Temat: Genia czy Gienia (15) | |
![]() | 06 Gru 2017 o 12:59 lilly napisał: Zasada ta dopuszcza w twórczości literackiej maksymalną swobodę, np. tworzenie na potrzeby danego utworu nowych słów, imion, nazw, zdarzeń lub stosowanie niespotykanej lub nawet błędnej formy odmiany danego słowa tak, aby zachować rytm albo rym. Ja bym dodała od siebie - jako czytelniczka - że jeśli coś wygląda na błąd i wymaga dodatkowego tłumaczenia, że to celowe, to chyba jako zabieg literacki jest jednak nieudane. |
![]() | 06 Gru 2017 o 12:50 Arsenie, odpowiadam:1. "osoby godne uwagi na ogół nie otrzymują tu ocen czy komentarzy" - fakt, że tak się zdarza. Jeśli chodzi o mnie, piszę komentarze rzadko (poza limerykami), gdyż wiem, że wielu autorów nie lubi konkretnych uwag, uważa, że ich utwór jest taki, jaki powinien być. Zdarza się, że wszyscy bardzo chwalą pewien wiersz, a dla mnie jest on treściowo zbyt lekki lub też ma błędy logiczne, które mi przeszkadzają. Nie psuję nastroju. Zdarza się też, że nie podoba mi się po prostu styl lub wyświechtane wyrażenia (np. archaiczne wyrażenia typu "matczyne ramiona"). Nie zamierzam nikogo ranić ani też narażać się na niezrozumienie albo wręcz agresywną odpowiedź. 2. „Nie jest też dopuszczalne zabranianie pisania komentarza osobom, które naprawdę na to zasługują. A jeśli ty dałaś mi blokadę do pisania i oceniania twoich utworów, to nie udawaj teraz zdziwionej, że nie komentuję twojej poezji skądinąd nawet ciekawszej od twoich komentarzy.” Musiałam się roześmiać. Arsenie, zablokowałam ciebie, gdyż wygłaszasz bardzo autorytatywnie poglądy o poezji, które dla mnie świadczą tylko o twoim ograniczeniu w czytaniu poezji. Upierałeś się bez końca, że piszę prozę poetycką, a nie poezję. Musiało być tak, jak ty chcesz. Taki sposób pisania komentarzy jest bardzo denerwujący. Dziękuję za ostatnie stwierdzenie, bo oczywiście ważna jest poezja, dużo mniej komentarze. Uważam, że komentarze są cenne, jeśli przynoszą autorowi uwagi dotyczące ewentualnego błędu lub niejasności, albo też delikatnie stylu. O peanach na cześć autora nie wspominam, bo jest to na pewno bardzo przyjemne, ale niewiele daje poza motywowaniem do dalszego pisania w podobnym stylu. Komentarze dotyczące własnych wrażeń czy wspomnień autora komentarza pod wpływem czytania bywają przyjemne i ciekawe, ale jeśli są zbyt obszerne, odciągają uwagę od ocenianego tekstu. Taki mam pogląd (ale piszę spontanicznie). 3. ,,Poza tym w poezji możemy świadomie łamać zasady i tworzyć nowe słowa, należy to także do jej natury,, tak piszesz Lilly a jeszcze wczoraj zostałem wyklęty za pisanie ,,super odprawy,, niekonsekwencja czy krótka pamięć ? I znowu w typowym dla ciebie stylu stawiasz zarzut. Arsenie, nikt ciebie nie wyklinał, mogłeś sobie spokojnie pisać w limeryku „super odprawy”, nikt by ci pewnie na to nic nie napisał. Ale przedobrzyłeś i w komentarzu objaśniłeś nam zasady pisowni „super, kierując się do janko, który najczęściej pisze w uwagach o języku. Niestety, nie było to do końca tak, jak pisałeś, stąd znalazł się nowy wątek na forum, w którym na ten temat dyskutowaliśmy. Czasem mam wrażenie, że nasza dyskusja wygląda tak: dziad o chlebie, a baba o fiołkach. Nie mam krótkiej pamięci i byłam prawie pewna, że podniesiesz taki zarzut. Co innego jest świadomie łamać zasadę, a co innego robić błąd (tak ja to widzę) i pisać w komentarzu, że to nie jest błąd. Czyli: łam sobie zasady i mów, że to twoja