Temat: 'Poprawność językowa' jak wódz rewolucji. Wiecznie żywa (25)
18 Lip 2013 o 19:23
Lauro, więcej luzu! :) Nic strasznego się nie dzieje, życie toczy się dalej. :)
18 Lip 2013 o 15:32
laura napisał:
medicus napisał:
Lauro!
Jeżeli w tekście nie ma błędów (ortograficznych, interpunkcyjnych, fleksyjnych, leksykalnych, składniowych), albo jeżeli nie umiemy tych błędów zidentyfikować (nie widzimy ich), to tekst - jak samo określenie wskazuje - jest bezbłędny. To odnośnie pierwszej oceny.
Ocena druga, jak już pisano, jest oceną subiektywną: podoba się lub nie.
Wiem, że dopiero zaczynasz swoją aktywność na portalu, ale zalecam ostrożność w ocenianiu tekstów w zakresie poprawności językowej, zwłaszcza jeśli nie potrafisz swoich ocen uzasadnić. Wszyscy tutaj się uczą i zapewniam, że jeśli zaniżona ocena ma uzasadnienie, to obywa się bez fochów. Jeśli uzasadnienia nie ma, to twórca piszący bezbłędnie może poczuć się urażony.

Przepraszam - pomyliłam się, stąd wie kopie.
Dziękuję za info :). Prawdę powiedziawszy obawiałam się tego, że coś mogę sknocić :(. Jedyna rada - milcz, jesli ci życie miłe ;). To o mnie i do mnie.
18 Lip 2013 o 15:29
medicus napisał:
Lauro!
Jeżeli w tekście nie ma błędów (ortograficznych, interpunkcyjnych, fleksyjnych, leksykalnych, składniowych), albo jeżeli nie umiemy tych błędów zidentyfikować (nie widzimy ich), to tekst - jak samo określenie wskazuje - jest bezbłędny. To odnośnie pierwszej oceny.
Wiem, że dopiero zaczynasz swoją aktywność na portalu, ale zalecam ostrożność w ocenianiu tekstów w zakresie poprawności językowej, zwłaszcza jeśli nie potrafisz swoich ocen uzasadnić. Wszyscy tutaj się uczą i zapewniam, że jeśli zaniżona ocena ma uzasadnienie, to obywa się bez fochów. Jeśli uzasadnienia nie ma, to twórca piszący bezbłędnie może poczuć się urażony.
18 Lip 2013 o 13:17
Lauro!
Temat: Wydawnictwo e-booka (1)
18 Lip 2013 o 09:14
Witam tu obecnych... i nieobecnych ;).
Fakt, że daleko mi do wydania książki, np. papierowej lub elektronicznej. Jednak ciśnie mi się na ustach pytanie w sprawie e-booka. Rozumiem, że korekta kosztuje tyle i tyle i zgadzam się z tym, ale... czy trzeba też płacić za całą resztę? Jeśli źle sformułowałam pytanie - przepraszam. Pozdrawiam :)
18 Lip 2013 o 09:06
wrzos10 napisał:
Problem jest wtedy, kiedy komuś robi się na złość. Ocena osobista określonego utworu może być nawet bardzo surowa, jednak obniżając oceny za tzw. "poprawność językową" bez równoczesnego uzasadnienia, dlaczego akurat się ją obniża, to zwykły rewanżyzm albo nieświadomość. Ten drugi przypadek z reguły dotyczy nowicjuszy, natomiast przypadek opisany [zob.wyżej] świadczy o bardzo nieciekawym sposobie postępowania osoby komentującej.
Powtarzam: gdyby administracja Portalu zrezygnowała z owej feralnej "poprawności", to o 85% byłoby mniej dąsów, pouczeń, spychania na margines czarnej listy itp. zjawisk.

Masz rację. Moim zdaniem te "dąsy" dotyczą młodych, niedoświadczonych ludzi i zbyt wrażliwych na konstruktywną krytykę. Ja osobiście wolę dostać porządnego prztyczka w nos, aniżeli "głaskanie po główce", bo w ten sposób czegoś się nauczę :)
Temat: Dzień dobry wszystkim :) (11)
18 Lip 2013 o 06:47
lilly napisał:
janko napisał:
Też bardzo czekam na nową prozę. Zapewniam, że przeczytam dokładnie i w miarę możliwości precyzyjnie ocenię. Zauważyłem, ze jest zamieszczony tekst "Burza", ale, niestety, jest zablokowany i niedostępny. Proszę się więc nie krygować. Czekam na ciekawą lekturę.

Pierwszy tekst jest zawsze na początku zablokowany. Odblokowuje administrator. Zdaje się, że trwa to tylko parę godzin. Ale może w sezonie urlopowym dłużej?

Witam w nowym dniu :)
Lilly... pożyjemy, zobaczymy ;). Pozdrawiam.
18 Lip 2013 o 06:45
janko napisał:
Też bardzo czekam na nową prozę. Zapewniam, że przeczytam dokładnie i w miarę możliwości precyzyjnie ocenię. Zauważyłem, ze jest zamieszczony tekst "Burza", ale, niestety, jest zablokowany i niedostępny. Proszę się więc nie krygować. Czekam na ciekawą lekturę.

