Temat: Efekt Oczekiwań Eksperymentatora (6)
19 Gru 2013 o 21:13
Medikusie, mam identyczne odczucia. Zastanawiałam się od weekendu, czy nie założyć nowego tematu p.t. "Klakierzy".
No cóż, to żałosne zjawisko. Nie wiem, czy to tylko brak odwagi autora, który musi zjawić się zaraz ze swoimi fanami. Ale to przesada, aby pod każdym utworem był taki zachwyt. We mnie się wszystko na to jeży. Zwłaszcza, że i twórczość dla mnie nie jest zachwycająca. A na to nie mają wpływu żadne obce zachwyty.
Temat: Zdjęcia na publiXo (4)
19 Gru 2013 o 11:52
Może po prostu rozszerzymy opis działu pod nagłówkiem, w tej chwili brzmi "Miejsce na dyskusje o utworach zamieszczonych w serwisie". Tytuł też można by zmienić np. na Wasza twórczość - nie tylko literacka. Oddzielny dział chyba nie jest niezbędny. Szczególnie że większość dyskusji stricte literackich odbywa się nie na forum, a bezpośrednio pod utworami. Tu faktycznie mogłoby być miejsce na rozmowy o innych działaniach twórczych.
Temat: Witam serdecznie (3)
19 Gru 2013 o 11:28
Witam i życzę przyjemnych chwil na publixo.
19 Gru 2013 o 10:37
Jestem tutaj nowy tak więc witam was serdecznie nazywam się Łukasz i pochodzę z Krakowa. Pozdrawiam ciepło :)
Temat: Efekt Oczekiwań Eksperymentatora (6)
18 Gru 2013 o 21:14
Coś w tym jest, ja także mam takie odczucie :)
18 Gru 2013 o 16:37
(Początek trochę nudny, ale potrzebny. Sedno na końcu.)

„Sugestia psychologiczna to proces, w którym idea (myśl) jest indukowana lub przyjęta przez drugiego człowieka, bez argumentów czy polecenia lub przymusu. W komunikacji interpersonalnej to sekwencyjny proces, w którym jedna myśl lub wyobrażenie prowadzi do drugiego” [A.Augustynek: Sugestia jako forma oddziaływań psychologicznych].

„Sugestię można także opisywać w kategoriach komunikacji interpersonalnej jako nakaz do działania zgodnego z treścią sugestii . Realizacja sugestii możliwa jest na drodze alternatywnych zespołów czynności, których ilość określa bogactwo doświadczenia życiowego przyjmującego sugestię człowieka. (…) Najczęściej sugeruje się za pomocą słów. Zawsze zawiera określoną, zwerbalizowaną treść” [Behary Wendy T.: Rozbroić narcyza].

Efekt Rosenthala (Rosenthal effect), określany inaczej Efektem Oczekiwań Eksperymentatora (experimenter expectancy effect), przejawiającym się w fakcie, iż w niektórych naukach wyniki dwóch identycznych badań (eksperymentów) potrafią być sprzeczne, wykazując jednocześnie tendencję do bycia zgodnymi z wcześniejszymi oczekiwaniami przeprowadzającego je badacza.

I zgodnie z tym ostatnim, jeśli pojawia się na portalu literackim twórca, a równocześnie z nim dwie inne osoby o różnych nickach, które nie publikują, za to oceniają bardzo euforycznie i wiernie tegoż twórcę, to ja czuję się poddana eksperymentowi psychologicznemu. Niestety, we mnie budzi to opór przed twórczością, być może Bogu ducha winnego, twórcy. Dobra literatura broni się sama – taka jest moja wersja i będę się jej trzymać.
Temat: Zdjęcia na publiXo (4)
18 Gru 2013 o 08:27
Po dyskusji z Winterolmostover, w wątku obok na temat konkursu fotograficznego, mam pytanie:
czy byłaby możliwość dodania nowej kategorii w twórczości - "Wasze fotografie"? :)
Temat: Proszę o wsparcie w konkursie. (6)
16 Gru 2013 o 18:06
Dziękuję głosującym. :) Zdjęcie otrzymało wyróżnienie w kategorii "Polska" :)
Temat: Witam (3)
14 Gru 2013 o 19:32
Witam serdecznie i życzę przyjemnych chwil.
14 Gru 2013 o 12:23
Trochę późno, ale witam wszystkich. Cóż mogę o sobie powiedzieć. Piszę dla frajdy, sprawia mi to przyjemność. Siedzę głównie w nurcie bizarro, ale nie stronię i od innych gatunków. Fantastyka czy science fiction tez nie są mi obce.
W wolnym czasie zaczytuję się w książkach o paleoastronautyce, religiach i historii bocznonurtowej.
Temat: Proszę o wsparcie w konkursie. (6)
13 Gru 2013 o 22:45
medicus napisał:
Takie zdjęcia powinny (!) konkursy wygrywać. I tyle. A oczka kocie są cudne. Zwłaszcza tego kotka.
Żałuję, że moja aktywność na FB wynosi dwunastu znajomych (:-)), bo nawet nie mam komu polecić (pod warunkiem, że wiedziałabym jak to uczynić).

