Temat: Antologia Zadebiutuj z PubliXo - edycja I, 2010-2012 - postępy w pracach (39) | |
29 Mar 2013 o 20:46 No tak, sprawa się sama rozwiązała, skoro keskese opuściła publixo. Ach, będą i następne konkursy. :) | |
29 Mar 2013 o 16:59 Wrzosie, chyba tu jest jakieś nieporozumienie z moim opowiadaniem "Cezar, potomek Dropsa". Już rok temu wiadomo było, że będzie w antologii. Na głównej stronie można jeszcze przeczytać (cytuję):Miejsce I - publikacja opowiadania w antologii wydanej w ramach naszego drugiego konkursu "Zadebiutuj z PubliXo" + nagroda książkowa od wydawnictwa My Book (wydawca dostarczy listę tytułów do wyboru) + publikacja w magazynie @trament Logicznie rzecz biorąc, to raczej inne utwory zostały dołączone dopiero po wyborze. :) Jakoś biedny Drops i tamten konkurs nie mieli szczęścia do publiczności i zostali szybko zapomniani. | |
29 Mar 2013 o 12:27 Spóźniona laureatka konkursu nie otrzymała od redakcji żadnej propozycji. Jeszcze zanim zdążyliśmy zaproponować rozwiązanie problemu - zażądała usunięcia konta, co zostało dziś rano wykonane.Wszelkie sprawy związane z antologią przedstawiane są publicznie na forum i nic nie odbywa się za plecami laureatów konkursu. Sugestie o "niejasnych poczynaniach" są krzywdzące dla wydawcy i niczym niepoparte. Tytułem informacji - zaraz po świętach autorzy otrzymają do zatwierdzenia ostateczną wersję tekstu i okładki. Jest już właściwie gotowa do druku, wymaga tylko "przyklepania" z Waszej strony. | |
Temat: Konkurs poetycki im. Klemensa janickiego (1) | |
28 Mar 2013 o 07:07 Drodzy,zachęcam do udziału w Konkursie poetyckim im. Klemensa Janickiego. To już ostatnia szansa dla młodych poetów na zgłoszenie swoich wierszy. Centrum Kultury ZAMEK zaprasza do udziału w nowej edycji Konkursu poetyckiego im. Klemensa Janickiego. Termin nadsyłania utworów upływa 29 marca 2013. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi podczas festiwalu Poznań Poetów 23 maja 2013. Jury: Marcin Baran (przewodniczący), Mariusz Grzebalski, Marcin Jaworski, Joanna Roszak, Agnieszka Wolny-Hamkało. Zasady: Uczestnik konkursu nadsyła zestaw oryginalnych wierszy o objętości ok. 2-3 arkuszy wydawniczych /40-60 str./, które nie były dotąd publikowane w prasie i almanachach. Zestawy muszą być zaopatrzone w godło oraz zamkniętą kopertę z danymi personalnymi autora. Prosimy o nadsyłanie czterech kopii każdego zestawu. Uczestnik nie musi być debiutantem. Limit wieku autora – 30 lat. Główną nagrodą jest publikacja zwycięskiego zestawu w postaci książki. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo zgłaszania sugestii redakcyjnych, zmniejszania lub rozszerzania zawartości tomu w stosunku do propozycji wstępnej, a także – w ostateczności – nieprzyznania nagrody głównej i zastąpienia jej publikacją o charakterze zbiorowym lub wyróżnieniami o charakterze finansowym, równowartymi – łącznie – kosztom publikacji książkowej. Rozstrzygnięcie konkursu i ogłoszenie wyników nastąpi na specjalnym wieczorze poetyckim podczas festiwalu „Poznań Poetów” (20-24 maja 2013). Zestawy wierszy w 4 egzemplarzach prosimy nadsyłać na adres: Centrum Kultury ZAMEK, ul. św. Marcin 80/82; 61-809 POZNAŃ, z dopiskiem Konkurs Poetycki im. Klemensa Janickiego. | |
Temat: Ebooki i czytniki - problemy (9) | |
23 Mar 2013 o 11:21 Eureka! Problem z brakiem polskich znaków w pdf, a potem formacie epub można także spróbować rozwiązać w następujący sposób: 1. Tekst w wordzie lub rtf zapamiętać jako pdf. Wybieramy jako typ "pdf". W dolnej części okna wybieramy "Opcje". W "Opcjach" zaznaczamy w "Opcje pdf" "ISO 19005-1-kompatibilny (PDF/A)" PDF/A oznacza archiwum. W ten sposób software zapamiętuje także dokładnie pismo ze znakami, a nie tylko formaty (czyli ogólnie rodzaj pisma, który potem komputer ma znaleźć na komputerze; jeśli go nie znajdzie, otwiera podobne - wtedy zdarza się, że nie ma polskich znaków). Tyle od laika, który od roku walczy o dobre funkcjonowanie czytnika Sony. 2. Importujemy tekst w pdf do programu konwertującego ebooki, na przykład Calibre. 3. Calibre powinnien pokazywać tekst z polskimi znakami. Najlepiej skonwertować go potem na epub, bo wtedy czytnik odtwarza go dużo szybciej. 4. Importujemy tekst z Calibre do Reader for PC, a potem synchronizujemy z czytnikiem. Jak dotąd - działa! | |