Witam :)
Skoro zablokowany znaczy, że do niczego. Nie kryguję się , he he... Nie tak łatwo mnie zdenerwować ;). Pozdrawiam.
17 Lip 2013 o 19:25
janko napisał:

Pierwszy tekst jest zawsze na początku zablokowany. Odblokowuje administrator. Zdaje się, że trwa to tylko parę godzin. Ale może w sezonie urlopowym dłużej?
17 Lip 2013 o 18:42
17 Lip 2013 o 18:18
wrzos10 napisał:
I proszę bardzo: oto mamy aż nadto widomy przykład jak "poprawność językowa" bywa używana w formie zemsty.

Pod jednym z wierszy, znana z wcześniejszego wpisu, moja - nie do końca pozytywna bohaterka - komentuje określony utwór:

"oceny: bezbłędne / znakomite
Pięknie, po prostu pięknie i tak inaczej, dobrze że Pan w przeciwnieństwie do Pani "Tatum" nie zablokował przede mną komentarzy, Cóż widocznie Pan nie boi się czwórki bądż trójki :D Tamta połetka aż strach jak się lęka he he he! Kłaniam się w pas :)0+-begonia, 1 godz. temu (19:48)

I co niższa ocena to się żegnała i odchodziła z portalu, zaraz wracała i znowu z płaczem kasowała wiersze. Patrzcie wróciła zablokowała tych co dawali niższe noty i siedzi i siedzi i wakacji nie ma hahahahah! Obłuda :)0+-begonia, 1 godz. temu (19:49)

Przepraszam, że tak u Pana się rozpisałam, po prostu taka refleksja............"

Różnie na PubliXo bywało, ale żeby pod cudzym tekstem i jeszcze nie na temat kogoś tak brzydko ośmieszać?

Mnie też się oberwało :-). Naturalnie przy ocenie dotyczącej mojej "poprawności językowej".

Witam:)
Dałam komentarz (zapomniałam tytuł) chwaląc za treść dając "4". O, rany! Faktycznie jest problem...
17 Lip 2013 o 18:14
medicus napisał:
Witaj Lauro!
Nie zarzekaj się, bywa, że osoby zadeklarowane prozatorsko nagle zaczynają pisać znakomite wiersze. Daj czasowi czas. A tymczasem wyciągaj z szuflady i publikuj.
Pozdrawiam.

Witaj:)
No no, nie wiem czy taki wiersz by mi się udało napisać. Nie wiem...Może kiedyś... ? Pozdrawiam. ps. wysłałam fragment do publixo.
17 Lip 2013 o 18:12
lilly napisał:
Lauro, każdy komentarz, jeśli nie jest złośliwy i wydumany, ma wartość. Piszemy przecież dla zwykłych czytelników. Jeśli piszący człowiek zaaprobuje, że czyta obcy tekst, którego autor ma swój obraz świata, to wszystko jest w porządku. Najtrudniej jest nie poprawiać tak, aby obcy tekst odpowiadał naszemu własnemu pisaniu. Z poezją jest to łatwiejsze, z prozą już trudniej.
A więc - po prostu pisz, co myślisz na temat przeczytanego tekstu. Komentarze mogą zawierać tylko parę słów. Jeśli nie chcesz stawiać oceny (zwłaszcza na początku), to nie stawiaj. Nie musisz.
Aha, na publixo pojawia się dość często problem z oceną za poprawność językową. Właściwie żaden autor nie rozumie, dlaczego ocena jest zaniżana, jeśli nie zrobił żadnego błędu. Utarło się więc, że w takich przypadkach ocena jest najwyższa. Jeśli są błędy - piszemy, jakie. (Ocena jest wtedy oczywiście niższa.)
Ocena za poziom literacki jest już subiektywna. Niektórzy uważają, że najwyższą ocenę można dać na przykład tylko Hemingwayowi. Inni uważają, że liczy się jedynie poziom publixo.
Żałuję, że nie ma nic na ten temat na pierwszej stronie, jako wskazówki od admina.

