Temat: Irytujące praktyki usuwania tekstów (7)
02 Lut 2018 o 14:48
Po moim zupełnie zwyczajnym komentarzu, nie tykającym nikogo personalnie i oględnym w treści, odnośnie krytyki... a wręcz zachwytu nad świetnymi limerykami befany, lotta skasowała cały materiał befany. Tak nie może być... to zaczyna być irytujące i degradujące moją tutaj osobę... to jest nie do przyjęcia.
Prosiłbym bardzo administrację, o uzasadnienie powodu, dla którego zniknął mój komentarz u befany i cały jej materiał... "Treflowa dama na wrzosowisku..."
Temat: Witajcie:) (14)
02 Lut 2018 o 11:23
Witaj Erato. Ja także postanowiłem cię przywitać. Uczę się powolutku sawłar wiwru. A więc witaj i Ty Errato. Na niebie pływały mewy. Acha. To nie tutaj.Errato, to chyba z włoskiego. Lubię Sophie Loren. Ale nie byłem we Włoszech. Coś mi mówi że odbiegam od temetu. Tematu. Tak to już jest, że jak jest temat to się czasami od niego odbiegnie. Ale się potem wraca. Tak jak teraz. witaj Errato. Witajcie wszyscy którzyście tu są. Ale znowu odbiegłem od tematu.
31 Sty 2018 o 16:22
Witaj Bajko:) Dobrze, że się ośmielasz:) Ha, ha...tak te punkty, styczne i zenity nasze, ile tutaj możliwości. Pozdrawiam:)
31 Sty 2018 o 16:09
Dzięki Hardy:) Fajnie, że jesteś:)
Temat: papapa (6)
31 Sty 2018 o 13:33
Arsene napisał:
witaj Sławku
może podniesiesz morale tego portalu
bo tu coraz częściej jest tragikomicznie.

Arsene

hm. czy podniosę. Ja chyba śnię:-)
Temat: Ciekawość i nic poza tym (?) (1)
31 Sty 2018 o 12:05
Ciekawość - ponoć pierwszym stopniem do piekieł. No, ale trudno - wolę zapytać niż wyjść na ignoranta. Więc pytam:
...
Czy ten adres ma służyć dla "omijania" dobowych reżimów (dwie publikacje) i tym samym pozwalanie sobie na kolejne, jak to się dzieje już od jakiegoś czasu w przypadku użytkownika @befana_di_campi - tutaj znak zapytania. Podaję adres takiej właśnie publikacji: link
31 Sty 2018 o 11:54
... pa - pa - pa - parapapapapa - papapa - parapapapapam....
31 Sty 2018 o 11:47
witaj Sławku
może podniesiesz morale tego portalu
bo tu coraz częściej jest tragikomicznie.

Arsene
31 Sty 2018 o 08:17
emiliapienkowska napisał:
Doskonały wątek - i świetne z Niego już na dzień dobry arcydzielo :)

Milczenie - nawet długie - zawsze oznacza u nas jedno: zgodę, która buduje.

Hejka - i nara!

Dzięki EmiliaPieńkowska. Ty jedna umiałaś mnie przywitać. I chociażem chłop do roboty a nie od picia, a piwa nie umię wypić ani jednego...ale, co ja gadam. miałem tu kłopoty z akceptacją tego stanu jakim jest upośledzenie umysłowe umysłu. No cóż, nic więcej nie mogę dodać. Pocahontas ze mnie żadna. Niedźwiedzi nie umiem bić. I coraz to rusz, przypomina mi się jakaś historia. ale nie umiem wkleić. Dałby Bóg jakiegoś łba, co lichym wdzieć się zaczyna, a lichym wdzieć, znaczy wkleić.
31 Sty 2018 o 07:27
Doskonały wątek - i świetne z Niego już na dzień dobry arcydzielo :)

Milczenie - nawet długie - zawsze oznacza u nas jedno: zgodę, która buduje.

Hejka - i nara!
Temat: Los innformacja (6)
31 Sty 2018 o 02:09
Lotto, dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Bajka 37.
31 Sty 2018 o 02:07
Witaj, Erato. Ja tez tu nowa, ale cieszę się, ze będę miała nową koleżankę - że tak ośmielę się powiedzieć. Zahaczyłam juz o Twój wiersz, tylko myślę nad sensownym komentarzem, bo ważny i palący problem w nim poruszasz. Ach te punkty, są wszędzie. Pozdrawiam, Bajka.
Temat: Los innformacja (6)
30 Sty 2018 o 19:01
Bajka37 napisał:
Dlaczego wszystko podciągane jest pod politykę i to na Forum, które, z założenia, powinno być bezstronne, tzn. wypowiedzi pod tekstami?

