znajdź skuteczniejszą drogę na ich rozwiązanie. | |
Temat: O redakcjach , drukarniach i wydawnictwach (2) | |
25 Lis 2015 o 05:56 Treść tę kieruję przede wszystkim do Pana Johnnu, informując, że próbowałem dwukrotnie wpisać ją w komentarzu, ale dziwnie gdzieś znikała. Zresztą takie przypadki zdarzały mi się już kilkakrotnie. Mam więc nadzieję, że tym razem i tym sposobem mi się uda.Panie Johnnu, radzę zbytnio nie ufać redakcjom i drukarniom, i temu, że od tego one są, by zajmować się drobiazgami, jak to Panu sugerowano. Może tak było w przeszłości. Obecnie radzę liczyć przede wszystkim na siebie. Jako egzemplifikację mojej tezy podaję przykład. Mam przed sobą piękną wizualnie książkę w twardych okładkach. Treść merytoryczna też wartościowa, lecz pod względem poprawności językowej to przysłowiowy pasztet. Na 324 stronach stwierdziłem 48 błędów ortograficznych, ponad 420 interpunkcyjnych, 3 fleksyjne oraz ponad 20 innych, w tym użycie słów w złym znaczeniu. Jej tytułu nie podaję świadomie. Na stronie metrykalnej co prawda nie ma wymienionego korektora, ale jest redaktor merytoryczny i dwie redaktorki językowe. No i wstęp do tej książki napisał prezes Zarządu Głównego Związku Literatów Polskich Marek Wawrzkiewicz. Na dwóch stronach tego wstępu jest tylko jeden błąd interpunkcyjny, czyli przecinek przed "czy", kiedy to "czy" zastępowało spójnik "albo". O tym błędzie już wielokrotnie pisałem. Książka ta została wydrukowana we Wrocławskiej Drukarni Naukowej PAN Sp. z o.o. Życzę więc Panu, by coś podobnego nie spotkało Pana. I wierzę, że tak się nie stanie, a ponadto Pan pisze nie tylko bardzo dobrze, ale również poprawnie. Przyznam się, że byłem przekonany, że jest Pan absolwentem filologii polskiej z dużym dorobkiem literackim. A drobne błędy zdarzają się każdemu. Na dwie rzeczy chcę jednak zwrócić uwagę. Nie jest prawdą, że zawsze przed imionami stawiamy przecinki. Stawiamy je tylko wtedy, gdy zwracamy się bezpośrednio do określonej osoby (Opowiem ci, synku. Jesteś piękna, Basiu. Piszę do Ciebie, Kochanie). Druga sprawa to zwrot "osobiście". Nie można pisać: Zrobiłem to osobiście. Ja byłem tam osobiście. Bo skoro zrobiłem i byłem, to znaczy że ja, czyli osobiście. Jest to tzw. tautologia, czyli idem per idem, czyli to samo przez to samo, czyli masło maślane. Mam nadzieję, ze debiut wydawniczy się powiedzie, czego serdecznie życzę. | |
24 Lis 2015 o 18:50 lotta napisał: Konstanty napisał: Ale od samego początku bój toczy się o coś innego, a mianowicie, dlaczego piorko akurat wybrała mnie, aby potępić w czambuł proceder ilustrowania swoich tekstów fotkami z sieci? Konstanty, na Publixo są tysiące tekstów. Piórko zwyczajnie może nie pamiętać nicków innych osób ilustrujących swoje utwory obrazkami. A wyszukiwarka nie daje możliwości "znajdź tekst z obrazkiem". Akurat na ciebie i Atrama trafiła ostatnio, stąd i podała jako przykład. Nie rozumiem doszukiwania się w tym drugiego dna. Niczego do tej pory nie zilustrowałam, więc mogę teraz - jak najspokojniej - zabrać głos. Proceder upiększania tekstów grafiką z netu trwa nie od dziś. W świetle autorskiego prawa - o ile powołujący się na źródło - "autor" reprodukcji nie przypisze sobie samemu zaprezentowanego dzieła, to wszystko w porządku. Zastanawia mnie tylko swoista stronniczość: dlaczego - stosujący graficzne przerywniki Konstanty - raptem zostaje tak nastygmatyzowany? Uczynił to sporadycznie; tekstów więcej - na razie [może kiedyś ubłagany] - na PubliXo nie zamieści... A szkoda, nawet ogromna szkoda :( Autorka postu już nie raz miewała swoje "wejścia smoka". A to przeszkadzały jej zapisane w tytule utworów wersaliki, a to domagała się "ideowej deklaracji" użytkownika PubliXo wedle własnej koncepcji nowego regulaminu, a to wypisywała nieprawdziwości na temat "dyscyplinarnego" usunięcia z Portalu, nie mówiąc o permanentnym szkalowaniu wszystkich, od niej odmiennie myślących etc. Wiem, że natychmiast rzuci się na mnie sfora tych ze stalówką przy nicku plus ich wacków-przydupasów. Wiem, ale w pewnym momencie mówię hucpie - BASTA! befana_di_campi wprawdzie bez habilitacji za to z państwowym dyplomem specjalisty w zakresie dotyczącym edycji tekstów naukowych oraz prawa autorskiego. Jeszcze wtedy bez orła w koronie, za to z podpisem ówczesnego Ministra NSWiT Data: 14.01.1981. b_d_c wtedy, kiedy zdawała swój wyjątkowo trudny egzamin państwowy miała - pomimo katastroficznych przyjacielskich ostrzeżeń - wpięty do bluzki znaczek NSZZ "Solidarność" - Małopolska | |
24 Lis 2015 o 12:10 Piórko słusznie zwróciła uwagę na konieczność oznaczania autora przy wstawianiu czyichś zdjęć. Zawsze tak robię, jeżeli wykorzystuję.Nie jestem za tym, aby usuwać już istniejące teksty z fotkami nieoznaczonymi. Natomiast stosujmy to na przyszłość. PS. Kiedy ktoś mi zwraca słuszną uwagę, nigdy się nie nadymam, tylko dziękuję. Człek wszystkiego nie może znać i wiedzieć, dobrze jest korzystać z wiedzy innych. | |
23 Lis 2015 o 15:46 Medicus, Lilly, Atram, Janko :)Bardzo Wam dziękuję za komentarze, zrozumienie i poważne potraktowanie problemu. Taka postawa, to świadectwo szacunku dla prawdziwych wartości. Bardzo się cieszę, że na PubliXo spotykam ludzi wrażliwych, twórczych, rozsądnych, myślących, ale także i ceniących prawo :) Pozdrawiam Was serdecznie. . |