Temat: O ochronie środowiska (5)
12 Kwi 2017 o 21:24
Żenadą jest wszelka dyskusja z gigantem hipokrytą.
12 Kwi 2017 o 21:02
Bronmusie niby omnibusie, na takim poziomie dyskutować nie mam zamiaru. A w ogóle to proszę omijać mnie wielkim łukiem, gdyż czasem bywam drapieżnikiem.
12 Kwi 2017 o 16:02
Chciałem zareagować na wypowiedź Legiona pod tekstem befany. Piszę na forum, bowiem nie mam możliwości wypowiedzenia się pod tekstem befany. Otóż, Legionie, nie jest prawdą, że na portalu niewiele osób ma pojęcie o ekologii i ochronie środowiska. Przypuszczam, że jako jedyna osoba z tego środowiska ukończyłem studia podyplomowe ochrony i kształtowania środowiska. I to nie na jakiejś tam powiatowej uczelni, czyli sołtysówce, ale w SGGW-AR w Warszawie. Ponadto ukończyłem kurs strażników ochrony przyrody oraz kurs upoważniający do nakładania mandatów karnych za działanie wbrew przepisom o ochronie środowiska, a przez wiele lat byłem kierownikiem terenowej grupy Straży Ochrony Przyrody. Z tej funkcji zrezygnowałem wtedy, kiedy żądano ode mnie, bym płacił za wykonywanie prac społecznych. Wiele lat działałem społecznie w tej dziedzinie, za co zostałem odznaczony m.in. medalem "Za Zasługi dla Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego", medalem "Zasłużony dla Ochrony Przyrody" oraz "Złotą Odznaką Honorową Ligi Ochrony Przyrody", w której byłem członkiem władz krajowych. Dlatego tajniki tej unikalnej dziedziny wiedzy nie są mi obce, o czym zresztą już pisałem na Publixo.
Temat: Szan. Redakcjo Publixo, com., co z tymi 'newsami' na stronie głównej portalu? konkursami etc.? (3)
12 Kwi 2017 o 07:13
Cudownie! Wielkie dzięki za nowe newsy :) także w imieniu całej rzeszy PT Czytelników i Piszących!
06 Kwi 2017 o 10:40
Tak, newsy mogą dodawać wszyscy użytkownicy, tylko muszą one zostać zaakceptowane przez admina - kilka zdarzyło mi się przeoczyć, ogromnie przepraszam dodających. Dział faktycznie został ostatnio ciut zaniedbany, postaram się go zreanimować.

W newsach powinny się znajdować jedna wyłącznie takie bardziej oficjalne wiadomości ze świata literackiego - typu konkursy organizowane przez różne instytucje. Na pomysły własne miejsce jest raczej na forum.
Temat: Zabawy (2)
03 Kwi 2017 o 15:19
Bronmusie, wreszcie napisałeś coś rozsądnego. I tak trzymaj!
03 Kwi 2017 o 09:15
Co jakiś czas na Publixo pojawiają się propozycje różnych dziwacznych zabaw. Ostatnia dotyczy układania rymowanek typu:
Lepiej tyłkiem trzeć o jeża,
niźli kochać tego zwierza.
Zabawa przednia, ale może bardziej przednia byłaby zabawa w kółko graniaste.
Temat: Róbmy swoje (3)
03 Kwi 2017 o 02:27
Chodzi tylko o to, by także ta, jakżeż ważka, "literatura w służbie polityki" walczyła o swoje w ramach uprawianego gatunku a nie w męczliwych komentarzach, które mają się nijak do komentowanej literackości... co nie tylko nad Zambezi czy w Suazi bardzo wszystkich razi :)
24 Mar 2017 o 16:25
Jestem bardzo bardzo za. Kto ma ochotę na pyskówki i mordobicie, są przecież za drzwiami tej remizy sztachety :)
Temat: Fantazje Zielonogórskie 2017 - konkurs literacki (1)
24 Mar 2017 o 12:39
Nadchodzi czas Fantazji!

Zielonogórski Klub Fantastyki Ad Astra ogłasza VII edycję otwartego konkursu literackiego Fantazje Zielonogórskie na opowiadanie fantastyczne inspirowane przeszłością, teraźniejszością lub przyszłością Zielonej Góry. Prace powinny być osadzone w konwencji szeroko pojmowanej fantastyki (sci-fi, fantasy, horror, legendy miejskie, realizm magiczny, itp.) splecionej z wątkami zielonogórskiej historii lub codzienności. Najlepsze konkursowe opowiadania zebrane zostaną w postaci antologii.

Sądzimy, że wiedzę o Zielonej Górze i jej bogatej historii można upowszechniać również za pomocą fantastyki. Klimat i metafizykę miasta można budować także w świecie wyobraźni. Chcielibyśmy, aby co roku o kolejny tomik rozrastała się biblioteczka zielonogórskich fantazji, marzeń i koszmarów. Na półkach czytelników stoi już sześć tomów tekstów o naszym fantastycznym mieście, a w 2015 roku Fantazje zwyciężyły w prestiżowym plebiscycie Nasze Dobre Lubuskie.

Konkurs towarzyszy tegorocznym 31. Bachanaliom Fantastycznym, które odbędą się we wrześniu 2017 roku w Zielonej Górze. Wtedy też ukaże się antologia z najlepszymi tekstami. Zwycięzca naszego konkursu, prócz publikacji i chwały, otrzyma też nagrodę finansową w wysokości 1000 zł.

