Temat: zabawa z przecinkami (23) | |
07 Kwi 2014 o 14:48 Ha, a może ktoś by się pokusił o całe opowiadanko miniaturkę, które, w zależności od sposobu postawienia znaków interpunkcyjnych, ma zupełnie inny sens? | |
Temat: Protest song (11) | |
07 Kwi 2014 o 13:44 Panie luciusannaeusmartin, spuszczę zasłonę milczenia na Pański wpis. Nie będę komentował. Po co? Każdy czytający może ją przeczytać i sam wyrobić sobie zdanie. | |
07 Kwi 2014 o 12:50 Panie Janko,czy uważa się Pan za tak ważną osobistość, że w każdym słowie które użyję, odnajduje Pan swoje odbicie? Od dzisiaj, żeby takie nieporozumienia nie miały miejsca, nie zapomnę, określić adresata jednoznacznie. Jeśli rzeczywiście pozbył się Pan "płyt" mojej produkcji, to dlaczego stale Pan je wspomina? Wszystkim adwokatom Pana Janko, dziękuję za cenne uwagi. Panie Hardy, proszę nie używać słów (np. zawiść), których znaczenia Pan nie rozumie. Co się tyczy monotematyczności, mój niewielki zbiorek zamieszczony na stronie Publixo, jest tego najgorszym dowodem. Niech się Pani nadal rozkoszuje limerykami (zwłaszcza o kobietach) i ich niezwykłą różnorodnością, oraz nadzwyczajnym smakiem. | |
Temat: ' Marzenia i rozczarowania czyli rozważania śląskiej baby' (13) | |
07 Kwi 2014 o 08:10 Najwięcej dyskusji toczy się tu raczej w formie komentarzy pod zamieszczonymi utworami. I nic dziwnego, bo to one są sednem Publixo, nie samo forum. | |
06 Kwi 2014 o 21:34 W czasach, kiedy istniała jeszcze obowiązkowa służba wojskowa, szef kompanii udziela instruktażu nowo zaprzysiężonym żołnierzom, którzy pierwszy raz wychodzą na przepustkę:1) Pieścić, nie wolno gwałcić. Żołnierze zapisali w zeszytach: 2) Pieścić nie wolno, gwałcić. Dyrektor domu opieki społecznej instruuje swój personel: 1) Karmić, nie wolno głodzić. Personel zapamiętał: 2) Karmić nie wolno, głodzić. | |
06 Kwi 2014 o 20:52 janko napisał: Hardy, przypuszczam, że nie miałeś na myśli wersji przysłowia: Kto pod kim dołki kopie, ten awansuje. "... ten w nie wpada". | |
06 Kwi 2014 o 20:48 Z dawnych czasów. Telegram:TATO NIE ŻYJE. MARCIN. TATO. MARCIN NIE ŻYJE. | |
06 Kwi 2014 o 06:02 Dołożę dwa przykłady w formie rozkazów, z których pierwszy chyba kiedyś już przytaczałem:Iść nie wolno, stać! Iść, nie wolno stać! Uwolnić nie można, zastrzelić! Uwolnić, nie można zastrzelić! | |
06 Kwi 2014 o 04:50 Hardy, przypuszczam, że nie miałeś na myśli wersji przysłowia: Kto pod kim dołki kopie, ten awansuje. | |
06 Kwi 2014 o 00:56 ... i drugie, które przed snem jeszcze mi się nasunęło:Dwoje zakochanych chce popełnić samobójstwo. Weszli na balustradę mostu i nie mogą się zdecydować: On - Skaczemy, czy jednak rezygnujemy? Ona - Nie skaczemy // - Nie, skaczemy. ;) | |
06 Kwi 2014 o 00:50 To mi się podoba. Ruszam więc swój umysł :)Pytanie sędziego - Nie przyznaje się pan do morderstwa? Odp.1 - Nie przyznaję się Odp.2 - Nie, przyznaję się. | |
