Temat: O kreatywnym pisaniu czyli 'Po bandzie' (27) | |
01 Gru 2015 o 15:15 Lilly, uczciwie - i z ręką na sercu - tej waszzej książki nie promuję!Jesteście Państwo zwyczajnie niewiarygodni, tak jak jest niewiarygodną każda - niezależnie od opcji - wasza (podprogowa) PROPAGANDA! Prawdziwa sztuka ma bowiem wasze rady... w jak najgłębszym... poważaniu! I tyle ode mnie, akademickiej krytyk literackiej - nic nie znaczącej b_d_c alias anieli bireckiej - siermiężnej pracownicy UJ w latach 1971-2009. | |
01 Gru 2015 o 15:06 A tu ten sam tekst dla leniwych:„Po bandzie” to pierwszy kompleksowy polski poradnik dla pisarzy początkujących, średniozaawansowanych, a także dla tych, którzy uważają się za zaawansowanych i myślą, że o pisaniu wiedzą już wszystko. Zanim po niego sięgnięcie, przeczytajcie 10 rad, którymi podzielili się autorzy książki. 1. Zaczynając przygodę z pisaniem, bądź gotowy napisać słaby tekst, słabą stronę, słaby akapit i słabe zdanie. W pierwszej fazie ważniejsza jest ilość, a nie jakość. Poprawianie i szlifowanie tekstu jest bardzo ważne i nikogo nie minie, ale nie zajmuj się tym, zanim nie napiszesz całej pierwszej wersji książki, którą masz w planach. 2. Wytwórz w sobie nawyk pisania. Sprawdź, czy powtarzanie czynności, jaką jest codzienne siadanie do laptopa i pisanie, da ci po 29 dniach (bo tyle buduje się nawyk) uczucie, że masz to już we krwi i po prostu musisz to robić dalej. Jeśli nie, pisz dalej i sprawdź, po ilu dniach pisanie wejdzie ci w krew. Możesz o tym napisać do autorów Po bandzie. 3. Pamiętaj o fascynujących bohaterach. Daj bohaterom cierpieć, zmagać się z losem i ludźmi, a w czytelniku obudzi się współczucie. Bohater może jechać po bandzie – i nawet powinien, dla dobra fabuły. 4. Powieść bez konfliktów jest mdła i nudna. Lub „awangardowa”. Nie spuszczaj więc z oczu celu i motywacji postaci, które powinny mierzyć jak najwyżej. Niech się sprzeczają, niech przeciwko sobie intrygują i niech będzie widać ich emocje. 5. Przemyśl, o czym tak naprawdę jest Twoja fabuła, i zawczasu ustal (zaplanuj), co powinna zawierać, jakie sceny, jakie zwroty akcji. Niech gra toczy się o wysoką stawkę, a bohaterowie ryzykują wszystko, co dla nich ważne. 6. Dbaj o suspens, czyli buduj napięcie. Co zrobić, aby czytelnik pałał niesłabnącą chęcią do czytania? Rzucaj czytelnikowi we właściwym miejscu zdania jak złote monety, aby się schylał, podnosił je uszczęśliwiony i szedł z Tobą dalej, rozdział za rozdziałem, scena za sceną. 7. Szukaj rozwiązań, które pasują do Ciebie. Pamiętaj, że nie ma prawd absolutnych i każdy może próbować, jak mówi Coleridge, „stworzyć smak, wedle którego będzie oceniany”. 8. Przemyśl wybór prowadzenia narracji. Jakie konsekwencje ma wybór określonej perspektywy czy też punktu widzenia? Czy bohater-narrator w pierwszej osobie może wiedzieć o wszystkich sprawach, przy których nie był obecny? Jeśli nie, zastanów się, czy nie lepiej byłoby skorzystać z narratora wszechwiedzącego. 9. Zasada show, don’t tell powinna być zmodyfikowana. Owszem, pamiętaj o użyciu wszystkich zmysłów i pokaż czytelnikowi twój fikcyjny świat. Daj odczuć, jak ten świat smakuje, pachnie, jakimi dźwiękami rozbrzmiewa. Nie bój się jednak po prostu stwierdzać faktów tam, gdzie to konieczne. 