Temat: Wszem i wobec. (6)
11 Lut 2018 o 14:05
musbron1945, serdeczne dzięki
11 Lut 2018 o 11:35
Capri - pozwolisz, że podpowiem. Kliknij na głównej stronie ikonkę u góry po prawej stronie (znak zapytania) i tam się wszystkiego dowiesz.
link
10 Lut 2018 o 22:22
Mam pytanie. W jaki sposób wstawić multimedia ( audio )?
Temat: I znowu polityka wróciła (8)
09 Lut 2018 o 12:20
lotta napisał:
Ponieważ kilku użytkowników wciąż próbuje z uporem maniaka zrobić z Publixo trybunę polityczną, przestaję się bawić w kasowanie, przechodzę do blokowania użytkowników - na razie czasowego, w razie recydywy na stałe.

No to zobaczymy ;-)

link

?????????????????????????????????????????????????????????????????
Temat: Awatary. To trzeba (stanowczo) powiedzieć (1)
04 Lut 2018 o 19:10
5 czerwca 2017 roku na Forum w dziale offtop pojawił się wątek "wyklętych wierszy". Abstrahując od samej nazwy wymienionego tematu, prawdopodobnie podprowadzonego przez autora komuś, kto pierwszy – z powojennych literackich kręgów emigracyjnych – akurat ów termin wymyślił oraz swoistej autoreklamy [w Regulaminie rzekomo zabronionej], to w sumie niczego ciekawego w tych wierszowanych „wykleństwach” nie ma oraz nie będzie. I wcale nie jest to moje odosobnione zdanie. Tę bowiem tematykę poruszyłam na Portalu:

link

gdzie zamieściłam także swój – poprzez donos - usunięty z PubliXo tekst zatytułowany „Połetom z jasnogrodu odpowiedź”.

Niniejsza kwestia nie dotyczy jednak ani polikwidowanych utworów, ani komentarzy. W obecnej chwili cały problem (odium) rozbija się o awatar, a konkretnie o oryginalną fotografię użytkowniczki, której image idealnie skomponował mi się z jej wypowiedzią-komentarzem do utworku z gatunku literatury latrynowej.

Sam, nazwany niespodzianką, tekścik wydaje jedynie świadectwo jego twórcy, dlatego z powodzeniem można go porównać do pijackich womitów w zatłoczonym środku miejskiej komunikacji na Bogu ducha winnych podróżnych. Gorzej wszak z wypowiedzią właścicielki fotki, której wizerunek – dla mnie – idealnie skorelował się z jej zaprezentowaną obok tej wypowiedzi - oblicznością ;)

Gdyby to było zdjęcie autorki z okładki powieści „Saskia”, wówczas złożyłabym na karb jeszcze jednej złośliwości, lecz w tym konkretnym przypadku ta fotografia stanowi sztandarowy przykład nieomylności freudowskiej psychoanalizy.

Do każdego zdjęcia można się przyczepić: dorysować wąsy i brodę, ośle uszy, rogi, kły wampira; wydłubać oczy, zamazać nos. Z Barbie uczynić poczwarę, a papieżowi, jak to miało miejsce z JPII doprawić trąbę słonia. Głowę nasadzić na tułów hipopotama albo przywiązać do kościotrupa, doczepić garb itp.

Bo zdjęcie wrzucone do sieci zaczyna żyć nowym zaistnieniem; takie bądź inne skojarzenia potrafią być niezależne, zaś pretensje typu: „Jaką to trzeba być wredną osobą, żeby się na portalu literackim nawet czyjegoś wyglądu na zdjęciu czepiać…” świadczą wyłącznie o kapusiowatym charakterze autorki wypowiedzianych słów.

W takim razie powinny też zostać ustawowo zabronione wszelkie tweety, zakazane prezentacje choroby i starości, kalectwa lub nawet sama pani Dorota Welman redaktor, nie mówiąc o prezydentowej (byłej) Annie K.?

Ponownie przepatrzyłam swoje posty, w których nikogo nie obraziłam. Siebie też nie uważam za obrażoną, traktując poniższe wypowiedzi niczym te rzucane w przestrzeń i adresowane do kobiet menelskie wypowiedzi typu: „No co tak, stara k***o, ślipisz”?

