Temat: ' Marzenia i rozczarowania czyli rozważania śląskiej baby' (13) | |
16 Mar 2014 o 11:32 ż | |
Temat: wybieramy zaufanych recenzentów (70) | |
16 Mar 2014 o 11:25 Ja także popieram kandydaturę. | |
13 Mar 2014 o 16:42 Witajcie. Dzisiaj wszystko będzie pierwsze. Pierwsze recenzje książki „Marzenia i rozczarowania czyli rozważania śląskiej baby”, na Forum.gazeta.plPierwszy wywiad ze mną w Gazeta Wodzisławska 03/2014 Pierwszy mój artykuł dotyczący książki pt: „ Życzę wszystkim spełnienia marzeń”- Głos Gminy Kruszyna 6/45 . Jeżeli to co wyżej Państwa zachęciło, serdecznie zachęcam do przeczytania książki i życzę miłej lektury. Pozdrawiam. E.O | |
Temat: Mały konkurs poetycki (1) | |
11 Mar 2014 o 13:23 Międzynarodowy Dzień Teatru w Klubie Firlej!Zapraszamy wszystkich chętnych do wzięcia udziału w otwartym konkursie poetyckim. Wybrani autorzy będą mieli okazję zaprezentowania swoich prac podczas wieczorku poezji śpiewanej, będącego częścią ogólnopolskiego projektu Dotknij Teatru, zorganizowanego z okazji Międzynarodowego Dnia Teatru we wrocławskim Klubie Firlej Autorów zachęcamy również do aranżacji muzycznej swoich tekstów! Pracę prosimy nadsyłać do 24 marca, w załączniku, w formacie .txt na adres: firlej@firlej.wroc.pl, wpisując w temacie hasło POEZJA. | |
Temat: Dzień dobry. (10) | |
08 Mar 2014 o 02:30 Bardzo ,dziekuję. Uodparniam się, ;) kurcze, ta promocja daja mi w kość. Sorki- to nie do Was. Ale proszę mi wyjaśnić :) jak to się dzieje ,że dzieci internetu są wszystkowiedzące?, najmądrzejsze, najwspanialsze? Czy to, jakaś choroba? Jak ją zwać? A, gdzie dobre maniery? Tak, wiem zostały w dzungli zwanej prawdziwym życiem, a tu wylewają własne frustracje.A, mówili zatrudnij sobie profesjonalną firmę. Oj,ty Elka, popraw się!!!! Pozdrawiam Wszystkich, i dziekuję za miłe przyjęcie. | |
07 Mar 2014 o 15:43 Sam zainteresowany nie zna procedury przyznawania "zaufanego recenzenta". Dziękuję za wysunięcie propozycji i poparcie. Jeżeli będzie taka decyzja "ciał stanowiących", zgodzę się. Jedyne, co mogę przyrzec, to to, że staram się przy ocenie stosować kryteria merytoryczne. | |
07 Mar 2014 o 11:32 A co na to sam zainteresowany? | |
07 Mar 2014 o 11:26 I jaka jest decyzja? | |
/konto usunięte/ | 05 Mar 2014 o 19:28 Hej!Witam Cię serdecznie w "Publixowej Krainie". Publikuj i daj się poznać od literackiej strony. Początki mogą być trudne, ale nie przejmuj się. Każdy z nas przez to przechodził. Życzę wytrwałości i pozdrawiam z :-) chriss |
05 Mar 2014 o 17:06 Dziękuję za przyjęcie i oczywiście za życzenia. :) | |
04 Mar 2014 o 20:43 Witam serdecznie i życzę wielu przyjemnych chwil na publixo. | |
04 Mar 2014 o 18:10 Dzień dobry :)Tu nie ma "zarządu przyjmującego" do grona. Zarejestrowałaś się, więc publikuj swoje utwory. Życzę powodzenia, niezrażania się merytorycznymi uwagami, tylko korzystania z nich. Miłych chwil na PubliXo :) | |
