Temat: Znalezione w internecie -o wulgaryzmach pod rozwagę (62)
22 Maj 2018 o 08:36
link
Temat: Zostałem wyłączony z komentowania pod niejktórymi autorami (14)
22 Maj 2018 o 07:21
gruszka napisał:
a ja się pytam dlaczego post Zingary zniknął? Czy tutaj są równi i równiejsi? I czy staz o tym przesądza?

Nie "post Zingary", tylko cały wątek, który rozrósł się do 30 postów kilkorga użytkowników, wylewających na siebie kubły pomyj. I nie na czyjekolwiek życzenie - ZAWSZE kasuję pyskówki, niezależnie od ich uczestników.
22 Maj 2018 o 07:19
lilly napisał:
gruszka napisał:
a ja się pytam dlaczego post Zingary zniknął? Czy tutaj są równi i równiejsi? I czy staz o tym przesądza?

Bo każdy portal w dzisiejszej dobie walczy o nowych userów, a tutaj? Pozbywac sie ich by usatysfakcjonować starych, skostniałych?

Może zrobic tu od razu blokade na rejestracje nowych uzytkownikow i będzie spokój?

Pytanie pozostawiam jako retoryczne.... :)

Hej, hej, hej! Gruszko, a po co dolewać oliwy do ognia i pisać o starych i skostaniałych userach? Tak się składa, że jestem tu od roku 2010, nie uważam się za starą i skostniałą i nie jest mi miło, że ktoś inny za taką mnie bierze. Poza tym chyba zauważyłaś, że komentarze janko też są często kasowane, a on jest tu jeszcze dłużej niż ja. Moje też bywały kasowane, kiedy się wkręcałam w długie, denerwujące dyskusje. Staż nie ma tu nic do rzeczy, wystarczy poczytać trochę ludzi, którzy piszą, że ich komentarze są kasowane.
Mnie naprawdę ucieszyło, że przyszła nowa grupa bardzo dobrze i ciekawie piszących ludzi. Ale dziwi mnie czasem sposób zwracania się do siebie w komentarzach w sposób bardzo prywatny lub też powoływanie się na komentarz do konkretnego utworu, który został zamieszczony na innym portalu, a nawet wklejanie go. Jakby istniało jakieś fajne zgrupowanie, a my z publixo nic nie wiemy. Ale jest to tylko zdziwienie i nic poza tym. Obyczaje, obyczaje...
O wzajemnym blokowaniu istnieje gdzieś tu jakiś wątek. Jeśli go Lotta nie skasowała. Pisaliśmy sobie, dlaczego blokujemy innych. Ja na przykład jestem zablokowana przez Luciusamartina i nie wiem, z jakich powodów, bo nigdy niczego złego nie napisałam pod jego tekstami. Chyba że można uznać za obraźliwe moje dziwienie się, że męczą go białe wiersze (pisał to kilkakrotnie, także pod moimi wierszami). Napisałam gdzieś, że to tak, jakby ktoś powiedział, że męczy go proza. I może tego było za wiele. Ja zablokowałam jedną uczestniczkę, która wcześniej mnie zablokowała, a posuwała się do tego, że bardzo złośliwie komentowała moje wypowiedzi w osobnych krótkich tekstach (takie mini-felietoniki). Na szczęście sytuacja się uspokoiła. I oby tak było.
Tyle ode mnie o praktykach tego rodzaju na publixo.

Lilly , zarówno ty jak i janko jesteście tutaj od 2011 roku
a nie 2010 i o niczym to nie świadczy poza tym ,że niektórzy zdążyli w tym czasie obrosnąć w piórka
22 Maj 2018 o 06:55
lilly napisał:
Język w prozie nie powinien być sztuczny, to znana rzecz. Czytelnik chce się przenieść do innego świata, stworzonego przez autora. Żeby osiągnąć ten stan, potrzebne jest poczucie naturalności. Jeśli autor pisze o ludziach wyrażających się wulgarnie, to nie może pisać, używając literackich perfum, które mają przykryć brzydki zapach.
W poezji odpowiednio - wszystko zależy od celu autora, jaki świat chce opisać.
Ale o tym już kiedyś też pisałam, Arsene nie akceptuje tego argumentu.