Nie boję się więc swojej fotografii-awataru, gdyż jeżeli ludzie uśmiechają do oryginału życzliwie, a zwierzęta łaszą, to na pewno żadnym upiorem nie jestem :)

yglądu na dję
Temat: Wiersze wyklęte (23)
04 Lut 2018 o 16:56
W odpowiedzi na problemy z wizerunkiem opublikowałam wiersz "Obsesja".
04 Lut 2018 o 16:20
befana_di_campi napisał:
...Mój awatar [zdjęcie paszportowe i z dowodu tożsamości] tu tkwi od wiosny 2015 roku i jak do tej pory nikt nie nazwał go "truposzowatym"...

No proszę, prawie cztery lata zachowywałem swoje skojarzenie dla siebie. Z natury jestem wszak człowiekiem cierpliwym i tolerancyjnym, ale... nie znoszę hipokryzji, intrygowania i zjadliwej głupoty.
Temat: Irytujące praktyki usuwania tekstów (7)
04 Lut 2018 o 06:11
Wielkie halo! Wykasowali komuś jeden komentarz i robi się raban. Moich komentarzy wykasowano chyba już nie naście, a dziesiątki, tekstów także, wpisów na forum również. I prawdopodobnie za wszystkim tym stoją jacyś czujni sygnaliści (nowa specjalizacja epoki dobrej zmiany) i chyba nawet wiem którzy.
03 Lut 2018 o 23:49
befana_di_campi napisał:
befana_di_campi napisał:
luftikus napisał:
befana_di_campi napisał:
Zwłaszcza z awatarkiem przedmówczyni osobliwie przypominającym - mnie przypominającym, podkreślam - dublerkę którejś z Makbetowych pań nad kotłem ;)

A mnie awtarek autorki durnego komentarza przypomina efekt przeobrażenia tłuszczowo-woskowego, w Galicji znany jako Wachsleiche.

Uściślijmy parę faktów:

a) najpierw "niespodzianka", którą poczytałam sobie z babskiej ciekawości jak napis na rolatyją

Coś odgryzło dlatego wracam oraz powtarzam:

Uściślijmy parę faktów:

a) najpierw "niespodzianka", którą poczytałam sobie z babskiej ciekawości jak czyta się napis sporządzony z ekskrementów na rozlatującym się miejskim szalecie, do którego wstępowali wyłącznie desperaci, a z którym nijak się nie utożsamiam, więc jedynie co mnie ubawiła, to zajadłość połectwa, co wynaturzając swoją pogardą nienawistnych mu przeciwników, samo sobie wystawia świadectwo.

b) Wszystko wrzucone do sieci staje się własnością tej sieci, a awatarek przede wszystkim, który mnie zwyczajnie przeraził i poraził. Inne bowiem widziałam zdjęcie autorki "Saskii"...
Skojarzenie nasunęło się mimo woli: koszmarna scena i rechot, bo nawet nie śmiech komentatorki, która prezentuje się jak prezentuje poprzez idealne dopełnienie słowa oraz obrazu.

c) urodziłam się, szanowni Państwo w Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, sama Galicja to ziemie zaboru austriackiego, Małopolska Wschodnia weszła w skład II RP w 1918 roku. Mój awatar [zdjęcie paszportowe i z dowodu tożsamości] tu tkwi od wiosny 2015 roku i jak do tej pory nikt nie nazwał go "truposzowatym" ;) a dopiero teraz. I nie ma co przyganiać kocioł garnkowi, bo ja ze swoją aparycją z zapowiedzianej "niespodzianki" się nie śmiałam, jedynie na

demon miesza, ale spokojnie :-)))

jedynie nań ubolewałam, zwłaszcza że owa Galicja nie hodowała świnek, bo była tą przysłowiową galicyjską nędzą, która się na przednówku żywiła lebiodą
03 Lut 2018 o 23:49
lilly napisał:
Przeczytałam, się zaśmiałam, choć scenka raczej obrzyliwa. :)

Zgadzam się, scenka obrzydliwa jest na pewno.;)
03 Lut 2018 o 23:46
befana_di_campi napisał:
luftikus napisał:
befana_di_campi napisał:
Zwłaszcza z awatarkiem przedmówczyni osobliwie przypominającym - mnie przypominającym, podkreślam - dublerkę którejś z Makbetowych pań nad kotłem ;)

A mnie awtarek autorki durnego komentarza przypomina efekt przeobrażenia tłuszczowo-woskowego, w Galicji znany jako Wachsleiche.

