Temat: Klika (1)
19 Mar 2014 o 10:00
Wprawdzie nie mam zbyt wiele czasu na niekończącą się polemikę, ale tym razem zrobię wyjątek.

Nie użyłem słowa "klika". Wyraziłem się bardziej poetycko :) Statystyka potwierdza moje spostrzeżenia, toteż pozostaję przy postawionej tezie.

lilly napisała:

"Dlaczego jednak o ludziach, którzy się z nich śmieją, mówić od razu, że należą do jakiejś kliki, w której centrum jest janko? Czy to kogoś szczególnie boli, krzywdzi? Jeśli musicie taką grupę nazwać, to może wystarczyłoby "fani limeryków"?

Bardzo przypadła mi do gustu propozycja lilly, którą (jednogłośnie) przyjmuję za wiążącą.

Merytoryczne dyskusje na temat literatury to (moim zdaniem) matematyczne forma, która zniekształca całość. Ortografia, interpunkcja, itd. nie powinny rozmywać obrazu. Jeśli niektórzy chcą się upodobnić się do kompilatorów, to proszą bardzo. Ja wysiadam!

Mój osobisty kompilator natychmiast wrzuci wsteczny, napotykając pojęcie "chuj" lub "huj" nieważne od ortografii!

Chriss napisał:

"Pewnych form literackich można nie trawić bądź nie rozumieć, nie oznacza to jednak, że są one nic nie warte i mimo że są poprawne językowo, oceniać
je jako "dno". Nie podoba mi się, nie mam merytorycznych uwag - nie komentuję. Uraża bliskie mi wartości - zwracam uwagę na forum lub na privie."

"Nie oczekuję przeprosin, chociaż byłoby to miłe tak jak przyznanie się do błędu.
I to by było na tyle..."

Drogi chriss, jednogłośnie przyjmuję Twoją propozycję:

"Nie podoba mi się, nie mam merytorycznych uwag - nie komentuję." - zachowując prawo do polemiki w formie (inteligentnej) satyry :)

PRZEPRASZAM WSZYSTKICH - nie przyznając się do błędu :)
"I to by było na tyle..."

Serdeczności
LuciusAnnaeusMartin
Temat: ' Marzenia i rozczarowania czyli rozważania śląskiej baby' (13)
17 Mar 2014 o 18:02
Bardzo dziękuję Lilli. Trzymaj,za mnie kciuki. Pozdrawiam :)
Temat: Czego aktualnie słuchasz? (34)
17 Mar 2014 o 16:38
Słucham różnej muzyki, ale ostatnio dzięki stronie: link przypomniałem sobie o starych czasach i piosence harcerskiej, takiej z gitarą przy ognisku.
16 Mar 2014 o 11:33
lilly napisał:
ż

Przepraszam, coś mi uciekło. Życzę sukcesu.
16 Mar 2014 o 11:32
ż
Temat: wybieramy zaufanych recenzentów (70)
16 Mar 2014 o 11:25
Ja także popieram kandydaturę.
13 Mar 2014 o 16:42
Witajcie. Dzisiaj wszystko będzie pierwsze. Pierwsze recenzje książki „Marzenia i rozczarowania czyli rozważania śląskiej baby”, na Forum.gazeta.pl
link
link
link
Pierwszy wywiad ze mną w Gazeta Wodzisławska 03/2014
Pierwszy mój artykuł dotyczący książki pt: „ Życzę wszystkim spełnienia marzeń”- Głos Gminy Kruszyna 6/45 . Jeżeli to co wyżej Państwa zachęciło, serdecznie zachęcam do przeczytania książki i życzę miłej lektury. Pozdrawiam. E.O
Temat: Mały konkurs poetycki (1)
11 Mar 2014 o 13:23
Międzynarodowy Dzień Teatru w Klubie Firlej!

Zapraszamy wszystkich chętnych do wzięcia udziału w otwartym konkursie poetyckim.
Wybrani autorzy będą mieli okazję zaprezentowania swoich prac podczas wieczorku poezji śpiewanej, będącego częścią ogólnopolskiego projektu Dotknij Teatru, zorganizowanego z okazji Międzynarodowego Dnia Teatru we wrocławskim Klubie Firlej
Autorów zachęcamy również do aranżacji muzycznej swoich tekstów!

