Temat: Dziwna blokada (2)
05 Cze 2014 o 05:01
Dziękuję bardzo. Już wszystko jest w porządku.
04 Cze 2014 o 16:08
Informuję Szanowną Lottę, ale pozostałych Użytkowników również, że od godzin wieczornych dnia wczorajszego, czyli 3 czerwca 2014 roku, spotykam się z dziwną blokadą możliwości funkcjonowania na portalu. Otóż po kliknięciu na "oceń/skomentuj" nie ma żadnej reakcji, czyli nie pojawia się ramka, w której wpisuje się komentarze. Dotyczy to wszystkich użytkowników. Z tego też powodu nie mogę dopisywać kolejnych dwuwierszy w "wielbłądologii", która działa na zasadzie pisania komentarzy. Jestem też ciekawy, czy ta przypadłość dotyczy jedynie, mnie, czy też innych użytkowników. Pozdrawiam.
Temat: Witam serdecznie (3)
31 Maj 2014 o 20:11
Witaj, Lit :)

Rozwijaj swoje twórcze skrzydła, powodzenia :)
28 Maj 2014 o 20:24
Witaj lit!
Publikuj, przyjmuj tylko konstruktywne uwagi, a resztą się nie przejmuj zanadto.
Pozdrawiam z :-)
22 Maj 2014 o 08:35
Jestem wierszokletą i szukam cichego i przytulnego kąta, żeby rozwijać nadal swoje twórcze zdolności. Może uda mi się tutaj zadomowić. Pozdrawiam
Temat: Czego aktualnie słuchasz? (34)
19 Maj 2014 o 17:21
Ja się ostatnio nie mogę oderwać od pewnej piosenki i dość niezwykłego teledysku:
link
Temat: Witam. (7)
19 Maj 2014 o 07:43
Marian napisał:
Bardzo dziękuję za komentarze do mojego opowiadanka "Najpiękniejsza dziewczyna świata". Istotnie nie dopatrzyłem formatowania tekstu. Byłem tak zaaferowany tym samym faktem jego wstawiania, że to mi umknęło. Dziękuję też za wytkniecie mi błędów interpunkcyjnych. Szkoda, że nie można poprawić tego tekstu.
Cieszę się, że opowiadanie się podobało. Mam jeszcze kilka podobnych, i wkrótce je opublikuję.
Pozdrawiam.
19 Maj 2014 o 07:42
Bardzo dziękuję za komentarz do mojego opowiadanka "Najpiękniejsza dziewczyna świata". Istotnie nie dopatrzyłem formatowania tekstu. Byłem tak zaaferowany tym samym faktem jego wstawiania, że to mi umknęło. Dziękuję też za wytkniecie mi błędów interpunkcyjnych. Szkoda, że nie można poprawić tego tekstu.
Cieszę się, że opowiadanie się podobało. Mam jeszcze kilka podobnych, i wkrótce je opublikuję.
Pozdrawiam.
19 Maj 2014 o 05:38
Witam również Pana, Panie Wojewodo. A gdyby do naszego grona dołączyli jeszcze Starosta i Wójt?
Przypomniało mi się zdarzenie sprzed kilkunastu lat. Na pewnym spotkaniu podający mi rękę pan przedstawił się: Jan Jakub Należyty, wówczas w miarę znany artysta satyryk. Ja mu wówczas odpaliłem: Jan Stanisław Przyzwoity. Pozdrawiam.
18 Maj 2014 o 10:38
Witam nowego uczestnika PubliXo.
Tak, warto wstawić fragment książki, zwłaszcza z dziedziny (jak napisała Piórko) wspomnieniowej "literatury faktu". Chyba piszemy podobne gatunki :)
17 Maj 2014 o 19:50
Witaj Marianie :)

Jestem o dekadę młodsza, ale co tam wiek metrykalny, ważne co nam w duszy gra :)

Pisz, publikuj i baw się razem z nami.