Uściślijmy parę faktów:

a) najpierw "niespodzianka", którą poczytałam sobie z babskiej ciekawości jak napis na rolatyją

Coś odgryzło dlatego wracam oraz powtarzam:

Uściślijmy parę faktów:

a) najpierw "niespodzianka", którą poczytałam sobie z babskiej ciekawości jak czyta się napis sporządzony z ekskrementów na rozlatującym się miejskim szalecie, do którego wstępowali wyłącznie desperaci, a z którym nijak się nie utożsamiam, więc jedynie co mnie ubawiła, to zajadłość połectwa, co wynaturzając swoją pogardą nienawistnych mu przeciwników, samo sobie wystawia świadectwo.

b) Wszystko wrzucone do sieci staje się własnością tej sieci, a awatarek przede wszystkim, który mnie zwyczajnie przeraził i poraził. Inne bowiem widziałam zdjęcie autorki "Saskii"...
Skojarzenie nasunęło się mimo woli: koszmarna scena i rechot, bo nawet nie śmiech komentatorki, która prezentuje się jak prezentuje poprzez idealne dopełnienie słowa oraz obrazu.

c) urodziłam się, szanowni Państwo w Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, sama Galicja to ziemie zaboru austriackiego, Małopolska Wschodnia weszła w skład II RP w 1918 roku. Mój awatar [zdjęcie paszportowe i z dowodu tożsamości] tu tkwi od wiosny 2015 roku i jak do tej pory nikt nie nazwał go "truposzowatym" ;) a dopiero teraz. I nie ma co przyganiać kocioł garnkowi, bo ja ze swoją aparycją z zapowiedzianej "niespodzianki" się nie śmiałam, jedynie na
03 Lut 2018 o 23:38
Mój wiersz pod tytułem "Baba", też zniknął bardzo szybko i nie wiem dlaczego.Nie był do nikogo adresowany, nikogo personalnie nie wymieniłam i też się zastanawiam dlaczego został zlikwidowany.Chyba jakaś baba jest przewrażliwiona i wszystko bierze do siebie.
.
03 Lut 2018 o 21:33
Sir-Theodor-von-Knoedel napisał:
Po moim zupełnie zwyczajnym komentarzu, nie tykającym nikogo personalnie i oględnym w treści, odnośnie krytyki... a wręcz zachwytu nad świetnymi limerykami befany, lotta skasowała cały materiał befany. Tak nie może być... to zaczyna być irytujące i degradujące moją tutaj osobę... to jest nie do przyjęcia.
Prosiłbym bardzo administrację, o uzasadnienie powodu, dla którego zniknął mój komentarz u befany i cały jej materiał... "Treflowa dama na wrzosowisku..."

Dopiero teraz zauważyłam Twój wpis, Teodorze.

Ten cykl satyr nosił dokładnie tytuł "U Pani Na Wrzosowych włościach" i dopóki nikt go komentował, to spokojnie się huśtał w hamaku PubliXowej twórczości.

Nie czytałam Twojego komentarza, więc nie zauważyłam też tego, że wyparowała moja mini galeria pod wymienionym tytułem z wodnikiem w akwarium oraz ratlerkiem Bobusiem.

Ktoś ma widocznie przez cały czas gały dookoła pały i w myśl porzekadła "łap złodzieja" sam non stop trzyma włochatą łapę na pulsie Portalu. Pardon, donosy pisze ;).

Nieważne, wydam te skasowane różności drukiem i to w "mybooku" ;-)))
Temat: Witajcie:) (14)
03 Lut 2018 o 19:14
Witaj lilly:) Mocy przybywaj:)
03 Lut 2018 o 19:12
Szerokiej drogi na inne portale, bez irytacji i degradacji.
Do niezobaczenia i nieusłyszenia.
03 Lut 2018 o 18:43
I "niech Moc będzie z tobą".
Mam na myśli moc kreatywności. :)
03 Lut 2018 o 18:41
Witajcie!
03 Lut 2018 o 18:02
Przeczytałam, się zaśmiałam, choć scenka raczej obrzyliwa. :)
03 Lut 2018 o 06:35
Witaj arcy:) Cieszę się, że jesteś. W tej polifonii głosów wybrzmiewasz jeszcze inaczej, zaskakujesz...
02 Lut 2018 o 16:10
W związku ze zbliżającym się zamknięciem domeny blog.pl podaję nowy adres mojego bloga, gdzie będzie można przeczytać wiersze, które z wiadomych przyczyn nie mogły się ostać na portalu.

akolpoezjablog.wordpress.com

Z tej okazji zamieściłem również niespodziankę. Kto chętny, może zobaczyć.

Pozdrawiam serdecznie.
© 2010-2016 by Creative Media