04 Mar 2014 o 18:01 W lutym, na rynku wydawniczym ukazała się moja powieść pt: " Marzenia i rozczarowania czyli rozważania śląskiej baby" wydana przez wydawnictwo My Book.( fragmenty na stronie internetowej) Jak powszechnie wiadomo żadna pozycja literacka bez promocji się nie obędzie, a więc, jestem tu. Biorąc tę książkę do ręki, i zapoznając się z nietypowym spisem treści, (np. Wspomnienie o karbinadlu czyli o kotlecie mielonym, Kolce w żići i goła noga na zoli, Hanusy i gorole. Gęsi, kaczki święta i skubaczki lub Kokoty, rozamundy i papaugany), z pewnością zastanawiacie się Państwo o czym w niej przeczytacie, i co w niej znajdziecie? Niezwłocznie odpowiadam. Przeczytacie o realnym życiu, zwykłej i życiowo doświadczonej dojrzałej kobiety, która szuka stabilizacji i bezpieczeństwa tu i teraz. Stara się urealnić swoje marzenia i pragnienia, które przez długie lata skrywała głęboko w sobie, spychając na dalszy plan. Będzie to babskie spojrzenie na Górny Śląsk XXI wieku,(w których pojawia się tradycja,górnicze gwarki i babskie combry oraz przełamanie stereotypowego postrzegania Ślązaka), z perspektywy dwóch krańców woj. śląskiego. Opowieść będzie doprawiona humorem i odrobiną smutku, który wynika z codzienności dnia powszedniego i z wielorakości kontaktów międzyludzkich, niejednokrotnie nasyconych różnego typu emocjami. Myślimy, mówimy, czynimy lecz dla jednych: białe to białe, a czarne to po prostu czarne. Dla drugich czystość barw nie istnieje, posługują się tylko odcieniami szarości, na które składają się przemilczenia i niedomówienia. A, czymże w rzeczy samej one są: wybiegiem?, niezdecydowaniem?, brakiem sprecyzowanego punktu widzenia?, kłamstwem?, a może po prostu chłodną kalkulacją! Czy będę używać gwary śląskiej? Tak, lecz w umiarkowanych ilościach, ponieważ (pomimo tego, że mieszkam na Śląsku), na co dzień gwary nie używam. Ale, wystąpi dla podkreślenia jakiejś sytuacji lub mimowolnie i spontanicznie, ponieważ niektóre wyrazy głęboko wniknęły w mowę potoczną stając się automatycznie wykładnikiem miejsca zamieszkania. Proszę przeczytajcie, może Wasze wypowiedzi na forum spowodują, że odpowiem na pytanie -kim jest Małgorzata, oswojonym gorolem, a może już Ślązaczką. | |
04 Mar 2014 o 16:45 Wielokrotnie podchodziłam do tej strony, ale dzisiaj zdecydowałam! Proszę przyjmijcie mnie do Waszego grona. | |
26 Lut 2014 o 09:28 Popieram, jestem za! :) | |
26 Lut 2014 o 04:48 Też sądzę, że Hardy spełnia wymogi. | |
Temat: Witam serdecznie (3) | |
20 Lut 2014 o 23:18 Życzę miłych chwil na PubliXo :)... i korzystania z komentarzy, które czasem są bardzo cenne, pomocne w doskonaleniu własnej twórczości. | |
19 Lut 2014 o 20:18 Witaj Koalo i baw się dobrze :) | |
18 Lut 2014 o 23:13 Cieszę się, że mogę dołączyć do waszego grona | |
Temat: Plagiat na PubliXo (9) | |
13 Lut 2014 o 04:30 To po prosu świństwo. Szkoda,że dopiero przed chwilą się o tym dowiedziałem i nawet nie kojarzę sobie, czy czytałem i oceniałem teksty tej autorki. Od razu przypomniała mi się sytuacja, jak w 2006 roku uczestniczyłem w rozwiązaniu pewnego konkursu. Jury przewodził prezes Związku Literatów Polskich, pozostali dwaj jurorzy to też znane postaci, nawet przywoływane na naszym portalu. I kiedy nagrodzone utwory czytał nie byle kto, bo sam p. Zelnik, uczestnicy prezentacji rozpoznali wiersz księdza Twardowskiego. Na szczęście plagiatorki nie było na rozwiązaniu wspomnianego konkursu, a szanowne jury nie ujawniło jej nazwiska. Nie zrobili tego również organizatorzy. A szkoda. |