Lilly
a od czego są kropki ?
Tak szczerze-odpowiedz sobie sama: czy nie ma innych,ciekawszych tematów niż powielanie tego co jest poza marginesem ?
22 Maj 2018 o 06:51
musbron1945 napisał:
Na samo wspomnienie osoby @Arsene, mnie osobiście wulgaryzmy same cisną się do ust (i na klawiaturę laptopa)

Zalecam zajrzeć do lustra i puknąć się kilka razy w pewną część ciała.
22 Maj 2018 o 06:50
Florianie
tak samo jak ty nie chcesz kłótni tak samo ja nie chcę szamba na portalu literackim.
polszczyzna jest tak bogatym w słownictwo językiem,że naprawdę jest mnóstwo słów,które mogą te przebrzmiałe wulgaryzmy zastąpić.
Nie mam zamiaru nikogo tym tematem urazić -zostałem jednak sam obrażony. Florianie czy ty wiesz czym naprawdę jest trolling ?
Jeśli nie to poczytaj sobie a jak wiesz to nie wmawiaj mi takich bzdur bo sam nie wierzysz w to co piszesz.
Dla mnie autor używający wulgaryzmów ma kiepski warsztat i powinien sobie dać spokój z pisaniem.
Nie po to sięgam po lekturę aby przeczytać słowa,które codziennie słyszę z ust meneli pijących od rana pod śmietnikiem.
Dość tej prostackiej i prymitywnej literatury.
Przemyśl to na spokojnie a z czasem przyznasz mi rację.
22 Maj 2018 o 06:11
Na samo wspomnienie osoby @Arsene, mnie osobiście wulgaryzmy same cisną się do ust (i na klawiaturę laptopa)
Temat: Dlaczego nikt nie lubi nowej poezji (12)
22 Maj 2018 o 05:07
lilly, dobre. Bajka37
22 Maj 2018 o 05:06
Bajka37 napisał:
lilly napisał:
Dzięki. Czytam.
Cytat, który sprawia, że chce się pisać z nadzieją, że pisze się dobrze. Bo wtedy czytelnik może:

Doświadczyć łączności z innym człowiekiem, bohaterem czy autorem wiersza, przeżyć rozbłysk współczucia unieważniający osobność. I wreszcie odnaleźć w tekście siebie - swój ból, tęsknotę, żałobę, gasnącą nadzieję, choć raczej nie wzbierające szczęście, gdyż ono zda się samowystarczalne. Więc ktoś przeżywał już takie stany, ale umiał je wypowiedzieć!

Chciałabym tak umieć pisać!
22 Maj 2018 o 05:04
lilly napisał:
Dzięki. Czytam.
Cytat, który sprawia, że chce się pisać z nadzieją, że pisze się dobrze. Bo wtedy czytelnik może:

Doświadczyć łączności z innym człowiekiem, bohaterem czy autorem wiersza, przeżyć rozbłysk współczucia unieważniający osobność. I wreszcie odnaleźć w tekście siebie - swój ból, tęsknotę, żałobę, gasnącą nadzieję, choć raczej nie wzbierające szczęście, gdyż ono zda się samowystarczalne. Więc ktoś przeżywał już takie stany, ale umiał je wypowiedzieć!

