Temat: Syberia to naprawdę inny świat (2)
24 Kwi 2016 o 17:14
W 2015 roku wydałem ponownie "Syberia, inny świat", poprawioną i uzupełnioną, w wydawnictwie Novae Res.
Temat: Mieć klasę (9)
06 Kwi 2016 o 14:49
Długo wahałem się, zanim zdecydowałem wyrazić swoje zdanie. A zrobiłem to dlatego, że jest mi po prostu głupio i nieco przykro. W czym rzecz? Otóż jeden z użytkowników (nie ujawnię jego nicku) pisał dość obszerne teksty prozatorskie, a wszystkie odnosiły się do współczesnej polskiej rzeczywistości. Podziwiałem fachowość pisania i znawstwo problematyki, mimo że generalnie z jego poglądami się nie zgadzałem. A pisał barwnie i z pasją. Mimo niezgodności poglądów za walory literackie wystawiałem najwyższe oceny, podkreślając, że poglądy polityczne autora nie mają najmniejszego wpływu na ocenę walorów literackich. Pojawiało się jednak trochę błędów z zakresu poprawności językowej, które skrupulatnie wyłapywałem i przekazywałem w swoich komentarzach. Byłem nawet zadowolony, że ów autor kilkakrotnie prosił mnie na priv o wyjaśnienie różnych niuansów dotyczących poprawności językowej. Chętnie odpowiadałem, jako że autor dał do zrozumienie, że swoje teksty zamierza wydać w formie książkowej. Ostrzegałem go też, by nie ufał wydawnictwom, a tym bardziej stwierdzeniom niektórych użytkowników, że wydawnictwa są od tego, by teksty doszlifować pod względem poprawności językowej. Wskazywałem, że współczesne wydawnictwa na ogół nie mają korekty, a w konsekwencji publikacje wychodzą z ogromem błędów. Podałem nawet przykład książki wydanej w Drukarni Naukowej PAN.
O oto chyba dwa lub trzy dni temu ów autor zamieścił na Publixo prolog i epilog do tej, jak się domyślałem, książki. A moje zdziwienie wywołał fakt, że teksty te dedykował jednej z użytkowniczek, która nieustannie wspierała go wspólnotą poglądów politycznych. Zrobiło mi się trochę przykro. Napisałem więc w komentarzu, że nadal jestem pełen uznania dla kunsztu literackiego autora, mimo że nasze poglądy polityczne i ideologiczne sytuują się na przeciwstawnych biegunach, ale to nie ma żadnego wpływu na moją ocenę dotyczącą walorów literackich. Zaznaczyłem jednocześnie, że w tekście jest sporo błędów, w tym również ortograficznych. Dodałem jednocześnie, że tym razem nie będę ich wskazywał, sugerując delikatnie, by zrobiła to osoba, która wystawiła najwyższą ocenę za poprawność językową. Ku mojemu zaskoczeniu otrzymałem w komentarzu podziękowanie za dotychczasową pomoc. I kiedy nie mogłem wczoraj zasnąć, postanowiłem, że wczesnym świtem wstanę i ponownie przeczytam tekst, wynotowując błędy, by je wymienić w kolejnym komentarzu. Chodziło mi o to, by ta w rzeczywistości wartościowa publikacja nie ukazała się z licznymi błędami. Wstałem o czwartej rano i zrobiłem to, co zamierzałem. Nad tekstem pracowałem około dwóch godzin, jako że był on dość długi. Wskazałem łącznie osiem błędów ortograficznych, dwadzieścia dwa błędy interpunkcyjne, dwa błędy rzeczowe i kilka innych. Świadomie nie wstawiałem ocen, gdyż za poprawność językową musiałaby to być ocena dość niska. Ponownie napisałem, że w ocenie walorów literackich nie interesują mnie poglądy polityczne, ale napisałem też, że jest to nieprzyzwoite, jeżeli w tekście literackim pisze się z pogardą o dość znanych osobach w formie: Wajdy, Olbrychscy, Tuski, Karolaki, Jędrzejowskie itp.
Oczekiwałem reakcji autora, a po cichu myślałem, że przeczytam słowo "dziękuję". To chyba niewiele. Po kilku godzinach włączyłem komputer, by zajrzeć ponownie do tego tekstu. I co zobaczyłem. Po tekście nie było nawet śladu. Teraz po dziesięciu godzinach śladu nie ma nadal. Innych wpisów również. Zajrzałem na priv, ale tutaj również pustka. Cóż, to chyba tylko problem klasy. Albo się ją ma, albo też nie ma.
Bardzo proszę adresata moich uwag, by się nie wypowiadał w tej kwestii, a tym samym zachował anonimowość.
Natomiast zastanawiam się, czy jest sens tracić czas, skoro spotkać się można z taką reakcją. Czy w tym czasie nie byłoby lepiej zająć się wnukami? Chyba tak.
