Temat: Konkurs literacki Już nie zapomnisz mnie (1) | |
![]() | 05 Sie 2017 o 11:43 Dzień dobry.Z przyjemnością informuję o trwającym jeszcze ciekawym, literackim konkursie na www.przedwojenny-konkurs.blogspot.com Trzeba napisać krótkie opowiadanie do 5 stron przy użyciu jednej z przedwojennych piosenek. Co dalej? Dowiedz się szczegółów, czytając regulamin na blogu. Warto dodać, że uczestnicy walczą o kilka nagród, m. in. obyczajowe i tematyczne książki, a także drobne upominki, grafikę i ewentualnie reklamę strony, jeśli laureat ją posiada. Zapraszam serdecznie wszystkich, co lubią pisać opowiadania i chcą udoskonalać swój warsztat pisarski. |
Temat: Wiersze wyklęte (23) | |
![]() | 05 Sie 2017 o 05:12 Z tym łamaniem regulaminu to rożnie bywa. Mam odczucie, że ma ono charakter uznaniowy, a łamią regulamin ci, którzy w jakikolwiek sposób krytykują władzę nawet poprzez aluzję, a nie łamią ci, którzy ją chwalą. A tymże też chyba więcej wolno w komentarzach i wpisach na forum. Nie chcę podawać przykładów, ale mogę. |
Temat: Sovbedlly wita się (3) | |
![]() | 05 Sie 2017 o 00:36 Dobry wieczór :) Rozgość się :) |
![]() | 04 Sie 2017 o 21:27 Dobry wieczór,Mam na imię Ola, jestem dwudziestolatką, która uwielbia pisać opowiadania, w szczególności obyczajowe i sensacyjne. Od dzieciństwa lubuję się w książkach, toteż jest to moja największa pasja. Prowadzę również bloga z książkami, a także organizuję właśnie literacki konkurs, który obecnie trwa. Gdyby ktoś chciał adres do konkursu, chętnie podam, bo to bardzo ciekawa inicjatywa. :) Pozdrawiam Was wszystkich! |
Temat: hej! (4) | |
![]() | 04 Sie 2017 o 16:33 No i wszystko jasne. Dzięki! |
![]() | 01 Sie 2017 o 09:30 A jak ktoś zgłasza do straży miejskiej sąsiada palącego śmieci na działce, to jest też kapusiem i donosicielem? Czym to się różni od zgłoszenia do kosza utworu potencjalnie mogącego zostać uznanym za łamiący regulamin serwisu? |
Temat: hej! (4) | |
![]() | 01 Sie 2017 o 08:37 Nic się nie przytkało, pierwsze utwory nowych użytkowników muszą przejść akceptację redakcji portalu, dlatego nie pojawiają się automatycznie. |
![]() | 01 Sie 2017 o 01:28 Właśnie poszperałam w profilu i zobaczyłam komunikat, że mój wiersz został zablokowany. Pewnie za dużo już, albo napisałam coś nie tak, ale nie sądzę, żebym napisała coś nie tak, dlatego pewnie się gdzieś przytkało. Myślałam, że w nocy mniejszy ruch, łatwiej coś pójdzie, ale widocznie duże obciążenie portalu. No nic, spróbuję innym razem. |
![]() | 01 Sie 2017 o 00:44 byłam już kiedyś tutaj, ale zapomniałam loginu i hasła, zresztą nieważne, bo i tak całkiem nowe twarze, nikogo znajomego. Wkleiłam wiersz, ale chyba coś nie działa, albo jakiś błąd, bo się nie pokazuje, ale witajcie! |
Temat: Chcę wszystkich powitać. (6) | |
![]() | 31 Lip 2017 o 21:48 Chętnie przeczytam i na pewno sprawiedliwie ocenię oraz skomentuję. |
![]() | 31 Lip 2017 o 19:55 Cześć, Malesza, witaj na PubliXo. Poczytamy, co wymyślasz :) |
![]() | 31 Lip 2017 o 15:25 Witamy kordialnie :) Wszyscy tutaj kochamy naturalność, szczerość i zabawy słowem! |
![]() | 31 Lip 2017 o 12:40 Jak się mogą czuć? Kapuś i donosiciel jest po prostu kapusiem i donosicielem. Są rożne pasje, lecz ta jest wyjątkowo podła. |
Temat: Chcę wszystkich powitać. (6) | |
/konto usunięte/ | 31 Lip 2017 o 12:09 Nie napiszę pewnie nic odkrywczego — wymyślam różne rzeczy, czasem "wiersz", czasem prozę; czasem poważnie (tak przynajmniej myślę), czasem z przymrużeniem oka. Lubię groteskę, absurd, zabawę słowem. Lubię naturalność, cenię szczerość, drażni mnie lizusostwo, arogancja, buta.Chcę wierzyć, że moje "tworki" dorastają chociaż do pięt i przypominają przynajmniej po części wiersz lub prozę. Pozdrawiam ciepło. Malesza |