Chciałabym tak umieć pisać!
22 Maj 2018 o 04:46
Niektórzy akceptują jedynie siebie.
I na marginesie krótka refleksja. Wiele lat temu jeden z moich byłych przyjaciół oznajmił, że on czyta jedynie to, co sam napisał.
22 Maj 2018 o 00:13
Język w prozie nie powinien być sztuczny, to znana rzecz. Czytelnik chce się przenieść do innego świata, stworzonego przez autora. Żeby osiągnąć ten stan, potrzebne jest poczucie naturalności. Jeśli autor pisze o ludziach wyrażających się wulgarnie, to nie może pisać, używając literackich perfum, które mają przykryć brzydki zapach.
W poezji odpowiednio - wszystko zależy od celu autora, jaki świat chce opisać.
Ale o tym już kiedyś też pisałam, Arsene nie akceptuje tego argumentu.
22 Maj 2018 o 00:11
gruszka napisał:
Ale czytałaś wątek? Bo nie udzieliłaś odp.
Ja czytałam - blokada i usuwanie za ocene wiersza od str formalnej i pstawa Piórka, które każe się przepraszać.... ŻŻenua. Umykam spać.
Dobrej nocy Lilly.
A święty spokój, to fogura teoretyczna, więc.... :)
Admin ma byc bezstronny wg mnie, a nie spokojny.
Dobranoc :)

*figura

A mnie za co Piórko zablokowało?
Moze Ty wiesz.... :)
22 Maj 2018 o 00:10
Ale czytałaś wątek? Bo nie udzieliłaś odp.
Ja czytałam - blokada i usuwanie za ocene wiersza od str formalnej i pstawa Piórka, które każe się przepraszać.... ŻŻenua. Umykam spać.
Dobrej nocy Lilly.
A święty spokój, to fogura teoretyczna, więc.... :)
Admin ma byc bezstronny wg mnie, a nie spokojny.
Dobranoc :)
22 Maj 2018 o 00:07
Arsene - teraz widzę, że Twój temat nie miał sprowokować, wywołać zdrowej dyskusji, rozmowy, wymiany zdań, że nie miał być wymianą szczerych opinii. Że to po prostu trolling. Dość prostacki zresztą. Chciałem się wypowiedzieć jak człowiek, atakując mnie , naskakując ad personam wystawiasz sobie świadectwo - osoby, z którą nie należy poważnie rozmawiać. Trolla internetowego po prostu.
no sorki, ale ten fragment wypowiedzi, skrajnie dziecinny i napastliwy świadczy, że masz z 13 lat

no,ładnie...
w domu też używasz takiego języka ?
i mówisz k... zamiast po imieniu ?
no, ładnie
dajesz świadectwo tylko samemu sobie
przykro mi ale taka jest prawda

Zdania odnośnie stylizacji środowiskowej, autentyczności pisania - nie zmieniam.
na ataki nie odpowiadam
kłótni nie chcę
22 Maj 2018 o 00:05
gruszka napisał:
Nie wiem , Lilly, czy czytałas post Zingary i odpowiedzi Piórko - ja tak.
Ty jestes obiektywna - tak Cie postrzegam. Ale Piórko i jej obrońcY? Szkoda słów.
To zwyczajne pozbywanie się osob, które śmiały skrytykować tekst i naciagana argumentacja. Wybacz, jeśli Ty poczulas się dotknieta.
I pozwól, abym miała swoje zdanie na bazie własnych obserwacji.

Pozdrawiam :)

Przecież to tylko indywidualne spory, a nie pozbywanie się uczestników. W moich oczach chodzi tu raczej o nieporozumienie, sytuacja się niepotrzebnie rozhuśtała. A Lotta kasuje dla świętego spokoju, kiedy ludzie się skarżą. Może myśli, że w ten sposób wprowadzi jakąś dyscyplinę, będziemy rozważniej komentować, bo nikt nie lubi, kiedy jego własne komentarze są potem skasowane. Jak do tej pory to niewiele z tego wychodzi.
A więc... po prostu odetchnąć głęboko i pisać dalej. Jak ktoś sobie nie życzy komentarzy pod swoim tekstem, po prostu zaakceptować, bo nic innego nam nie pozostaje. I mamy jakiś spokój. Pozdrawiam także :)
21 Maj 2018 o 23:56
Nie wiem , Lilly, czy czytałas post Zingary i odpowiedzi Piórko - ja tak.
Ty jestes obiektywna - tak Cie postrzegam. Ale Piórko i jej obrońcY? Szkoda słów.
To zwyczajne pozbywanie się osob, które śmiały skrytykować tekst i naciagana argumentacja. Wybacz, jeśli Ty poczulas się dotknieta.
I pozwól, abym miała swoje zdanie na bazie własnych obserwacji.