Temat: Święta (1)
25 Mar 2016 o 20:15
Wszystkim Wam życzę Wesołych, Rodzinnych i Ciepłych Świąt.
Temat: Zasady na Publixo - przypomnienie (30)
25 Mar 2016 o 11:20
lilly napisał:
Może trzeba znowu przypomnieć, że nie jest to miejsce do prezentacji poglądów politycznych. Zwłaszcza teksty Rozara są bardzo dobitne i obraźliwe dla ludzi o innych poglądach.
Lotto, nic się nie zmienia, tylko ludzie się wykruszają.

Teksty Rozara nie są teraz polityczne a patriotyczne! Rozar miewa wprawdzie kłopoty z ortografią oraz - czasami - zanadto jest bezkompromisowy. Takim też był jenerał Kazimierz Pułaski - Konfederata Barski - Bohater Stanów Zjednoczonych, który również pisywał "rozaropodobne", w staropolskim duchu, strofy ;)
Rozar ma prawo się nie podobać tak jak nie spodobał mi się kiedyś Twój wiersz "Wraca nowe", natomiast i w chwili obecnej jeżeli dokładnie rozejrzymy się po Portalu, to również nie mniej interesującego sobie przeczytamy! Na przykład o Prezesie i kotce cesarzowej :p

Dzięki Bogu swoje teksty tu akurat sobie odpuściłam. Na innych Portalach, gdzie się udzielam, ci różnorako myślący osobliwie w tak kolącej Cię kwestii z perspektywy "własnej" przegranej gardełek sobie nie przegryzają :p. Jedynie stale oraz wciąż bulgoce na PubliXo...
Temat: WESOŁYCH ŚWIĄT (2)
24 Mar 2016 o 19:54
WSZYSTKIM PISZĄCYM NA "PUBLIXO, A SZCZEGÓLNIE CZYTAJĄCYM I KOMENTUJĄCYCH MOJE TEKSTY,ŻYCZĘ WESOŁYCH, ZDROWYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH.
SMACZNEGO JAJKA!
Temat: Zasady na Publixo - przypomnienie (30)
24 Mar 2016 o 13:14
Może trzeba znowu przypomnieć, że nie jest to miejsce do prezentacji poglądów politycznych. Zwłaszcza teksty Rozara są bardzo dobitne i obraźliwe dla ludzi o innych poglądach.
Lotto, nic się nie zmienia, tylko ludzie się wykruszają.
Temat: Ufoludki na Publixo (9)
12 Mar 2016 o 17:50
Skoro nie mogę ocenić, to pomyślałem, że sobie przynajmniej coś przeczytam, a ocenę pozostawię we własnej wiadomości. A tu nic. Posucha.
Temat: wybieramy zaufanych recenzentów (70)
04 Mar 2016 o 23:24
Dzisiaj Lolek09 dał przykład typowej, a w konsekwencji prymitywnej manipulacji. Czytelnik mógłby odebrać, że cytowany mój wpis pochodzi z dzisiaj, a przynajmniej z niedalekiej przeszłości. Informuję więc, że cytowany wpis był zamieszczony 10 maja 2012 roku o godz. 16.45, czyli, prawie cztery lata temu, a o przywołanym Piotrze chyba już prawie nikt nie pamięta.
Teraz odniosę się wyłącznie do wpisu Lolka09. Potrafię przyjmować każdą krytykę, o ile jest ona rzeczowa. Jeżeli zaś ktoś pamięta wpisy Piotra, to z rzeczowością nie miały one niewiele wspólnego. A o ile dobrze pamiętam, to został on usunięty z Publixo za systematyczne obrażanie różnych użytkowników.
I ostatnia uwaga. We wpisanym zdaniu przed słowem "kolego" brakuje przecinka.
04 Mar 2016 o 15:51
Nie mam nic wspólnego, ani z LOLKIEM ani z tym drugim. Błędnie wysuwasz wnioski. To, że Cię zablokowałem nie ma z tą sprawą nic wspólnego. Po prostu nie jesteś dla mnie mile widzianą osobą. Niestety zły los sprawia, że jesteś prawie pod każdym czytanym przeze mnie tekstem. No trudno. Niestety musisz uszanować moją decyzję,że nie mam zamiaru wysłuchiwać twoich opinii przynajmniej przy moich tekstach. Mam do tego takie prawo.
04 Mar 2016 o 15:20
Wszystko układa mi się w logiczną całość. Otóż okazuje się, że zostałem zablokowany przez TheMarcina. To chyba pierwszy przypadek na Publixo, że autor blokuje komentatora po jednym opublikowanym tekście.
Temat: wybieramy zaufanych recenzentów (70)
04 Mar 2016 o 13:23
A propos krytyki, proszę nie wrzucać do kosza komentarzy wytykających błędy językowe, i to jeszcze jako "wpis obraźliwy" (!). Na pewno taki komentarz nie zostanie usunięty.