W tym roku Zielonogórski Klub Fantastyki Ad Astra obchodzi swoje 35 urodziny! Z tej okazji wszystkim chętnym proponujemy dodatkową zabawę: czekamy na opowiadania w których nawiążecie literacko do ZKF Ad Astra (szczegóły w regulaminie konkursu).

Opowiadania należy nadsyłać do 1 czerwca 2017 r. na adres: fantazjekonkurs@gmail.com. Ich objętość nie może przekraczać 35 tys. znaków.

Regulamin konkursu dostępny jest na stronie www.fantazje.adastra.zgora.pl

Sekretarzem konkursu jest Maciej Dobrowolski. Kontakt poprzez emaila konkursowego.
Temat: Róbmy swoje (3)
24 Mar 2017 o 11:19
Od dłuższego czasu (będzie już dobrze ponad rok) na naszym forum zagnieździło się to, co w naszej polityce: bezsensowne przepychanki słowne, złośliwe wypowiedzi i nienawiść. Rozumiem, że każdy może pisać o czym chce i jak chce. Uważam jednak, że nasze forum nie powinno być forum politycznym. Ciągnące się polityczne "dysputy", przechodzące czasem w osobiste wycieczki, uważam za niepotrzebne. Spowodowały one u mnie niechęć do czytania zamieszczanych tu utworów, a tym bardziej do ich komentowania.
Czy można poprawić atmosferę na naszym forum?
Myślę, że tak i mam nawet mam pewne propozycje:
1. Błędy ortograficzne, interpunkcyjne i inne tzw. "warsztatowe" komentujemy i wytykamy bez ograniczeń. Sam robię ich sporo i takie uwagi tylko mi "dobrze robią".
2. Treść natomiast komentujemy tylko w formie: "Podobało (lub nie podobało) mi się bo.... ". W tym "bo" można napisać np: bo mam inne poglądy polityczne, lub coś w tym rodzaju. Nie wolno pisać np: bo masz durne poglądy itp. Jeśli skomentowany zacznie odszczekiwanie się, proponuję mu odpisać: "dziękuję za odpowiedź (komentarz)" i zakończyć wymianę zdań.
Wiem, że to może być trudne, ale innego ratunku nie widzę.
To forum jest (a przynajmniej powinno) być miejscem, gdzie prezentujemy nasze utwory, a nie nasze frustracje.
Zmarły niedawno wielki mistrz słowa napisał:
"Róbmy swoje!
A Ty, Widzu, brawo bij!
Róbmy swoje!
A Ty zdrowie nasze pij!
Niejedną jeszcze paranoję
Przetrzymać przyjdzie - robiąc swoje!"

Dlatego apeluję do Was koledzy:
Róbmy swoje. Piszmy i komentujmy, ale wpadajmy w "paranoję".
Temat: Szan. Redakcjo Publixo, com., co z tymi 'newsami' na stronie głównej portalu? konkursami etc.? (3)
22 Mar 2017 o 16:57
Czy my-Piszący też możemy dodawać tutaj swoje grosze i wnosić jakieś własne "inicjatywy twórcze"? Mam pomysł na taki konkurs dla każdego.
15 Mar 2017 o 23:05
Łojotok, łupież i łuszczyca też są straszne.
15 Mar 2017 o 22:04
Obsesja to okropna, bo nieuleczalna przypadłość, ale ponoć hif jest gorszy.
15 Mar 2017 o 21:43
Widzę, że obsesja nie ustąpiła. Tylko tyle, szkoda nafty.
Temat: My - literaci (11)
14 Mar 2017 o 12:07
Jeśli Piszący nie mają klasy - to... kto tę klasę ma?? Niepiśmienni?
14 Mar 2017 o 08:20
Wydaje mi się, że to zbyt duże zadęcie.
14 Mar 2017 o 01:05
Jako poeci, pisarze czy publicyści reprezentujemy - nie tylko na tym szan. Portalu, ale i w literaturze polskiej? międzynarodowej?? - szczególne, wyjątkowo cenne (bezcenne??) środowisko twórcze.

Noblesse oblige.

Czy może... się mylę?
Temat: Mieć klasę (9)
12 Mar 2017 o 17:56
łeee. To wszystko tutaj to trollowanie na byle jakim poziomie. W bezpośredni sposób dotykające ego przeciwnika. Prawdziwe trolle tak nie robią. Takie rzeczy dzieją się w przedsionku piekła, gdzie dusze się licytują o miejsce w kotle. Potem jest już tylko jęk i zawodzenie.

Szymborka jest pożałowania godna, bo ona od nieprawdopodobnej tandety zaczynała, śmierdzącej socrealizmem w dodatku. Gdyby nie jej mąż, który dla wycezylowania jej lektury podtykał, niechybnie skończyłaby w wychodku. Ten, który kryjąc się za oceanem i pisząc o dzikich ludziach, też niewiele lepszy. Gdyby jego tylko zrozumiano...
Parszywcy ze Sztokholmu dłubiąc w nosach wyciągają kozy i niemi straszą wyrafinowaną publiczność. I obrzydzają Panteon. I potem to wszystko spływa do ścieku. A tam już wiedzą najlepiej, co dobre, a co niedobre.
12 Mar 2017 o 05:04
Legionie, gdyby to pisały szczochy, można byłoby im wybaczyć. Ale tak pisze dojrzała osoba uważająca się za patriotę i artystę.
© 2010-2016 by Creative Media