Temat: Twórczość (?) (6)
17 Maj 2018 o 13:43
musbron1945 napisał:
Dziwi mnie to bardzo, że nikogo nie interesują inne formy twórczości. A bez pomocy z waszej strony administracja (LOTTA) nawet nie zechce skomentować tematu. Marazm i ...

O tu jeszcze nie byłam, a szkoda. Ciekawie dyskutujecie. Pozdrawiam Bajka37.
Temat: chyba zmienię nick na 'Felicjan' (14)
17 Maj 2018 o 11:05
Lilly
podkreśliłem tylko ,że masz rację
bo znalazłem akurat ten sam cytat.
Temat: Dlaczego nikt nie lubi nowej poezji (12)
17 Maj 2018 o 10:24
Dyskusja... wielce ożywiona :D

Dla przypomnienia i z ciekawości...
16 Maj 2018 o 19:12
Arsene, w jakim celu powtórzyłeś mój post (to cytat)? Nie ma jakiegokolwiek komentarza...
14 Maj 2018 o 20:29
Wpisałam wcześniej nie tam gdzie trzeba. To jeszcze raz:

Spokojnie. Możemy wrócić do tematu. Zależy Tobie, zależy mnie, a może jeszcze ktoś zechce zaprezentować swoje artystyczne zdjęcia lub piękną grafikę, albo malarstwo?

Spróbuję to załatwić :) Trochę cierpliwości, bo muszę najpierw z Lottą coś uzgodnić, a przede wszystkim uzyskać Jej zgodę.
Temat: Zdjęcia na publiXo (4)
14 Maj 2018 o 20:26
Spokojnie. Możemy wrócić do tematu. Zależy Tobie, zależy mnie, a może jeszcze ktoś zechce zaprezentować swoje artystyczne zdjęcia lub piękną grafikę, albo malarstwo?

Spróbuję to załatwić :) Trochę cierpliwości, bo muszę najpierw z Lottą coś uzgodnić, a przede wszystkim uzyskać Jej zgodę.
14 Maj 2018 o 19:18
- i taki właśnie koniec zaprojektowała LOTTA?
Temat: Zdjęcia na publiXo (4)
14 Maj 2018 o 19:08
... już wiele lat minęło, to marny znak
- więc jak to mam ocenić, powiedz - jak? ...
14 Maj 2018 o 09:54
Musbron,

już dawno o tym rozmawialiśmy.

link
11 Maj 2018 o 13:09
Jego słynne słowa "A niech was wszyscy diabli" (jedyne wypowiedziane przez niego w całej sztuce, pod koniec drugiego aktu) są wyrazem jego bezradności wobec sytuacji, w jakiej znalazła się cała rodzina Dulskich.
Temat: Witajcie (13)
10 Maj 2018 o 21:02
tak się czuję :)
Temat: Znalezione w internecie -o wulgaryzmach pod rozwagę (62)
10 Maj 2018 o 20:38
ja też nie wiem
dlaczego niektórzy tutaj ,, twórcy,, nie potrafią inaczej się wyrazić jak przez rynsztokowy język
ubożeje nasza piękna polszczyzna i marnieje
a przecież to nasze korzenie i nasz rodowód od wieków
Temat: Wileńszczyzna w miniony czas (42)
10 Maj 2018 o 13:25
"To było wczoraj"... Dzięki, Piórko :)
Bardzo fajne spotkanie autorskie - moje i drugiego prozaika z czytelnikami. Żal było nam i słuchaczom kończyć, ale czas był ograniczony... półtorej godziny minęło jak z bicza strzelił. Sądząc po reakcjach widzów i końcowych, już indywidualnych rozmowach z nimi - też nie żałowali przyjścia... :)
09 Maj 2018 o 23:32
"To było do przewidzenia ;) Zaciszna (i nie tylko tam) s(r)uliko-pacyna w formie... :-)))"

Nie wiem dlaczego pod wierszem gruszki, niezwykle skromna befana, tak wyraziła się o moim komentarzu. Komentarz jej nie dotyczył, wierszyk nie jest jej, dlatego chciałabym wiedzieć dlaczego niezwykle skromna i prawie święta znowu ze mną zaczyna, a potem będzie lamentować i latać na skargę.
09 Maj 2018 o 10:11
To dzisiaj! Jeszcze raz, powodzenia, Hardy!