04 Mar 2016 o 13:14
janko napisał:
Proszę Państwa, po ostatnim wpisie na forum otrzymałem od Piotra list, którego skróty zamieszczam w wersji oryginalnej: "Pisać nie umiesz,ocenianie też ci nie najlepiej wychodzi.Twój czas też dobiegnie końca". Nie wiem, czy bać się, czy też śmiać? Chyba wybiorę to drugie!

Naucz się przyjmować krytykę kolego.
Temat: Sposób oceniania w serwisie (1)
04 Mar 2016 o 13:00
Uważam, że dotychczasowa skala ocen w tym serwisie jest zbyt wąska. Ciężko w taki sposób ocenić utwór. Proponuję prowadzić skalę od 1-10
1 Dno
2 Złe
3 Bardzo Złe
4 Słabe
5 Ujdzie
6 Średnie
7 Niezłe
8 Dobre
9 Bardzo Dobre
10 Arcydzieło
04 Mar 2016 o 06:05
Bardzo przepraszam befanę_di_campi za mój ostatni wpis. Ten błędny wniosek wysnułem na podstawie niepełnych przesłanek, czyli braku dostępu do niektórych tekstów oraz braku tekstów befany w ciągu kilku ostatnich tygodni. Jeszcze raz przepraszam, to mój ewidentny błąd.
04 Mar 2016 o 03:45
Na szczęście wspomniane wyżej oceny i komentarze znikły. Lotto, dziękuję. Ale zauważyłem też, że z Portalu zniknęła też befana_di_campi. Czyżby jedno z drugim miało jakiś związek?!
03 Mar 2016 o 21:59
A o czym tu się wypowiadać? Będzie sprawdzone, jeśli to klony tej samej osoby - usunę konta.
03 Mar 2016 o 21:57
Przejrzałem dzisiejsze teksty i rzuciła mi się w oczy charakterystyczna rzecz. O godzinie 15.17 napisałem komentarz do tekstu "Lepsza połowa dnia", którego autorem jest The Marcin. Jest to jego pierwszy tekst na Publixo. Komentarz był rzeczowy i bardzo wnikliwy; za poprawność językową wystawiłem dwa punkty, za walory literackie trzy punkty. W moim przekonaniu były to oceny zbyt wygórowane, ale nie chciałem zrażać nowicjusza.
O godzinie 15.53, czyli już 37 minut później pojawiają się pierwsze komentarze Petro30 i Lolka. Potem stopniowo kolejne. Nie mam na to dowodów, ale am podstawy przypuszczać, że autor ocenianego tekstu zdążył się w międzyczasie zarejestrować w dwóch postaciach (a może razem ze swoim kolegą), a następnie systematycznie wpisywać te niepoważne komentarze i wystawiać oceny. Ciekawe jest to, że nie są teksty tylko ostatnie. Niektóre z nich były wpisane przed trzema laty. Wskażę tytuły i daty ich opublikowania:
O odnowie - 3.03.16
Franek z Inowrocławia - 3.03.16
Pięćset plus - 27.02.2016
Franek spod Tłuszcza
O cnotliwej Geni - 13.02.16
W barze na Centralnym - 26.02.15
Coraz bliżej nieba - 19.03.13
Oczekuję wypowiedzi na ten temat, a Hardemu dziękuję za zabranie głosu.
03 Mar 2016 o 18:27
Przed chwilą wszedłem na PubliXo i zauważyłem te dwa nowiutkie, dzisiejsze nicki. To samo moje wrażenie - dwa umówione lub jeden w dwóch odsłonach. Zwykłe trolle, a właściwie hejterzy, które rozrzuciły błocko. Szkodzi nic, nie różnią się od błocka. Nie pierwsze trolle, nie ostatnie.
Już poszła informacja.
03 Mar 2016 o 17:29
Dzisiaj na Publixo pojawiły się dwa ufoludki. Być może jest to jeden, ale w dwóch osobach. Są to: Lolek oraz Potro30. Żaden z nich nie ma opublikowanego ani jednego tekst, ani też postu, a ich komentarze odnoszą się jedynie do moich tekstów. Solidarnie ocenili 8 moich tekstów, wystawiając:
5 punktów - 2
2 punkty - 1
1 punkt - 1
o punktów - 12
Żadnych merytorycznych uzasadnień ocen nie ma. Ciekawy jestem, kto to pojawił się w nowym wcieleniu?
Czekam oczywiście na teksty tychże autorów i zapewniam, że wystawię oceny rzetelne.
Temat: Witam (4)
28 Lut 2016 o 20:11
Witaj i pisz. Korzystaj z merytorycznych komentarzy :)
© 2010-2016 by Creative Media