Temat: Wesołych Świąt (12)
31 Gru 2015 o 19:02
Oby ten nowy rok nie był gorszy niż odchodzący, to wtedy wszystko się dobrze ułoży. Tego Wam wszystkim życzę.
31 Gru 2015 o 15:35
Niech Nowy Rok będzie lepszy, niż się zapowiada.
Każdemu zaś z osobna - oby choróbska ich omijały, a dni szczęścia przysparzały :)
31 Gru 2015 o 15:29
Wspaniałej zabawy wieczorem i tego, co najlepsze w Nowym Roku wszystkim Wam życzę. ;)
30 Gru 2015 o 22:55
Mimo tych ogromnych ostatnio zawirowań w polityce - spokoju w tym Nowym Roku wszystkim Publixowiczom.
Wybaczcie, że przegapiłem życzenia Świąteczne.
Temat: Coś jest nie tak! (5)
30 Gru 2015 o 22:50
Miałem tak kilka razy przy wstawianiu komentarzy do różnych wierszy.
30 Gru 2015 o 21:42
Informatyk już poprawia.
30 Gru 2015 o 16:50
Już drugi raz zdarzyło mi się, że kiedy napisałem bezpośrednio tekst, będąc rzecz jasna zalogowany i daje "podgląd" tekst ZNIKA, a publixo każe mi się zalogować. Bardzo mnie to zniechęca!
Temat: 'Myśli dojrzewają w półmroku' autorstwa 'postscriptum' :))) (1)
30 Gru 2015 o 15:39
Zbigniew Jaszczyk pochodzi z Jędrzejowa; wykształcenie techniczne; od wielu lat mieszka na ziemi świętokrzyskiej w miejscowości Kliszów. Żona jest najpierwszym recenzentem jego poetyckich strof.

Od zawsze miłośnik muzyki rockowej; interesuje się fotografią oraz filmem. Wrażliwy na piękno, życzliwy, z bardzo subtelnym poczuciem humoru.
Wiersze pisze od dwudziestu czterech miesięcy, które następnie publikuje na poetyckich portalach m. in. pod pseudonimami "abandon" i "mrok".

Najpierw czy przede wszystkim zafascynował go wiersz numeryczny, aby - po wnikliwych analizach tego rodzaju form - móc już je ubierać w osobiste przemyślenia oraz odczucia.

Utwory "postscriptum" zostały docenione na rozmaitych poetyckich konkursach, opublikowane w antologiach.

Niniejszy tomik jest jego debiutancką - tak oto prezentującą się w swoim bibliograficznym opisie - książką:

Zbigniew Jaszczyk: Myśli dojrzewają w półmroku / Projekt graficzny; Ilustracje; Wstęp: Dorota Kwoka. Kliszów 2015,
Krośnieńska Oficyna Wydawnicza. - 88 ss.
ISBN 978-83-942935-2-9
Temat: Wesołych Świąt (12)
25 Gru 2015 o 18:51
Przepraszam, że jakoś się zagapiłem. Dziękuję za życzenia, a dołączając się do nich, życzę nie tylko spokojnych dni, ale również cichych i niepiskliwych nocy.
25 Gru 2015 o 16:17
Wzajemnie wszystkiego dobrego. Wesołych świąt!
25 Gru 2015 o 11:03
Wszystkim życzę spokojnych Świąt i... cichych nocy ;-)
24 Gru 2015 o 12:38
Także życzę spokoju, spotkania się i świąt w gronie rodzinnym :)
24 Gru 2015 o 08:36
I wzajemnie, Marianie. Weny, szczęścia i poczucia humoru!
23 Gru 2015 o 22:41
Wszystkim koleżankom i kolegom po klawiaturze, a szczególnie tym, którzy czytają i komentują moje utwory, życzę wszystkiego najlepszego z okazji Świąt oraz w Nowym Roku. Niech Wam nigdy nie zabraknie pomysłów na nowe utwory.
Temat: Zawitałam na publixo :-) (2)
09 Gru 2015 o 07:19
Witamy na PubliXo. Korzystaj z merytorycznych uwag, one pozwalają doskonalić swój warsztat. O wenę każdy sam musi się psotarać ;)
08 Gru 2015 o 22:27
witam wszystkich ludzi pióra i ołówka :-)

Piszę od dawna, ale od niedawna dzielę się swoją twórczością (przynajmniej jej fragmentami) z innymi piszącymi i chętnie poddam się Waszej ocenie.Dodatkowo rysuję - jeste samoukiem - ilustracje do moich powieści.
Pozostaje mi życzyć ciekawej lektury i czekać na opinie.

Niech wena Was nie opuszcza (to taka parafraza :-): "Niech moc będzie z Wami" - wychowałam się na "Gwiezdnych wojnach")
Temat: Szekspir a zdzira (6)
08 Gru 2015 o 12:49
lilly napisał:
Czy jest to dla kogoś obraza majestatu?
Czy zdziry nie można postawić obok Szekspira, bo nie scala utworu?
Czy zdzira jest złym środkiem wyrazu (limeryk z zasady powinien zawierać słowa sprośne)?
I na koniec pytanie innego rodzaju?
Czy jestem egocentryczką, bo pytam, dlaczego została obniżona ocena za język?

ad1 - nie, żadna obraza majestatu
ad2 - oczywiście, że można. Przecież nie nazwałaś Szekspira zdzirą, więc w czym ktoś ma problem, wydumany zresztą.
ad3 - nie, zdzira nie jest złym środkiem wyrazu :)
ad4 - NIE, NIE i jeszcze raz NIE JESTEŚ Egocentryczką!

Pozdrawiam i czekam na Twoje następne wiersze, ale także i limeryki :D
Temat: Kłaniam się... (3)
08 Gru 2015 o 12:41
Witaj, Nurio :)

Bardzo podoba mi się Twoje motto:

" siła pióra leży w pokorze do własnego słowa"- Mithril

Powodzenia na PubliXo :)
Temat: Witam po czasie (2)
08 Gru 2015 o 12:39
Witaj JackWolf :) Powodzenia i pozdrawiam :)
Temat: Czekam na ZBANOWANIE (3)
08 Gru 2015 o 10:47
Nie banuję.Zacznę od tego,że towarzystwo zebrane tutaj,jest chyba sobie znane.Myślą przewodnią jest jak się wydaje,to,aby nie krytykować siebie nawzajem.
Limeryki czyta się przyjemnie,ale z pewnością nie są dla każdego.Mnie brakuje powieści obyczajowych czy romansów a nawet dobrych kryminałów,na miarę Christi.Jednak t=zauważyłam tez,że nie sposób przedstawić tu dobrej książki,w jak najbardziej "czytelnym świetle".
Każdy autor jak mniemam,zechciałby by kartki nie były wyrwane,bo to zaburza odbiór.I z tego,co się zorientowałam,tak jest,czytając kilka tekstów.Same piątki domagają się publikacji.Dlatego zapytam,czy Twoje teksty są gdzieś wydawane?
© 2010-2016 by Creative Media