Pracę prosimy nadsyłać do 24 marca, w załączniku, w formacie .txt na adres: firlej@firlej.wroc.pl, wpisując w temacie hasło POEZJA.
Temat: Dzień dobry. (10)
08 Mar 2014 o 02:30
Bardzo ,dziekuję. Uodparniam się, ;) kurcze, ta promocja daja mi w kość. Sorki- to nie do Was. Ale proszę mi wyjaśnić :) jak to się dzieje ,że dzieci internetu są wszystkowiedzące?, najmądrzejsze, najwspanialsze? Czy to, jakaś choroba? Jak ją zwać? A, gdzie dobre maniery? Tak, wiem zostały w dzungli zwanej prawdziwym życiem, a tu wylewają własne frustracje.A, mówili zatrudnij sobie profesjonalną firmę. Oj,ty Elka, popraw się!!!! Pozdrawiam Wszystkich, i dziekuję za miłe przyjęcie.
07 Mar 2014 o 15:43
Sam zainteresowany nie zna procedury przyznawania "zaufanego recenzenta".
Dziękuję za wysunięcie propozycji i poparcie. Jeżeli będzie taka decyzja "ciał stanowiących", zgodzę się.
Jedyne, co mogę przyrzec, to to, że staram się przy ocenie stosować kryteria merytoryczne.
07 Mar 2014 o 11:32
A co na to sam zainteresowany?
07 Mar 2014 o 11:26
I jaka jest decyzja?
05 Mar 2014 o 19:28
Hej!
Witam Cię serdecznie w "Publixowej Krainie".
Publikuj i daj się poznać od literackiej strony.
Początki mogą być trudne, ale nie przejmuj się. Każdy z nas przez to przechodził. Życzę wytrwałości i pozdrawiam z :-)
chriss
05 Mar 2014 o 17:06
Dziękuję za przyjęcie i oczywiście za życzenia. :)
04 Mar 2014 o 20:43
Witam serdecznie i życzę wielu przyjemnych chwil na publixo.
04 Mar 2014 o 18:10
Dzień dobry :)
Tu nie ma "zarządu przyjmującego" do grona. Zarejestrowałaś się, więc publikuj swoje utwory. Życzę powodzenia, niezrażania się merytorycznymi uwagami, tylko korzystania z nich. Miłych chwil na PubliXo :)
04 Mar 2014 o 18:01
W lutym, na rynku wydawniczym ukazała się moja powieść pt: " Marzenia i rozczarowania czyli rozważania śląskiej baby" wydana przez wydawnictwo My Book.( fragmenty na stronie internetowej) Jak powszechnie wiadomo żadna pozycja literacka bez promocji się nie obędzie, a więc, jestem tu. Biorąc tę książkę do ręki, i zapoznając się z nietypowym spisem treści, (np. Wspomnienie o karbinadlu czyli o kotlecie mielonym, Kolce w żići i goła noga na zoli, Hanusy i gorole. Gęsi, kaczki święta i skubaczki lub Kokoty, rozamundy i papaugany), z pewnością zastanawiacie się Państwo o czym w niej przeczytacie, i co w niej znajdziecie? Niezwłocznie odpowiadam.
Przeczytacie o realnym życiu, zwykłej i życiowo doświadczonej dojrzałej kobiety, która szuka stabilizacji i bezpieczeństwa tu i teraz. Stara się urealnić swoje marzenia i pragnienia, które przez długie lata skrywała głęboko w sobie, spychając na dalszy plan.
Będzie to babskie spojrzenie na Górny Śląsk XXI wieku,(w których pojawia się tradycja,górnicze gwarki i babskie combry oraz przełamanie stereotypowego postrzegania Ślązaka), z perspektywy dwóch krańców woj. śląskiego. Opowieść będzie doprawiona humorem i odrobiną smutku, który wynika z codzienności dnia powszedniego i z wielorakości kontaktów międzyludzkich, niejednokrotnie nasyconych różnego typu emocjami. Myślimy, mówimy, czynimy lecz dla jednych: białe to białe, a czarne to po prostu czarne. Dla drugich czystość barw nie istnieje, posługują się tylko odcieniami szarości, na które składają się przemilczenia i niedomówienia. A, czymże w rzeczy samej one są: wybiegiem?, niezdecydowaniem?, brakiem sprecyzowanego punktu widzenia?, kłamstwem?, a może po prostu chłodną kalkulacją!
Czy będę używać gwary śląskiej? Tak, lecz w umiarkowanych ilościach, ponieważ (pomimo tego, że mieszkam na Śląsku), na co dzień gwary nie używam. Ale, wystąpi dla podkreślenia jakiejś sytuacji lub mimowolnie i spontanicznie, ponieważ niektóre wyrazy głęboko wniknęły w mowę potoczną stając się automatycznie wykładnikiem miejsca zamieszkania.
Proszę przeczytajcie, może Wasze wypowiedzi na forum spowodują, że odpowiem na pytanie -kim jest Małgorzata, oswojonym gorolem, a może już Ślązaczką.
04 Mar 2014 o 16:45
Wielokrotnie podchodziłam do tej strony, ale dzisiaj zdecydowałam! Proszę przyjmijcie mnie do Waszego grona.
26 Lut 2014 o 09:28
Popieram, jestem za! :)
26 Lut 2014 o 04:48
Też sądzę, że Hardy spełnia wymogi.
© 2010-2016 by Creative Media