Ehm, taki lokalny koloryt. Zgłaszaj do kosza jako komentarze nie na temat.
30 Sty 2018 o 17:04
Żyj i czuj się dobrze, Erato. Poczytam Ciebie, zobaczę... zresztą już zahaczyłem wzrokiem, chociaż nieczęsto bywam ;)
Nie zawsze jest dobrze, ale ważne, aby tych momentów więcej :)
30 Sty 2018 o 12:17
Witaj emiliapienkowska! Dziękuję za ciepłe przyjęcie:) Powtórzę, cieszę się, że mogę tu gościć. I choć to niespełna doba, widzę, że galeria postaci bogata. Smaki i sposoby przyrządzania różne, acz interesujące. Nie brakuje ostrości papryczki chili:)...i dobrze, to ona nadaje pikanterii. Pozdrawiam.
30 Sty 2018 o 11:15
Zastanawiam się czy wybrałem właściwy tytuł wątku. Bo co to znaczy: papapa. To może być papa na dachu. Alu tu występuje po trzykroć pa. A więc wzmocnione pa. Czyli dach musi być duży. Nazywam się Sławomir Góralewski. Jeśli ktoś mnie nie zna, to nisko się kłaniam.
30 Sty 2018 o 07:47
Refleksyjnych Kobiet/Matek/Muz/Poetek bardzo nam brakuje w każdym naszym, zacnym tak, kręgu.

Salve, Erato :)
29 Sty 2018 o 20:46
Jestem żoną, matką dwójki dzieci, siostrą jednego brata, uważnie obserwującą to, co się dzieje wokół mnie. Kocham góry, zwierzęta i wszystko, co żyje:) W wolnych chwilach maluję słowem. Nieustająco uczę się dystansu do siebie i świata. Cieszę się na tę konfrontację, a przede wszystkim kontakt z Wami. Dlaczego "ona-ja-kobieta"? Bo nią jestem, i choć dyskusję o prymacie płci kulturowej nad biologiczną, chwilowo przysłoniły inne poważne(?) tematy, nie zamierzam rezygnować z dzielenia się, czasem może zbyt kobiecym punktem widzenia. W dorobku mam też teksty odnoszące się do współczesnych wydarzeń w świecie i kraju...refleksji uniwersalnych i czysto ludzkich, stojących ponad wszelkimi podziałami dotyczącymi płci, kultury, religii czy orientacji. Bo w końcu wszyscy nimi jesteśmy - Ludźmi.

Pozdrawiam, Erato
Temat: Powrót (3)
29 Sty 2018 o 17:59
Emilio :))
Temat: 'Hiacynt' w elipsie (1)
29 Sty 2018 o 17:16
Z ciekawości, po raz drugi przeczytałam wiersz:

link

który kończy taka oto puenta:

„Elipsa jest zdaniem bez czasownika”

Oczywiście analizy natychmiast poszybowały w stronę jednej z językoznawczych definicji, jaką jest owa „elipsa”, a nie w kierunku indywidualnych doznań autorki, dlatego czytamy w jednym z komentarzy:

„Piękny, bardzo emocjonalny i spełniony wiersz.
Bardzo dobrze, że przywołałaś elipsę, gdyż kiedyś jedna fachmanka na tym portalu dowodziła, że elipsa to ciąg kreseczek oddzielający kolejne wersy wiersza”

I tu akurat dopowie się owa „fachmanka”, kiedy to w swoim czasie nie mniej owocna oraz kreatywna dyskusja rozgorzała pod wierszem owej „fachmanki” zatytułowanym „Luna”:

To nie pełnia
balonem panów Montgolfier
odęta - zawiesiła się
białym pęcherzem na linach blasku -

Ani drzew niemych
srebrne reliefy które
kosmiczny oprószył kurz
ponieważ Wszechświat pustki nie zna - -

Ani chmur pościel zgnieciona
(gdy z przypływem nadchodzą burze)
a Księżyc-Luna inkubem dręczona
tuli w promieniach erotyczne iluzje - - -

Ani pod wojłokiem
z lazuru utkanym - schowany
przed słonecznikiem nów niby
żądło co jabłek wonią nabrzmiewa - - -

Lecz jedynie
z (handy) - mojej komórki
pozytywka cylinderkiem nawija
Księżycową Sonatę - - -
Pana Ludwiga van Beethovena
- - -
podzwaniając - - -
- - - wołając
cząsteczkami Światła - - -
- - -
19.08.2007

pod którym ten sam „za(d)ufany recenzent” pytał się wielce zdumiony i niczego – jak zawsze - nie pojmujący, skąd oraz po co te „kreseczki”?

I wówczas owa „fachmanka” zacytowała słowa Autorki wstępu do swojego tomiku „Być struną. Benefis dla Solnego Miasta” (2007), gdzie dr Anna Dąbrowska – teoretyk literatury i literacki krytyk z Instytutu Filologii Germańskiej UJ tak opisywała powyższy wiersz:

„[…]

Sonata Księżycowa Beethovena „uwięziona” w telefonie komórkowym w nawet tak pospolitej postaci, otwiera bogactwo skojarzeń i przybliża słuchaczowi srebrzystość księżyca […]

Poetka nie stara się zamknąć w słowach muzyki płynącej z telefonu komórkowego, lecz pozwala jej dojść do głosu w myślnikach. Wyobrażenie o fragmencie utworu Beethovena zyskuje na sile ekspresji, a to, co nie daje się wyrazić słowami triumfuje w artystycznym milczeniu, będącym jedną z form eliptycznych” (s.8)

Jedną z form eliptycznych; jedną z form...

I to byłoby tyle.
© 2010-2016 by Creative Media