Temat: Do czego potrzebny jest portal? (24)
04 Paź 2013 o 17:38
Za trzy dni miną dwa lata, odkąd pojawiłam się na tym portalu. Tutaj nauczyłam się pisać. Konstruktywne uwagi, przede wszystkim dwóch osób: Wrzosa i Janka, kształtowały mój sposób poetyzowania. Ale o tym pisałam już wielokrotnie.

Nie jestem żadną wielką poetką, ja tylko czasami popełniam wiersz i, z naturalnej, ludzkiej potrzeby, chcę się nim podzielić. I chcę się czegoś nauczyć, poprawić, doskonalić. Wydawało mi się, jeszcze całkiem niedawno, że właśnie portal literacki jest miejscem, gdzie znajdę pomoc, ba, ja ją znajdowałam. Niestety, to co się dzieje w tej chwili w tej społeczności, wywołuje u mnie emocje, których momentami się wstydzę. I nie wiem, czy mam ochotę na uczestnictwo w tym spektaklu, nawet w roli statysty.

To, że ludzie posiadający wiedzę dyskutują ze sobą jest naturalne. Że się nie zgadzają, a swoje teorie popierają argumentacją, to też zupełnie normalne. Ale to, że się żrą ze sobą jak wściekłe przekupy, do tego walczą na wierszydełka-szydełka, to jakoś we mnie wywołuje wewnętrzny sprzeciw. Na dzień dzisiejszy mam ochotę pieprznąć to wszystko w cholerę, spakować w gustowny plik swoje „zabawki” i pomarzyć o konstruktywnej krytyce recenzentów, którzy nie będą się spalać wojenkami.
Oczywiście, że mogłabym to zrobić, wystarczy przecież napisać do administratora prośbę o likwidację konta, tylko dlaczego mam wymazywać dwa lata swojego życia, istotne dwa lata?

Dlaczego to piszę? Ano dlatego, że swego czasu użytkownicy portalu nadali mi tytuł zaufanego recenzenta. Z tego powodu, być może niesłusznie, ale utożsamiam się z tą społecznością i czuję się odpowiedzialna za merytoryczną wartość portalu. Tymczasem jedyne na co mam ochotę, to zwiać stąd jak najdalej.

Jakby mało było wojenek, przepychanek i pyskówek, to na portalu pojawiło się novum w postaci nabijaczy ilości czytań. Tym sposobem nic już nie jest wymierne. Popularność uzależniona jest od umiejętności informatycznych.
Czy tak być powinno? Według mnie nie. Ale ja tu tylko trzymam halabardę, a w zasadzie to miecz obosieczny, którego nie umiem obsługiwać. I nie chcę umieć.
Temat: Dzień Dobry (4)
21 Wrz 2013 o 11:44
Witaj na Portalu:)
Temat: Uwagi o tekstach (3)
20 Wrz 2013 o 08:06
zareba napisał:
będę się upierać, że przed "że" przecinek stawia się. Pozdrowienia dla wszystkich.

A niesłusznie. Odsyłam do słownika:
link

A zatem przykładowo przecinek stawia się tak:

(...), mimo że (...)
(...), tym bardziej że (...)

A nie tak:

