Temat: Pierwsze rozdziewiczenie (3)
09 Sie 2013 o 11:38
Długo czekałem, biłem się z myślami. Wszystko ma swój czas, musi się ułożyć.
Jednak, po długich ponagleniach znajomych, którzy mieli okazję przeczytać fragmenty,zdecydowałem się wysłać do wydawnictwa swoje wspomnienia z miesięcznego pobytu na Syberii z grupą młodzieży. Ulga - przyjęli. To znaczy, że nie jest kompletnym grafomaństwem :)
W ten sposób napisałem pierwszą książkę: "Syberia, inny świat", wydaną w wydawnictwie "My Book" :)
Ocena już nie należy do mnie.
Temat: 24 czerwca zapraszamy na Drugie Życie Książki (2)
08 Sie 2013 o 22:29
czy będzie takie spotkanie w tym roku? ja co prawda musiałabym załatwić sobie tak jakiś [url=link ale chętnie wybrałabym się na taki event
Temat: Zapraszam na stronę 'Na Wyspie' (4)
01 Sie 2013 o 09:47
świetna stronka, dzięki za linka :)
Temat: Czego aktualnie słuchasz? (34)
01 Sie 2013 o 09:45
teraz słucham radia Czwórki :)
Temat: Dla wszystkich spiętych (4)
01 Sie 2013 o 09:44
szkoda, ze już nie działa :(
Temat: Od kiedy czytamy dziecku? (7)
01 Sie 2013 o 09:42
bajki to nawet dziecku jeszcze w brzuszku można czytać :)
Temat: hey (1)
01 Sie 2013 o 09:41
witajcie,

jestem tu nowa, ale mam nadzieję, że mogę dołączyć do dyskusji
Temat: Witam (3)
22 Lip 2013 o 19:02
Witaj. Dzięki za miły wstęp.
Wrzos jest bardzo miła z takim przedstawieniem mojej osoby. :)
O poprawności językowej i problemami z oceną pisaliśmy niedawno na forum. Temat wraca. Uwagi możesz zaleźć w wątkach: Wasza twórczość. "Poprawność językowa jak wódz rewolucji", a także w wątku, w którym przedstawia się laura. Chyba opłaca się przeczytać. :)
Przepraszam, jeśli będę rzadko komentowała, wynika to z braku czasu. Najczęściej ograniczam się do czytania poezji. Pozdrawiam serdecznie.
22 Lip 2013 o 15:05
Zatem...

Witam jeszcze raz Panie wrzos10 (w tym miejscu dziękuję za wspomnianą uwagę), medicus i lilly.
Temat: Czesc wszystkim (5)
21 Lip 2013 o 15:07
Kiedy pisałem o staranności, miałem na uwadze poprawne pisanie, czyli unikanie błędów. Nie chciałem tego nazywać po imieniu, by nie zrazić do pisania i publikowania.
A tak na marginesie, to powyższa wymiana zdań skłoniła mnie, bym strawestował znaną myśl Adolfa Dygasińskiego (1839-1902), który w "Zającu" (1900) pisał: "Chytrość jest cnotą cnót. Ona wszystkim rozdaje zwycięstwa". Strawestowana myśl przyjęłaby postać: "Skromność jest cnotą cnót. Ona wszystkim daje dobre samopoczucie".
Temat: Witam (3)
21 Lip 2013 o 14:01
Dzień dobry wszystkim.
Nazywam się <cenzura własna>... Ech. Znów te ograniczenia.
Pozwólcie, że przedstawię się w inny sposób: jestem Marius.

Piszę różne teksty, aczkolwiek zajmuję się głównie krótkimi opowiadaniami oraz poezją.
Długo szukałem odpowiedniej strony na publikację. Sądzę, że zwykłe fora internetowe nie są na dłuższą metę - moim zdaniem - do tego przeznaczone.

Zawsze miło poznać ludzi, którzy cenią sobie dobrą książkę, zatem... Miło mi Was poznać. Wszystkich (zarówno Czytelników jak i Moderatorów / Administrację).

To tyle słowem wstępu, dziękuję za uwagę.
Pozdrawiam.

PS. Zacząłem "nieco inaczej", żeby się "lekko czytało". ;)
Temat: Czesc wszystkim (5)
21 Lip 2013 o 13:27
mexicana napisał:
Znalazlam ten forum przez google, poniewaz szukalam temat o tym "jak napisac ksiazke". Juz dawno mam w swej glowie rozne opowiesci to i dla doroslych, i mmniejszych :) no tylko teraz postanowilam ich napisac, wydac.