Ps. Przeczytałam recenzję Twojej książki. Bardzo lubię literaturę faktu :)
Temat: PUSTYNNE 'ZIELONE' (4)
17 Maj 2014 o 11:32
Myślę, że zawsze warto dla reklamy wstawić jakiś mały zgrabny i ciekawy fragment. Są większe szanse na zainteresowanie ludzi całą książką.
(Chociaż sama tak nie zrobiłam, ale za to mam kilka opowiadań do poczytania).
17 Maj 2014 o 10:37
To jest w sumie sporo ponad sto stron. Może jakiś jeden rozdziałek mógłbym opublikować. Myślisz, że warto?
16 Maj 2014 o 22:52
Ciekawy temat. Czy pojawi się jakiś fragment na publixo?
16 Maj 2014 o 22:50
Witam serdecznie i życzę dobrego pisania.
Temat: PUSTYNNE 'ZIELONE' (4)
16 Maj 2014 o 10:51
Na początku lat osiemdziesiątych dwudziestego wieku Irak przyspieszył prace nad budową reaktora jądrowego Osirak w Al Tuwaitha oraz wybudował i uruchomił kopalnię odkrywkową fosfatów w Akashat i fabrykę nawozów sztucznych w Al Kaim.
Wydobywane fosfaty zawierały znaczące domieszki związków promieniotwórczego uranu 235. W Al Kaim produkowano nawozy sztuczne, ale też oddzielano te związki uranu, które jako tzw. „yellow cake” mogły być używane zarówno do produkcji paliwa jądrowego, jak i broni atomowej.
Reaktor Osirak był budowany przy współpracy Francji, a kompleks Akashat-Al Kaim zbudowała belgijska firma Sybetra, której podwykonawcą był m.in. polski Mostostal. Wszystkie te inwestycje miały na celu zbudowanie irackiej bomby atomowej.
Reaktor Osirak zbombardowali Izraelczycy w roku 1981 w ramach operacji „Opera”, a fabrykę w Al Kaim Amerykanie dopiero w czasie operacji „Pustynna Burza” w roku 2000.
Pracowałem w Al Kaim w latach 1985-1987 jako automatyk na wydziale „100”, gdzie odbywała się wstępna przeróbka zawierających uran fosfatów. Nikt z pracujących tam Polaków nie wiedział nic o „yellow cake”, chociaż strzeżony pilnie i obsługiwany tylko przez Irakijczyków tzw. „wydział czekolady” wzbudzał pewne podejrzenia.
W tym czasie trwała również wojna irańsko-iracka.
Książka ta zawiera moje wspomnienia – nieświadomego niczego, mimowolnego uczestnika irackiego programu atomowego z tamtych lat.
16 Maj 2014 o 10:46
Nazywam się Marian Wojewoda. Dzisiaj się zarejestrowałem. Mam już 65 lat. Jeszcze pracuję, ale niedługo idę na emeryturę. Będę wtedy miał dużo czasu i mam zamiar pochodzić jeszcze trochę po górach, poczytać i jeszcze coś napisać. Wydałem jedną książkę pt. PUSTYNNE "ZIELONE" i klika opowiadanek opublikowała mi Gazeta Chojeńska. Zapraszam do oglądania moich górskich fotek na Facebooku i Naszej Klasie. Pozdrawiam Wszystkich.
Temat: zabawa z przecinkami (23)
11 Maj 2014 o 09:52
Hardy napisał:
Kolejne problemy z interpunkcją:

Pytanie: Chcesz teraz, kochanie?
Odp. I wersja: "Teraz chcę mi się siusiu".
II wersja: "Teraz chce mi się, siusiu zrobię potem".

Pomyłka, do tego dwukrotnie się pojawiła :)

Poprawna wersja:
Pytanie: Chcesz teraz zrobić dzidziusia, kochanie?
Odp. I wersja: "Teraz chcę mi się siusiu, zrobię potem".
11 Maj 2014 o 09:48

11 Maj 2014 o 09:42

© 2010-2016 by Creative Media