:) Dziękuję Medicusku za te miłe słowa.Mi nawet nie o sam fakt wygranej chodzi, ale o ...może to takie przyziemne...literaturę podróżniczą. Mam na punkcie geografii małego fioła... :)
13 Gru 2013 o 22:43
piorko napisał:
Droga Wiaterku :) Bardzo chętnie wsparłabym Cię, ale nie mam konta (i nie chcę mieć) na Fb. Nie można otworzyć tego linku. Poradziłam sobie w inny sposób i obejrzałam Twoje piękne fotografie na T. :) Napisz, czy można głosować w inny sposób i w innym miejscy, gdzie prezentujesz swoje zdjęcia?

W takim razie nic nie da się zrobić, dlatego że to konkurs na FB właśnie. Ale nie szkodzi ;). Dziękuję za miłe słowo. Moich zdjęć nie publikuję nigdzie. Sporadycznie na T.-reszta w archiwach domowych. :)
12 Gru 2013 o 21:45
Takie zdjęcia powinny (!) konkursy wygrywać. I tyle. A oczka kocie są cudne. Zwłaszcza tego kotka.
Żałuję, że moja aktywność na FB wynosi dwunastu znajomych (:-)), bo nawet nie mam komu polecić (pod warunkiem, że wiedziałabym jak to uczynić).
12 Gru 2013 o 20:07
Droga Wiaterku :) Bardzo chętnie wsparłabym Cię, ale nie mam konta (i nie chcę mieć) na Fb. Nie można otworzyć tego linku. Poradziłam sobie w inny sposób i obejrzałam Twoje piękne fotografie na T. :) Napisz, czy można głosować w inny sposób i w innym miejscy, gdzie prezentujesz swoje zdjęcia?
12 Gru 2013 o 16:26
Kochani oprócz tego, że od czasu do czasu "popełniam" wiersz, to i namiętnie wręcz fotografuję. Jeśli ktoś z Was chciałby wspomóc koleżankę w konkursie (a walka jest zażarta) to bardzo proszę o głosy (jak kotek z wielkimi oczami ze Shreka).
Głosować można przez FB klikając "lubię to" przy moim zdjęciu :) Pomożecie?

link
Temat: Pobranie (1)
11 Gru 2013 o 13:23
Co oznacza informacja przy utworze: "Pobrań"?
Temat: Atrykuł (8)
09 Gru 2013 o 20:33
Pewnie, że w tym coś jest! Komentarz Lotty przeczytałam ze zrozumieniem od razu, ale musiałam trzy razy czytać wstępniak Hardego, żeby znaleźć tę literówkę :)
09 Gru 2013 o 18:45
lotta napisał:
Swoją drogą, to może być inspiracja do jakiejś ciekawej zabawy literackiej. Już tu mieliśmy kiedyś fraszkę o łasce i lasce :-)

Świetna inspiracja. Niech tylko przyjdzie wena... :)
09 Gru 2013 o 18:14
Hardy napisał:
PS.Byle z poprawki literówki nie wyszła literatka. Znaczy szklana, nie żywa ;)

Jak jesteśmy koło tego tematu, to jeszcze może być litrówka.
Swoją drogą, to może być inspiracja do jakiejś ciekawej zabawy literackiej. Już tu mieliśmy kiedyś fraszkę o łasce i lasce :-)

Z któregoś podręcznika do polskiego do dziś pamiętam takie zabawne napomnienie do staranności w pisaniu. Mimo że to nie były jeszcze czasy skomputeryzowane, chodziło o brak polskich znaków. A zdania były takie:

Ten kwiat ma duże paczki.
Zosiu, umyj raczki.
Krzyś poczuł lek na widok psa.
Na skrzyżowaniu jedz ostrożnie.

I do tych zdań były odpowiednie ilustracje.
09 Gru 2013 o 18:02
Wszystkożem poniał, Waćpani Lotta. Nie wiem, o co Tobie chodzi, Janko. Percepcja szwankuje? Przecież to twórczość, artyzm taki ;) Medicus może pomóc w zrozumieniu :)

PS.Byle z poprawki literówki nie wyszła literatka. Znaczy szklana, nie żywa ;)
© 2010-2016 by Creative Media