Powodzenia wszystkim i do zobaczenia ;)

Witam serdecznie. Ciekawi mnie, czy zamierzasz napisać książkę, nie mając jeszcze żadnego doświadczenia w pisaniu?
Moim zdaniem lepiej jest, jeśli samo pisanie jest pasją, a celem jest doskonalenie języka, ćwiczenie się w pisaniu dialogów, zastanawianie się nad problemem narracji itd. Normalnie w pierwszej fazie piszemy dużo "do szuflady" i dopiero kiedy nabieramy przekonania, że nasze teksty są interesujące i niezłe, pokazujemy je światu. Bo po co narażać się na stres, związany z krytyką? Oczywiście bardzo ważna jest wyobraźnia i pomysły, ale to nie wszystko.
PS. Czy jesteś cudzoziemką? Może to być ważne, bo wtedy trzeba się bardziej przyłożyć do języka. W twoim krótkim tekście potknęłam się o "ten forum" (powinno być "to"), "szukałam temat" (powinno być "szukałam tematu"), "postanowiłam ich" (powinno być "postanowiłam je"). Pozdrawiam.
20 Lip 2013 o 05:23
Witam i życzę twórczych sukcesów. Jednak napisanie książki, a następnie jej wydanie to niemal droga przez mękę. Potrzebny jest nie tylko talent, ale również pracowitość, samozaparcie i staranność.
19 Lip 2013 o 21:21
Znalazlam ten forum przez google, poniewaz szukalam temat o tym "jak napisac ksiazke". Juz dawno mam w swej glowie rozne opowiesci to i dla doroslych, i mmniejszych :) no tylko teraz postanowilam ich napisac, wydac.

Powodzenia wszystkim i do zobaczenia ;)
Temat: 'Poprawność językowa' jak wódz rewolucji. Wiecznie żywa (25)
19 Lip 2013 o 19:15
lilly napisał:
laura napisał:
Dobrze, ale poradź mi co mam zrobić, by tę nieszczęsną poprawność językową ominąć?

Lauro, jeśli chcesz jednak dać swoją ocenę za poziom literacki, a nie wiesz, co zrobić z oceną za język, to wystarczy tylko stwierdzić, czy znalazłaś jakiś błąd językowy. Jeśli nie, to daj pięć gwiazdek, bo dla ciebie ten tekst był bezbłędny. Nie jesteśmy tutaj redaktorami. Nawet najbardziej spostrzegawczy nie zauważają czasem błędów. ;) (Mnie się też to zdarza, chociaż uważnie czytam). I już.
Albo nie dawaj żadnych ocen.:)

W porządku :). Zrobię tak, jak piszesz. Dzięki za info.
19 Lip 2013 o 19:13
wrzos10 napisał:
Wrzos "odpuszcza", kiedy nie ma ocen; po prostu nie wtrąca się.
Wrzos "odpuszcza", kiedy oceny są uzasadnione przez komentatora.
Wrzos się dziwi, że po uprzednich - bardzo dokładnych wyjaśnieniach "lilly", skąd od razu taka nonszalancja wobec - skądinąd - doskonałego [również pod względem "poprawności językowej"] prozatorskiego tekstu "owsianki"?
Wrzos wcale nie zamierza czytać oraz komentować dzieł "laury"; po przeczytaniu 2-3 w/wym. "kawałków" już na ten temat swoje zdanie ma. I na tym poprzestanie.

I tak bardzo dziękuję za komentarz :)
19 Lip 2013 o 12:32
laura napisał:
Dobrze, ale poradź mi co mam zrobić, by tę nieszczęsną poprawność językową ominąć?

Lauro, jeśli chcesz jednak dać swoją ocenę za poziom literacki, a nie wiesz, co zrobić z oceną za język, to wystarczy tylko stwierdzić, czy znalazłaś jakiś błąd językowy. Jeśli nie, to daj pięć gwiazdek, bo dla ciebie ten tekst był bezbłędny. Nie jesteśmy tutaj redaktorami. Nawet najbardziej spostrzegawczy nie zauważają czasem błędów. ;) (Mnie się też to zdarza, chociaż uważnie czytam). I już.
Albo nie dawaj żadnych ocen.:)
19 Lip 2013 o 09:38
medicus napisał:
Lauro! Masz w sobie twórczą pokorę, a to bardzo dużo. Korzystaj z rad i doskonal swoje teksty. I komentuj, bo to również ślad, że czytasz nasze utwory i komentarze pod nimi (często edukacyjne).

19 Lip 2013 o 09:37
lilly napisał:
Lauro, więcej luzu! :) Nic strasznego się nie dzieje, życie toczy się dalej. :)

:)) luzu? :)), przecież go ma aż nadto. I tak nie będę się wysilać, bo wrzos nie odpuści :)))
19 Lip 2013 o 09:35
Lauro! Masz w sobie twórczą pokorę, a to bardzo dużo. Korzystaj z rad i doskonal swoje teksty. I komentuj, bo to również ślad, że czytasz nasze utwory i komentarze pod nimi (często edukacyjne).
© 2010-2016 by Creative Media