Temat: Podziękowania dla Janko :) (7)
22 Lut 2017 o 19:09
Z ciekawości zajrzałem na forum i teraz już wszystko kumam. Wcześniej sugerowałem w swych komentarzach pewne uwagi, dodam tylko, że czuję się zaszczycony, że czytacie Państwo moje teksty, a Pan Janko się nad nimi pochyla i plewi. Gratuluję publikacji, którą "pobłogosławił" jeden z moich ulubionych językoznawców. I to jak!

Chapeau bas!
Temat: Szukam gry (5)
20 Lut 2017 o 20:10
No i być może ale już nie piszczcie na ten temat że na tym forum nie, tylko odpisujcie jak wiecie ;)
pozdrawiam Mati
19 Lut 2017 o 21:09
mati napisał:
a nie bo tu najwięcej siedzi ludzi :)

Ludzi tu siedzi może i całkiem sporo, ale nie jestem pewien jaka część z nich orientuje się w tematyce gier. ;)
19 Lut 2017 o 15:45
a nie bo tu najwięcej siedzi ludzi :)
19 Lut 2017 o 00:12
To chyba nie to forum. Mogę dać szybką odpowiedź na temat wierszy, którym dałabym 7 gwiazdek. :)
Temat: I znowu polityka wróciła (8)
18 Lut 2017 o 16:00
Przypominam, że zasady się nie zmieniły. Nie kasuję lekkiej i nienachalnej satyry politycznej, ale agresywne manifesty już tak. I nie ma to nic wspólnego z osobami ich autorów. Jeżeli X pisze łagodne fraszki, a Y tylko zjadliwe felietony, to fakt kasowania przeze mnie wyłącznie tekstów Y nie ma nic wspólnego z jakimiś osobistymi sympatiami, chyba to jasne?
Temat: Hej (3)
18 Lut 2017 o 00:42
cześć co robicie :)
Temat: Szukam gry (5)
18 Lut 2017 o 00:41
cześć

mam na imię mati mam pytanie o jakieś gry tycoon na androida żeby gra miała chociaż 7 gwiazdek proszę o szybkie odpowiedzi

pozdrawiam mati :)
Temat: Wielka proza i problemy z jej publikacjami na Waszym/naszym Portalu (2)
13 Lut 2017 o 10:20
Ale w czym problem? Chyba jest normalne, że utwory większe objętościowo dzieli się na rozdziały. Nie wyobrażam sobie czytania tekstu, który trzeba nie wiadomo jak długo przewijać na jednym ekranie.
Portal jest tak skonstruowany, że czytelnik bez problemu przejdzie od rozdziału do rozdziału, a po kliknięciu na tytuł zbioru ma dostęp do spisu treści, tu przykład:
link

Mało tego, można sobie epub wygenerować i na czytnik ściągnąć.
13 Lut 2017 o 10:07
Jeśli dzieło jest WIELKIE także objętościowo, to jego prezentacja rozdziałami czy innymi fragmentami/wyimkami może być technicznie kompletnie nie do wykonania. Są chyba jednak też jakieś inne, dużo łatwiejsze? prostsze? sposoby umieszczania podobnych (również gabarytowo) utworów na Publixo.com? Zdaje się, poezja zdominowała nasze Szan. Forum nie bez przyczyn??
Temat: WCHODZĘ W TO :) (3)
12 Lut 2017 o 15:59
Miło poznać Panią, osobę o humanistycznym zacięciu, wędrującą po świecie, otwartą i dowcipną, swoim doświadczeniem oraz żywym słowem, wzbogacającą nasz obraz świata i ludzi.
12 Lut 2017 o 12:45
Miło było przeczytać. Zwłaszcza że teraz sam "siedzę" we wspomnieniach, m. in. o rodzicach :)
12 Lut 2017 o 06:18
Jestem trzecim/czwartym dzieckiem cudownych moich Rodziców, Stelli i Wacława Pieńkowskich. Urodziłam się w rozbitym w proch powojennym Elblągu i potem wraz z Mamą, Tatą i Rodzeństwem tułałam się po naszej Wielkiej Rzeczpospolitej wzdłuż/wszerz/i na ukos - i tak już mi zostało :) Studiowałam rusycystykę na Uniwersytecie Gdańskim, zaliczając "w międzyczasie" kilka kolejnych obowiązujących wtedy wakacyjnych kursów językowych na uczelniach w Leningradzie, w Moskwie i w Kazaniu nad Wołgą. Przepracowałam w oświacie na różnych poziomach nauczania - od szkoły podstawowej, przez technika i licea po kształcenie dorosłych - ponad 30 lat. W Warszawskiej Firmie Wydawniczej w 2013 r. wydałam memoriały mojego śp. Ojca, Wacława Pieńkowskiego, pt. "Apokalipsa: wojna 1939-1945. Wspomnienia". Na portalu literackim www.latarnia-morska.eu umieszczono moje przekłady powieści M. Sałtykowa-Ssiedrina "Ród Gołowliowych" (z braku miejsca tylko rozdział 1.) oraz baśń E. Uspienskiego "Brzegami Świętej Rzeki".
Temat: O tercecie (2)
08 Lut 2017 o 13:15
Przepraszam, miało być kilku, a wyszło kilu.
08 Lut 2017 o 13:04
W kilu komentarzach, niektórych wykasowanych, pisałem o egzorcystycznym tercecie funkcjonującym na Publixo, nie wskazując, kto wchodzi w jego skład. Ale nieoczekiwanie ujawniły się dwie osoby wchodzące w jego skład, w prostacki sposób dezawuując moje spostrzeżenie. Ale do tercetu potrzeba trzeciej osoby. Mam nadzieję, że w geście niszowej solidarności ten dopełniacz ujawni się. A gdyby nie, to domniemywam, że wszyscy homo sapiens go zlokalizują.
Temat: Zasady na Publixo - przypomnienie (30)
07 Lut 2017 o 13:05
Uważam, że usuwanie jakichkolwiek komentarzy jest strzelaniem we własną stopę. Spóźnieni komentatorzy (mam na myśli siebie) tracą wątek, podążając śladami, które nagle się urywają.