licentia poetica, a nie, że piszesz prawidłowo, jeśli zachodzi poważne podejrzenie błędu. Dla jasności pojęcia, chociaż na pewno je znasz: Licentia poetica, inaczej: licencja poetycka – wyrażenie pochodzące z łaciny, oznacza wolność twórczą i poetycką, dopuszczającą odstępstwa od norm językowych, reguł formalnych lub wierności w opisie faktów, zwłaszcza historycznych. Zasada ta dopuszcza w twórczości literackiej maksymalną swobodę, np. tworzenie na potrzeby danego utworu nowych słów, imion, nazw, zdarzeń lub stosowanie niespotykanej lub nawet błędnej formy odmiany danego słowa tak, aby zachować rytm albo rym. |
/konto usunięte/ | 06 Gru 2017 o 12:01 ,,Poza tym w poezji możemy świadomie łamać zasady i tworzyć nowe słowa, należy to także do jej natury,,tak piszesz Lilly a jeszcze wczoraj zostałem wyklęty za pisanie ,,super odprawy,, niekonsekwencja czy krótka pamięć ? A. |
/konto usunięte/ | 06 Gru 2017 o 11:57 lilly napisał: I na zakończenie proszę cię, abyś zaprzestał takich ogólnych wtrąceń w komentarzach: 0 + - Arsene , 22 godz. temu (11:53) oceny: bezbłędne / znakomite nikt się nie poznał na dobrej poezji ? a szkoda Arsene , 3 godz. temu (06:15) oceny: bezbłędne / znakomite kawał dobrej poezji befano na tym portalu szczególnie jej brakuje To są zdania odnoszące się nie tyle do utworów, co do innych uczestników razem, w formie krytycznej. Twoja aktywność krytyczno-literacka chyba potrzebuje więcej pola do popisu niż ten skromny portal. Lilly, wbrew temu co piszesz nie są to komentarze ad personam tylko ogólnie o poziomie poezji na tym portalu. Tak się składa,że osoby godne uwagi na ogół nie otrzymują tu ani ocen ani komentarzy. Natomiast grupka kilku osób pisze i ocenia wzajemnie tylko swoje wiersze i limeryki a spoza waszego kręgu krytycznie i prowokacyjnie ocenia. Nie jest też dopuszczalne zabranianie pisania komentarza osobom,które naprawdę na to zasługują. A jeśli ty dałaś mi blokadę do pisania i oceniania twoich utworów to nie udawaj teraz zdziwionej,że nie komentuję twojej poezji skądinąd nawet ciekawszej od twoich komentarzy. pozdrawiam Arsene |
![]() | 06 Gru 2017 o 10:35 Po raz kolejny moja wypowiedź została wykasowana w kilkanaście sekund po jej zapisaniu. |
![]() | 06 Gru 2017 o 10:11 Arsenie, problem ten omawialiśmy parę lat temu, kiedy ciebie jeszcze tu nie było, w komentarzach pod moim wierszem „Jajko”. Pisałam między innymi o moim wujku Gienku, świadomie stosując ten zapis jego imienia. Chciałam zachować je w formie, w jakiej mówiliśmy. Powołujesz się na komentarz janko do limeryka „O pobożnym pisarzu” Tadeusza: Natomiast, gdybyś dokładnie czytał moje limeryki, to byś zauważył, że pisałem Genia, a nie Gienia. I pisałem poprawnie, chociaż w niektórych regionach mówią tak, jak Ty napisałeś. Tym razem za ten regionalizm nie obniżam oceny. A tak pisze prof. Miodek, na którego wypowiedź się powołujesz: Ale tak jak w piśmie nie jest to "Gienia", lecz Genia, tak i w przypadkach za-leżnych obowiązuje zapis Geni. Na to objaśniasz nam: Czyli janko pisząc w komentarzu ,,chociaż w niektórych regionach mówią tak, jak Ty napisałeś, nie zwrócił uwagi,że jest to forma poprawna tylko w wymowie a nie w formioe pisanej. Ładnie, że postanowiłeś nam to objaśnić, nieładnie, że czepiasz się janko, w którego komentarzu trudno dopatrzeć się sprzeczności z wypowiedzią prof. Miodka. Poza tym w poezji możemy świadomie łamać zasady i tworzyć nowe słowa, należy to także do