10. Jak radzić sobie z blokadami w pisaniu? Być może przeszkadza ci wewnętrzny krytyk. A może twoje postacie nie są dla ciebie dość wyraźne? Poznaj je lepiej. Przyjrzyj się też strukturze powieści. Może zacząłeś swą opowieść za blisko lub za daleko akcji? A może bohaterowie nudzą się ze sobą jak stare małżeństwo i potrzebują świeżej krwi? Przemyśl to i ruszaj śmiało dalej. Stare przysłowie mówi, że nie święci garnki lepią. „Po bandzie” potwierdza tę mądrość i pozwala wierzyć, że i Ty, jeśli spróbujesz i będziesz konsekwentny, możesz napisać dobrą, potencjalnie bestsellerową powieść. Pamiętaj przy tym, że pisanie powinno Ci sprawiać przyjemność. Niezależnie od losu Twoich tekstów, czas spędzony na pisaniu wzbogaci Twoje życie, pomoże zrozumieć lepiej świat oraz ludzi. A jeśli chcesz pisać jednoznacznie o sobie, znajdziesz w końcowej części Po bandzie wskazówki pomocne przy pisaniu autobiografii czy wspomnień. Jolanta Rawska, Jakub Winiarski | |
01 Gru 2015 o 14:40 Ciekawy link:10 rad od autorów "Po bandzie" | |
Temat: Witam ponownie (10) | |
01 Gru 2015 o 11:40 Cóż, obawy rozumiem. Demokracja wymaga dość odpowiedzialnego społeczeństwa, bo inaczej sama doprowadzi do swojego końca, jak to już w historii bywało. | |
Temat: blokada (21) | |
30 Lis 2015 o 17:43 Z własnej i nie przymuszonej woli, bez ingerencji sił niebiańskich postanowiłem odblokować b_d_c, bo mogę.peace, love, freedom! | |
30 Lis 2015 o 16:57 A ja się bardzo, obawiam, żeby ten obecny porywisty wiatr przypadkiem nie zdmuchnął naszej młodej, raczkującej demokracji. | |
29 Lis 2015 o 22:31 Cieszę się z powrotów. Ale domniemuję, że spokoju tu nie będzie. Niektóre oszołomy przychodzą i odchodzą, a niektórzy w tym nieustannym rezonowaniu widzą sens swego życia, czasem robiąc rzekomo przyjazne gesty, a szczególnie wobec osób nowych. Ale szydło wychodzi z worka dość szybko i maska spada, a wtedy ukazuje się ta prawdziwa twarz. | |
29 Lis 2015 o 18:49 Czasem trzeba odpocząć od pewnych rzeczy czy osób. :P Gratuluję książki, mam nadzieję, że dasz znać, kiedy już będzie gotowa i dostępna. | |
Temat: FOTO - NET? CO TO JEST?! (27) | |
29 Lis 2015 o 18:39 Raeno, to tak na marginesie, aby nie dać się zepchnąć. :)Karawana Nie była pierwsza i nie ostatnia. Chociaż ją nawet mocno kąsali, A nawet rany duże zadali, Tym większy splendor ona zyskała. A nauczyła, nie tylko siebie, Jak bronić trzeba tego, co niesie. Jak iść uparcie szlak wyznaczając, Nie biorąc za nic znaków na piasku. Tego, co mówi podły nomada, Ani widziadeł fatamorgana. Nawet oaza była zmartwieniem, Gdyż mogła uśpić swym ukojeniem. Nie było rozmów. Był tylko jazgot, Przekrzykiwania, czy szaty darcie, Że on tu ważny – jego słuchajcie. I nie służyły mądrej naradzie. Był tylko jeden, jako przewodnik. Powiązał stado tajnym arkanem, Którego znaczeń inni nie znali. Nawet gromadzie bał się go zdradzić. By nie zaskoczył podstępny atak, Tych, niby razem, idących ludzi. Bo gdy zawierzył, później żałował, Gdyż przyszło tracić niesione skarby. Gdy psy szczekały, pośród ciemności, Przyszło położyć rękę na piersi. Serce mówiło – popatrz na gwiazdy. One nie kłamią, są poprzez wieczność. 11 maja 2015 | |
29 Lis 2015 o 16:28 Jeżeli tylko nie damy się zepchnać na margines PubliXo, to możemy, bawiąc się tworzyć naprawdę fajne rzeczy. Ja rozumiem, że są userzy zatruwający nam życie na tym portalu, ale wystarczy użyć sprawdzonego sposobu jakim jest ostracyzm i do dzieła :)Tym bardziej, że mamy tu janko, który spokojnie, bez panoszenia się wprowazda nas w arkany języka ojczystego, a za takie usługi w realu trzeba słono płacić :) | |
29 Lis 2015 o 15:16 Witaj Raeno (proszę wybaczyć zdrobnienie). Miło jest widzieć normalnie myślących. :)Też miałem chęć odejść, ale wystarczy mały urlop. Po cóż dawać satysfakcję oszołomom. Niech nie czują się większością. | |
