Temat: Ufoludki na Publixo (9)
03 Mar 2016 o 21:57
Przejrzałem dzisiejsze teksty i rzuciła mi się w oczy charakterystyczna rzecz. O godzinie 15.17 napisałem komentarz do tekstu "Lepsza połowa dnia", którego autorem jest The Marcin. Jest to jego pierwszy tekst na Publixo. Komentarz był rzeczowy i bardzo wnikliwy; za poprawność językową wystawiłem dwa punkty, za walory literackie trzy punkty. W moim przekonaniu były to oceny zbyt wygórowane, ale nie chciałem zrażać nowicjusza.
O godzinie 15.53, czyli już 37 minut później pojawiają się pierwsze komentarze Petro30 i Lolka. Potem stopniowo kolejne. Nie mam na to dowodów, ale am podstawy przypuszczać, że autor ocenianego tekstu zdążył się w międzyczasie zarejestrować w dwóch postaciach (a może razem ze swoim kolegą), a następnie systematycznie wpisywać te niepoważne komentarze i wystawiać oceny. Ciekawe jest to, że nie są teksty tylko ostatnie. Niektóre z nich były wpisane przed trzema laty. Wskażę tytuły i daty ich opublikowania:
O odnowie - 3.03.16
Franek z Inowrocławia - 3.03.16
Pięćset plus - 27.02.2016
Franek spod Tłuszcza
O cnotliwej Geni - 13.02.16
W barze na Centralnym - 26.02.15
Coraz bliżej nieba - 19.03.13
Oczekuję wypowiedzi na ten temat, a Hardemu dziękuję za zabranie głosu.
03 Mar 2016 o 18:27
Przed chwilą wszedłem na PubliXo i zauważyłem te dwa nowiutkie, dzisiejsze nicki. To samo moje wrażenie - dwa umówione lub jeden w dwóch odsłonach. Zwykłe trolle, a właściwie hejterzy, które rozrzuciły błocko. Szkodzi nic, nie różnią się od błocka. Nie pierwsze trolle, nie ostatnie.
Już poszła informacja.
03 Mar 2016 o 17:29
Dzisiaj na Publixo pojawiły się dwa ufoludki. Być może jest to jeden, ale w dwóch osobach. Są to: Lolek oraz Potro30. Żaden z nich nie ma opublikowanego ani jednego tekst, ani też postu, a ich komentarze odnoszą się jedynie do moich tekstów. Solidarnie ocenili 8 moich tekstów, wystawiając:
5 punktów - 2
2 punkty - 1
1 punkt - 1
o punktów - 12
Żadnych merytorycznych uzasadnień ocen nie ma. Ciekawy jestem, kto to pojawił się w nowym wcieleniu?
Czekam oczywiście na teksty tychże autorów i zapewniam, że wystawię oceny rzetelne.
Temat: Witam (4)
28 Lut 2016 o 20:11
Witaj i pisz. Korzystaj z merytorycznych komentarzy :)
Temat: branimir (3)
26 Lut 2016 o 20:49
ci wszyscy, którzy oczekują tu słodkości głęboko się rozczarują, ale od słodkiego najpierw boli brzuch, a potem psują się zęby - i to jest jest w tym fajne. ja jestem fizolem, co sprawia ( ruch), że mózg jest dotleniony, a po pracy opisuję swoje życie. A JAK WAS SPOTKAM I BĘDZIECIE INTERESUJĄCY, TO MOŻE I WAS OPISZĘ.
mój sąsiad twierdzi, a ja się z nim zgadzam, że to, że ten plemnik trafił do tego jajeczka jest większą wygraną od potencjalnej 6 w totka. życie ciekawe jest i ...
Temat: Witam (4)
24 Lut 2016 o 21:52
Witam i czekam na pierwszy tekst. A jeżeli to będzie proza, to z pewnością przyjrzę się jej szczególnie dokładnie.
24 Lut 2016 o 18:05
Witam , zaczynam swoją przygode z pisaniem :)
Temat: Jerzy Kaśków [nick Jerzy] pyta się o 'stosunek'... (1)
08 Lut 2016 o 07:01
"Rzeczy i ludzie - str. 263"

Kto potrafi twórczo wykorzystać
potęgę samotności -
Objawić w ten sposób
szacunek dla siebie,
ten będzie szanował
innych.

Słowa czytane z przytomnością umysłu odebrały ustom powietrze.

Wiersz ze zbioru:

Jerzy Kaśków: Pytanie o stosunek z gościnnym występem Dicteriusa P. Cz. II. / Grafiki - Alina Choma. Kraków 2015: Wydawn. "Miniatura". - s. 87, w tym fotografia Autora.
[bibliografia]: s. 84

ISBN 978-83-8052-134-6
Temat: Jerzy Kaśków: nowy Poeta na PubliXo [nick 'Jerzy'] (1)
08 Lut 2016 o 06:49
"Czy gdyby anioł
odwagi
zniżył się do Ciebie,
runąłbyś w dół
na śmierć
haniebną?"