jej natury. I na zakończenie proszę cię, abyś zaprzestał takich ogólnych wtrąceń w komentarzach: 0 + - Arsene , 22 godz. temu (11:53) oceny: bezbłędne / znakomite nikt się nie poznał na dobrej poezji ? a szkoda Arsene , 3 godz. temu (06:15) oceny: bezbłędne / znakomite kawał dobrej poezji befano na tym portalu szczególnie jej brakuje To są zdania odnoszące się nie tyle do utworów, co do innych uczestników razem, w formie krytycznej. Twoja aktywność krytyczno-literacka chyba potrzebuje więcej pola do popisu niż ten skromny portal. |
![]() | 06 Gru 2017 o 08:47 Twarda głoska "g" w wielu obcych polszczyźnie wyrazach - to nasze miękkie "gie" słowiańskie, patrz "Giewont", "Gienadij","tych bagien", "biegiem", "gienialnyj", powszechne u nas gwarowe "nogie", "mogie" czy choćby taka oswojona fonetycznie "gieriatria" :) i jeszcze dłuuuugo by tu wymieniać kolejne przykłady także w innych słowiańskich paralelach językowych. Nasza "Genowefa" nie wzięła się z rodzimego gruntu - to import. Polacy dzisiaj edukowani na oksfordach mogą mieć problem z tym pięknym, jak diament, staropolskim "gie" |
/konto usunięte/ | 06 Gru 2017 o 06:41 Arsene napisał: Doskonale widać różnicę w wymowie "i" - co za tym idzie - w pisowni imienia żeńskiego Eugenia i jego zdrobnienia Genia. Pierwsza z tych form wymawiana jest "Eugeńja", "Eugeńji", stąd w dopełniaczu, celowniku i miejscowniku obowiązujący zapis Eugenii. Co innego z Genią. W mianowniku ma ona brzmienie "Gieńa", dlatego w przypadkach zależnych mówimy "Gieni". Ale tak jak w piśmie nie jest to "Gienia", lecz Genia, tak i w przypadkach za-leżnych obowiązuje zapis Geni. Czytaj więcej: ![]() Czyli janko pisząc w komentarzu ,,chociaż w niektórych regionach mówią tak, jak Ty napisałeś,, nie zwrócił uwagi,że jest to forma poprawna tylko w wymowie a nie w formioe pisanej. cytat pochodzi z wypowiedzi prof. Jana Miodka |
/konto usunięte/ | 06 Gru 2017 o 06:39 Doskonale widać różnicę w wymowie "i" - co za tym idzie - w pisowni imienia żeńskiego Eugenia i jego zdrobnienia Genia. Pierwsza z tych form wymawiana jest "Eugeńja", "Eugeńji", stąd w dopełniaczu, celowniku i miejscowniku obowiązujący zapis Eugenii. Co innego z Genią. W mianowniku ma ona brzmienie "Gieńa", dlatego w przypadkach zależnych mówimy "Gieni". Ale tak jak w piśmie nie jest to "Gienia", lecz Genia, tak i w przypadkach za-leżnych obowiązuje zapis Geni. Czytaj więcej: ![]() Czyli janko pisząc w komentarzu ,,chociaż w niektórych regionach mówią tak, jak Ty napisałeś,, nie zwrócił uwagi,że jest to forma poprawna tylko w wymowie a nie w formioe pisanej. |
Temat: Problem z zapisem (30) | |
![]() | 05 Gru 2017 o 12:58 Tadeuszu, masz rację. Niestety, jeśli będziemy się o to sprzeczać, wątek zniknie, bo zaczną się sprzeczki nie na temat języka, ale na temat czytania ze zrozumieniem i logicznego myślenia. Wyjdą nam wycieczki osobiste. A dla mnie liczył się temat, jak pisać poprawnie. Jeśli ktoś przeczyta cytaty, powinien mieć jasność co do pisowni. Jest reguła, bywają określone wyjątki. I o to mi chodziło. |
/konto usunięte/ | 05 Gru 2017 o 12:53 Tadeuszua im dalej to tym gorzej bo kosztuje coraz drożej |
/konto usunięte/ | 05 Gru 2017 o 12:40 lilly,Możesz tłumaczyć od rana do zmierzchu, niektórych i tak musi być na wierzchu. |
/konto usunięte/ | 05 Gru 2017 o 11:49 janko napisał: Wypowiedziałem się przed kilkoma minutami w tej sprawie, ale mój wpis został błyskawicznie wykasowany. BO NIE PISAŁEŚ NA TEMAT TYLKO AD PERSONAM. |