29 Lis 2015 o 15:05 Miło jest mi widzieć Ciebie ponownie. Też mam jakby urlop - zbyt dużo się dzieje, więc czasu brakuje, nawet na przygotowanie wierszy o mojej pierwszej książki. | |
28 Lis 2015 o 14:31 Ależ niech sobie szanowna b_d_c ma zdanie na ten temat, jakie tylko chce - w najmniejszym stopniu mnie ono nie interesuje, gdyż już nie raz pokazała, jakiego rodzaju jest osobą i z każdym kolejnym wpisem to jeszcze potwierdza.Proszę więc sobie spokojnie dalej bełkotać, pluć jadem, czy co tam jeszcze tylko skromnej i znającej swoją wartość użytkowniczce przyjdzie do głowy - nie zamierzam tego dalej komentować, bo nie jest to w najmniejszym stopniu tego warte. | |
28 Lis 2015 o 14:03 adk napisał: Nikt nie zmusza Pani do czytania. A w megalomanii i tak nie mam szans skromnej użytkowniczki przegonić, choćbym nie wiem jak bardzo tego chciał. Pozdrawiam. ;) Akurat, pomyłka! Bo skromna b_d_c nie tyle jest m e g a l o m a n k ą, co zwyczajnie zna swoją wartość, i tylko wartość. A przy tym - nienawidzi, tak nienawidzi - gdy ktoś usiłuje (z)robić z niej durnia! I o tym kiedyś i gdzieś zapodałam Przedmówcy w prywatnym mailu. A co, zdaniem tegoż, mam akurat czytać bądź nie czytać, to nie sprawa Przedmówcy. Portal, dodajmy bezpłatny, jest dla wszystkich, nie tylko wybranych i - oczywiście w ich mniemaniu - hiperpoprawnych. I powtarzam: tu nie było żadnego - raptem po 14 dniach - powrotu. Li tylko przeczekanie oraz nic więcej, tym bardziej że poety [oraz wyłącznie poety] o nicku "adk" nikt - z niepoprawnych, oczywiście - ani nie ruszał, ani nie kwestionował. Bo problem dotyczący komentarzy do komentarzy? To już zupełnie osobny rozdział, nad którym w tym miejscu nie warto się rozpraszać ani też ciągnąć - niczym soliter - wątku :p | |
28 Lis 2015 o 13:33 Nikt nie zmusza Pani do czytania. A w megalomanii i tak nie mam szans skromnej użytkowniczki przegonić, choćbym nie wiem jak bardzo tego chciał. Pozdrawiam. ;) | |
28 Lis 2015 o 13:26 adk napisał: Zainspirowany powrotem jednego z użytkowników i w nadziei, że atmosfera na portalu zrobi się nieco świeższa, również postanowiłem wrócić. Witam wszystkich ponownie. ;) Nie zawracaj, Przedmówco, głowy! Tkwiłeś tu cały czas na zasadzie hibernacji. Raenogadtamer jest na tyle uczciwy, że uprzednio się wyrejestrował oraz ponownie zarejestrował, znaczy: rzeczywiście powrócił :) Inni niewyrejestrowani postępują analogicznie do Ciebie! Urlopują się, bo... Później wracają, znowu urlopują albo już są! To nie jest żadne z Twojej strony bohaterstwo; ot, zwykłe przeczekanie na bardziej łaskawy dla Twojego użytkownictwa, moment. Więcej zatem mój miły autodystansu, mniej megalomanii, gdyż: "Byłeś to byłeś; jesteś więc jesteś, a kiedy Cię znowu nie będzie, nie wiem czy aż taki żal?..." [parafraza piosenki śp. Kasi Sobczyk]. Wszystko płynie jak czas; Portal identycznie. | |
28 Lis 2015 o 11:04 Zainspirowany powrotem jednego z użytkowników i w nadziei, że atmosfera na portalu zrobi się nieco świeższa, również postanowiłem wrócić. Witam wszystkich ponownie. ;) | |
Temat: Pojawił się i znikł (6) | |
28 Lis 2015 o 09:07 Nader skromna i niewątpliwie prawdomówna bdc prawdopodobnie przez pomyłkę znowu skłamała. Nie proponowała mi gotówki, a "Janka wędrowniczka". W przypadku Piórka też nie była to kasa. | |
27 Lis 2015 o 22:34 lotta napisał: Idźcie wreszcie spać. Dobranoc. :-D :-D :-D Serdecznie :-D | |
27 Lis 2015 o 22:33 Idźcie wreszcie spać.Dobranoc. |