31 Lip 2017 o 09:16 lotta napisał: Bardzo mnie ciekawi, jak się zapatrują inni użytkownicy serwisu na nazywanie ich "donosicielami". Jakoś gorsze określenia adminowi nie przeszkadzały, więc widocznie można się tu nazywać i wyzywać, jak tylko się zechce, a przynajmniej taki wniosek można wyciągnąć. | |
![]() | 31 Lip 2017 o 08:52 Bardzo mnie ciekawi, jak się zapatrują inni użytkownicy serwisu na nazywanie ich "donosicielami". |
Temat: Świadek Boga. Kapłan . (1) | |
31 Lip 2017 o 06:05 Jego rolą jest umacnianie braci i siostry w wierze, nadziei i miłości.+ Czemu to zwykli, prości wierni często rozróżniają „księdza" i „księdza z powołania"..? + Być człowiekiem wśród ludzi i wraz z nimi uczyć się człowieczeństwa. To niewielu potrafi. Kapłan winien tu być wolnym człowiekiem, nie zamkniętym w kościelnych schematach, wolnym od manipulacji i wszelkich układów. Mający otwarte serce, ale także i drzwi plebani. Brat wśród braci i człowiek wśród ludzi, a nie oddaloną od nich "czcigodną osobą" Czci godną. I tutaj spójrzmy na wielu spośród ekscelencji, prałatów czy kanoników. Czy oni wszyscy są godni czci? + Konkludując. Rola kapłana we współczesnym świecie mogłaby być być bardzo duża wtedy i tylko wtedy, gdyby to on stał się wzorem do naśladowania. Społeczeństwa powinny uczyć się od niego miłości, przebaczania, zrozumienia oraz tolerancji. I po to jest powołanym do pełnienia posługi bożej, a nie ograniczenia się do wytykania innym ich błędów. Oraz naciskania wszelkimi środkami na państwo świeckie, by swoim ustawodawstwem łatało ich nieumiejętności i brak chęci do wypełniania powierzonej im roli nauczycieli. To tak, jakby kodeks karny przewidywał kary dla mniej pojętnych obywateli państwa, z racji ich ograniczeń w rozpoznawaniu dobra od zła. Takich się powinno leczyć, a nie karać. Tak, jak to czyni od wieków Kościół swoimi groźbami ekskomuniki czy nawet piekieł... + Ten mój opis nie ma nic wspólnego z walką z Kościołem. Wrzaskliwe wypowiedzi wielu polityków tzw. prawicy na ten temat, jak i komentatorów ich popierających, są jedynie opiniami osób nie rozróżniających hierarchii kościelnej od samego Kościoła. Stanowionego przez zbór wiernych, a nie tylko samych kapłanów. W każdym państwie istnieje jakaś opozycja, mniej lub bardziej dopuszczana do głosu. Te opozycje krytykują z reguły rządzących danym państwem, a nie samo państwo. Tak i tutaj, krytyka skierowana przeciwko hierarchom kościelnym nie jest walką z samym Kościołem, ani też wiarą (religią) przez niego głoszoną. Jeśli istotnie jest głoszona w imię i zgodnie z pierwotnymi założeniami i naukami jej twórcy. W tym wypadku Chrystusa. | |
31 Lip 2017 o 00:21 Skoro jakiś donosiciel się tak bardzo nudzi, zgodnie z obietnicą zamieszczam link do kolejnego ocenzurowanego wiersza:![]() | |
Temat: PZPR - PiS // PRL - IVRP (9) | |
27 Lip 2017 o 14:18 Legion - według mojego "widzimisię", to Twój komentarz nie przystoi do wcześniejszych wypowiedzi. Zrozum - Lech Wałęsa, człowiek z ledwo zawodowym wykształceniem elektryka (na potrzeby PGR) w starciu z dziejącą się rzeczywistością. Musiał dobrać do współpracy takich, którzy według jego doradców zasługiwali na pełne zaufanie. Dopiero po jakimś czasie dostrzegł, że Kaczyńscy są dla odradzającej się Polski są autentycznym zagrożeniem... Pozbył się ich i od tego czasu trwa wojna popleczników Rosji z zachodnim ustrojem Polski... | |
![]() | 27 Lip 2017 o 13:58 Ja, braci Kaczyńskich nie darzyłem sympatią odkąd obejrzałem film "O dwóch takich co ukradli Księżyc". A obejrzałem go po raz pierwszy jeszcze przed 1989 rokiem. Od tamtej pory nie trawię Kaczyńskich. Nigdy nie mogłem zrozumieć, jak Wałęsa mógł pozwolić na to, żeby takie kartofle pętały mu się pod nogami. Po co on wziął te parchy do swojej kancelarii? To jedyne, co mam za złe Wałęsie, ale mu wybaczam, bo teraz ponosi konsekwencje tego błędu. |