Cytowany wiersz "Rzeczy i ludzie" pochodzi z nowo wydanego tomiku autorstwa:

Jerzy Kaśków: Ksiądz i OKO - Konkluzje metafizyczne / Grafiki: Adam Fiala. Kraków 2015, Wydawn. "Miniatura". - s.72, w tym fotografia Autora

ISBN 978-83-8052-119-3
Temat: Zasady na Publixo - przypomnienie (30)
04 Lut 2016 o 09:14
Jeśli coś jest adresowane de facto do mnie, proszę pisać na prywatne wiadomości, nie na forum.
To samo dotyczy tekstów do skasowania: do kosza z nimi, nie na forum. Nie przeklejamy tu również komentarzy spod utworów.
Zgłoszenie do kosza oczywiście nie gwarantuje wyrzucenia, to już moja decyzja. Podstawą usunięcia nie może być tylko i wyłącznie "bo jednej osobie się nie podoba".
03 Lut 2016 o 21:46
Dziękuję.
03 Lut 2016 o 21:41
W przypadku odwoływania się do cudzych tekstów proszę do nich linkować, nie przeklejać.
03 Lut 2016 o 21:02
kaska137 napisał:
Można napisać utwór o polityce z zachowaniem bardzo wysokich zasad kultury i dobrych obyczajów, oraz inny - niepolityczny, ale skandaliczny w wymowie i pisaniu, z naruszeniem dobrych obyczajów i/czy zasad kultury, nie mówiąc o innych Przepisach. I ten pierwszy kasujesz, a ten drugi zostawisz?

Oba skasuję.
Obojętnie, czy ktoś dane ugrupowanie będzie wulgarnie mieszał z błotem czy wyrafinowanym językiem wychwalał pod niebiosa, efekt jest ten sam: wyraźne manifestowanie swoich poglądów politycznych. Nie do tego przewidziano Publixo.
03 Lut 2016 o 20:01
Lotta, z całym szacunkiem. Czytając Twój wpis jestem naprawdę zadziwiony. Można napisać utwór o polityce z zachowaniem bardzo wysokich zasad kultury i dobrych obyczajów, oraz inny - niepolityczny, ale skandaliczny w wymowie i pisaniu, z naruszeniem dobrych obyczajów i/czy zasad kultury, nie mówiąc o innych Przepisach. I ten pierwszy kasujesz, a ten drugi zostawisz?
Co do punktu 2 Twojego wpisu - jest takie przysłowie - jak kota nie ma, myszy tańczą. Nie musisz czytać wszystkich autorów, wystarczy dwóch, trzech, o których kasowanie ich tekstów dostajesz wiadomość.
Piszę to, bo naprawdę zależy mi aby atmosfera tu była inna.
Z poważaniem.
01 Lut 2016 o 09:43
1. Przypominam, że Publixo jest serwisem literackim, służącym do zamieszczania utworów oraz ich oceniania, z zachowaniem kultury i dobrych obyczajów. Zatem nie jest to miejsce przeznaczone np. do prezentacji swoich poglądów politycznych czy publicznych sporów personalnych.
2. Administrator nie czyta zamieszczanych tekstów (z wyjątkiem pierwszych tekstów nowych użytkowników). Reaguje jedynie na zgłoszenia do kosza. Reakcja nie jest natychmiastowa, ponieważ nie posiadamy pracownika, który przez całą dobę śledziłby wszystkie teksty i wpisy na forum (serwis jest darmowy i bez reklam).
3. Dyskusje i teksty niemające związku z literackim profilem serwisu będą kasowane.
4. Użytkownicy, którzy nie zastosują się do powyższych zasad, będą czasowo blokowani bądź usuwani.
5. Użytkownicy, którym powyższe zasady nie odpowiadają, mogą w dowolnej chwili zgłosić chęć usunięcia konta (wiadomość lub formularz kontaktowy).
Temat: Witaj (1)
31 Sty 2016 o 10:43
Witam wszystkich .Mam na imie Paula i wlasciwie to ja pisac nie umiem,ale tyle wysli paleta mi sie w glowie ze pozwolilam przelac je na papier.

Pozdrawiam
Temat: chyba zmienię nick na 'Felicjan' (14)
24 Sty 2016 o 14:30
Lotta, daj spokój! Nie warto się tak denerwować. "Róbmy swoje" - jak śpiewał Młynarski. Róbmy swoje.
24 Sty 2016 o 09:27
Jolu bardzo mi przykro z powodu tej decyzji:( Proszę zastanów się jeszcze...idzie ku lepszemu.Jesteś tu o wiele dłużej pewnie niż ja i wierzę , że to niełatwa decyzja.I ja miałam taki zamiar ale poobserwowałam przez kilka dni i zobaczyłam,że robi się spokojniej.Takie osoby i tak piszące, wnoszą nie tylko piękno ale spokòj i dobrą atmosferę.Wierzę, że zatęsknisz :)Pozdrawiam cieplutko:):)
24 Sty 2016 o 08:43
Felicjan??? :D

A myślałam, Lotto, że jednak i mimo wszystko masz jaja ;-) :D :D :D
23 Sty 2016 o 19:29
Szkoda tylko, że nikt się nie śmieje. Zajęci innymi sprawami. :-)
© 2010-2016 by Creative Media