Pozdrawiam :)
21 Maj 2018 o 23:49
gruszka napisał:

Bo każdy portal w dzisiejszej dobie walczy o nowych userów, a tutaj? Pozbywac sie ich by usatysfakcjonować starych, skostniałych?

Może zrobic tu od razu blokade na rejestracje nowych uzytkownikow i będzie spokój?

Pytanie pozostawiam jako retoryczne.... :)

Hej, hej, hej! Gruszko, a po co dolewać oliwy do ognia i pisać o starych i skostaniałych userach? Tak się składa, że jestem tu od roku 2010, nie uważam się za starą i skostniałą i nie jest mi miło, że ktoś inny za taką mnie bierze. Poza tym chyba zauważyłaś, że komentarze janko też są często kasowane, a on jest tu jeszcze dłużej niż ja. Moje też bywały kasowane, kiedy się wkręcałam w długie, denerwujące dyskusje. Staż nie ma tu nic do rzeczy, wystarczy poczytać trochę ludzi, którzy piszą, że ich komentarze są kasowane.
Mnie naprawdę ucieszyło, że przyszła nowa grupa bardzo dobrze i ciekawie piszących ludzi. Ale dziwi mnie czasem sposób zwracania się do siebie w komentarzach w sposób bardzo prywatny lub też powoływanie się na komentarz do konkretnego utworu, który został zamieszczony na innym portalu, a nawet wklejanie go. Jakby istniało jakieś fajne zgrupowanie, a my z publixo nic nie wiemy. Ale jest to tylko zdziwienie i nic poza tym. Obyczaje, obyczaje...
O wzajemnym blokowaniu istnieje gdzieś tu jakiś wątek. Jeśli go Lotta nie skasowała. Pisaliśmy sobie, dlaczego blokujemy innych. Ja na przykład jestem zablokowana przez Luciusamartina i nie wiem, z jakich powodów, bo nigdy niczego złego nie napisałam pod jego tekstami. Chyba że można uznać za obraźliwe moje dziwienie się, że męczą go białe wiersze (pisał to kilkakrotnie, także pod moimi wierszami). Napisałam gdzieś, że to tak, jakby ktoś powiedział, że męczy go proza. I może tego było za wiele. Ja zablokowałam jedną uczestniczkę, która wcześniej mnie zablokowała, a posuwała się do tego, że bardzo złośliwie komentowała moje wypowiedzi w osobnych krótkich tekstach (takie mini-felietoniki). Na szczęście sytuacja się uspokoiła. I oby tak było.
Tyle ode mnie o praktykach tego rodzaju na publixo.
Temat: https://www.publixo.com/showcase/0/uid/4645 (6)
21 Maj 2018 o 23:46
befana_di_campi napisał:
Tomik Ewy zamówiłam w Wydawnictwie. Jak zostanie mi dostarczony, to go przeczytam oraz zrecenzuję :) Bo warto promować naprawdę wartościową, ponieważ oryginalną literaturę :)))

I słusznie - wartosciowe zasługuje na dowaryościowanie :)
Brawo i czekam na recenzję :)
Temat: chyba zmienię nick na 'Felicjan' (14)
21 Maj 2018 o 22:56
janko napisał:
Niesamowity refleks. Wystarczyły tylko dwa lata i niecały kwartał.

No, Theodora post szybciutko wyleciał po moim wpisie na temat zniknięcia tematu Zingary na temat uprzywilejowanej pozycji Pani Piórko na tym portalu :))))
Janko, z refleksem trafiłeś w dyszkę :))))
© 2010-2016 by Creative Media