06 Kwi 2014 o 00:34 Cóż, zawiść jest odmianą choroby, na którą nie ma lekarstwa. Jeżeli ktoś nie może lepiej, to próbuje dołki kopać. A z dołkami jest jak w przysłowiu.Stare prawie jak świat... | |
05 Kwi 2014 o 23:49 Lotto, pomysł niezły. Ale jak to w życiu bywa, w tym momencie nie przychodzi mi żaden pomysł do głowy. A przecież jest takich zdań na pęczki. Ale znalazłam fajny przykład w Słowniku Ortograficznym: Aby podkreślić ważność zagadnienia, podamy też anegdotyczny przykład depeszy, w której od miejsca znaku interpunkcyjnego zależy los skazańca: Powiesić nie można, uwolnić. Powiesić, nie można uwolnić. | |
05 Kwi 2014 o 23:34 Mnie dziwi monotematyczność tego poety. Szkoda. | |
Temat: ' Marzenia i rozczarowania czyli rozważania śląskiej baby' (13) | |
05 Kwi 2014 o 21:57 ElzbietaO napisał: Zalecano,żebym się tu zalogowała. Ale, po co? Dala czego?W jakim celu? Naprawdę nie kumam bazy. Mam nadzieję, że to tylko taki przestój. Ludzie piszą, publikują na publixo, a przy tym czytają i komentują innych. A kiedy tworzą wolniej, rzadziej zaglądają i rzadziej komentują. Przynajmniej tak jest ze mną. Przez ponad rok byłam bardzo zajęta innymi rzeczami, a muza przybywała do mnie rzadko, więc i wierszy mniej. Zniknęło też kilka barwnych osób. Inne wpadają tylko czasami. Ale to chyba taki los portali. Pozdrawiam serdecznie. | |
05 Kwi 2014 o 07:37 Zalecano,żebym się tu zalogowała. Ale, po co? Dala czego?W jakim celu? Naprawdę nie kumam bazy. | |
05 Kwi 2014 o 07:33 Nie wiem co się dzieje. Portal wygląda jak umarły. Jestes Ty i ja. Dlaczego?Brak porzywki- oceniania i krytykowania. Och ludzie co jest z Wami? | |
05 Kwi 2014 o 05:53 Dostrzegłem, że pewien cienko śpiewający poeta swoim protest songiem "Przyszłość" udaje zużytą, zacinającą się winylową płytę.A ja tego typu płyty już dawno wyrzuciłem do lamusa historii. | |
04 Kwi 2014 o 12:25 Ponieważ niezmiennie pod utworami pojawiają się dyskusje o doniosłości/nieistotności interpunkcji kontra wartość literacka, proponuję małą zabawę. Po pierwsze, żeby rozruszać trochę umysł, po drugie, żeby pomóc tym, którzy z interpunkcją mają kłopoty. A zatem podawajcie przykłady zdań, w którym położenie przecinka lub innego znaku zmienia radykalnie sens. Ode mnie na początek przykład ze znakomitego i wiecznie aktualnego poradnika Przyłubskich "Gdzie postawić przecinek".Wyszedł szybko, zapinając po drodze guziki płaszcza. Wyszedł, szybko zapinając po drodze guziki płaszcza. Następnie, ze starej anegdoty o aktorce, która błędną intonacją kładła rolę: Co znowu chcesz?! Co, znowu chcesz?! I mój własny: Kot zobaczył psa, który głośno zaszczekał i uciekł. (w tym przypadku uciekł pies) Kot zobaczył psa, który głośno zaszczekał, i uciekł. (w tym przypadku uciekł kot) Im bardziej zmieniony będzie sens, tym lepsza zabawa. Dacie się wciągnąć? | |
Temat: wybieramy zaufanych recenzentów (70) | |
26 Mar 2014 o 21:23 Dziękuję, Janko :) |