Przejdź do komentarzyRZEKŁ RAZ POETA POECIE
Tekst 2 z 2 ze zbioru: LIMERYKI
Autor
Gatunekpoezja
Formawiersz / poemat
Data dodania2024-10-05
Poprawność językowa
Poziom literacki
Wyświetleń62

Rzekl raz poeta poecie:

- Znam ja Cię dobrze przecie..

- Twe wiersze są lepsze od Ciebie.

- Patrz, jak to stworzył Bóg na niebie..

- Dźwigaj to teraz na swym grzbiecie.


Czesławowi Miłoszowi


  Spis treści zbioru
Komentarze (9)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
avatar
O całe trzy myślniki za dużo, ponieważ to, co rzekł poeta poecie, to monolog. No i niestety - wbrew tytułowi tomika - to wcale nie jest limeryk.
avatar
Niestety, ale zgadzam się z przedmówcą. Niepodobne to do limeryku.
avatar
Nie bądźcie tacy k.. nadęci. Tytuł zbioru wierszy nie oznacza, że będą tu same limeryki. Skąd też myśl, że to monolog? Czyż krótsza forma nie zakłada, że gdzieś tam - między myslnikami - tkwi "podmiot domyślny". Jak na nie cierpię polonistów i literaturoznawców - bez krzty talentu, a co gorsza zastałych i bez wyobraźni.
avatar
Choć nieświęci, my nadęci, bo przejęci! Q..a! - ku pamięci! - jak nazwiesz kogoś, kto szuka w zbiorze limeryków czegoś innego niż limeryki?
avatar
Sebek, wszystko się zgadza oprócz tego, że to nie limeryk:) Nie nadymaj się. Trzeba było zatytułować zbiór "Nie tylko limeryki" i po sprawie. Więcej luzu. Na szczęście nie jestem polonistą, ani literaturoznawcą, nie zastany i nie bez wyobraźni, ale już bez krzty talentu - TAK! :D
avatar
Poziom głebi intelektu "belino" widać już po kostycznej, jakże niepełnej, analizie "Galeonu". Nie nadymam się, wybaczcie, ale po dwudziestu latach pracy w instytucji muzealnej jestem uczulony.. świądu dostaję, pokrzywki, astma o sobie przypomnina, kiedy czytam takie bzdury.. hue hue. Pa!
avatar
No i.. zapomniałem tego, co tu istotne - czy ktoś wie, do kogo Czesław Miłosz powiedział: "Twoje wiersze są lepsze od Ciebie." Być może nie jest to dokładny cytat.. Adresat tych słów jest żyjącym, uznanym poetą, a ja z nic nie mogę przypomnieć sobie kto to..
avatar
Obstawiam, że Czesław Miłosz mógł słowa "Twoje wiersze są lepsze od ciebie." skierować do Z. Herberta. Wiem, że w peerelowskiej Warszawie ten ostatni - nie tyle jako poeta co jako człowiek - nie miał najlepszego publicity.
avatar
Też bym obstawiał, że Herbert, ale kolega Seba napisał:
Adresat tych słów jest żyjącym, uznanym poetą... więc ni hu hu.

A poniższy limeryk, to tak gwoli braku mojego talentu:)

Pewien poeta z miasta Szetejnie
mówił mi kiedyś lekko nie będzie
czytałem jego dzieła
wena się w górę pięła
spadłem na dupę złamałem serce

Dobrej nocy życzę.
© 2010-2016 by Creative Media
×