Przejdź do komentarzySonet szachowy (tautogram)
Tekst 137 z 173 ze zbioru: Powierszam tobie
Autor
Gatunekpoezja
Formawiersz / poemat
Data dodania2023-11-29
Poprawność językowa
- brak ocen -
Poziom literacki
- brak ocen -
Wyświetleń260

Pionki poobstawiały pola, pilnują pozycji -

pomnikowe pozy posążków pogańskich,

półmrokiem pompatyczne popiersia poddańcze

polegną, poruszone przebiegiem potyczki.


Pokłosiem przeznaczenia, pokotem ponurym,

powalane pyłem pokory pariasów,

pozbawione pozycji przekleństwem praczasów,

płasko poukładały pokorne postury.


Płaczem pęcznieją policzki

płaczek - piety pokłonem przygięte,

pochmurnego patrzenia piętnem.


Pokornie podążą pewne,

pełne prawa posłuchu, przejęte

pogodzenia potrzebą. Pomilkną.





___________

* Tekst napisany w maju 2007

  Spis treści zbioru
Komentarze (0)
oceny: poprawność językowa / poziom literacki
brak komentarzy
© 2010-2016 by Creative Media
×