Proszę o litość dla myśliwego - satyryka:)

Serdeczności
06 Lut 2017 o 21:23
I na koniec sprytne posunięcie befany (cytat):
Aby uspokoić wczorajsze nastroje wszystkie poprzednie wpisy wykasowałam.

Nie wiem, czemu to ma służyć. Nawymyślać komuś od intelektualnych głąbów, a potem skasować bez słowa przeprosin. Cwane do bólu. Bardzo chrześcijańskie.
06 Lut 2017 o 21:20
Niestety, innej możliwości na odpowiedź nie ma, bo befana mnie zablokowała.
Pod biednym limerykiem, który wywołał takie oburzenie befany, napisałam wyjaśnienie, dotyczące doszukiwania się w limeryku treści wyśmiewających Wisławę Szymborską:

Po przeczytaniu tekstu befany dotarło do mnie, że jestem rzeczywiście posądzana w tym limeryku o wyśmiewanie się z Wisławy Szymborskiej. Nigdy mi w głowie coś takiego nie postało! Kraków pojawił się w limeryku jako rym do "zdrowie" i "obmowie". Sensem było napisanie o osobie pełnej hipokryzji, która obmawia i sieje nienawiść w swoich wierszach, a (dosłownie) daje im pobożne motto. Gwoli zrozumienia: „Sieje nienawiść” w wierszach, a nie „pisze o nienawiści”.
Wisławę Szymborską niezwykle cenię. Jej poezja jest dla mnie niedoścignionym wzorem. Jej życie znam z biografii i niczego nie oceniam, w przeciwieństwie do befany i Rozara, którzy parę razy pisali negatywnie o życiu poetki. To, że Szymborska żyła w Krakowie i napisała o nienawiści i religii, nie ma nic wspólnego z moim limerykiem. Jej wiersz "Nienawiść" jest bardzo mądry i gorzko-ironiczny, dotyczy zjawisk społecznych, personifikując nienawiść. Nie myślałam, że osoba, która zajmowała się filologią germańską, może potrzebować pomocy w analizie wiersza Noblistki i mojego limeryka.
Szymborska nigdy nikim w swoich utworach nie gardziła! Nie znam żadnego wiersza, w którym wyczuwałoby się nienawiść. Nawet pisząc o Adolfie Hitlerze, wyobraziła sobie małe dziecko Adolfka, z którego wyrósł Hitler. Gorzko.
Fraszki i limeryki służą do zabawy, a wyśmiewanie się ma swoje granice. A już tak dalekie interpretowanie wierszyka jak befany byłoby jeszcze śmieszniejsze, gdyby nie smutek, który we mnie wywołuje.
06 Lut 2017 o 21:17
Ciąg dalszy, cytat befany:

Przepraszam bardzo, lecz jakim prawem i na jakiej podstawie widzi pani `lilly` u mnie owych `wiele zalet, którymi rzekomo się chwalę`, nie mówiąc o `pogardzie dla innych ludzi`? Niby pani tymi ludźmi nie gardzi? Niby nie przez swoją twórczość jak w wierszyku `Wraca nowe`? A i nawet teraz! Chociażby w swojej `Poetce`, bezpodstawnie, z naruszeniem pamięci i przy okazji autorskich praw zmarłej Noblistki?