Właśnie tego się obawiałam ;), ale ja wolę dać plusika za treść. Co do ocen - milczę. Tak, czy siak będe komentować. Nie jestem złośliwa. Po prostu, jak coś nie trafia w mój gust - milczę:)
17 Lip 2013 o 17:18
Witaj Lauro!
Nie zarzekaj się, bywa, że osoby zadeklarowane prozatorsko nagle zaczynają pisać znakomite wiersze. Daj czasowi czas. A tymczasem wyciągaj z szuflady i publikuj.
Pozdrawiam.
17 Lip 2013 o 10:08
Lauro, każdy komentarz, jeśli nie jest złośliwy i wydumany, ma wartość. Piszemy przecież dla zwykłych czytelników. Jeśli piszący człowiek zaaprobuje, że czyta obcy tekst, którego autor ma swój obraz świata, to wszystko jest w porządku. Najtrudniej jest nie poprawiać tak, aby obcy tekst odpowiadał naszemu własnemu pisaniu. Z poezją jest to łatwiejsze, z prozą już trudniej.
A więc - po prostu pisz, co myślisz na temat przeczytanego tekstu. Komentarze mogą zawierać tylko parę słów. Jeśli nie chcesz stawiać oceny (zwłaszcza na początku), to nie stawiaj. Nie musisz.
Aha, na publixo pojawia się dość często problem z oceną za poprawność językową. Właściwie żaden autor nie rozumie, dlaczego ocena jest zaniżana, jeśli nie zrobił żadnego błędu. Utarło się więc, że w takich przypadkach ocena jest najwyższa. Jeśli są błędy - piszemy, jakie. (Ocena jest wtedy oczywiście niższa.)
Ocena za poziom literacki jest już subiektywna. Niektórzy uważają, że najwyższą ocenę można dać na przykład tylko Hemingwayowi. Inni uważają, że liczy się jedynie poziom publixo.
Żałuję, że nie ma nic na ten temat na pierwszej stronie, jako wskazówki od admina.
17 Lip 2013 o 09:29
lilly napisał:
Witaj, Lauro!
Każdy czytelnik odbiera nasze teksty inaczej. Oczywiście najlepiej jest - zwłaszcza w przypadku pierwszych opinii - jeśli są one życzliwe. Ale i szczere. Najlepiej, jeśli autor nie wdaje się w dyskusje, bo krytyka wiąże się z określonym gustem czytelniczym. Jednakowoż nie rozumiem zdania "Nie będę komentować, bo nic mi do tego." Jeśli każdy z nas stwierdzi to samo, to na publixo będą tylko gołe teksty, bez komentarzy. A chyba nie o to autorom chodzi. Ważny jest feedback.

Witaj, lili :). Fakt, napisałam tak... (przepraszam za takowy zwrot), ale nie miałam nic złego na myśli. Jestem nowicjuszką i uważam, że komentarze należą do "zawodowców". Ja mogę tylko poczytać... Może kiedyś, jak wprawię się - skomentuję. Jeden komentarz zrobiłam... bo musiałam. Pozdrawiam.
Wrzosie, bardzo dziękuję za miłe słowa. Z braku czasu czytam jednak na publixo głównie poezję. W związku z takim przywitaniem nie wypada mi nie zajrzeć do tekstów Laury. Pozdrawiam serdecznie (i urlopowo).
16 Lip 2013 o 19:55
Witaj, Lauro!
Każdy czytelnik odbiera nasze teksty inaczej. Oczywiście najlepiej jest - zwłaszcza w przypadku pierwszych opinii - jeśli są one życzliwe. Ale i szczere. Najlepiej, jeśli autor nie wdaje się w dyskusje, bo krytyka wiąże się z określonym gustem czytelniczym. Jednakowoż nie rozumiem zdania "Nie będę komentować, bo nic mi do tego." Jeśli każdy z nas stwierdzi to samo, to na publixo będą tylko gołe teksty, bez komentarzy. A chyba nie o to autorom chodzi. Ważny jest feedback.
Wrzosie, bardzo dziękuję za miłe słowa. Z braku czasu czytam jednak na publixo głównie poezję. W związku z takim przywitaniem nie wypada mi nie zajrzeć do tekstów Laury. Pozdrawiam serdecznie (i urlopowo).
Temat: literackie loginy (10)
16 Lip 2013 o 11:27
Laura - piękne imię, ale nie moje - szkoda. Mój wybór był spontaniczny, czyli natychmiastowy. Pozdrawiam.
16 Lip 2013 o 11:06
Na początek, serdecznie pozdrawiam zgromadzonych tu forumowiczów. Myślę, że przyjmiecie mnie do swojego grona...?
Mam 57 lat. Napisałam 3 książki, ale żadnej nie "wypuściłam" z szuflady. Ostatnią "szlifuję" i wkleję fragment, ale muszę najpierw poczytać Wasze powieści. Tak - powieści, bo poezja... tylko prozą. Nie będę komentować, bo nic mi do tego.
14 Lip 2013 o 12:33
Co do zaniżonej oceny za poprawność językową, podejrzewam, że nowi uczestnicy na publixo nie bardzo rozumieją, co się za tym kryje, i tak na wszelki wypadek nie dają oceny najwyższej. Może pomogłyby jakieś wskazówki na głównej stronie od administratora?
Zaniżonych ocen (także za poziom literacki) tym bardziej nie rozumiem, kiedy ktoś w komentarzu bardzo chwali tekst. Zdarzyło mi się to już parę razy (także wczoraj, wiersz "Anioły słuszności") i już nie chce mi się zwracać w prywatnych postach do tych osób z pytaniem, co mogłabym poprawić, jeśli jednak ocena jest niższa (wbrew treści komentarza)i wskazuje na jakieś braki. Jakie braki? Co poprawić?
Szkoda, że ciągle jest to niejasne. Może jednak Lotta mogłaby coś wymyślić na głównej stronie?
© 2010-2016 by Creative Media