/konto usunięte/ | 05 Gru 2017 o 11:48 Nie wymijamy się tylko każdy ma prawo do odrębnego zdaniapoczekajmy na ostateczne rozstrzygnięcie wyższych instancji. |
![]() | 05 Gru 2017 o 11:17 Arsenie, mam wrażenie, że wymijamy się z naszymi argumentami. Niech tak zostanie, skoro inaczej się nie da. |
/konto usunięte/ | 05 Gru 2017 o 10:51 i ostatni mam nadzieję cytat :(...)To, co czytamy w różnych poradniach (bo nie tylko PWN taką prowadzi), to opinie danej osoby. Oczywiście nie byle jakiej osoby i nie byle jakie opinie, bo poparte konkretną wiedzą. Mimo wszystko to tylko jedno stanowisko, a językoznawcy – zapewne jak każda inna grupa zawodowa – nie zawsze bywają w 100% jednomyślni. Gdybyśmy więc zapytali kilka mądrych głów o to samo, jest szansa, że uzyskalibyśmy różne odpowiedzi, wszystkie uzasadnione. Dlatego zawsze zachęcam, by starać się podchodzić z dystansem do poradni językowych, bo to tylko poradnie (jak sama nazwa wskazuje), a nie wyrocznie. Oficjalne stanowiska dotyczące polszczyzny wydaje Rada Języka Polskiego(...) |
![]() | 05 Gru 2017 o 10:48 Poza tym, Arsenie, napisałeś pod swoim limerykiem "O skąpym prezesie" tak:Arsene (autor), 3 dni temu (2017-12-01 21:20) Wyraz super może być używany dwojako, albo jako przysłówek, np. zrobić coś super, ona wygląda super (por. zrobić coś świetnie, ona wygląda wspaniale), albo jako przymiotnik, np. ta sukienka jest super, kolacja była super (por. ta sukienka jest wspaniała, kolacja była świetna). Zarówno przymiotnik, jak i przysłówek super piszemy osobno z innymi wyrazami. Ponadto cząstka super może być łączona z rzeczownikiem, przymiotnikiem czy przysłówkiem dla utworzenia nowego wyrazu, np. superagent, superlekki, superszybko. Taką całość piszemy łącznie, ponieważ super‑ pełni w tym nowym wyrazie funkcję przedrostka, tak jak w rzeczownikach supermarket czy superman, których łączna pisownia nie budzi na ogół wątpliwości. A przedtem: Arsene (autor), 3 dni temu (2017-12-01 21:14) do wiadomości janko : wpisz słowo superodprawa zamiast super odprawa do google a zobaczysz co ci odpowie. A na drugi raz zajrzyj dla pewności do słownika. Autor W twoim komentarzu dajesz sam przykłady na pisanie osobno: Sukienka jest super. Ona wygląda super. Sam sobie więc zaprzeczasz, bo w limeryku użyłeś rzeczownika z przedrostkiem: "liczyli wszyscy choć na super odprawy". |
/konto usunięte/ | 05 Gru 2017 o 10:47 Jeśli Rada Języka Polskiego nakaże pisać tylko łącznie tę formę wyrazu na pewno się dostosuję. |
/konto usunięte/ | 05 Gru 2017 o 10:45 prof. Ewa Kołodziejek z w/w Rady pisze m.in :(...)w tych przykładach możemy uzasadnić odstępstwo od pisowni łącznej. Portal PWN reklamuje książkę „Poprawnie po polsku” hasłem super rabat, gdyż – jak pisze prof. Mirosław Bańko – superrabat jest „zanadto warczący”. Sklep meblowy zachęca do zakupów reklamą: 13% ekstra rabatu na całe zakupy. I skoro nie wiemy, czy chodzi tu o ekstrarabat, czy o 13% ekstra, to możemy ten zapis uznać za poprawny. Odstępstwo od zasad akceptujemy niekiedy w nazwach własnych, np. w tytule gazety Super Express(...) Czyli jak widać -zdania są na ten temat często różne. |
![]() | 05 Gru 2017 o 10:39 Stawiasz sprawę w tym momencie na głowie.To nie jeden profesor ma inne zdanie, wszyscy inni są zgodni co do tego. To w starszym słowniku USJP pojawił się jeden przykład, który odstaje od reszty. Ale rzeczywiście nie ma co kontynuować tego tematu. |