Gdybym była złośliwa, to pani utwór zgłosiłabym Dysponentowi spuścizny Poetki, a Portal mógłby mieć z tego powodu sporo zamieszania zanim by się wszystko uładziło. Bowiem `Nienawiść` W. Szymborskiej to niejako jej wiersz programowy. Programowy, ponieważ pacyfistyczny.

Moja odpowiedź jest adekwatna do pani tekstu. A moja literatura jest moją literaturą, taką jak była nią twórczość śp. Stefana Kisielewskiego plus wszystkich, którzy poważnie podchodzą do spraw sztuki. Na koniec informuję: mam swój nick ewentualnie niezastrzeżone imię i nazwisko. Wypowiadanie się o kimś w formie `ta osoba` świadczy wyłącznie nie tyle o rzekomo mojej domniemanej pogardzie, co pani - mówiąc najłagodniej - impertynencji. Oraz: donosicielstwie.

W przeciwieństwie do pani, to ja swoje poczucie honoru mam. Do błędów potrafię się przyznać a także publicznie przeprosić za zaistniałą przykrość.
06 Lut 2017 o 19:28
Lotto,
nie podoba mi się, że befana, osoba, która mnie zablokowała i w tego następstwie została przeze mnie zablokowana, aby nie było żadnych problemów w kontaktach, wymyśliła sobie, że będzie pisała jakieś dienniki, wierszyki, eseiki, a w nich albo wprost, albo w komentarzach pisze o mnie. Na przykład dzisiaj:

W takim razie wszystko jasne. Autorka nazywająca limerykiem swój utworek pt. "Poetka" napisała wyraźnie:

"lilly (autor), 1 godz. temu (15:06)
Dzięki za komentarze. Reakcja przeszła moje wyobrażenie. :)
Tekst limeryka pomyślany był ogólnie, tak jak i Krasicki pisał o "Dewotce":
Dewotce służebnica w czymsiś przewiniła
Właśnie natenczas, kiedy pacierze kończyła.
Obróciwszy się przeto z gniewem do dziewczyny,
Mówiąc właśnie te słowa: "... i odpuść nam winy,
Jako my odpuszczamy" - biła bez litości.
Uchowaj, Panie Boże, takiej pobożności.

Ale oczywiście, jak ktoś ma nieczyste sumienie, to i takową dewocję, i taką poezję do siebie weźmie.
Do Sir Knoedel: janko odpowiedział na propozycję odnośnie reguł limerykowych, a ja dodam, że ważne było dla mnie uwzględnienie pisania z nienawiścią."

Podkreślam odautorsko oraz komentatorsko: "uwzględnienie pisania z nienawiścią". Z nienawiścią, powtarzam, z nienawiścią!

Wszak miecz, szanowna autorko, bywa obosieczny. I tym sposobem nie znając misji literatury jako literatury, to poprzez swoje zacietrzewienie tylko dlatego, że parę osób różni się od pani w swoich poglądach, co tu mówić: uczyniła pani z siebie intelektualnego głąba. I jeszcze z tą fraszką Krasickiego, którą stanowczo winna pani wzmocnić porzekadłem o figurze pod którą się modlą wszyscy z diabłami za skórą.

Ładnie przynajmniej z pani strony, że pani tam się nie modli... ;-) O ile w ogóle modli, ale to już pani prywatna sprawa!

Teraz z kolei ja się nie spodziewałam, że te moje na temat tytułowej "Nienawiści" a zawarte w wierszu krakowskiej Poetki dywagacje znajdą aż takie nieoczekiwane, zaś wyjątkowo nieładne odnośnie pani etyki, rozwiązanie. Oraz uzasadnienie ;-)))

Proszę o wyraźną interwencję i ustalenie, że takie postępowanie jest nie w porządku. Poza tym osoba ta chwali się swoimi wieloma zaletami, podczas gdy najwyraźniejszą jej cechą jest pogarda dla innych ludzi, co mnie bardzo boli. W tekstach befany znajdują się często obraźliwe określenia.
Wiem, że nie lubisz, kiedy ludzie piszą tego rodzaju posty na forum, ale sprawa znowu zatoczyła szeroki krąg. Czy naprawdę w interesie publixo jest, aby akceptować taki rodzaj "literatury"?
© 2010-2016 by Creative Media