Temat: 9 dni i brak przywitania. (4) | |
15 Mar 2013 o 15:29 Witaj. | |
Temat: Oko Kanaloa (1) | |
13 Mar 2013 o 20:07 Cześć, jestem Sir B. Angel !Można mnie poznać po wielkim optymizmie i zapale do... pisania. To moja największa pasja (poza zarażaniem ludzi uśmiechem). 16 marca ukaże się moja pierwsza debiutancka opowieść, dlatego już teraz zapraszam wszystkich do zapoznania się z tematem: Oficjalna strona na facebooku - www.fb.com/OkoKanaloa Oficjalna strona książki - www.o-k.xn.pl Dla wszystkich, którzy lubią czytać! Polecam zajrzeć, bo można wygrać w konkursach książki, koszulki i inne fajne gadżety :) | |
Temat: Witam :) (3) | |
12 Mar 2013 o 18:56 Serdecznie pozdrawiam. | |
12 Mar 2013 o 18:40 Witam serdecznie! Sama swego czasu nie przedstawiłam się, więc i zapominam tu zaglądać. :) | |
Temat: Antologia Zadebiutuj z PubliXo - edycja I, 2010-2012 - postępy w pracach (39) | |
12 Mar 2013 o 09:58 Aktualnie tekst jest składany do druku. Za jakiś tydzień zostanie przedstawiony autorom do wglądu, będzie to też ostatnia okazja, żeby nanieść ewentualnie jakieś drobne poprawki. | |
11 Mar 2013 o 12:12 Witaj i do góry głowa . Pozdrawiam Iza. | |
10 Mar 2013 o 18:53 lotta napisał: Okazuje się, że nastąpi drobna zmiana w treści tomiku. W związku z tym, że z jedna z laureatek (keskese87) nie odezwała się ani na e-mail, ani na priv, mimo wielokrotnych prób nawiązania przez redakcję kontaktu, jej wiersz wypada z antologii. Na to miejsce wchodzi utwór, który w rankingu znalazł się tuż "pod kreską" (2 nominacje) - czyli "Która żyje" autorstwa Janko. Panie janko: Gratuluję :) | |
10 Mar 2013 o 18:23 i pozdrawiam wszystkich piszących. | |
10 Mar 2013 o 13:17 Witam serdecznie :) | |
10 Mar 2013 o 00:57 Lecz przemogłam się i witam każdego miłośnika literatury. | |
06 Mar 2013 o 13:47 Jak już wcześniej deklarowałem, zgadzam się na zamieszczenie mojego tekstu "Która żyje" w antologii pokonkursowej. Oznajmiam jednocześnie, że słowo "piosenką" należy zamienić na "piosnką". Pozdrawiam i życzę jak najmniej problemów podczas druku. Janko | |
06 Mar 2013 o 12:18 Okazuje się, że nastąpi drobna zmiana w treści tomiku.W związku z tym, że z jedna z laureatek (keskese87) nie odezwała się ani na e-mail, ani na priv, mimo wielokrotnych prób nawiązania przez redakcję kontaktu, jej wiersz wypada z antologii. Na to miejsce wchodzi utwór, który w rankingu znalazł się tuż "pod kreską" (2 nominacje) - czyli "Która żyje" autorstwa Janko. | |
05 Mar 2013 o 17:01 wrzos10 napisał: "Możemy i pomożemy", ale pod pewnymi określonymi warunkami. W takim razie wydawca skontaktuje się, jak już tekst będzie do wglądu w przyzwoitej formie - po korekcie i wstępnie złożony do druku. | |
05 Mar 2013 o 08:06 wrzos10 napisał: A czy Antologia zostanie zaopatrzona we Wstęp? Pytam się dlatego, iż przy tego typu publikacjach Wstęp być powinien. Wprawdzie znowu od kogoś się dowiem, że nie jest to moja sprawa, a ja znowu odpowiem, że właśnie moja!!! Jako recenzentki, której forma wydawnicza Antologii bardzo leży na sercu. Planowane było krótkie słowo wstępne od wydawcy - co to za tomik, czemu złożony z opowiadań i wierszy, no, oczywiste informacje dla niewtajemniczonych. Ale ten post podsunął pewien pomysł. Skoro antologia jest w całości dziełem PubliXowiczów, to chyba byłoby fajnie, jakby i przedmowa została napisana przez "Recenzentkę, której forma wydawnicza Antologii bardzo leży na sercu". Hm, hm? Możemy liczyć na wsparcie w tej kwestii? | |
04 Mar 2013 o 17:25 Lotto, czy kolejność w pliku odpowiada kolejności w antologii? Czy najpierw będzie proza, a potem poezja? Jakoś wyobrażałam sobie to na przemian. |