(...) mimo, że (...)
(...) tym bardziej, że (...)
19 Wrz 2013 o 23:15
Dziękuję za uwagi, oceny i miłe słowa. Od razu muszę przyznać się, że moje teksty są nie całkiem dopracowane. Na dodatek korektor tekstu jak widać jest zawodny skoro są błędy.Co do interpunkcji, to wolę o tym nie dyskutować ale mimo tego będę się upierać, że przed "że" przecinek stawia się. Pozdrowienia dla wszystkich.
19 Wrz 2013 o 21:23
Witaj i powodzenia :)
17 Wrz 2013 o 19:31
Witam, życzę przyjemnych wrażeń.
Temat: Porady praktyczne (1)
17 Wrz 2013 o 19:10
Wielkie dzięki wszystkim za informacje.
Temat: Nowa twarz (2)
17 Wrz 2013 o 18:47
Witam. Czytających jest dużo, komentujących trochę mniej.
Powody różne - u mnie brak czasu.
Powodzenia!
Temat: Wielkie plany (2)
17 Wrz 2013 o 18:46
Witam,
tekst jest zablokowany, jak zwykle na początku. Trwa parę godzin, zanim administrator go odblokuje. Pozdrawiam.
17 Wrz 2013 o 17:07
Zajrzyjcie do moich "Wielkich planów".Czy to w ogóle istnieje?
Temat: Nowa twarz (2)
17 Wrz 2013 o 15:10
Witam.Mam nadzieję, że znajdę tu osoby, które uda mi się wciagnąć w literaturę z mojej szuflady.Zachęcam do czytania i komentowania.
15 Wrz 2013 o 12:20
Mam na imię Paweł. Przed chwilą zalogowałem się na tym portalu i umieściłem swoje opowiadanie "Rzeź". Zachęcam do lektury i szczerych opinii.
Temat: witam... (1)
15 Wrz 2013 o 12:08
Henryk Longin Rogowski - członek Stowarzyszenia Autorów Polskich.
Temat: Tak na początek (4)
28 Sie 2013 o 09:41
Dziękuję lotta, tak zrobię :-)
28 Sie 2013 o 07:37
library1gim napisał:
Pracuję w szkolnej bibliotece i mam nadzieję, że znalazłam dobre miejsce do prezentacji twórczości tych młodych ludzi :-)
Pozdrawiam serdecznie :-)

Witamy, świetny pomysł!
Myślę, że w tym przypadku pod zamieszczonymi utworami warto podawać, że są to jeszcze uczniowie, a publikacja zamieszczane są w ramach prowadzonych w szkole zajęć. Komentatorzy będą wtedy świadomi, że oceniają osoby stawiające pierwsze kroki w literaturze.
27 Sie 2013 o 23:16
Dzień dobry, a może raczej dobry wieczór, bo niedawno minęła 23.00 :-)
Dzisiaj znalazłam to miejsce i postanowiłam stworzyć tu profil dla moich uczniów :-)
Pracuję w szkolnej bibliotece i mam nadzieję, że znalazłam dobre miejsce do prezentacji twórczości tych młodych ludzi :-)
Pozdrawiam serdecznie :-)
Temat: Dzień dobry (6)
21 Sie 2013 o 23:23
Dziękuję Lilly za życzliwe i bardzo sympatyczne przyjęcie mnie do grona uczestników.
Podoba mi się Publixo!

Pozdrawiam :)
21 Sie 2013 o 21:04
Witaj, piórko! Niech Ci się dobrze pisze. Wierszydełka czy nie - piszesz, wierzysz w siebie (choć jeszcze nieśmiało) i masz chęć uczyć się czy też rozwijać swój styl.
A to ważne, bo ułatwia pisanie.
Pozdrawiam serdecznie.
20 Sie 2013 o 16:32
Chyba to jednak maniera. A ze zwracaniem się nie widzę problemów.
Temat: Syberia to naprawdę inny świat (2)
20 Sie 2013 o 15:33
Trochę już w życiu przeżyłem. W pamięci zostają ciekawsze zdarzenia. Można je czasem przelać na papier. Styl i forma jest już sprawą indywidualną.
Znajomi mieli dostęp do fragmentów wspomnień. Uznali je za ciekawe i namówili do próby opublikowania w formie książkowej. Zdecydowałem się, opracowałem, wysłałem. My Book przyjęło i wydało.
W ten sposób powstała pierwsza moja książka "SYBERIA, inny świat". O czym jest? O zderzeniu kultur. Kiedyś zostałem na miesiąc wysłany na Syberię, wraz z trzydziestką podopiecznych, dziewcząt i chłopców. To nie było tylko oddalenie w przestrzeni, ale i w czasie...
Opis książki i fragment powieści można przeczytać na portalu My Book:
link
Części czytelników mój, lekko żartobliwy styl pisania, spodoba się, części nie. To zrozumiałe, każdy ma swoje upodobania i preferencje. I dobrze, każdy z nas jest indywidualnością.
© 2010-2016 by Creative Media