:) :) :)
Temat: Witajcie (13)
08 Maj 2018 o 07:10
mam nadzieję, że będziesz czuć się tutaj co najmniej dobrze
WITAJ
06 Maj 2018 o 15:17
Nie dajcie sobie wmówić, że użycie powszechnie znanego wulgaryzmu, w jakikolwiek sposób i w jakiejkolwiek sytuacji, może podnieść wartość artystyczną tekstu bądź być uzasadnione artystycznie przez kontekst sytuacyjny. Użycie wulgaryzmu zawsze i wszędzie jest wyrazem prymitywizmu nadawcy wypowiedzi i potwierdzeniem braku szacunku dla odbiorców. Jeśli brzydkie słowa stosują osoby zawodowo parające się piórem, dają tym świadectwo swej językowej nieporadności.

Swego czasu do problemu nieprzyzwoitych wyrazów w literaturze odniósł się noblista, Henryk Sienkiewicz. Od przeszło stu lat najpopularniejszy polski pisarz, zgodnie z relacją Adama Grzymały-Siedleckiego miał powiedzieć:
"Zrozumiała rzecz, że imię prawdy musi się pisarz czasem udać do pojęć koszarowych, ale do pojęć, niekoniecznie do słownictwa; trzeba popracować głową, by znaleźć godziwą formę językową na wyrażenie tego pojęcia; dobrze się napociłem, zanim Zagłobie wymyśliłem: Całuj psa w podogonie. - Drastyczne tematy powieściowe? - cóż? - finalna faza strawienia pokarmów jest też dokumentem życia, ale mam pewne wątpliwości, czy byłaby dość ponętnym tematem w dziele artystycznym. Zostawmy te zagadnienia analizie naukowej."

Wulgarne dzieła wulgarnych literatów zostawcie tam, gdzie ich miejsce. W rynsztoku.
02 Maj 2018 o 14:42
Nie będzie źle, Piórko :) Poprzednie spotkania autorskie się udały, to i to kolejne mnie nie zestresuje ;) Ale, fakt, tym razem organizuje i zaproponował mi oddział ZLP, z czego się bardzo ucieszyłem :)
01 Maj 2018 o 22:34
Hardy napisał:
Tadeuszu (dopiero teraz przeczytałem Twój wpis), jak na razie mam bardzo dobre recenzje i egzemplarzy z nakładu ubywa :) Skłamałbym, gdybym napisał, że nie cieszę się z tego :)

PS. Przy okazji - w środę, 9 maja 2018, o godzinie 17:30, będę miał kolejne, otwarte spotkanie autorskie w Bydgoszczy przy ulicy 16 Pułku Ułanów Wielkopolskich 1, osiedle Błonie. Miejsce: Klub "Orion" Bydgoskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Organizator: Związek Literatów Polskich, Oddział Bydgosko-Toruński.
Kto mieszka niedaleko, ma czas w środowe popołudnie, a zwłaszcza chęć na spotkanie ze mną - zapraszam :) Będzie okazja do poznania się "na żywca" :)

WOW WOW
Jeszcze raz, gratulacje, Hardy! :) ZLP, to już pierwsza liga! Trzymam kciuki :)

:) :)
30 Kwi 2018 o 21:57
Tadeuszu (dopiero teraz przeczytałem Twój wpis), jak na razie mam bardzo dobre recenzje i egzemplarzy z nakładu ubywa :) Skłamałbym, gdybym napisał, że nie cieszę się z tego :)

PS. Przy okazji - w środę, 9 maja 2018, o godzinie 17:30, będę miał kolejne, otwarte spotkanie autorskie w Bydgoszczy przy ulicy 16 Pułku Ułanów Wielkopolskich 1, osiedle Błonie. Miejsce: Klub "Orion" Bydgoskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Organizator: Związek Literatów Polskich, Oddział Bydgosko-Toruński.
Kto mieszka niedaleko, ma czas w środowe popołudnie, a zwłaszcza chęć na spotkanie ze mną - zapraszam :) Będzie okazja do poznania się "na żywca" :)
© 2010-2016 by Creative Media